Adományvonal

Megjelent a Konteókönyv!

Apró_konteó_230.jpg

Sanya-Csuri főz

Ez egy olyan főzőcskéző blog, amelyben a receptek sosem úgy kezdődnek, hogy "hozzávalók", és azt se mondjuk meg hány fokos legyen a sütő! Ellenben ötleteket adunk, variációs lehetőségeket sorolunk fel, a kaják többsége pedig nagyon gyorsan és kevés melóval készíthető el. Hetente egy főzési ötlet azoknak, akik eléggé lezserek és nem a konyhában akarják leélni az életüket. De szeretnek jókat enni!!

Hányan vagytok most?

website stats

Itt vannak az éhesek...

Utolsó kommentek

  • ll: 1456? Nándorfehérvári győzelem. Ezek után kérdésem ha magyar gyerek vágja a törököt, akkor annak a... (2014.11.22. 14:36) A só
  • ll: www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.zoldstudio.viragcenter.hu/fuszer/szeklice4.jpg&imgrefur... (2014.11.22. 14:10) A sáfrány
  • szilvi1960: Hát igen, úgy az igazi egy nap ha kávéval indul :) Én már megittam a reggeli tchibo adagom, és dél... (2012.03.02. 12:33) A tiltott ital, a kávé
  • albaildiko: egy kis segítséget szeretnék nyújtani, hogy ne legyen annyira koszos a gáztűzhely, a gázrozsa köré... (2011.10.22. 09:39) Sültpaprika-saláta
  • Mangi: Fantasztikus ez a recept(is)! Gyermekkorom hamisítatlan ízei. Sajnos az anyámtól nem tanultam meg ... (2011.06.10. 12:56) Salátaleves
  • Utolsó 20

Csurtusék utaznak

Nincs megjeleníthető elem

GA

Lucskos káposzta

2008.01.27. 10:56 Csuri / Bariildi

Hogy legyen újra valami hétköznapi, egyszerű és gyors kaja is az étlapon...

Amikor disznóhúst veszek, általában tarját, vagy oldalast, esetleg karajt, akkor is csontosat választok, ha a sült szeletet csont nélkül akarom elkészíteni.

A csontos részeket, vagy más olyan "cafrangokat", amelyek a szeletek előkészítésénél leesnek, befagyasztom azzal a céllal, hogy azokból isteni lucskoskáposzta készül majd.

Kell tehát némi disznóhús-betét a dologhoz, valamint káposzta, lehet sima fejeskápi, vagy kelkáposzta is.


Összevagdossuk a káposztát csíkokra (nem muszáj túl apróra és a vastagabb részek is nyugodtan maradhatnak benne):




























Nagyon jót tesz az éteknek, ha van kéznél valami füstölt dolog. Tessék körülnézni a hűtőben: kolbászmaradék, sonka, bacon, császárszalonna, akármi, de még a virslimaradék is megteszi.

Ezt az ízesítő betétet jó sok összevágott fokhagymával megsütögetjük - pároljuk egy pici olajon, egy fej hagyma és egy-két sárgarépa is mehet hozzá.





























A fenti képen a fokhagyma egyben van, dög voltam összevágni - de úgyis megfő és szétmegy.... Itt nem is raktam bele disznóhúst, mert volt egy nagyobb adag császárszalonna, ez elég volt a húsos íz eléréséhez.

Ha húsosabbra akarjuk, akkor erre az alapra rádobáljuk a húscafrangokat, egy picit sütjük, majd egy decinyi vízzel pároljuk, hogy a hús kezdjen megpuhulni.

Ezután jön rá a káposzta, majd még egy kis víz, és fedő alatt főhet amíg összefőnek az ízek és a káposzta is megpuhult (ne főjjön szét).

És ennyi, íme:

































Fűszerezés: bors, de inkább legyen fehér, vagy ha valaki kicsit csípősíteni akarja, akkor cayenni. És feltétlenül kell bele - szerintem - csombor, mint nálunk minden káposztás ételbe. Ha a csombort nem szeretitek, akkor lehet kapros is.

Mi nagyon levesen szeretjük, tehát teszek rá vizet fövés közben is, ha még kell. De nem muszáj, lehet a dolog sűrűbb is, ha valaki úgy szereti jobban.

Szokták főzelék-szerűen behabarni vagy rántani, de én nem javaslom!

Ilyen formában meglehetősen diétás étel, tényleg csak a belerakott hús zsírosságától függ, hogy mennyire.

Egytálételnek javaslom, tálaláskor tejföllel, ami persze nálunk általában joghurttal helyettesített.

Kb. 15 percnyi nettó munka, ha nagyon lassúak vagyunk, és alapanyagokért sem kell a nagycsarnokba menni.

Jó étvágyat!

7 komment

Címkék: káposzta egytálétel lucskoskáposzta melegétel

A bejegyzés trackback címe:

https://kaja.blog.hu/api/trackback/id/tr64312099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dani Csaba 2008.01.28. 01:47:15

Gratulálok! Ez így jó, ahogy van. Rántással kár vacakolni, nem javít rajta, még a tejföl (joghurt) sem fontos bele: Nem kell mindennek lejárt tejtermék íze legyen. És füstölt holmi is kell (persze, amíg életkorunkból és szervi bajainkból adódóan le nem kell mondani róla). Azon kapom magam néha, hogy azokon az időkön merengek. Pedig nem biztos, hogy megérem, meg az sem, hogy így érdemes. :)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.01.28. 14:30:03

Csaba,

több optimizmust!

És kevesebb koleszterint :-)

Ákoos 2008.02.18. 16:52:42

Ó a kedvencem és a csombort kötelező

Sándor Zsóka Zb 2008.10.09. 12:49:38

Nekem aztán a koleszterin,meg a többi mumus miatt illik soványabb húsból és kevesebb szalonnával főzni,de én óvodai (pocsék)menzán ismertem és szerettem meg.Abban biztos,hogy nem tettek "extrákat",de azóta szeretem.

Judit 2008.11.03. 00:09:11

Én teszek bele gerslit, isteni finom tőle

saláta 2008.12.07. 20:04:23

saláta vagy egyszerűen édesítővel elkészíthető sütiket szeretnék olvasni ami cukorbetegeknek is és fogyokurázoknak is jó muszáj figyelni a szénhidrátokat . köszi nektek a recepteket

kistalos 2008.12.08. 19:08:16

Én még egyszerűbben csinálom. Felrakom a durván összevágott. lesózott káposztát valamilyen csontos-zsírosabb hússal (oldalassal, leginkább), lassú tűzön megfőzöm és csombort teszek bele, tálaláskor meg tejfölt. Egyszerű, mint egy faék. Van, amit én is "csavart labda" módon készítek, de vannak ételek, amiknek az csak árt. A lucskos káposzta és a brassói ilyen. Az nálam egy egyszerű borsos-fokhagymás ragu, amibe kockára vágott sült krumplit keverek, arra viszont kényes vagyok, hogy a krumpli kocka legyen és ne hasáb, mint azokban az éttermekben ahol a konyha ésszerű, de a szakácsnak nincsen szíve.
süti beállítások módosítása