Adományvonal

Megjelent a Konteókönyv!

Apró_konteó_230.jpg

Sanya-Csuri főz

Ez egy olyan főzőcskéző blog, amelyben a receptek sosem úgy kezdődnek, hogy "hozzávalók", és azt se mondjuk meg hány fokos legyen a sütő! Ellenben ötleteket adunk, variációs lehetőségeket sorolunk fel, a kaják többsége pedig nagyon gyorsan és kevés melóval készíthető el. Hetente egy főzési ötlet azoknak, akik eléggé lezserek és nem a konyhában akarják leélni az életüket. De szeretnek jókat enni!!

Hányan vagytok most?

website stats

Itt vannak az éhesek...

Utolsó kommentek

  • ll: 1456? Nándorfehérvári győzelem. Ezek után kérdésem ha magyar gyerek vágja a törököt, akkor annak a... (2014.11.22. 14:36) A só
  • ll: www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.zoldstudio.viragcenter.hu/fuszer/szeklice4.jpg&imgrefur... (2014.11.22. 14:10) A sáfrány
  • szilvi1960: Hát igen, úgy az igazi egy nap ha kávéval indul :) Én már megittam a reggeli tchibo adagom, és dél... (2012.03.02. 12:33) A tiltott ital, a kávé
  • albaildiko: egy kis segítséget szeretnék nyújtani, hogy ne legyen annyira koszos a gáztűzhely, a gázrozsa köré... (2011.10.22. 09:39) Sültpaprika-saláta
  • Mangi: Fantasztikus ez a recept(is)! Gyermekkorom hamisítatlan ízei. Sajnos az anyámtól nem tanultam meg ... (2011.06.10. 12:56) Salátaleves
  • Utolsó 20

Csurtusék utaznak

Nincs megjeleníthető elem

GA

Farsangi töltött liba

2008.01.21. 07:28 Csuri / Bariildi

 

Íme egy újabb ragyogó, és kissé rendhagyó ötlet Sanyától. Főzéshez sok fantázia kell, és higgyétek el, a legtöbbször bejön: nem mindennapi élvezkedésekre nyílik alkalom...



Ha azt kérded: mitől farsangi? - nos, magától a kissé hóbortos ötlettől. Ugyanis ez itt alább egy gyümölcsökkel töltött liba (vagy pulyka, kacsa, tyúk, ...hát jó, a strucc az nem megy! - még farsangkor sem).

Amikor elmeséltem az ismerőseimnek, hogy hogyan készült, kissé furcsán néztek rám, aztán a tálaláskor tettek a tányérjukra egy kanálnyit - udvarias jó barátok, nem akartak megsérteni. Majd óvatosan megkóstolták. És akkor már nem győztem porciózni a kiadós adagokat!

Nos, miután a körítést ilyen furfangosan előre feltálaltam, jöhet maga a MŰALKOTÁS.

Előkészítés

Tehát be kell szerezni egy vendégváráshoz alkalmatos nagyobb dögöt, piacon, csarnokban vagy bevásárlóközpontban, - de házi használatra egy fagyasztott, grillezéshez csomagolt, egészben hagyott tyúk is megteszi. Az állat nagyságához méretezett mennyiségben 6%-os sóoldatot készítünk, annyit, amennyi ellepi a bele helyezett majorságot. Ez azt jelenti, hogy öt liter vízben 300 gr sót kell feloldani (langyos vízben könnyebben oldódik) vagy 1 liter vízben 60 gr-ot.
Így néz ki a felnyitott, töltésre váró 'alapanyag':















A sültnek szánt nagyobb hústömeget ebben a sóoldatban tartjuk 24 óráig. Ez alatt éppen annyi sót fog magába szívni, amennyi sem nem sok, sem nem kevés és egyenletesen eloszlik a hús teljes tömegében. A módszer természetesen egész malac-combok vagy sonkák sózására is alkalmas. A majorságokban levő levegő-tartalmú tüdő miatt a hús rendszerint felemelkedik a sós vízben, ezért le kell nyomtatni, hogy egyenletesen fedje a sóoldat. (Pl. két tisztára mosott ásványvizes palackot helyezünk a hús tetejére nyomtatéknak.)
Miután kivettük a sóoldatból:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


A töltelék

Másnap kivesszük a húst a sóoldatból és hagyjuk megszikkadni, közben elkészítjük a tölteléket. Egy két-három kilós nagyobb állat töltéséhez szükséges: négy alma, három banán, két narancs, 50 gr. aszalt szilva, 25 gr. mazsola, pár szem friss szőlő, két lemez pászka és 50 gr. granulált szója, (vagy darált dió), egy egész nyers tojás, valamint fűszerek. (Erre külön kitérek.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A töltésre felhasznált liba, kacsa, de akár a pulyka is a hasüregben rendszerint akkor is tartalmaz zsiradékot, ha nem tömött és hizlalt állatról van szó. Ezt a zsiradékot a sóoldatból való kivétel után gondosan kikotorjuk az állat belsejéből és jól vágó késsel apró, borsónyi darabkákra vagdaljuk és a töltelékhez keverjük. Ha tyúkot, csirkét töltünk, amelynek nincs ilyen zsírja, akkor ajánlatosabb a töltelékben szójagranulátum helyett darált diót használni, mert sülés közben abból kis mennyiségű finom olaj kerül a töltelékbe és nem hagyja azt kiszáradni.

A gyümölcsöket meghámozzuk, majd cikkekre daraboljuk illetve szedjük, kevés citromlével meglocsoljuk, hogy az alma ne barnuljon meg. A banánt 1cm vastag karikákra vágjuk, a szárított gyümölcsöt csak leöblítjük, nem áztatjuk. Egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk az ollóval másfél cm szélességűre vágott pászkalemezkéket, a szója granulátumot vagy darált diót. Megszórjuk a fűszerekkel, tetejére verjük a nyers tojást és lazán összekeverjük az egészet.

              

Fűszerezés

Tekintettel arra, hogy a tölteléknek használt gyümölcsök az aromájuk és savasságuk mellett édeskések is, szükség van az erélyesebb fűszerezésre. Mindenek előtt egy púpos kiskanál Knorr típusú ételízesítőre, de ha ez nincs, akkor púpos kávéskanálnyi finom sóra. Ehhez adunk púpos kiskanál darált borsot, kiskanál darált gyömbért, kiskanál darált szerecsendiót, két kiskanál oregánót és két kiskanál szárított petrezselyemzöldet.

Töltés, sütés

Ezután a tálba ferdén beállított állat hasüregébe kanállal berakjuk a tölteléket, majd a végén sütő tűvel rögzítjük a bőrrészeket, hogy a belsejéből ne engedje kifolyni a lényeget.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az így elkészített töltött állatot kevés fagyos zsírral, sütőmargarinnal, vagy olajjal vékonyan bekenve megfelelő nagyságú tepsibe vagy tűzálló edénybe helyezzük, alája öntönk 250 ml. vizet és 100 ml. bort. Ízlés szerint köréje dobálunk egy fej tisztított fokhagymát, vagy sem, és alufóliával gondosan lezárva a forró sütőbe tesszük. Fél órát hagyjuk erős lángon sülni, majd még annyi órát tartaléklángon, ahány kilós volt a töltésre használt állat.















Tálalás

előtt az alufóliát eltávolítjuk, az alatta levő lével a húst többször is meglocsolva gyors lángon pirosra sütjük, - egyben fel is melegítettük.

A sültfixáló tűk eltávolítása után a sülthöz járó körítést az állat belsejéből kanállal kiporciózzuk a tányérokra, majd a húst daraboljuk melléje, kinek-kinek ízlés szerint, szárnyat, mellet, combot, püspökfalatot. A tölteléket könnyebb kiszedni, ha előtte az állatot a hasán végighasítjuk, csontvágó ollóval.














Utóhasznosítás

A megmaradt tölteléket, a csontos részekről leszedett hulladékhúsokkal együtt  másnap egy tűzálló tálban mikro-sütőben felmelegíthetjük úgy, hogy alája párolt tarhonya körítést teszünk és melléje fagyasztott szilvát, meggyet, vagy őszibarack kompótot adunk savanyúság helyett.

Bolond ötlet, de nagyon finom! Sőt, hidegen is !

6 komment

Címkék: gyümölcs főétel liba töltött liba gyümölcsös töltelék melegétel

A bejegyzés trackback címe:

https://kaja.blog.hu/api/trackback/id/tr89304662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dani Csaba 2008.01.22. 00:31:19

Gratulálok! Ez csodás kell legyen és ki is próbálom a hétvégén (egy üveg bor elfogysztása mellett, amit a 2. olvasás után sem találtam, így nehéz lesz ideologizálni)Én a töltelékben gyümölcsök helyett zöldségekkel próbálkoztam, nem is sikertelenül, de ez is jónak hangzik, Én biztosan kipróbálom!

Dani Csaba 2008.01.22. 20:37:55

Próba megvolt, finom!

Aran-ka · http://aran-ka.blog.hu 2008.01.23. 15:39:41

vendegek jonnek hozzam szombaton. szerintem ennek sikere lesz, es meg idom is van a sos oldathoz.
KOSZI!:)
aran-ka

Bárányi Sanya 2008.01.23. 21:09:00


Örülök, ha jó ötletet adhattamtam bárkinek.
Köszönöm a visszajelzéseket!

Dani Csaba 2008.01.23. 23:22:33

Kedves Ildikó néni!
Tényleg jó ötlet ez a gyümölcsös töltelék és finom is. Gratulálok hozzá, tényleg isteni! És most merengek a feldobott labdán: 21. századi variáció? Amikor egy tartalmas délután ezzel telik el? Na, meglátjuk még...

Dani Csaba 2008.01.23. 23:32:50

És még egy vallomás! Ebben a témában nem igazán léptem ki a tejben áztatott zsömle, máj, pirított hagyma stb. filozófiájából, de ez tényleg nagyon ízléses és finom.
süti beállítások módosítása