Adományvonal

Megjelent a Konteókönyv!

Apró_konteó_230.jpg

Sanya-Csuri főz

Ez egy olyan főzőcskéző blog, amelyben a receptek sosem úgy kezdődnek, hogy "hozzávalók", és azt se mondjuk meg hány fokos legyen a sütő! Ellenben ötleteket adunk, variációs lehetőségeket sorolunk fel, a kaják többsége pedig nagyon gyorsan és kevés melóval készíthető el. Hetente egy főzési ötlet azoknak, akik eléggé lezserek és nem a konyhában akarják leélni az életüket. De szeretnek jókat enni!!

Hányan vagytok most?

website stats

Itt vannak az éhesek...

Utolsó kommentek

  • ll: 1456? Nándorfehérvári győzelem. Ezek után kérdésem ha magyar gyerek vágja a törököt, akkor annak a... (2014.11.22. 14:36) A só
  • ll: www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.zoldstudio.viragcenter.hu/fuszer/szeklice4.jpg&imgrefur... (2014.11.22. 14:10) A sáfrány
  • szilvi1960: Hát igen, úgy az igazi egy nap ha kávéval indul :) Én már megittam a reggeli tchibo adagom, és dél... (2012.03.02. 12:33) A tiltott ital, a kávé
  • albaildiko: egy kis segítséget szeretnék nyújtani, hogy ne legyen annyira koszos a gáztűzhely, a gázrozsa köré... (2011.10.22. 09:39) Sültpaprika-saláta
  • Mangi: Fantasztikus ez a recept(is)! Gyermekkorom hamisítatlan ízei. Sajnos az anyámtól nem tanultam meg ... (2011.06.10. 12:56) Salátaleves
  • Utolsó 20

Csurtusék utaznak

Nincs megjeleníthető elem

GA

Komplex rétes lecke

2008.07.13. 18:22 Csuri / Bariildi

A tömegek - na jó, csak Ekkerjoz - követelésének az anyukám nem tudott ellenállni, így hát írt nektek egy teljeskörű rétes-gyártási útmutatót, a tőlünk megszokott sokféle ragozással, a fantáziátokra bízva a variációk folytatását.

Már megint nem a standard szakácskönyv sturktúra jön (hozzávalók, elkészítés, grammok, hőfokok, időtartamok). És a továbbiakban sem fog; hiába na: ez már csak egy ilyen kajálós blog: ötleteket vet fel, nem pedig szamárvezető.

 

RÉTES BÉLESEK

A klasszikus módon készülő Rétes-béles ma már irodalmi ritkaságnak számít és inkább csak hűséges leírások őrzik a titkát, meg önfeláldozó nagyik, akik az unokák kedvéért még a rétes-tészta nyújtásra is képesek.

A magyar hagyományos konyha  egyik különlegessége a dupla nullás lisztből készített  rétestészta, ½ kg, liszthez 5 deka zsírt, 1 evőkanál ecetet teszünk és enyhén sós langyos vízzel ruganyos tésztává gyúrjuk, sőt, a gyúródeszkához verdesve alaposan kidolgozzuk, amíg a felülete hólyagosodni kezd... Két részre osztva cipót formálunk belőle, a tetejét olvasztott zsírral vékonyan megkenjük és lábassal letakarva fél órát pihentetjük.

A pihent tésztát rétesabroszon (melyet előzőleg liszttel vékonyan meghintünk) a cipókat hártyavékonyra kihúzogatjuk. A vastagabb széleit leszedjük. Az asztallapnyi nagy tésztát olvasztott zsírral megspricceljük és pár percig szikkadni hagyjuk.

Ezután kanállal vékony rétegben rárakjuk az előre elkészített tölteléket a tészta egyik felére, majd az abrosz széleit óvatosan felemelgetve felgöngyölítjük a hártyavékony tésztát, míg egy kb. 5-8 cm átmérőjű hosszú kígyószerű tekercset kapunk. A kizsírozott és liszttel megszórt tepsibe ezt az egészet szépen egymás mellé illesztjük, a közöket és a tetejét még megspricceljük olvasztott zsírral vagy vajjal és előmelegített sütőbe nem túl erős tűzön szép pirosra megsütjük.

Mielőtt hűlni tennénk, vaníliás porcukorral meghintjük. Hidegen szeleteljük éles késsel, rombusz-szerű 8-12 cm hosszú szeletekre.

Ha a tészta nagyon nagy, akkor egy nyújtással akár két tekercset is készíthetünk a két széle felől elindulva.

A mai kor háziasszonya, főzőcskéző férfiembere bemegy a nagy önkiszolgáló szupermarketbe, a polcon megkeresi és megvásárolja a nyers, előre kinyújtott és befóliázott rétestésztát. Felhasználásig hűtőszekrényben tárolja (nem túl hosszú ideig!)

Elkészíti a kívánt töltelékeket, majd egy kisebb abroszra helyez egy-egy lap rétestésztát, melyet olvasztott zsírral, vagy sütőmargarinnal megspriccel, rá tesz még két lapot, azt is megzsírozza (margarinozza) majd megtölti és felgöngyölíti. A továbbiakban a sütés, porciózás, tálalás azonos az eredeti recepttel.

SÓS, VAGY ÉDES RÉTES - TÖLTELÉKEK

Ízlés és fantázia kérdése.
Sós rétest készíthetünk hagymán párolt maradék sülthúsból, ledarálva, fűszerezve, esetleg gombával ízesítve, sós juhtúróból, párolt édeskáposztából (esetleg kaprosan, borsosan).

A süteményként elképzelt rétesek készülhetnek tehéntúrós, ordás töltelékkel (tojássárgával, tejföllel dúsítva, citromhéjjal ízesítve,) de lehetnek darált mákkal, dióval töltöttek is.

Kissé más az elkészítési módja a gyümölcsös töltelékkel készült réteseknek. Ehhez a kategóriához sorolnám a tipikusan őszi, tél eleji tökös rétest is. Ez mindig sütőtökből készül. A főzéshez használt fehér tök, vagy cukkini nem elég aromás és ízes. A nagyobb gyümölcsöket (almát, tököt, körtét) hámozás után lereszeljük a nagyobb reszelőn, majd ízlés szerint cukrozzuk, esetleg cukorbetegeknek glukagonnal vagy süsslivel ízesítjük.

A kisebb gyümölcsöket (meggyet, cseresznyét, szilvát, barackot) mosás után kimagozzuk. A ribizlit, egrest leszemezzük. Ezek a cukrozás után általában nagyobb mennyiségű levet eresztenek, melyet a sütemény készítése után nyers gyümölcsléként jól el lehet fogyasztani. A tésztalapok töltése előtt a zsírral való spriccelés után friss zsemlemorzsát vagy vékony rétegben búzadarát szórunk a levesebb gyümölcsök alá és csak azután göngyöljük fel.

Jó sütkérezést kívánok mindenkinek!


DE AKI CSAK EGY KIS GYÜMÖLCSÖS KOCSONYAALAPRA VÁGYIK A FAGYIGOMBÓC ALÁ
annak van egy tuti 20 perces egyszerű receptem.

Készülhet mindenféle-fajta, éppen termő gyümölcsből, de egyébként ehetetlen savanyú hullás almából is. A nagyobb szeletekre felaprított gyümölcsöt egy 2 literes porcelán tálba halmozom, tisztán, vagy vegyesen. Jó alaposan meglocsolom süsslivel, (hogy kalóriái se legyenek!), rászórok két evőkanál étkezési keményítőt. Ha alma az illető, akkor őrölt fahéjat is, egyébként vaníliaport, elkeverem a nyers gyümölcs egész felületén, majd bedugom a mikróba 12-15 percre. (600 erősség)

Mikor kihűlt, nagyon finom gezemice lesz belőle, kis fagylalttal vagy tejszínhabbal egészen ünnepi édességgé léptethető elő.

13 komment

Címkék: gyümölcs rétes tök rétestöltelék rétestészta

A bejegyzés trackback címe:

https://kaja.blog.hu/api/trackback/id/tr100566270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekkerjoz 2008.07.13. 18:57:40

Hűha, ez egy kandidátusi értekezés!
Köszönöm szépen.

Sanya 2008.07.13. 21:58:28

Nagyon szívesen ekkerjoz! Tehát a tökös rétesre m,ég egy két hónapot várnod kell. Csak ha fagyasztva beraktározott valaki a tavaly egy adag sütőtököt lereszelve, akkor az azonnal elkészíthető. De az almás rétes szezonja most van...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.07.13. 22:12:35

Ez a hullás alma elég riasztóan hangzik :-)

ekkerjoz 2008.07.14. 06:31:50

Hát igen, való igaz, sütőtökből legjobb a tökös rétes. Ilyenkor fehér tökből és nyári almából is lehet próbálkozni, egy rész tök - egy rész alma arányban, elég sok levet enged a töltelék, alaposan ki kell csavarni.
Pirított grízzel lehet kicsit megkötni a sok nedvet, hogy ne áztassa el a rétestésztát.
És nem sokára jön a káposztásrétes szezonja is...

Benikuty 2008.07.14. 15:37:35

Az én magyanyám minden gyümölcsös töltelék esetén a diót alkalmazta a felesleges nedvek felfogására.
Természetesen a tésztát kézzel nyujtotta.
Azon gondolkoztam ma egy édesipari üzemben járva, ahol a grillázsba pörkölt amerikai mogyorót tettek, mit szólna ehhez az én drágám:(

ekkerjoz 2008.07.14. 16:48:55

Nagyon jó dióval is szikkasztani, valóban. Meg is próbálom.

tistedur 2008.07.14. 20:24:01

nyáron tökös-mákos rétest kell sütni :)cukrosat :)

bdj 2008.07.22. 17:04:10

Annyira szeretném ezt kipróbálni, de utóljára a dédi csinálta, és csak arra emlékszem, hogy nagyon vékony volt a tészta, én meg kiszakítottam véletlenül és kicsit kiakadt... Na de ilyen emlékekkel nem tudom, mi az, hogy a "gyúródeszkához verdesve.." és hogyan húzzuk hártya vékonyra? ameddig lehet addig nyújtófával? ja és még egy fontos dolog, ha nincs zsír, akkor helyette vaj, vagy olaj mehet???

Csuri / Bariildi 2008.07.24. 22:01:00

bdj,

ha rám hallgatsz, nem állsz neki réteslapot gyúrni sk, hanem veszel készen. Vagy ott nincs??
A zsír helyett a vaj biztos hogy jó, vagy a margarin - de a liszt minősége pl. sokmindent meghatároz, hogy nyúljon de mégse szakadjon, stb.
Szóval, hacsak nem vagy nagy tésztamester, akkor bizony kaland...

Csur

bdj 2008.07.25. 10:46:32

Csur,
Hát pont a tészta a kihívás, és a bolti az sosem olyan, mint a házi... kipróbálom. két dolog történhet...sikerül...és boldog leszek, vagy nem, és akkor újra próbálom :) Mindkét esetben köszi a tippet!

Dorka · http://dorkablog.blogspot.com 2008.07.26. 13:21:49

Ekkerjoztól találtam ide, sziasztok:) örülök nagyon ám, mert ez pont nekem való.
"a receptek sosem úgy kezdődnek, hogy "hozzávalók", és azt se mondjuk meg hány fokos legyen a sütő! Ellenben ötleteket adunk, variációs lehetőségeket sorolunk fel, a kaják többsége pedig nagyon gyorsan és kevés melóval készíthető el."

Szuper! "Rpannit" is ezért szeretem.

További jó főzőcskézést, mostantól olvasótok vagyok:-)

Dorka · http://dorkablog.blogspot.com 2008.07.27. 00:00:01

Most "megyek végig" az archívumon..
ha Csuri/Bariildi egy és ugyanaz a személy, akkor többesszámért bocs:D

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.07.27. 13:21:45

Dorka,

Csuri és Bariildi ugyanaz a személy, de néha a család többi tagja is hozzáad némi értéket a bloghoz :-)))

A többes szám tehát teljesen jogos!
süti beállítások módosítása