Adományvonal

Megjelent a Konteókönyv!

Apró_konteó_230.jpg

Sanya-Csuri főz

Ez egy olyan főzőcskéző blog, amelyben a receptek sosem úgy kezdődnek, hogy "hozzávalók", és azt se mondjuk meg hány fokos legyen a sütő! Ellenben ötleteket adunk, variációs lehetőségeket sorolunk fel, a kaják többsége pedig nagyon gyorsan és kevés melóval készíthető el. Hetente egy főzési ötlet azoknak, akik eléggé lezserek és nem a konyhában akarják leélni az életüket. De szeretnek jókat enni!!

Hányan vagytok most?

website stats

Itt vannak az éhesek...

Utolsó kommentek

  • ll: 1456? Nándorfehérvári győzelem. Ezek után kérdésem ha magyar gyerek vágja a törököt, akkor annak a... (2014.11.22. 14:36) A só
  • ll: www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.zoldstudio.viragcenter.hu/fuszer/szeklice4.jpg&imgrefur... (2014.11.22. 14:10) A sáfrány
  • szilvi1960: Hát igen, úgy az igazi egy nap ha kávéval indul :) Én már megittam a reggeli tchibo adagom, és dél... (2012.03.02. 12:33) A tiltott ital, a kávé
  • albaildiko: egy kis segítséget szeretnék nyújtani, hogy ne legyen annyira koszos a gáztűzhely, a gázrozsa köré... (2011.10.22. 09:39) Sültpaprika-saláta
  • Mangi: Fantasztikus ez a recept(is)! Gyermekkorom hamisítatlan ízei. Sajnos az anyámtól nem tanultam meg ... (2011.06.10. 12:56) Salátaleves
  • Utolsó 20

Csurtusék utaznak

Nincs megjeleníthető elem

GA

Amibe állandóan belecsapunk...

2007.09.25. 07:40 Csuri / Bariildi

Nem is kérdés, hogy amiről most szó lesz, az a LECSÓ!

De rögtön az elején leszögezem, hogy eszem ágában nincs itt tantónénisen elkezdeni magyarázni arról, hogy mi a helyzet a lecsóval!

Ezt a receptet rögtön a ragozással kezdem. Csapjunk hát bele.

A szokványos hagyma, paprika, paradicsom szentháromság mindenféle lecsóba kell, ez nem kérdés.
A paradicsom héja viszont nekem nem igazán kell bele, ezért azt meg szoktam hámozni.

A technológia hasonlatos a sült paprika készítéshez, amennyiben itt is fel kell forrósítani, hogy a héja leváljon róla.
Lehet a paradicsomot is sütni, de sokkal inkább a forró vízbe való belemártást javaslom (1-2 percre max.), amikor kivesszük, egy kis pihentetés után hámozható.

A ragozás azonban a szokásos hármas UTÁN kezdődik.
Mit tehetünk még bele?

Hát elsősorban, és feltétlenül, mondhatni kötelezőséggel: vinetét.
A padlizsánt meghámozva, hosszúkás csíkokra (vagy ahogy tetszik) felvagdosva tegyük bele. Időpontként lehet a paradicsom után (ekkor főleg megfő), de lehet már a hagyma - paprika olajon való sütögetése közben is (ilyenkor kicsit megsül, majd csak később fő meg).
Én sok padlizsánt teszek bele, ami nem csak az ízének, de az állagának is jót tesz, ugyanis süríti és krémesíti a levét.
A sok az ugyanannyi, mint a paradicsom. Vagy másképp: egy 4 literes edényben főzve a lecsót, legalább 2-3 nagy padlizsán.

Ami még teljesen jól elvan benne, az a
- közönséges főzőtök: nem sok ízt ad, de ez is süríti a levét,
- cukkini: kicsit darabosabb marad, kellemes az íze is,
- kápia paprika, pritamin paprika, méregzöld pritamin vagy kaliforniaii paprika: ezeknek mind más-más az íze, úgyhogy ha csak tehetem, sokféle paprikát vágok bele,
- 1-1 sárgarépa és petrezselyem gyökér, egy szeletnyi zellergumó, apróra vágva,
- paszternák (csak sosem lehet sehol kapni!!)
- ... fantázia kérdése.

Vannak akik babbal elegyítik, és ezen érdemes elgondolkozni. Ilyenkor, amikor amúgy is szezonja van, lehet még kapni a friss fejtett óriásbabokat (pl. azt a lila színűt fekete mintázattal rajta), nos ezek passzolnak istenien a lecsóba.

Egy szónak is 100 a vége: ne vacak 3 összetevőből készítsétek a lecsót, ó emberek!
Legalább egy kis (inkább sok) padlizsánt csempésszetek mán bele...

Még akkor is, ha az egyértelműség miánn nem is mutattam be képekben a produktumot.

Ötletek továbbra is velkám!

5 komment

Címkék: zöldség padlizsán főétel lecsó

A bejegyzés trackback címe:

https://kaja.blog.hu/api/trackback/id/tr57175958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ágika 2007.09.28. 22:48:02

Szerintem a legjobb az üres lecsó, kolléganőm férje szerint pedig a zöldbabos az igazi.

ágika 2008.07.05. 19:46:34

Csináltunk ma lecsót és közben eszembe jutott, hogy ki kellne próbálni kuktában is az elkészítését. Van ugyanis egy 14 literes edényem, abban 5 kiló paprikából is főzhetnénm egyszerre. Mi a véleményetek?
Az hogy nem párolog el így a leve engem egyáltalán nem zavar, mert sima fedő alatt sem sok lé fő le róla másrészt kifejezetten szeretem a lecsó levét bögréből inni.

Csuri / Bariildi 2008.07.05. 23:11:51

Ágika,

Lehet a lecsót kuktában is főzni, és az valóban nem baj, ha sok a leve, de
DE
szerintem legalább a hagymát először kicsit piritsd meg olajon, esetleg a paprika egy részért is - ezt is lehet a kuktában, nem kell más edény hozzá - és csak ezután tedd bele a levesebb paradicsomot, egyebet.
Az olajon pirítás plusz ízt ad, amit nem lehet elérni ha csukorr kuktában főzöd-párolod az egészet.
Szerintem egyébként kuktában nagyon gyorsan elkészül, nem érdemes sokat főzni, mert teljesen krém lesz belőle (lásd zakuszka).
Cs

ágika 2008.07.06. 20:40:33

Persze a pörkölthöz is megpirítom előbb a hagymát.
Akkor jövő hét végén újra lecsót csinálunk, -forrás után 5 percig főzésen gondolkodom, vagy rögtön el zárom -majd beszámolok az eredményről.
süti beállítások módosítása