Adományvonal

Megjelent a Konteókönyv!

Apró_konteó_230.jpg

Sanya-Csuri főz

Ez egy olyan főzőcskéző blog, amelyben a receptek sosem úgy kezdődnek, hogy "hozzávalók", és azt se mondjuk meg hány fokos legyen a sütő! Ellenben ötleteket adunk, variációs lehetőségeket sorolunk fel, a kaják többsége pedig nagyon gyorsan és kevés melóval készíthető el. Hetente egy főzési ötlet azoknak, akik eléggé lezserek és nem a konyhában akarják leélni az életüket. De szeretnek jókat enni!!

Hányan vagytok most?

website stats

Itt vannak az éhesek...

Utolsó kommentek

  • ll: 1456? Nándorfehérvári győzelem. Ezek után kérdésem ha magyar gyerek vágja a törököt, akkor annak a... (2014.11.22. 14:36) A só
  • ll: www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.zoldstudio.viragcenter.hu/fuszer/szeklice4.jpg&imgrefur... (2014.11.22. 14:10) A sáfrány
  • szilvi1960: Hát igen, úgy az igazi egy nap ha kávéval indul :) Én már megittam a reggeli tchibo adagom, és dél... (2012.03.02. 12:33) A tiltott ital, a kávé
  • albaildiko: egy kis segítséget szeretnék nyújtani, hogy ne legyen annyira koszos a gáztűzhely, a gázrozsa köré... (2011.10.22. 09:39) Sültpaprika-saláta
  • Mangi: Fantasztikus ez a recept(is)! Gyermekkorom hamisítatlan ízei. Sajnos az anyámtól nem tanultam meg ... (2011.06.10. 12:56) Salátaleves
  • Utolsó 20

Csurtusék utaznak

Nincs megjeleníthető elem

GA

Tavaszvégi kertiparti - 2

2008.06.07. 09:27 Csuri / Bariildi

A folytatásban elsősorban a mentaszósszal tartozom.











































Ehhez képest a mellékelt képen éppen jómagam vagyok látható (Etivel a háttérben), de biztos  megbocsátjátok, mert a jobb kezemben lévő elegáns szószos tálban viszont a mentaszósz van!

Kattints, ha kíváncsi vagy!


Mentaszósz elkészítése:

Hát kell hozzá friss menta, sok. Nagggyon sok!!! Most megpróbálom belőni nektek, hogy kb. mégis mennyi: ha leszedtek olyan 30-40 cm magas mentaszárakat, amelyeken dúsan van levél, akkor ilyenből kell legalább 20-25 szál. Igaz, hogy ez egy eléggé rendes adagra (kb. 6-7 deci) elég.

Ha többféle menta van kéznél (bors-, fodor- és másféle), antúl jobb.

A mentaleveleket meg kell mosni és csak nagyjából felvagdosni, majd a tálba fele joghurtot - fele tejfölet tenni (lehet csak ez, csak az, vagy akár egy kis tejszín is mehet bele), majd a botmixerrel nekiesni.

Én tettem még bele vagy fél deci finom olívaolajat, attól még "csúszósabb". Ízesítés: kis cukor, só, fehérbors.

Ne aggódjatok: van íze, hogy finoman fejezzem ki magam, nem kell fűszerezni. Az a jó, ha a sűrűségét maga az összeturmixolt mentalevél adja...

Nos, ez frissen meglehetősen intenzív illatú és ízű, de érdekesképpen másnapra, pláne harmadnapra sokat veszít a mentolos aromából - de még akkor is nagyon finom, csak nem olyan átható.






























A bal kezemben, valamint a fenti képen egy roppant egyszerű, de nagyon kellemes előétel látható: fehér valamilyen túrón paradicsom karikák.

Ilyet először a franciáknál ettem/láttam, de azóta már rájöttem, hogy ez is egy mediterrán kombó: valamilyen fehér sajtra rávágjuk a paradicsomot, öntünk rá kis olivaolajat, és zöldfűszerrel díszítjük, ízesítjük.

A Magyarországon is kapható választékból a sajt lehet:

1.) feta (konzerves, dobozos, vagy kilóra kapható pl. a bolgár feta), ez picit sózott;
2.) mozzarella (a zacskós, lében úszós, vagy a szárazabb ún. pizza-mozzarella, vagy a kilóra kimért), ez általában sótlan;
3.) friss juhsajt;
4.) kecskesajt.


Romániában a telemea (ez sós) vagy a friss "kás" (ez enyhén sós vagy sótlan) használható hozzá.

A paradicsom az paradicsom, és ezzel kapcsolatban vannak nekem sirámaim, de hagyjuk.... :(

A zöldfűszeres ízesítésre a klasszikus a mentalevél vagy bazsalikom. Ezt nem tettem rá, elvégre ha valaki akart egy 'icipici' mentaízt, ott volt a mentaszósz.

Lestyánlevelet, zellerzöldet, petrezselyemzöldet, citromfüvet és isten tudja még mi mindent lehet rádobálni, nem túl apróra vágva.

Én most egy kis hagymával is kombináltam: a sajtszeleteken főzőhagyma van szeletelve (vagyis amit így hívnak, és tulajdonképpen kifejesedett, idei friss). Ez nagyon leves és gyengéden csíp - mi nagyon szeretjük, salátákba melegen ajánlom, amíg tart a szezonja.






























A maga egyszerűségében ez a kis kiegészítő a húsok mellé nagyon finom tud lenni,  mindenki nagyon díjazta.

Csaba pedig meglepett bennünket olyasmivel, ami nekem nem jutott eszembe - pedig vétek lett volna kihagyni.

A muzsdéj-ról van szó!






























A fokhagyma-esszencia a két kis füles bögrében látható.

Magyarázatra csak a piros színű szorul, amihez íme a receptkiegészítés: Csaba azt tanulta egy szucsávai tanártól (vagy kitől), aki időközben már meg is őrült (de állítólag nincs szoros koreláció!!!), hogy a kész muzsdéjba paradicsompürét kell keverni. És halhoz például tilos másfajtát használni.

Halunk ugyan nem volt, de a társaság kifejezetten i-mád-ta a paradicsomos muzsdéjt, és a nemparadicsomosat is.

Tehát a kertiparti teljes menüje mindösszesen: sült húsok melegen és hidegen, salátatál, paradicsomos-fehér sajtos tál, mentaszósz, muzsdéjok. És kenyér (nem baj, ha valami finom, friss, magvas, házi, többféle).

Erre pedig már lehet inni is - hogy a kajálás mellett a másik lényeges dologról se feledkezzünk meg!!

4 komment

Címkék: paradicsom muzsdéj mentaszósz paradicsomos muzsdéj

A bejegyzés trackback címe:

https://kaja.blog.hu/api/trackback/id/tr10507538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cromwell 2008.06.07. 17:40:21

A szucsávai tanár egy galaci mérnök (öntöde szakos a román nemzetgazdaságból). A leírt eljárás is jó, de legegyszerűbb az eredetei receptben víz helyett paradicsomlével felkeverni a fokhagymapépet. Ha lassan adagolod, még sűrű és pépes lesz.

tistedur 2008.06.10. 07:12:40

ahhhhhhh
ez szívfájditóan jónak tűnik :)

Benikuty 2008.06.10. 16:26:32

Írd már le, mi az a muzsdéj! A telemea-tól én beszámíthatatlanná, csak azt nyomom csípős paprikával, friss kenyérrel. Végig, még odaát vagyok:)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.06.10. 17:04:12

Benikuty,

nem dolgoztatni akarunk, de ha a "muzsdéj" címkére rákkattintasz, még azt is megtudod a muzsdéjról, amit SOHA nem mertél megkérdezni.
süti beállítások módosítása