Adományvonal

Megjelent a Konteókönyv!

Apró_konteó_230.jpg

Sanya-Csuri főz

Ez egy olyan főzőcskéző blog, amelyben a receptek sosem úgy kezdődnek, hogy "hozzávalók", és azt se mondjuk meg hány fokos legyen a sütő! Ellenben ötleteket adunk, variációs lehetőségeket sorolunk fel, a kaják többsége pedig nagyon gyorsan és kevés melóval készíthető el. Hetente egy főzési ötlet azoknak, akik eléggé lezserek és nem a konyhában akarják leélni az életüket. De szeretnek jókat enni!!

Hányan vagytok most?

website stats

Itt vannak az éhesek...

Utolsó kommentek

  • ll: 1456? Nándorfehérvári győzelem. Ezek után kérdésem ha magyar gyerek vágja a törököt, akkor annak a... (2014.11.22. 14:36) A só
  • ll: www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.zoldstudio.viragcenter.hu/fuszer/szeklice4.jpg&imgrefur... (2014.11.22. 14:10) A sáfrány
  • szilvi1960: Hát igen, úgy az igazi egy nap ha kávéval indul :) Én már megittam a reggeli tchibo adagom, és dél... (2012.03.02. 12:33) A tiltott ital, a kávé
  • albaildiko: egy kis segítséget szeretnék nyújtani, hogy ne legyen annyira koszos a gáztűzhely, a gázrozsa köré... (2011.10.22. 09:39) Sültpaprika-saláta
  • Mangi: Fantasztikus ez a recept(is)! Gyermekkorom hamisítatlan ízei. Sajnos az anyámtól nem tanultam meg ... (2011.06.10. 12:56) Salátaleves
  • Utolsó 20

Csurtusék utaznak

Nincs megjeleníthető elem

GA

Örmény hurutleves ángádzsáburral

2008.06.14. 10:48 Csuri / Bariildi

Sanya, merítve örmény őseink hagyatékából, megörökítette nekünk a fantasztikus örmény hurutlevest. Ilyet ma már (sajnos...) senki nem készít - de ha mégis, szóljatok és adjátok meg a lelőhelyet!!!


HURUT LEVES ANGADZSABURRAL
Ünnepi örmény specialitás


Örmény anyai nagyapám székely tanítónő felesége, ahányszor elhatározta, hogy egy kicsit kedvében jár a férjének, mindig ezt készítette az ünnepi ebéd első fogásaként.


A leves

Kilónyi marha oldalasból és nagy velőscsontból alaposan bezöldségelt erős húslevest készített. A csontos húsokat meleg vízzel nagy lángra helyezve hirtelen felforralta, amíg habosan lobogni kezdett. Akkor a levét az állatok moslékjába leöntötte, hideg vízzel a húsokat tisztára mosta, majd nagy, 5-6 literes fazékba újra főni rakta HIDEG VÍZZEL, gyenge tűzre.

Felforrástól számított másfél óra múlva tette hozzá a megmosott, de héjas egész hagymát és fokhagymát (keresztben átvágva), fél kilónyi megtakarított sárgarépát, két szál nagy petrezselymet, kis zellergumót, egy-két karalábét, vagy negyedkilónyi karfiolt, esetleg zöld káposztalevelet, egy zöldpaprikát, egy paradicsomot, kiskanál szemesborsot, evőkanálnyi sót és újabb 1 órán át főzte, amíg a zöldségek is megpuhultak.


A hús előforrázását az indokolja, hogy ilyen módon szép tiszta marad a levesünk, anélkül, hogy állandóan szedegetni kelljen róla a habot. A hagyma héjától pedig szép sötétsárga színű lesz.

Ezt a klasszikus húslevest leszűrjük, a zöldségeket félretéve sokféleképpen fogyaszthatjuk. Van, aki előételként forrón tálalja, de orosz saláta alapanyagaként is hasznosítható.

A tulajdonképpeni hurutleveshez egy speciális ételízesítőt használnak, melyet az örmények már akkor kitaláltak, amikor még semmilyen előregyártott ételízesítőről senki nem is álmodott.

HURUTKÉSZÍTÉS

Tavasszal erjeszteni - savanyítani, altatni – tesznek 5 liter forralatlan tehéntejet, szobahőmérsékleten. Amikor megkötött, habverővel gyors kavarással krémesre habarják és hűvös, szellős helyre teszik, vékony szitavászonnal vagy gézzel letakarva. Ezt a kavargatást naponta folytatják hat héten át. A szakértelemmel kezelt kovászolt tej savója nem fog kicsapódni!

Amikor a tej megérik, akkor a kertben elültetett petrezselyem zöldje is már dúsan zöldell. Learatunk 5 kiló (!!!) petrezselyemzöldet, szárastól. Több lében alaposan átmossuk, lecsurgatjuk és húsdarálón leőröljük.

Akkor a kiérlelt kovászos tejet nagy zománcos edénybe (vagy sárgaréz üstbe) forralni tesszük, persze állandó kevergetés közben. Ahogyan forrni kezd, belekeverjük a ledarált petrezselyemzöldet és addig kavargatjuk, amíg a sűrű pépes massza rotyogni nem kezd.

A tűzről levéve, nagy fateknőbe töltve azt kissé ferdén állítják, hogy az esetleg benne levő savós folyadék lecsepegjen másnapig. A kihűlt petrezselymes pasztából 4 x 6-7 cm-es kúpocskákat formálnak, azt tiszta deszkalapokra állítva, a szabadban, szellős helyen megszárítják (legalább két hét!)



























Vajon miért mutat nektek Csuri reszelővel bekaristolt parafadugókat a hurutkészítés közepette???

Kínzó kérdés.

Mivel mi szeretjük az olvasókat, nem kínozlak benneteket tovább: a képen hurutkúpok láthatók, amelyekből - eléggé el nem ítélhető módon - már reszelgettem egy kicsit.
A száraz hurutkúpokat lenge vászonzacskókban a kamrába felakasztva tárolják, akár két évig is eltartható.

2, azaz kettő évig??? Az én példányaim, amelyek állagra kőkemények, de még mindig reszelhetőek, legalább 10 évesek. És köszönjük, nagyon finom még mindig.

Egy-egy ilyen 3 literes húsleves-adaghoz egy fél hurut-kúpot kell lereszelni apró reszelőn, szép halványzöld porrá. Ezt keverik el 2-3 evőkanál tejföllel és ezt a zöld pasztát keverik a forró húslevesbe, amitől az egészen zölddé válik és hihetetlenül finom savanykás ízűvé.

































Na jó, a színe már barnás, nem zöld, elismerem.

Levesbetét

Az ilyen hurutlevesbe az ízesítés előtt szélesre metélt házi gyúrt-laskát (Magyarországon értsd: tésztát) főz a gazdasszony, amikor siet.

De ha meg akarja adni a módját, akkor gyúr két tojásból egy nagy levél laskát, vékonyra kinyújtja és 1,5 x 1,5 cm-es kockákra vágja. Minden kocka közepére ráhelyez egy borsónyi erősen fűszerezett hústölteléket. A lapocskát háromszögletűre hajtja, a széleket ujjbeggyel összenyomkodja, hogy a töltelék benne maradjon. Ezeket a miniatűr húsos barátfüléket főzi a húslevesbe, majd hozzáteszi a hurutos tejfölet.

Az angadzsabur töltelékébe 100 gr darált marhahúst és 100 gr sovány darált disznóhúst kevernek el sóval, borssal, esetleg gyömbérrel és fél tojásfehérjével.


KÖZELITÉS A MODERN IDŐKHÖZ
    
Nagyanyám szárított hurutjához képest a nagynénim egyszerűsített a technológián.

A kúpok formálása és szárítása helyett a pasztát steril csavaros befőttes üvegekbe rakta, a tetejére olvasztott zsírt öntött, amelyet (miután kihűlt) légmentesen elzárt, így nem romlott meg. Ebből vett ki öt-hat evőkanálnyit egy adag leves elkészítéséhez.

De a hat hétig tartó tejérlelés nagyon nagy precizitást jelentő kínja nélkül is csináltam már alternatív modern hurutlevest. Nagyon nagy köteg friss petrezselyemzöldet (kis köteg sóskalevéllel együtt) megmosva húsdarálón felaprítok. Egy pohár kefirt habosra keverek, belerakom a ledarált zöldleveleket és két kanál tejfölet.

A leszűrt húslevesbe befőzök az Olaszországból importált hússal töltött ravioli laskából egy adagot. Az önkiszolgáló áruházakban műanyag tasakokban porciózva vásárolható. Igaz, hogy nem annyira kecses, apró és fűszeres, mint az igazi angadzsabur, de nagyon hasonlít az íze az eredetihez.

Amikor átfőtt, hozzákeverem a kefires petrezselymes-sóskás pasztát. És kész a modern hurutleves !...

Amellett, hogy nagyon finom, rengeteg C-vitamint is tartalmaz.

Igaz, hogy az örménységével úgy járt, mint mi: egy negyed rész van még bennem. A lányomban már csak 12 és fél százalék.

De ezeket az ízeket, aromákat végleg elveszíteni akkor is kár lenne…

51 komment

Címkék: leves levesbetét hurut hurutleves örmény étel angadzsabur

A bejegyzés trackback címe:

https://kaja.blog.hu/api/trackback/id/tr87519347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekkerjoz 2008.06.14. 13:08:41

Aztaaa, ezt meg köll csinálni, "ilyet még nem ettem", de fogok!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.06.14. 19:15:14

Azon gondolkoztam éppen, hogy milyen jól jönne Pesten egy örmény étterem, a sok kínai meg indiai mellett...

Vagy tíz évvel ezelőtt volt a Bajza utcában egy grúz kajálda - voltunk is egyszer, aztán jól bezárt. Örmény próbálkozásról nem is hallottam, pedig elférne.

ekkerjoz 2008.06.14. 20:30:53

Az Ördögárok úton nem őrmény étterem van? Lehet, hogy üzbég...

tiboru · http://lemil.blog.hu 2008.06.14. 21:38:30

ekkerjoz,

attól tartok, most egyszerre kerültél fel az örmény ÉS az üzbég feketelistára...

H. Dani 2008.06.14. 22:26:26

A végén nagyon megkönnyebbültem, hogy létezik könnyített verzió, különben a mai világban ez a kaja kihal, kár lenne érte. Viszont kefírből és tejfölből hogy csinálok kúpot ? Vagy azt is szárítom valahogy ? Na elolvasom mégegyszer.

Sanya 2008.06.14. 23:03:32

Az instant változatot nem kell kúposítani és szárítani sem. De a savanyításához jól használható a bors magic por, vagy citromlé.

cromwell 2008.06.15. 09:33:15

Hát ezt kipróbálom! Csak olvastam róla, de soha nem vágtam bele. Ilyen részletes leírást nem láttam még (még a nevét sem írták le, csak azt, hogy az örmények valami túrót reszelnek bele a levesbe a savanyítás szándékával) Elóször az instant változatot próbálom ki, s ha beválik (és miért ne válna?) akkor közelítek az ősihez. Jól tudom vajon, hogy a pacallevesbe szelt citromkarikák is örmény ízesítési trükk?

Benikuty 2008.06.17. 12:36:21

Az a hat hetes macerálás bizony elég riasztó, mert mi van, ha elutazik a zember?
Viszont nekem ezt muszáj, elvégre az Édesapámat Jóanyám veszekedéskor mocskos örmény-székely kurafiként aposztrofálta:)
Igazi tejet meg kapni a Rendek öko-tanyán, 100 pénz/liter. Házi szappant is, szóljál, ha kell bele:))

tistedur 2008.06.17. 20:38:55

azt hiszem a gyors változatot megcsinálom..:)

Benikuty 2008.06.17. 23:27:13

tist, a szárítottból kapsz, mert én eltökélt vagyok

tistedur 2008.06.18. 13:48:06

Beni!
nem eltökélt,hanem hős vagy :)

csurtus · http://csurtus.blog.hu 2008.06.19. 11:50:38

Peat,

ez de jó kis gyűjtemény! Köszi!

Csuri / Bariildi 2008.06.20. 22:01:52

Benikuty,
nem mondod...
Ha tényleg képes vagy gyártani IGAZI hurutot, barter alapon csereberélnék veled saját termesztésű és szárítású illatos fűszerekért.
Na, milyen bót?
Lécci szólj ha elkészül.
vagy ha időközben kardodba dőltél.... :))

csur

Benikuty 2008.06.21. 04:17:35

Csur, a tejet tegnap meghoztam, ma indul az eksön.
Majd azt a kúpocska képzést részletesebben jó lenne tudni, mert az nekem sötét ló. Idő persze, mint a tenger:)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.06.21. 13:02:57

Csurtus,

mit szólnál, ha azt mondanám, nekünk van itthon?:P

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.06.21. 13:40:45

Peat,

én veled kapcsolatban már rég lemondtam arról, hogy bármin is meglepődjek :-))

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.06.21. 13:52:04

Csurtus,

akkor állítsunk fel ad hoc bizottságokat az ügy rendezését illetően?:P (hétfőn megyek bíró gáspárhoz vizsgázni, szóval nagyon rajta vagyok a diplomáciai cuccokon:D )

cromwell 2008.06.21. 15:27:19

Peat!
Őszintén remélem, a duma mögött némi tényanyag is található...

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.06.21. 15:57:51

Még a feltételezés is rosszul esik;)

Csupán annyit mondok, hogy gondos női kezek készítik rendszeresen a Hargita friss levegőjét szívva, és küldenek belőle meghatározott időközönként automatikusan(kérésre szintúgy), amelyek elraktározva figyelnek egy meg nem nevezett helyen a lakásban;)

De többet nem árulhatok el a forrásaimról:P

Csuri / Bariildi 2008.06.21. 18:23:45

Benikuty,
a következő blogpartin belépőként használhatod a hurutot.
Figyeled, hogy egyre messzebb megyek az ellenértékek felajánlásában?? :)))
Sanyát (azaz anyukámat) felszólítom hogy válaszoljon neked kúpkészítés-ügyben és szellemi támogatást nyújtson az akcióhoz.
Jó hétvégét!!

csur

Benikuty 2008.06.22. 06:27:11

Csuri, pontosan mi az a blogparti?

csurtus · http://csurtus.blog.hu 2008.06.22. 12:03:43

Benikuty,

Csuri igazolt távollétében hadd válaszoljak én előzetesen: a blogparti a társblogjaink (csurtus.blog.hu, illetve lemil.blog.hu) törzsolvasóinak szervezett gardenparti, eszemiszommal meg ilyesmivel.

Az az érzésem, hogy Csuri a kaja.blog.hu-t is be fogja vonni, legalábbis azokat, akik letesznek valami érdemit is a blog nagy, közös asztalára :-)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.06.22. 13:21:54

Hmm,

én pedig most látam, hogy Csuri írását benéztem Csurtusénak:) Elnézést az érintettektől:)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.06.22. 15:19:29

Túléljük, Peat, ne aggódj! :-))

off

Amúgy meg jó a blogodon a mai poszt, köszönjük Anatole kollégának!

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.06.22. 16:11:19

Csurtus,

ebben biztos voltam:P Viszont felmerül a kérdés bennem, hogy ezek szerint nincs igény hurutra?

off- köszi a nevében is, majd ha felkel, megmondom neki:D A félreértések elkerülése végett: nem itt alszik, de a kollega fordított üzemmódban létezik. Nappal alszik, éjjel tanul:D

maradva az offnál egy pöppet: google readert kipróbáltad?ha igen, hogy tetszik?:)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.06.22. 16:20:55

Google Reader még nem volt meg, pedig már készültem rá, de aztán elsodortak az események...

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.06.22. 16:22:47

A hurut meg olyan, mint a síkosító: igény mindig van rá!

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.06.22. 16:33:19

hehehe, erről inkább nem nyilatkozok:D

No és milyen formában gondoltad a megvalósítást? Találkozunk egy parkban, sötét napszemüveggel, jelszónak mondjuk "VÖRÖS new englandi kagylóleves", majd én mintegy leejtem az aktatáskát és elfelejtem felvenni?

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.06.22. 17:07:45

Nem rossz, nem rossz... Nálam egy Népszabadság és egy Magyar Nemzet lesz, egymásba fonódva; nem tudod eltéveszteni!

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.06.22. 17:09:43

Oké, de egyedül gyere!!! Ha valaki követne, jelezd úgy, hogy egy demokratát teszel közéjük. A kérdés már a csak a hol és mikor dichotómia mentén mozog

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.06.23. 01:43:54

No, elmentem aludni, reggel kurva nehéz vizsgám lesz, szóval pls drukkoljatok:) Amint kialudtam magam, lefixáljuk a hurut témát:) Viszek szívesen annyit, amennyire igény van,már ha van annyi raktáron:)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.06.23. 06:40:18

Peat,

lélekben ismételten veled vagyunk!

Benikuty 2008.06.23. 16:35:04

Ez a tej kóros álmatlanságban szenved:)
Mit csináljak?
Altató dallal már próbálkoztam.

csurtus · http://csurtus.blog.hu 2008.06.23. 18:46:05

Hinta-palinta is volt?

Benikuty 2008.06.28. 07:44:13

Mélyalvás. Erjed:)

ágika 2008.06.29. 18:26:07

Ezt a leves csinálták a múltkor a tv-paprikában az eredeti eljárással.

Csuri / Bariildi 2008.06.29. 22:08:33

Szia Ágika,

mi sokat nézzük a TV Paprikát (sőt, bevallom, csak nektek, csak itt és most: semmi mást se nézünk a TV-ben...) de nem láttam a hurutleveses részt. Valamelyik visszatérő szakács volt, vagy...?
Köszönjük a tájékoztatást, hátha ismétlik és elkapjuk.
Csur

ágika 2008.07.05. 09:02:29

Az erdélyi sorozatban volt. Úgy tudom az saját gyártású sorozat, biztosan többször is megismétlik.

Benikuty 2008.07.31. 14:47:07

Megbuggyant.
Most túró projektbe' vagyok:)

Csuri / Bariildi 2008.07.31. 15:45:23

Benikuty,

már ki is ment a fejemből, hogy te meg azóta is altatod azt a tejet...
És elfelejtettem aggódni - erre tessék.

Na sebaj, fogpiszkálónak még jó lesz, ha el nem kúrod... :))))

Benikuty 2008.07.31. 18:18:05

Édes vagy, hogy így biztatsz:DD

andrea 2008.10.02. 11:07:18

Erdelybol,hargita megyebol szarmazom es amikor megyek a szuzlokhoz mindig sikerul hoznom magammal hurutot.imadom. Gyerekkorom ota az egyik kedvencem :)

ágika 2008.10.03. 17:31:58

Mi az a "szuzlok"?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.10.05. 23:11:30

Szerintem andrea a szülőkhöz szokott menni Hargita megyébe :-)

Benikuty 2008.10.06. 17:12:43

A hurut projekt természetesen behalt, helyette sk. túrót tudnék felajánlani, meg azt a bizonyos pálinkát.
Referenciaként annyit, hogy hét végén Kisorosziban a kifőzdés összejövetelen Tistedurt többször is kedvesen mosolyogni láttam:))

ágika 2008.10.16. 21:52:39

Azt hittem a "szűzluk"-at írta el Andrea.
A hurut az egy érlelt ízesített sajt tulajdonképpen?

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.10.20. 12:23:47

ágika,

hát, ha nagyon akarjuk, annak is lehet nevezni, habár tejtermék-specialisták most biztosan a hajukat tépnék a szakszerűtlen meghatározás miatt :-)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.10.20. 12:25:00

Benikuty 2008.10.06. 17:12:43

Nem rossz referencia :-)

BTW: tistedurról mi nem hallottunk vagy öt hete, de örülünk, hogy jól van.

Benikuty 2008.10.20. 12:55:00

Tist a kifőzdéről is eltünt, nyilván nagyon elfoglalt.

Pepe10 2010.04.09. 17:23:01

Én minden évben készítek hurutot. Eladásra is fel tudom ajánlani. Egy hurutkúpért 15 000 Ft-ért kérnék + postaköltséget. De tudok ajánlani a leveshez való fülalakú derelyét fagyasztva (én ugyanis előre sokat csinálok és lefagyasztom) valamint kész angadzsaburlevest befőttes üvegekben.
süti beállítások módosítása