Adományvonal

Megjelent a Konteókönyv!

Apró_konteó_230.jpg

Sanya-Csuri főz

Ez egy olyan főzőcskéző blog, amelyben a receptek sosem úgy kezdődnek, hogy "hozzávalók", és azt se mondjuk meg hány fokos legyen a sütő! Ellenben ötleteket adunk, variációs lehetőségeket sorolunk fel, a kaják többsége pedig nagyon gyorsan és kevés melóval készíthető el. Hetente egy főzési ötlet azoknak, akik eléggé lezserek és nem a konyhában akarják leélni az életüket. De szeretnek jókat enni!!

Hányan vagytok most?

website stats

Itt vannak az éhesek...

Utolsó kommentek

  • ll: 1456? Nándorfehérvári győzelem. Ezek után kérdésem ha magyar gyerek vágja a törököt, akkor annak a... (2014.11.22. 14:36) A só
  • ll: www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.zoldstudio.viragcenter.hu/fuszer/szeklice4.jpg&imgrefur... (2014.11.22. 14:10) A sáfrány
  • szilvi1960: Hát igen, úgy az igazi egy nap ha kávéval indul :) Én már megittam a reggeli tchibo adagom, és dél... (2012.03.02. 12:33) A tiltott ital, a kávé
  • albaildiko: egy kis segítséget szeretnék nyújtani, hogy ne legyen annyira koszos a gáztűzhely, a gázrozsa köré... (2011.10.22. 09:39) Sültpaprika-saláta
  • Mangi: Fantasztikus ez a recept(is)! Gyermekkorom hamisítatlan ízei. Sajnos az anyámtól nem tanultam meg ... (2011.06.10. 12:56) Salátaleves
  • Utolsó 20

Csurtusék utaznak

Nincs megjeleníthető elem

GA

Olajos pác

2007.10.21. 08:06 Csuri / Bariildi

Hús grillezésénél kétféleképpen pácolok.
Az egyik fajta az olajos, ez inkább a piros húsokhoz és disznóhúshoz passzol; a másik fajta a joghurtos, amit szárnyasokhoz használok.

Most az olajost nézzük.


Ehhez először is össze kell állítani a fűszereket, amelyeket használni szeretnénk.
Pácoláshoz nem igazán használok friss fűszert a kertből, még akkor sem, ha van, hanem inkább szárítottat.
Az is igaz, hogy ezekből viszont a saját magam által termesztett, szedett, mosott (!!! többször jól megmosott, majd lecsöpögtetett, majd megszikkasztott) megszárított fűszereket részesítem előnyben, de persze nem kizárólag ilyeneket használok.

A szárított fűszereket nem zúzom össze porrá amikor elteszem egy üvegcsébe, hanem amolyan "darabosan" hagyom.
























Itt a kőmozsárban szárított citromfű van, sóval. Ha sóval együtt kezdjük összetörni, akkor a kristályok segítenek a műveletben. A kőmozsárkával már dicsekedtem, nos a fűszertöréshez pont ez kell.


























A citromfű után tettem még hozzá egy kis zsályát, mert egy fűszer mindig kevésnek tűnik -  de a nagyon komplikált, sokszoros ízeket sem szeretem. Kivéve persze ha olyan kedvemben vagyok :) Azért általában 3-4-nél megállok.


























Ez lesz belőle az összezúzás után. És ne feledjük, a só már benne van.
































Ezután közönséges étolajjal felöntöm, jól elkeverem és rákenegetem a húsra:





























A szeleteket egymásra rakom jó szorosan, oszt állhat a hűtőben letakarva akár egy egész napot is:





























Utána már "csak" meg kell sütni. Ideális esetben roston, faszénen, de a pácolási eljárás akkor is teljesen jó, ha később sütőben vagy simán serpenyőben sütjük meg a húst.

























Ezek oldalas darabok meg tarja szeletek.

És kész a vasárnapi ebi:

























Egyébként a disznóhúshoz éppen hogy nem a citromfű és zsálya passzol a legjobban, ezek inkább a csirke - pulyka kellékei, de most mégis ehhez volt kedvem.

Az oregáno (én nem a virágját szárítom, hanem a leveleit), az izsóp (ez kesernyés, olyan férfiasabb íz, jobban megy a sötét húsokhoz) szokott a tarja fűszere lenni a saját termésből.
Persze csipősítem is (Té ezt elvárja...), hot madras-szal, cayenne borssal stb., de ezek sajnos még nem teremnek a kertemben. A zúzott fűszerkeverékhez, még az olajjal való felöntés előtt hozzá lehet mindezeket is tenni.

A zöldfűszerekről majd igazi sorozatot indítok, képekkel a kertben burjánzó egyedekről - de ez tavasszal valószínűbb...

Addig is fűszerezzetek szárítottal.

Ja, még egy dolog!
Csak azt mondtam, hogy nem töröm össze a szárított leveleket, mint a boltban kapható, pedig akkor lényegesen kevesebb helyet foglalna, ÁMDE!
amikor elkezdem a kis mozsárban törni-zúzni a ropogósra szárított fűszert, olyan illatfelhőt bocsát ki, hogy nyilvánvaló: egy csomót veszítene az illatanyagából, ha porítva tenném el.
Na, ezért.

2 komment

Címkék: fűszer pác húspác

A bejegyzés trackback címe:

https://kaja.blog.hu/api/trackback/id/tr92202593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bárányi Sanya 2007.10.22. 19:35:52

A kereskedelemben található gyorspácok, mint a mexikói, a berbeque, vagy a fokhagymás grillpác sok hókusz-pókusz nélkül is jól használható, két evőkanál olajba bele kell keverni fél tasak port és abba forgatni meg a sótlan szeleteket.Ha egy kis szárított gyömbérport is adunk hozzá, vagy morzsolt majoranna virágot, késhegynyi Curry-t egészen különös ízeket tudunk előállítani.
mert a húspácoláshoz az alapanyagokon kívül főképpen egy kis fantázia és új ízekre való nyitottság szükségeltetik.

ágika 2008.04.12. 21:53:39

A kész pácokban általában van ízfokozó.
süti beállítások módosítása