Adományvonal

Megjelent a Konteókönyv!

Apró_konteó_230.jpg

Sanya-Csuri főz

Ez egy olyan főzőcskéző blog, amelyben a receptek sosem úgy kezdődnek, hogy "hozzávalók", és azt se mondjuk meg hány fokos legyen a sütő! Ellenben ötleteket adunk, variációs lehetőségeket sorolunk fel, a kaják többsége pedig nagyon gyorsan és kevés melóval készíthető el. Hetente egy főzési ötlet azoknak, akik eléggé lezserek és nem a konyhában akarják leélni az életüket. De szeretnek jókat enni!!

Hányan vagytok most?

website stats

Itt vannak az éhesek...

Utolsó kommentek

  • ll: 1456? Nándorfehérvári győzelem. Ezek után kérdésem ha magyar gyerek vágja a törököt, akkor annak a... (2014.11.22. 14:36) A só
  • ll: www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.zoldstudio.viragcenter.hu/fuszer/szeklice4.jpg&imgrefur... (2014.11.22. 14:10) A sáfrány
  • szilvi1960: Hát igen, úgy az igazi egy nap ha kávéval indul :) Én már megittam a reggeli tchibo adagom, és dél... (2012.03.02. 12:33) A tiltott ital, a kávé
  • albaildiko: egy kis segítséget szeretnék nyújtani, hogy ne legyen annyira koszos a gáztűzhely, a gázrozsa köré... (2011.10.22. 09:39) Sültpaprika-saláta
  • Mangi: Fantasztikus ez a recept(is)! Gyermekkorom hamisítatlan ízei. Sajnos az anyámtól nem tanultam meg ... (2011.06.10. 12:56) Salátaleves
  • Utolsó 20

Csurtusék utaznak

Nincs megjeleníthető elem

GA

Húsvét - drob, kavurma, krézli (x)

2008.03.18. 07:50 Csuri / Bariildi

Nagykedd van. Folytatódik húsvéti gasztronómiai versenyfutásunk a gyomorsavval és a röppenő idővel: túl vagyunk a barkaszentelésen, és remélhetőleg a kisbárány torkát is átvágta már egy bevállalós szomszéd vagy egy kicsit alkoholista juhász.

Mai kínálatunkban részletesen kitérünk a virágvasárnapi posztban felvillantott drob elkészítésének finomságaira (Té töredelmesen bevallja, hogy ő inkább azokat a húsételeket szereti, ahol felismerhetők a rostok), majd a biztató nevű bélpörkölt következik; ez utóbbival kapcsolatban ismételten felhívjuk a figyelmet, hogy tejes bárány vékonybelét és bélgyökerét használjatok fel hozzá, vagyis olyan állatkáét, amelyik kizárólag csecsszopó volt a kivégzése előtt, azaz legelni még nem nagyon engedte a szomorú anyukája. Örömmel tölt el bennünket, hogy báránybélből nem csak teniszütő-húrt lehet készíteni, hanem meg is lehet enni.

Mennyivel értelmesebb felhasználás, Istenem...


A posztot - teljes terjedelmében - ide kattintva olvashatod!
 

16 komment

Címkék: húsvét bárány drob báránysajt kavurma krézli báránybél pörkölt

A bejegyzés trackback címe:

https://kaja.blog.hu/api/trackback/id/tr52385299

ekkerjoz 2008.03.18. 08:35:41

Mongóliában ettem először báránybelet, rövidre vágják, fonják, mielőtt tejjel dúsított savanyú lében puhára főzik, tálaláskor már szinte túró lesz a tej állaga, a bél pedig vajpuha. Európai finnyázás nélkül mondom, hogy nagyon finom, valami furcsa, de kellemesen különleges fűszert használnak, amit a sziklásabb vidékeken szednek, sót alig, kövön sütnek kenyérfélét mellé.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.03.18. 09:14:48

Köszi a bárányfősajt-receptjét. A szója modern beütés, úgy-e?

A vegetától enyhe hátborzongásom lett - mintha nem azon éltem volna :-(

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.03.18. 09:17:53

A szóját illetően: a lányokat nem sikerült lebeszélnem róla... Szerintem szalonnával pótolható.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.03.18. 12:42:11

ekkerjoz,

egy brutális mongol vacsorára én is befizetnék...

_vágyakozik_

Benikuty 2008.03.18. 13:44:48

Én Aegina szigeten lettem rosszul a magiricától, bár lehet hogy az előtte megnyakalt üveg metaxa volt romlott:)

ekkerjoz 2008.03.18. 15:10:57

Üdv Csurtus, lesz arab módra készült bárányfő, mert arról is van sztorim...:)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.03.18. 19:24:56

Benikuty,

fülünk ég a szégyentől, de mi az a magirica?


ekkerjoz,

IMÁDJUK a kicsit gyomorforgató történeteket!

Bárányi Sanya 2008.03.18. 22:05:03

Hobbiszakács

A "lányok" nevében védem a modern beütést, a szóját. Ez ugyanis nem a szalonnával helyettesíthető, hanem tejbe áztatott kenyérbéllel, aminek tudvalevően nagyobb a szénhidrát tartalma, mint a szójagranulátumnak.
Tehát ezt akár cukorbetegek is fogyaszthatják, annélkül, hogy a kenyér adagjukból le kelljen számítani az így elfogyasztott mennyiséget.
A szójának van egy olyan tulajdonsága, hogy képes átvenni annak a főételnek az ízét, állagát, amivel együtt készítik. Fehérje tartalma is rendkívül magas, ilyen módon hús, túró, hal pótlására is használható töltelékekben, fasirozottban, körözöttben.
A drob alapanyagát képező aprólék rendszerint nem túlzottan sok, ezért a szójás csellel az elkészíthető drob mennyiséget meg lehet duplázni.
A vegeta, knorr vagy más ételízesítő a szója forrázásakor annak hús-szerűbb ízét hivatott hangsúlyozni, de prózai sós vízzel is történhet.

ekkerjoz 2008.03.19. 06:48:37

Az algír főtt bárányfő a vacsora végső fogása, mikor már túl vagy tizenöt-húsz különféle ételen, zölbabon, rizsen, gyümölcsökön, pulykán, csirkén, bárányon, általában akkor helyezik a szőnyegen a fővendég elé. Fűszeres lében főzik, a tele hasadtól már nem tudsz előrehajolni, de muszáj megkóstolnod, a sok teától, kávétól cseng a füled, amúgy sem valami nagy étvágyad van már, miután mindent megkóstoltál amit korábban kínáltak, de a bárányfő és a kusz-kusz még mindig ott gőzölög. Nincs mit tenni, kés az ugye nincsen a közelben, belecsípsz a pofahúsba, kevés kuszkuszból gombócot formázol, megkóstolod együtt, omlós, puha mint a vaj, egyszerre édes és csípős, a dara is fortélyosan csípi a nyelved, és azt veszed észre, hogy nem tudod abbahagyni az evést. Keselyű módjára lecsupaszítottuk a nem túl megnyerő külsejű ételt, tudják az arabok, mi a jó.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.03.19. 15:42:11

ekkerjoz,

ez nagyon keményen hangzik :-)

ekkerjoz 2008.03.19. 18:53:43

Ez volt a szalonképes változat, majd a saját blogomon írom a másikat...

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.03.19. 21:22:08

Na, azt feltétlenül el fogjuk olvasni!!!

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.03.20. 11:52:09

Benikuty,

a magirica-receptet köszönjük!

sammy 2008.03.27. 15:40:18

A kavurma és a savarma között van valamiféle kapcsolat? Csak mert hangzásuk alapján igen.

Aki nem tudná: a savarma olyan, mint a gyros, csak törökül vagy arabul, ezt nem tudom biztosan.
süti beállítások módosítása