Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Adományvonal

Megjelent a Konteókönyv!

Apró_konteó_230.jpg

Hirdetés

Sanya-Csuri főz

Ez egy olyan főzőcskéző blog, amelyben a receptek sosem úgy kezdődnek, hogy "hozzávalók", és azt se mondjuk meg hány fokos legyen a sütő! Ellenben ötleteket adunk, variációs lehetőségeket sorolunk fel, a kaják többsége pedig nagyon gyorsan és kevés melóval készíthető el. Hetente egy főzési ötlet azoknak, akik eléggé lezserek és nem a konyhában akarják leélni az életüket. De szeretnek jókat enni!!

Hányan vagytok most?

website stats

Itt vannak az éhesek...

Utolsó kommentek

  • szilvi1960: Hát igen, úgy az igazi egy nap ha kávéval indul :) Én már megittam a reggeli tchibo adagom, és dél... (2012.03.02. 12:33) A tiltott ital, a kávé
  • albaildiko: egy kis segítséget szeretnék nyújtani, hogy ne legyen annyira koszos a gáztűzhely, a gázrozsa köré... (2011.10.22. 09:39) Sültpaprika-saláta
  • Mangi: Fantasztikus ez a recept(is)! Gyermekkorom hamisítatlan ízei. Sajnos az anyámtól nem tanultam meg ... (2011.06.10. 12:56) Salátaleves
  • Lesley: Régebben volt itt egy avokádó krémleves, az hová lett? (2011.04.29. 15:30) Avokádó-pomela saláta
  • vén betyár: www.foodandwine.hu/2011/02/20/paprika-teszt-1-kulonleges-es-csemege-paprikak/ (2011.03.06. 06:19) A paprika
  • Utolsó 20

Csurtusék utaznak

GA

Hagymalekvár (x)

2009.01.25. 16:00 csurtus


Mai rövidke (de képekkel bőségesen illusztrált) posztunk főszereplője az a növény, amely legalább annyira szerves része a magyar gasztronómiának, mint a pirospaprika, a koleszterin vagy a vörösboros kóla. Igen, a hagymáról fogok nektek mesélni, pontosabban egy olyan, egyszerűen és gyorsan elkészíthető kaját mutatok be, amit aztán köretként vagy akár kenyérre kenve is meg lehet enni.

 


A posztot - teljes terjedelmében - ide kattintva olvashatjátok!




37 komment

Címkék: hagyma köret fiúsrecept

A bejegyzés trackback címe:

http://kaja.blog.hu/api/trackback/id/tr20901332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2009.01.25. 17:20:51

Jézusom Té, mennyire unatkoztál? :D:D:D:D:D:D Az óra nagyon gyilkos a tűzhely mellett D:D:D:D:D:D

MuellR · http://cartoonheroes.blog.hu 2009.01.25. 17:22:36

:D:D:D:D:D:D:D Menten összesírom magam a röhögéstől! K*jó lett! És sztem ki is próbálom jövő7en:D

Amúgy a hagyma tényleg alattomos állat. Engem Szenteste úgy megríkatott, hogy frontális támadást indítottam a nyitott ablak ellen, amely sikeresen visszaverte az ellene irányuló offenzívát, nem vérszivattyúvá változtatva a konyhát! Szóval óvatosan a hagymával emberek!

ekkerjoz 2009.01.25. 18:16:28

Király a recept, kipróbálom.

(Valami barokk diétára fogott Csillu, egyik nap húst eszünk, másik nap gyümölcsöt, aztán mindenféle szénhidrátot, negyediken zöldséget. És ez így megy december 27.-óta. Délig csak gyümölcsöt szabad enni, mindennap, aztán este hat után semmit. Koplalok. Szenvedek. Fülem cseng. Már magában eszem a fokhagymát, mert kolbászíze van. Nem tudjuk eldönteni, hogy a dióbél gyümölcs, vagy a zöldségekhez tartozik. A lekvár az ugye gyümölcs. Most majd kibabrálok a jóasszonnyal, nesze drágám, hagymalekvár.

Eredményes egy diéta, híztam 8 kilót.)

MuellR · http://cartoonheroes.blog.hu 2009.01.25. 19:04:05

@ekkerjoz: Szegény! Beszéld rá, hogy a pacal igenis update, és egészséges! A fokhagyma magában is igen kiváló eledel!

bonnie · http://bonnie.freeblog.hu 2009.01.25. 20:39:34

"És innen kezdve órával ellenőrizzük az idő múlását."
Miért, addig mivel? ;)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2009.01.25. 21:56:45

@bonnie:

Egy igazi szakács ezerféle módon tudja ellenőrizni az idő múlását az órán kívül:

1.) az elkészítés alatt álló étel állapotán (mennyire puha a sárgarépa, fő-e a víz, elkezdett-e rotyogni a leves vagy a pörkölt, satöbbi;

2.) az általa vagy a környezete által elfogyasztott étel-ital mennyiségén (hanyadik körnél tartanak a fiúk, hány sütemény fogyott, hanyadszor szedtek a levesből, hány cigit szívtak a dohányosok, stb.)

3.) a háttér által nyújtott, úgynevezett vétlen vagy esetleges információkon (lement-e a reklám a tévében, vége van-e a háromperces hírblokknak a rádióban, kiérkeztek-e a karácsonyfatűzhöz a tűzoltók, sztrókoshoz a mentők, ilyesmi).

Úgyhogy az órán kívül van még egy pár idő-ellenőrzési módszer.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2009.01.25. 22:00:14

Viszont hat órát adtam, hogy valaki észrevegye: a pucolt hagymákból eggyel több van, mint a pucolatlanból (legalábbis a fotókon). Senki nem tette szóvá...

Keserűség és csalódottság lett úrrá az én lelkemen emiatt... Ennél kisebb problémákra és ellentmondásokra is rá szoktak repülni a t. olvasók...

Csak nincs valami baj?!

MuellR · http://cartoonheroes.blog.hu 2009.01.25. 22:37:27

@csurtus: Semmi baj, csak fáradunk így vizsgák vége fele! Amúgy a Birodalom Visszavág készítői is csak utólag fedték fel a cselt, miszerint elrejtettek egy krumplit a Millenium Falcon felé cikázó aszteroidák között. Szóval ha valami magávalragadó és élvezetes, a nüanszokkal nem törődik az ember!:)

kétszersült · http://www.ketszersult.blog.hu 2009.01.25. 23:02:27

Jaj végre megvan!!!!
Köszönöm, hogy megosztottad velünk, már vagy 3 éve kerestem (igen passzívan) ezt a receptet :D
Már csak a fokhagymás mézet kéne kipróbálni... :D

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2009.01.26. 00:23:46

@kétszersült:

Óóóó, adtál egy ötletet; van nekem egy titkos receptem...

No, majd meglátjuk...

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2009.01.26. 00:33:55

@csurtus: Az az igazság, hogy a random beszóló gépezetben nincs benne az "eltér a hagymák száma" kifejezés. A mai sorsolás eredménye a "rohadt szemét fasiszta írás" volt, de ez meg sehogy sem tudtam ebbe beleilleszteni. Eseteg a "régi" még beleillett volna, de akkor mégis kellett volna rohadás nyom a hagymára.

De mostmár tanulva az eseten, felvettem a listára.

cromwell2.0 2009.01.26. 22:16:30

Na, ez igen! Mivel lassan 3 hete naponta megeszem 1-2 öklömnyi hagymát közvetlen környezetem teljes kétségbeesése mellett (alatt, között... mit tudom én!) és a hagymaleves "bedobása" egy kisebb puccsot idézett elő, ez alkalmas lesz a családi béke oltalmazására. Igaz, gyilkos tekinteteket véltem fölfedezni a hagymás rétes receptjének fellelésekor, de azt hiszem ez csak érzéki csalódás. Mindenesetre, ha huzamosabb ideig nem jelentkeznék... akkor tudjátok mi a tennivaló! Ügyvédem címe és telefonszáma titkos mélen!

cromwell2.0 2009.01.26. 22:20:12

@ekkerjoz: Őszinte részvétem! A nők diéta-őrülete nem akármilyen romboló hatású! Ez milyen diéta? Elválasztó? Turbó? Déli áramlat? (Ja, ez nem diéta...)Pleisztocén (vagy mi?...)

Mentula 2009.01.26. 23:33:41

Ez igen! Én attól tartok, ha ebbe belekezdenék nem tudnám megállni, hogy valahogy a végén ne folytassam adig, amíg hagymaleves lesz. De egyszer majd megálljt parancsolok. Külön öröm, hogy az ecetet kihagytad. A többség az ilyesmibe, akár a diensztelt káposztába, vagy a tökfőzelékbe is tesz, mondván, hogy különben nem esik össze, nem puhul meg eléggé. Pedig de, teljesen, csak nem lesz savanyú. A bor savassága is helyettesítheti, de még az sem feltétlenül szükséges. Tudom, hogy minden hivatalos szakács-axiomának ez ellentmond :)

MuellR · http://cartoonheroes.blog.hu 2009.01.26. 23:56:07

Holnap tényleg megcsinálom:)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.01.27. 00:46:00

@Mentula:

Igen, az anyaországiak ecet- és só-mániája néha a kétségbeesés határára kerget...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.01.27. 00:51:51

@MuellR:

Objektív beszámolót kérünk az élményekről!

ekkerjoz 2009.01.27. 09:57:11

@cromwell2.0: Valami kilencvennapos diéta. Még van hátra 59 nap. Másfél Ramadan. Unom nagyon.

bonnie · http://bonnie.freeblog.hu 2009.01.27. 18:50:39

@csurtus: jaértem. ez akkor olyan, mint a "kétcigis" sílift :)

MuellR · http://cartoonheroes.blog.hu 2009.01.27. 22:58:16

Nos elkészítettem és valóban remek cucc! Igaz ősök hiányolták belőle az ecet, de majd maguknak raknak rá. Grillezett sajtos virslivel fogyasztottam. Kellemes. Kellemes.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.01.27. 23:38:45

@MuellR:

Vörösbor, mint járulékos összetevő, volt-e?

MuellR · http://cartoonheroes.blog.hu 2009.01.28. 01:42:48

Csurrantottam rá bort is, persze!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.01.28. 03:30:00

én cukor helyett mézzel szokom készíteni:), és teszek bele friss kakukkfüvet-babérlevelet is. na meg a kezem is jobban megborul a vörösbornál... jó dolog ez a hagymalekvár. húsok, főleg kacsamell mellé kiváló!

Mentula 2009.01.30. 20:51:01

DDDDD, újra olvastam (mert valamikor ozsonnára megcsinálom), és a helyszíni szemlékre hajazó képek most ütöttek be :)))

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.01.31. 17:17:52

@Mentula:

Jobb később, mint soha :-)

Majd meséld el, milyen lett!

Aran-ka · http://aran-ka.blog.hu 2009.02.03. 09:50:39

Kilencezer eve elhagytam a Sziriuszt, azota vagyom erre a receptre:)

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2009.02.04. 14:44:29

Hát ez igazán szép példája a "mérnöki főzésnek"... Dőltem a röhögéstől, asszem itt a helyem...
Nálunk karácsonykor sült kacsamáj mellé volt hagymalekvár, igaz boltban vettem jó drágáért, a nagy őrületben nem volt ilyesmire idegem...
De biztos ki fogom próbálni...

gaijin 2009.02.10. 10:03:34

Yes!!!!
"...de mi mindig elfelejtettük, mert nem tartottuk lényeges, életünket érdemben befolyásoló információnak."
Ezt én hiába magyarázom a felségemnek, hiába hozom társadalmilag megbecsült és elismert emberek példáit (pl. Szent-Györgyi Albert).
"Marhaság. Nem figyelsz rám! :-)"

Burgermeister 2009.02.10. 13:19:26

Megcsináltam, bexarás....finoooom!!!

mangorlo 2009.03.17. 01:02:44

mink is hasonlóan csináljuk onion jamot, de mink teszünk bele csilit ami ugye ugyancsak magyar cucc. na és elég az hozzá, hogy kell bele egy két darabka tabascónyi, tehát olyan kicsi 5 cm mondjuk, és a végtermék lesz jó csípős motyó. fel kell vagdosni csilit úgy a jó. legjobb a friss csili, tessék erkélyen termeszteni csuda móka

csenerezi 2009.08.17. 11:25:20

Hűűűűűűűűű de jó. Kipróbálom. Libamájhoz is hallottam. Sőt én a libamájat lilahagymával és almával szoktam sütni. Most van a spárban libamájpástétom (4000 Ft/kg fölött az ára), ha még marad mire megcsinálom ezt a lökvárat.

Remélem fincsi lesz. No meg remélem sikerül.

Delfinci 2009.11.17. 09:45:41

Mellesleg meg van a 8. hagyma ... A mérlegben.

SOMA BEAR 2010.07.24. 16:45:52

Anyósomat az előbb hurrogtam le: Ugyan már anyuka! Hagymalekvár mi? Csak nem rájár a pálinkámra?
Most kíváncsiságból rákerestem, és ezt a csoda leírást találtam!
Mehetek bocsánatot kérni! :)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2010.08.31. 20:29:40

@SOMA BEAR:

Na tessék... Tanulság: még az anyósokat sem szabad körültekintés nélkül leszólni :-)

szabolcsikonyha 2011.01.19. 14:51:48

El fogom készíteni - ám csak 3 lila van itthon - most felcihelődök és elindulok venni!
Én minden egybesült hús mellé szoktam tenni hagymákat, és meg is esszük, hasonló lehet az íze.
Kedves csurtus, a stílusod bölcsészes, a precízitásos mérnökös, de a receptjeid igazi ínyencesek!!!