Adományvonal

Megjelent a Konteókönyv!

Apró_konteó_230.jpg

Sanya-Csuri főz

Ez egy olyan főzőcskéző blog, amelyben a receptek sosem úgy kezdődnek, hogy "hozzávalók", és azt se mondjuk meg hány fokos legyen a sütő! Ellenben ötleteket adunk, variációs lehetőségeket sorolunk fel, a kaják többsége pedig nagyon gyorsan és kevés melóval készíthető el. Hetente egy főzési ötlet azoknak, akik eléggé lezserek és nem a konyhában akarják leélni az életüket. De szeretnek jókat enni!!

Hányan vagytok most?

website stats

Itt vannak az éhesek...

Utolsó kommentek

  • ll: 1456? Nándorfehérvári győzelem. Ezek után kérdésem ha magyar gyerek vágja a törököt, akkor annak a... (2014.11.22. 14:36) A só
  • ll: www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.zoldstudio.viragcenter.hu/fuszer/szeklice4.jpg&imgrefur... (2014.11.22. 14:10) A sáfrány
  • szilvi1960: Hát igen, úgy az igazi egy nap ha kávéval indul :) Én már megittam a reggeli tchibo adagom, és dél... (2012.03.02. 12:33) A tiltott ital, a kávé
  • albaildiko: egy kis segítséget szeretnék nyújtani, hogy ne legyen annyira koszos a gáztűzhely, a gázrozsa köré... (2011.10.22. 09:39) Sültpaprika-saláta
  • Mangi: Fantasztikus ez a recept(is)! Gyermekkorom hamisítatlan ízei. Sajnos az anyámtól nem tanultam meg ... (2011.06.10. 12:56) Salátaleves
  • Utolsó 20

Csurtusék utaznak

Nincs megjeleníthető elem

GA

Zakuszka

2007.10.25. 07:14 Csuri / Bariildi

Tamtadadammmmm!!!
Íme a zakuszka recepicéje, egyenesen Sanyától:


Zakuszka, - szláv eredetű szó  Za - hoz, - höz ,  kusnye- evés, - tehát evéshezvalót jelent.


Csuri zárójelben megjegyzi, hogy ha rendezvényt szerevzünk és éttermi emberekkel beszélünk, akkor nagyon komoly pofával szokták javasolni hogy előételnek "kanapét és zakuszkit" kínáljunk...
Nos, ennek a "zakuszki"-nak nincs sok köze a mi zakuszkánkhoz. Mint ételnek mármint, mert etimológiailag akár lehet is.
 
Őszi szezonban, nyár végén készíthető növényi eledel, ami a húshoz szokott és annak az ízére vágyó egyedekkel is el tudja fogadtatni a vegetariánizmust.

XX
 
Kellékek az alap pasztához: 3 kg hagyma, 3 kg húsos zöldpaprika, 1,5 liter sűrű paradicsompaszta, 3 kg paradicsompaprika (Mo-n pritamin), lehetőleg pirosra érett, 5 kg padlizsán, 1 liter olaj.
A meghámozott hagymát laskásra vágjuk, a megmosott paprikaféléket apró cikkekre és egy forró kukta fenekére egy deci olajat töltve ezt a zöldségkeveréket kevés sóval  tíz percig pároljuk. A kész sült hagymát és paprikát egy nagyobb mázas edénybe borítjuk. Ezt ismételjük, amíg az egészet feldolgoztuk.
XX
A padlizsánt lehetőleg szenes roston, vagy fém sütőlapon, melyet a gázégőre helyeztünk, minden oldalán egészen barnás-feketére (enyhén szenesre) sütjük. Egy hidegvizes tálba mártogatva az ujjainkat a száránál fogva lógatott forró sültpadlizsánt a héjától megtisztítjuk, majd deszkalapra helyezzük, melyet enyhén megemelünk az egyik oldalon. A ferde felületen a padlizsánból kiszivárgó híg levet lecsorgatjuk. Egy éles szélű falappal a puha padlizsán húsos részt leválasztjuk a szár csonkjártól
XX
(Ez ugyanaz az eljárás, amit a sült paprika esetében követünk, ami a sütést és a héj lepucolását illeti. A vinete salátához pedig ugyanígy kell eljárni a vinetével.)
XX
 és ezt is a megpárolt hagymas-paprika keverék közé tesszük.
Miután langyosra hűlt átdaráljuk a keveréket húsdarálón, hozzáadjuk a paradicsompasztát és a maradék olajat, sózzuk, borsozzuuk izlés szertint, majd egy szál babérlevél hozzáadásával tűzre tesszük és alaposan átsütjük-főzzük a keveréket, kissé besűrűsítve.
XX
Hozzákeverünk 1 tasak szalicilport, majd kimosott, hevítéssel kistertilizált csavaros üvegekbe rakjuk forrón. Lezárás után pedig másnapig dunnába, párnába, pokrócba csomagolva csak lassan hagyjuk kihülni.
A pirosas selymes színű és kiváló ízű lekvár-állagú pasztát kenyérre kenve önálló reggeli vagy vacsora fogásnask  is felszolgálhatjuk. De bármilyen gulyás, vagy paprikás ízének az elvarázsolására is használható egy-egy evőkanálnyi zakuszka.
XX
Variációk- ragozás:
Egészséges, nem puffadós élvezkedők egy kilogramm sótlan vízben megfőzött szárazbabot is keverhetnek ledarálás előtt a zöldségkeverékbe. Igy a zakuszka pépesebb, kiadósabb és kicsit más ízű lesz.
De ugyanezt meg lehet tenni 1-2 kg gomba hozzáadásával. Ehhez azonban nem a tenyésztett csiperke a legalkalmasabb, hanem a nagy, húsos hirip-gomba, (tinóru) rókagomba vagy barna-, esetleg lila-pereszke, laskagomba (ez kapható tenyésztett is).
A nagy bevásárlóközpontokban vásárolható szárított gombából 200 gr.-ot beáztatva majd ledarálva, jól használható a keverék ízesítésére.


























A kedvetekért felbontottam az itthon található 2 fajta zakuszkámat, hogy legyen valami fogalmatok a végtermékről.
A baloldali kevésbé olajos, pasztásabb, sűrűbb. Ebben van bab is.


























A jobb oldali levesebb, mondhatni hígabb, több benne a pritamin paprika és talán picit oljaosabb is. Ebben egész feketeborsok is vannak, amit Té - meglepő módon - útál, de szerintem nagyon finom, élvezet ráharapni és megrágni.


































Főzhettek persze 1 adag zakuszkát is, de nagy butaság lenne, különösen a darálási macerát figyelembe véve...
Üvegben való elrakás helyett viszont lehet elvileg fagyasztani is, de az olaj-egyéb lé felengedés után mintha nem keveredne többé olyan tökéletesen... De lehet hogy ez csak faxni.

7 komment

Címkék: zöldség padlizsán előétel zakuszka

A bejegyzés trackback címe:

https://kaja.blog.hu/api/trackback/id/tr49205768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.10.25. 11:34:30

Huh, én pont tegnap ettem, de azt hiszem, megvan a mai reggelim is:)

Anyum nem szokott gombát tenni bele, mert réges-régen, amikor elmentünk gombászni és valami elmondhatatlanul sok hiripet szedtünk, miután túróval megsütötték, annyit ettem, hogy gomba-averziót kaptam. Most, kb 12év után nemrég megkóstoltam ismét, hát, szódával elmegy. De azért zakuszkába még nem kerül:)

ErrorFlynn 2007.10.25. 13:53:57

szeressem a zakuszkát, pedig előre gyártott és árult változatokból már sikerült néhány penetránsba belefutnom...

G.Viktor 2007.10.31. 18:34:03

Ani is igy kesziti, de csak kis mennyisegben , mert itt a hozzavalok egesz evben kaphatok.
Megis uvegbe toltjuk es egy egy uveget atviszunk Tibieknek, aztan David elintezi.

Dani Csaba 2007.11.06. 08:31:25

Ez a zakuszka így tökéletes! Anyámtól én is így lestem el, azzal a különbséggel, hogy ha csinálok, abból nem marad télire (nem is annak szánom). Csak korai emlékeimből nem a szalicil rémlik, mint tartósítószer, hanem egy vékony olajréteg, ami elzárta a levegőtől. Ezt aztán télig szép lassan felszívta a zakuszka, ami nem ártott zamatosságának.
Na, és a sima vinete-salátáról nem beszélünk, gyerekek?

Sándor Zsóka Zb 2008.10.09. 12:57:11

A padlizsánt gázsütőben,alufólián sütöm,nem kell forgatni!Amikor kiveszem,tálba rakom,és lefedem,mert a gőz felpuhítja a héját.ki is hűl,egyszerűbb megpucoválni!(néha a sütőben kidurran,az erős hangjától eltekintve semmi jelentősége)

Sándor Zsóka Zb 2008.10.09. 13:02:41

Még valami:lengyel nyelven a "kanapa,kanapki"szendvicset jelent.Lehet, hogy abból vették át az éttermi szakemberek? A zakuszki pedig a volt SZU-ban-azóta nem jártam ott-előétel volt!Szerintem most is az náluk.

Sándor Zsóka Zb 2008.10.09. 13:02:45

Még valami:lengyel nyelven a "kanapa,kanapki"szendvicset jelent.Lehet, hogy abból vették át az éttermi szakemberek? A zakuszki pedig a volt SZU-ban-azóta nem jártam ott-előétel volt!Szerintem most is az náluk.
süti beállítások módosítása