Adományvonal

Megjelent a Konteókönyv!

Apró_konteó_230.jpg

Sanya-Csuri főz

Ez egy olyan főzőcskéző blog, amelyben a receptek sosem úgy kezdődnek, hogy "hozzávalók", és azt se mondjuk meg hány fokos legyen a sütő! Ellenben ötleteket adunk, variációs lehetőségeket sorolunk fel, a kaják többsége pedig nagyon gyorsan és kevés melóval készíthető el. Hetente egy főzési ötlet azoknak, akik eléggé lezserek és nem a konyhában akarják leélni az életüket. De szeretnek jókat enni!!

Hányan vagytok most?

website stats

Itt vannak az éhesek...

Utolsó kommentek

  • ll: 1456? Nándorfehérvári győzelem. Ezek után kérdésem ha magyar gyerek vágja a törököt, akkor annak a... (2014.11.22. 14:36) A só
  • ll: www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.zoldstudio.viragcenter.hu/fuszer/szeklice4.jpg&imgrefur... (2014.11.22. 14:10) A sáfrány
  • szilvi1960: Hát igen, úgy az igazi egy nap ha kávéval indul :) Én már megittam a reggeli tchibo adagom, és dél... (2012.03.02. 12:33) A tiltott ital, a kávé
  • albaildiko: egy kis segítséget szeretnék nyújtani, hogy ne legyen annyira koszos a gáztűzhely, a gázrozsa köré... (2011.10.22. 09:39) Sültpaprika-saláta
  • Mangi: Fantasztikus ez a recept(is)! Gyermekkorom hamisítatlan ízei. Sajnos az anyámtól nem tanultam meg ... (2011.06.10. 12:56) Salátaleves
  • Utolsó 20

Csurtusék utaznak

Nincs megjeleníthető elem

GA

Karácsonyi hideg hal Sanyától

2007.12.18. 07:25 Csuri / Bariildi

HIDEG HALÉTEL OLAJBOGYÓVAL

(6 személyes adag)

A KARÁCSONYI HAGYOMÁNYOS HALÁSZLÉ HELYETT ELŐÉTELNEK

Aztán jöhet a forró borleves...

 


HOZZÁVALÓK:

Hal (harcsa, ponty, busa, vagy bármilyen filézezett tengeri hal a kényelmesebbeknek)                                    1000 gr

·        Hagyma                                             400 gr

·        Napraforgó olaj                                   100 ml

·        Fekete olajbogyó                                 150 gr

·        Nagyobb citrom                                      2 db

·        Sűrű paradicsomlé                                250 ml

·        Só                                                      20 gr

·        Darált fekete bors                                   2 gr

·        Babérlevél                                             2 db

·        Cukor (vagy tíz csepp édesítőszer)           10 gr

·        Knorr vagy Vegeta, ízvarázs                      5 gr

·        Vörös bor                                             50 ml

·        Tubusos kész majonéz                             1 db

 
ELKÉSZÍTÉS:

  •   A halat megtakarítjuk, a pikkelyes fajtát pénztelenítjük. Éles késsel, vagy erre a célra készült fűrészfog-szerű fogazattal rendelkező kaparóval a farkától a fej irányába lefejtjük a bőrről. Ez sokkal könnyebb, ha közben egy deszkalapra fektetjük. Megmossuk. A lefolyót igyekszünk nem eltömeszelni! Ezért kényelmesebb a harcsát venni, annak nincs pikkelye és szálkája is alig. A fagyasztott tengeri hallal pedig semmi macera!
  •   A kívülről megtakarított halat kibelezzük. A kopoltyúja alá nyúlva bal kezünkkel felemeljük, úgy, hogy a hasa felül legyen, majd egy hegyes, vékonypengéjű késsel a végbélnyílástól kezdve egészen a fejéig felmetsszük a hasfalat. A benne található belsőségeket óvatosan kifejtjük. Ha esetleg ikra van a halban, azt a has két oldalán kell keresni és lehetőleg külön kihámozni.(ebből külön ikrasaláta keverhető, de ez egy másik poszt témája.) A hal külső füle- kopoltyúja alatt sötétvörös, recés kopoltyúlemezek vannak, azt teljes egészében el kell távolítani és a belekkel együtt eldobni, vagy a macskának adni. A pontyfej élvezhetetlen, a harcsa feje húsosabb, esetleg levest lehet készíteni vele. Belezés után hideg folyóvízzel kívül-belül újra megmossuk.
  •   Vágódeszkán a halat adagokra metsszük. Túl vékony szeletet nem ajánlatos vágni, mert a halhús törékeny és könnyen szétmegy. Ha nagyobb harcsából vásárolunk szélesebb darabot, a hasi részből tudunk 5 x 8-10 cm nagyságú szeleteket készíteni, a megmaradó gerinc melletti részt 2,5 -3 cm-es szeletekre vágjuk.
  •   A szeletelt halat az ételízesítővel beszórva egy tálkában félre rakjuk.
  •   Egy kisebb edényben egy pohár vízzel felforraljuk az olajbogyót, majd félretesszük, hogy a víz a fölösleges sót kioldja belőle.
  •   A citromokat jól megmossuk, majd héjastól 2-3 mm-es szeletekre vágva félrerakjuk.
  •   Megtakarítjuk a hagymát, vékony laskaszerűre vágjuk és egy teflonedényben előmelegített olajba tesszük, rászórjuk a sót. Közben pár csepp víz hozzáadásával kevergetve üvegesre pároljuk. Nyáron 1-2 zöldpaprikát is vághatunk közéje.
  •   Felöntjük a hideg paradicsomlével, levesszük a tűzről.
  •   Hozzákeverjük a sótlanra áztatott olajbogyó szemeket, a fűszereket, a cukrot és citromszeleteket.
  •   Egy 2,5 -3 literes jénai üvegtálba vagy tálalásra is alkalmas cserép- vagy inox tepsibe elhelyezzük a fűszeres zöldségkeverék felét.
  •   Erre rakjuk rá egyenletesen elosztva az ételízesítővel beszórt halszeleteket.
  •   A fűszeres zöldségkeverék másik felével befedjük a halszeleteket, hogy a kiszáradástól megóvjuk.
  •   Ráöntjük a maradék olajat és 20-25 percre mérsékelten forró sütőbe helyezzük;  mielőtt kivennénk, meglocsoljuk a vörösborral és még öt percig a sütőben hagyjuk.
  •   Miután kihűlt, a tálat citromkarikákkal, olajbogyóval és majonézzel feldíszítve legalább fél órára a hűtőbe tesszük. De előző nap alkalmasabb elkészíteni, tálalásig csak jobban összeérnek az ízek.
 
Csak első pillantásra tűnik nagy munkának. Ha készen megtakarított harcsából, busafiléből, vagy tengeri halból csináljuk, minimális erőfeszítéssel rendkívül finom halkülönlegességgel lephetjük meg az ünnepváró családot.

Ígérem, a borleves receptjével sem maradok adós.

1 komment

Címkék: hal olajbogyó előétel hidegétel karácsonyi étel

A bejegyzés trackback címe:

https://kaja.blog.hu/api/trackback/id/tr45267420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dani Csaba 2007.12.22. 12:27:14

Kedves Ildikó néni! Nagyon precíz és olvasmányos a leírás. A halpucolás illusztrációja hogy úgy mondjam sebészi pontosságú :) Valami ilyesmit állítok össze én is szigorúan filézett halból (harcsa, tengeri) de nem paradicsomos mártásban, hanem csíkozott bacon-szalonna szelekkel váltogatom a fűszerezett halszeletekkel. MIlyen ötletnek tetszik tartani. Ha lehet, azért a végtermékről is tessék majd fényképet küldeni!
süti beállítások módosítása