Adományvonal

Megjelent a Konteókönyv!

Apró_konteó_230.jpg

Sanya-Csuri főz

Ez egy olyan főzőcskéző blog, amelyben a receptek sosem úgy kezdődnek, hogy "hozzávalók", és azt se mondjuk meg hány fokos legyen a sütő! Ellenben ötleteket adunk, variációs lehetőségeket sorolunk fel, a kaják többsége pedig nagyon gyorsan és kevés melóval készíthető el. Hetente egy főzési ötlet azoknak, akik eléggé lezserek és nem a konyhában akarják leélni az életüket. De szeretnek jókat enni!!

Hányan vagytok most?

website stats

Itt vannak az éhesek...

Utolsó kommentek

  • ll: 1456? Nándorfehérvári győzelem. Ezek után kérdésem ha magyar gyerek vágja a törököt, akkor annak a... (2014.11.22. 14:36) A só
  • ll: www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.zoldstudio.viragcenter.hu/fuszer/szeklice4.jpg&imgrefur... (2014.11.22. 14:10) A sáfrány
  • szilvi1960: Hát igen, úgy az igazi egy nap ha kávéval indul :) Én már megittam a reggeli tchibo adagom, és dél... (2012.03.02. 12:33) A tiltott ital, a kávé
  • albaildiko: egy kis segítséget szeretnék nyújtani, hogy ne legyen annyira koszos a gáztűzhely, a gázrozsa köré... (2011.10.22. 09:39) Sültpaprika-saláta
  • Mangi: Fantasztikus ez a recept(is)! Gyermekkorom hamisítatlan ízei. Sajnos az anyámtól nem tanultam meg ... (2011.06.10. 12:56) Salátaleves
  • Utolsó 20

Csurtusék utaznak

Nincs megjeleníthető elem

GA

Muszaka variációk

2007.11.05. 07:55 Csuri / Bariildi

Íme egy sokféleképpen variálható kaja, amivel Sanya örvendezteti meg ezúttal a nagyérdeműt.
Mivel Sanya civilben orvos - főállásban az anyukám - bízhattok benne, hogy az ő receptjei  megfelelnek az egészségeses életmód elvárásainak. És ezt senki ne azonosítsa a színtelen-szagtalan-ízetlen műanyag kajával!
Például próbáljátok ki ezt itt:


MUSZAKA FÉLÉK

Azaz újabb balkáni finomságok egészséges kiadásban.

Merthogy az eredeti muszaka félékhez tejföl-mártás dukált. Azóta már kifogtunk a koleszterineken és egy kevéske olajban megfuttatott két evőkanálnyi lisztből tejjel, vegetával, citromlével, némi borssal ízesített fehérmártással csapjuk be a receptet.


Ez egy olyan, tepsiben vagy tálban készített második fogás, amelyet variálni lehet az idényhez, a maradékokhoz és a pénztárcához viszonyítva.
Elvben valamilyen nagyobb mennyiségben rendelkezésre álló zöldségfélét rakunk le erősen fűszerezett darált hússal és fehér mártással nyakon öntve a sütőben szép pirosra sütjük.

Télen készíthetjük burgonyából, karalábéból sárgarépával vegyítve. Nyáron a legfinomabb padlizsánból, vagy tök / (cukkini) – padlizsán keverékből, de a széles sárga zöldbabból is elképzelhető.

Elkészítés:

A megfelelő növényi összetevőt gyors főzéssel előkészítjük. A burgonyát megfőzzük héjastól, majd meghámozzuk, a karalábét, sárgarépát pl. a húslevesben is főzhetjük és utána vágjuk karikákra, hasábokra, vagy nyersen felaprítva kevés olajon egy teflon sütőben kevés sóval majdnem puhára pároljuk.

Ha vinetét, fiatal tököt, cukkinit használunk a muszakához, akkor azt hámozás után ½ cm. vastag karikákra vágjuk. SÓZÁS ÉS LISZTBEFORGATÁS NÉLKÜL! egy teflon sütőben kevés főzőmargarinon hirtelen pirosra pirítjuk mindkét oldalát és egy itatós papírral befedett tálcára szedjük ki, hogy a fölösleges zsiradékot feligya.

A zöldségfélék előkészítése után a húsos töltelék megalkotása következik. Ez készülhet frissen darált nyers disznó- marha- birka – vagy majorság- húsból is. Egy és fél kilónyi zöldséghez számítsunk ½ kg. húst, de kevesebbel is ehető.

Egy nagy fej vöröshagymát apró kockára vágva a teflonsütőben két kanál olajon megdinsztelünk és hozzá adjuk a nyers húst, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük. (mindennel, amit pástétomok ízesítéséhez szokás használni, gyömbérrel, Gin-senggel, szerecsendióval, fehérborssal, curryvel, enibaharral, majorannával vagy morzsolt bazsalikommal, porrá tört zsályalevéllel- tényleg ízlés szerint...) Folyamatos kevergetés közben levére sütjük, majd ezt is félre rakjuk.

De képzeljük el azt is, hogy a marhahúsból vagy öreg tyúkból, rucából főzött húslevesben nem puhult meg kellőképpen a hús, vagy ellenkezőleg, nem figyeltünk eléggé és gusztustalanul szétfőtt. De az is egy változat, hogy pár napja tologatunk egyik hűtő polcról a másikra egy egyben sült valamilyen hús- maradékot, ami közben kicsit megszáradt és már unja is mindenki, vagy pörkölt-maradékot. Nos, ezeket a maradék ficli húsokat daráljuk át húsdarálón, dobjuk a párolt hagyma fejhez a teflonsütőbe és fűszerezzük újra. Persze sokkal kevesebb ideig kell sütni, mert ennek nincs víztartalma, egyből kész van.

Ekkor következik az összerakás művelete: margarinnal vékonyan kikent, esetleg prézlivel beszórt tepsi aljába rakjunk egy másfél cm. vastag réteget a bizonyos fajta növényből, amelyből muszakát akarunk főzni. (Ha ez sótlan vinete vagy tök, akkor vékonyan megszórjuk sóval.) Nyáron szép nagy nyersparadicsom szeleteket és csíkokra vágott kevés zöldpaprika réteget is tehetünk rá. Erre öntjük a fehérmártás 1/3-át, arra pedig a megsütött hús felét terítjük el vékony rétegben. Újra zöldség, mártás és hús következik, majd a zöldség utolsó 1/3-ával befedjük és a maradék mártást ráöntjük. Pár szelet szép piros paradicsommal még feldíszítjük, egy szelet sajtot is rá reszelhetünk. (főleg a burgonya muszakához nagyon talál).

Az így előre elkészített tálat vagy sütő-tepsit fél órával a felszolgálás előtt forró sütőben átmelegítjük és szép pirosra pirítjuk. Mint kiderül, vendégvárásra is alkalmas, mert a felszolgálás előtt nincs vele macera. Egy nappal azelőtt is össze lehet készíteni.

Ha nem áll rendelkezésünkre paradicsom és paprika, hogy az ízet pikánsabbá tegyük, kevés paradicsom-paszta is használható vagy egyetlen mosott, héjastól összevágott citromot rakhatunk paradicsomkarika helyett, főleg a burgonyához nagyon jó.

18 komment

Címkék: főétel

A bejegyzés trackback címe:

https://kaja.blog.hu/api/trackback/id/tr22218316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dani Csaba 2007.11.05. 11:53:57

Bármilyen hihetetlen de a Lenau internátusban az egyik kedvenc kajám volt. Ott krumplisat csináltak persze, darált hússal, de különös bája volt a karfiol, amit beleraktak a szakács nénik. A fentieket olvasva összefut a nyál a számban, jó néhány ötletet merítek belőle. "Getbeget" magyaroknak, hogy Csurit idézzem, egy kis segítség: enibahar = szegfűbors.

Bárányi Sanya 2007.11.05. 21:51:22

Kedves Csaba, köszönöm a kiegészítést, a fűszermagyarítást meg különösen.
Egyéb rakottas-kajákról egy külön posztban szeretnék regélni, de a karfiolos dúsítás itt is nagyon jó ötlet. Ildikó néni

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.11.05. 22:43:01

Úgy általában én csípem a görög kaját, de pont a muszaka az, amivel nehezebben barátkozom. Bocs...

Talán a sok növény jelenléte teszi.

Arra még senki sem gondolt, hogy a paradicsomnak is FÁJ, ha megeszik?!

Dani Csaba 2007.11.06. 08:17:45

Kedves Ildikó néni! A magyarítás nem közvetlenül az én érdemem. Egy néhány évvel ezelőtti kulináris gyötrelem eredménye. Történt ui., hogy miccset (mici, mititei vagy mi? Na ez hogy van magyarul?) próbáltam készíteni. Minden megvolt 2-3 féle darált hús, csontlével leforrázott fokhagyma, bősz keverés, pihentetés a hűtőben stb. Csak valahogy a fűszerezés... Nem éreztem azt a háttérből diszkréten felbukkanó hullaízt. Sok minden megfordult a fejemben:
1. Anno a jegyre kapott hús eleve rendelkezett ilyen háttérízzel...
2. Én nem segítem elő a bomlási folyamatokat: pl. 100 napos tojás, a rómaiak rothasztott szardíniája, stb.
De megnéztem a neten a román recepteket és igen! Felfedeztem a fűszerek között azt a bizonyost. De hogy kérjem a boltban? Szerencsére többnyelvű szótárakat is találtam (kifejezetten kulinárisat is). Hát persze, hogy kiderült, van otthon is belőle. Olyan okosat is megtudtam, hogy a "yeni bahar" törökül annyit tesz, mint "új fűszer", mert csak a XVIII. században került elő valahonnan a karibi térségből. Izgalmas nem? A helyzet az, hogy ezek a dolgok egyre inkább érdekelnek, mint az élet sok egyéb kiábrándító területe. Na, nem untatok ezzel senkit tovább... Kezit csókolom, és várom a rakottakat!

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.11.06. 11:20:51

Csaba,

köszi a gasztrotörténeti összefoglalót; a yeni szó jelentését a janicsárok óta én is tudtam, de a bahar teljesen új volt.

A vinetesaláta vonatkozásában meg Csuri hamarosan intézkedési kényszer alá kerül, hogy úgy mondjam...

Csuri / Bariildi 2007.11.06. 12:23:06

Jóvanna,

várjatok vasárnapig, oszt ha még van a piacon vinete, akkor veszek és sütögetem / fényképezem.
Ha nincs, akkor a fagyasztottal próbálkozom, de leírás lesz mindenképpen.
Addig meg egyetek muszakát és zakuszkát :)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.11.06. 13:44:04

Huh, én inkább a miccsre szavazok. Bár mennyire is sejtem a veszélyeket, de ahogy a király-hágóra érünk, onnantól elkezdek miccsezni, és abba nem hagyom, amíg ismét át nem lépjük a határt. Persze azokat már biztos forrásból, beazonosűtható összetevőkből

Dani Csaba 2007.11.06. 13:47:15

Kedves Csuri/Bariildi!
Bár nem vagyok feltétlenül a konzervek híve, nem is vetem meg őket. Létezik a boltokban készen pépesített vinete, csak be kell keverni. Sok félresikerült kipróbálása után találtam egy köcsög alakú üvegben bolgár készítményt. Az a bájos benne, hogy még füstös putri (mellék)szaga is van, amit gáztűzhelyen, vagy pláne lerben...
Imádom! Ajánlom figyelmedbe.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.11.06. 21:13:38

Csaba,

ez a bolgár csoda hol kapható? Úgy értem:

1.) ország (földrész)
2.) bót(hálózat)
3.) földrajzi hely (a lehetőségekhez képest)

És milyen alkategória: a nagyon pépesített, vagy a kicsit darabos? És hagymás van ohne?

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.11.06. 21:34:09

Peat,

nekem a román kultúra és civilizáció három alappillérével nem sikerült teljes mértékben megbarátkoznom azalatt a 24 év alatt, amit Decsebál és Trajánusz ősi földjén voltam kénytelen eltölteni.

Az egyik volt a dojna (román népdal), a másik a görögkeleti vallási szertartás (amikor fél óra leforgása alatt több százan nyelves puszit adnak ugyanannak a fémkapcsos bibliának), a harmadik a miccs (avagy mititéj, vagyis apró, ruganyos húsból, grillen készült kolbászkák).

Pedig százfélét és ezerszer ettem már: birkahústól szárnyasig, alul- és agyonfűszerezettet, próbáltam mustárral, kecsöppel, savanyúsággal, kompóttal, kenyérrel, kaláccsal, sörrel, borral, pálinkával, tejjel (na jó, tejjel SOHA...), társaságban és egyedül, januári fagyban és júliusi kánikulában, a szabadban és a konyhában...

Nem. Nekem nem jön be. Micsinájjak?

Dani Csaba 2007.11.07. 08:14:41

Csurtus

A bolgár csoda natúr (semmivel nem ízesített), nem túlságosan pépes, én Mo-n szoktam venni a Reál boltban a lépcsőházam bejárata mellett. Ha elfogy és nem pótolják, finoman célzok rá a tulajnál (még hatásosabb a nőjénél). A fentebbi felsorolás részemről, mint kiderült egy kivétellel rendben van. A szertartással szembeni fenntartásaimat, mint valamelyik görög témájú hozzászólásomban kiterjesztettem eléggé nemzetközivé.

Dani Csaba 2007.11.07. 09:47:16

Na, az előbbit kávé előtt írtam. Nem is mindig érthető. Szóval MINDEN görögkeleti szertartás olyan, amit képtelen vagyok megszokni. Na, de jut eszembe egy Gyálhoz közelebbi földrajzi hely, ahol üveges vinete van. Vecsés és Gyál között van egy új és nagy CBA. Ott egy görög verzió kapható, ami nem versenyezhet ugyan a bolgár csodával, de egészen tűrhető.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.11.07. 12:42:45

Csaba,

információid értékesek, s mint ezek hordozóját szóbeli dícséretben részesítelek.

Dani Csaba 2007.11.07. 12:52:18

Csurtus,

hát még, ha tudnád...

VIKI BACSI 2007.11.28. 18:19:57

A legfinomabb muszakat Kreta szigeten ettuk, es majdnem ugy keszul ahogy irtad, ha akarod elkuldjuk az eredeti gorog receptet, de ami fontos , hogy minden adag kulon kis tuzallo talba van rakva es ebben sutik aranysargara a tetjen levo ontetet,aztan egyenest a sutobol talajak.
Tibiek meg is vettek a speci talakat, es most azt varom mikor hivnak meg egy igazi kretai muszakara!

csheri 2008.02.27. 13:03:14

bocs, hogy beszólok...én is kb 24évig éltem Erdélyben, de soha nem ettem otthon vinettét...ki sem próbáltuk soha...de itt anyósom kérte, hogy csináljak...fogalmam sem volt hogy kell...aztán találtam egy ismerőst, aki szintén erdélyi, és ő elmondta...de hát itt Pesten nagyon drága a "padlizsán" még szezonban is...aztán kimentünk 3 éve augusztusban Erdélybe, és vettünk 15 kilót...azóta tart... az egész családnak jutott...ja és fillérekért vettük akkor...csak le kell margarinos dobozokba fagyasztani...

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.02.28. 07:09:32

csheri,

nem ettél Erdélyben vinetét?! Na, ez meglepett...

GeriGyuri 2010.08.27. 01:20:08

Csak a Dani Caba Túrnak üzennék ill az ittenieknek h. végigolvastam a ma esti beszélgetésünk kulináris részét, az mindenki okulására válik minden tekintetben, amiről viszont lemaradt az itteni nagyérdemű azt sajnálhatja igazán! Minden jót mindenkinek.
süti beállítások módosítása