SALÁTÁS SZÁRAZBABLEVES
Lángossal és zöldhagymával
Ez egy tipikusan székelyföldi tavaszi étel, autentikusan leírva csak nektek, csak most, csak itt - Sanyától!!
Nagyböjt idején hús nélkül, egyszerűen száraz fuszulykát főznek, bő sótlan lében (úgy hamarabb megpuhul). Amikor megfőtt a bab, sóval - vagy ételízesítővel - megszórják.
Egy teflonserpenyőben annyi olajat forrósítanak, amennyi ellepi az alját, ebbe két púpozott kanál lisztet halvány rózsaszínre pirítanak, akkor hozzáteszik a megtisztított és apróra vágott fokhagymát (ami akár egy fejnyi is lehet) és ezzel még egy kicsit tovább pirítják. Az így kapott világos barna rántást HIDEG VÍZZEL feleresztve, csomómentesre keverve az egészet beleöntik a bablevesbe és még egyszer forrni teszik.
Az előzőleg megmosott és levelekre szedett négy–hat fej salátát a forrásban levő bablevesbe vágják (vagy tépik) nagyobb darabokra; miután újra felforrt, csak két percig hagyjuk lobogni.
Nem böjtös és nem diétás variáció, hogy a babbal párhuzamosan külön edényben megfőzünk jó puhára egy füstölt (vagy akár friss) csülköt. A húst lefejtjük a csontról, nagyobb falatnyi darabokra vágjuk. Ilyenkor a babot kevesebb vízben főzzük és a füstölt húsos lével szaporítjuk meg - sózni már rendszerint egyáltalán nem szükséges.
Tálaláskor kaporzölddel, lestyánnal, tárkonnyal ízlés szerint még feldobhatjuk.
Frissen sült lángossal és zöldhagymával, esetleg virágos metélőhagymával kiválóan laktató és mutatós egytálétel.. A benne főtt saláta sokat „könnyít” az egyébként nehéz ételnek számító szárazbab-levesen.
Sokat dolgozó és muszáj-gyorsan főző szakácstársaimnak megemlíteném, hogy konzerv szárazbabfőzelékből, bő lével feleresztve, egy vékony fokhagymás rántással és jó sok zöldsalátával a megtévesztésig hasonló, pár perces ebédet lehet varázsolni. Útban hazafelé a sarki bódénál még a lángos is megvásárolható. Zárt, fedett edényben egy perc alatt a mikróban felfrissíthető. (Vigyázat, ha szabadon melegítjük és hosszabban, cipőtalpnyivá aszalódik!)
Utolsó kommentek