Adományvonal

Megjelent a Konteókönyv!

Apró_konteó_230.jpg

Sanya-Csuri főz

Ez egy olyan főzőcskéző blog, amelyben a receptek sosem úgy kezdődnek, hogy "hozzávalók", és azt se mondjuk meg hány fokos legyen a sütő! Ellenben ötleteket adunk, variációs lehetőségeket sorolunk fel, a kaják többsége pedig nagyon gyorsan és kevés melóval készíthető el. Hetente egy főzési ötlet azoknak, akik eléggé lezserek és nem a konyhában akarják leélni az életüket. De szeretnek jókat enni!!

Hányan vagytok most?

website stats

Itt vannak az éhesek...

Utolsó kommentek

  • ll: 1456? Nándorfehérvári győzelem. Ezek után kérdésem ha magyar gyerek vágja a törököt, akkor annak a... (2014.11.22. 14:36) A só
  • ll: www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.zoldstudio.viragcenter.hu/fuszer/szeklice4.jpg&imgrefur... (2014.11.22. 14:10) A sáfrány
  • szilvi1960: Hát igen, úgy az igazi egy nap ha kávéval indul :) Én már megittam a reggeli tchibo adagom, és dél... (2012.03.02. 12:33) A tiltott ital, a kávé
  • albaildiko: egy kis segítséget szeretnék nyújtani, hogy ne legyen annyira koszos a gáztűzhely, a gázrozsa köré... (2011.10.22. 09:39) Sültpaprika-saláta
  • Mangi: Fantasztikus ez a recept(is)! Gyermekkorom hamisítatlan ízei. Sajnos az anyámtól nem tanultam meg ... (2011.06.10. 12:56) Salátaleves
  • Utolsó 20

Csurtusék utaznak

Nincs megjeleníthető elem

GA

Grillezett zöldségek

2009.09.20. 16:00 Csuri / Bariildi

GRILLEZETT ZÖLDSÉG-SALÁTA
Sanyától


Nyáridőben gyakran csábít a szabadban gyorsan elkészíthető grillen sütött ünnepi ebéd vagy vacsora. Nem kell a konyhában órák hosszat izzadni a kályha mellett; ízletes, egészséges és még sorolhatnám az érveket mellette.

Persze időben azért meghosszabbítja a főzőcskézést, hogy a megfelelő szenet elő kell készíteni és a megfelelő hőfokra hevíteni.

Ha túl sokra sikeredik, a szén felületén megég a sütött darab, miközben a belseje nyers marad, ha nem elég erős a hősugárzás, a lassú süléssel kiszárad és ízetlen lesz, amit grillezünk.


Ezen a kellemetlenségen segíthet egy teflonbevonatú, hullámos grillsütő lap, melyen a konyhai gázégőn is gyorsan megsüthetjük a bepácolt, megfűszerezett hús- vagy zöldségszeleteket.

A hőmérsékletét a kívánalomnak megfelelően könnyű szabályozni a gázgombbal.

Az elején maximális lángon tartjuk az olajjal vékonyan megkent sütőlapot, amíg kihevül. Mielőtt a sütnivalókat kezdjük rátenni, ajánlatos középerős lángra állítani az égőt.

De a nagy bumm, amiért ezt a posztot megírtam, nem is a hogyan grillezzünk? nagy talánya - mert erre szinte mindenkinek különbejáratú és bizonyosan csalhatatlanul tuti receptje van.

A KÉRDÉS: MIT GRILLEZZÜNK ? – persze húsfélék, kolbász és mititei (csevapcsicse) mellett .... vagy helyett.

Nos, erre szeretnék adni pár jó, bátran továbbfejleszthető ötletet.


Engem – nem titok – virágzó 2. típusú cukorbetegségem kényszerít arra, hogy néha ihletet kapjak valami ehető, finom és diétás újdonság kitalálásához. Nos, nem csigázom tovább senki türelmét a bevezetővel - az alábbi kaja, az egy ilyen.



Diétámban az áll, hogy zöldségfélét méretlenül, azaz töméntelen mennyiségben szabad ennem. Volt itthon fiatal cukkini, padlizsán (vinete), zellergumó. Gyorsan meghámoztam a cukkinit és a zellergumót, a padlizsánt csak megmostam és leszárítottam papír törlőkendővel. Egy vágódeszkán külön-külön egy cm. vastag karikákra vágtam és tányérba, (tálba) raktam.

NEM KELL MEGSÓZNI!




Egy másik lapos tálban elkészítettem a gyorspácot. Természetesen „gyorspácból"- van a kereskedelemben egy egész sorozat; nekem a kedvencem a mexikói, de ha az nincs, az olaszos is megteszi. De ha egyik sincs, akkor improvizálunk Knorr típusú ételízesítő porból, szárított fokhagymaporral, csipős paprikával, borssal, esetleg egy kanál pestóval.



A tál aljába öntünk vékony rétegben olívaolajat, ebbe teszünk fél-fél tasak gyorspác-port, vagy két púpozott evőkanállal az általunk kikotyvasztott csípős-sós fűszerkeverékből (nem kell szívbajosnak lenni - éppen elég a cukorbaj –, curry, őrölt gyömbér, szerecsendió-por is szóba jöhet…) és elkeverjük simára az olívaolajjal, ehhez öntünk még kb. kétszer annyi napraforgóolajat, mint amennyi az eredeti mennyiség volt.

És kezdődhet a sütés. A grill-lapot a gázon kihevítjük, a lángot mérsékeltre állítjuk, a felszeletelt zöldségeket pedig belemártjuk a gyors-páclébe, mind a két oldalán és a sütőlapra egymás mellé helyezzük, - nem túl sűrűn, hogy könnyen forgatható legyen.



Ezekhez a műveletekhez a legjobb egy hegyes végű villát használni.

Figyelem! A sütőlapra ajánlatos egyszerre csak egyfajta zöldséget tenni. Mert az nagyjából azonos idő alatt sül meg. Mikor az egyik oldal szép csíkosra pirult, megfordítjuk a szeletkéket és ha már kész, akkor az előre odakészített tűzálló tál aljára kiszedjük (mondjuk) a cukkinit.



Felrakjuk sülni a vinete-karikákat.































Amíg az első oldal pirul, a tálba kiszedett cukkinit bőségesen megspricceljük  citromlével.

És így minden sort külön- külön, amíg megtelik a tűzálló tál. Ajánlatos továbbá zellerből hozzávetőleg 1/4 adagot sütni, mert jellegzetes erős aromája a végén megzavarja az ízharmóniát.



Önálló meleg ételnek is fogyasztható, úgy frissen-melegen - esetleg reszelt telemea túróval, vagy sajttal. De amit nem ettünk meg melegen, arra a grillezett zöldségre ráöntünk még  fele-fele arányban vegyített balzsamecet-víz keveréket, hogy a zöldséget elfedje, majd lefedve, vagy lefóliázva kihűtjük, és a hűtőszekrényben napokig tárolható.

HIDEGEN MÉG FINOMABB!

Természetesen a grillezendő zöldségfélék skálája itt nem fejeződik be. Nagyon jó a vastagon húsos paprikaszelet, gombafej (csiperke, vargánya, pereszkeféleségek, piruló őzláb, laskagomba, gyűrűs tölcsérgomba), vékonyabbra vágott zsenge karalábé, sütőtökszeletek, nagy almaszelet, félbe vágott nagy őszibarack, kimagozott ringlószilva is (félig érett állapotában)…. Használjátok a fantáziátokat!!



S mert az élvezeteket halmozni hedonista módon nem mindig tartozik a bűnök kategóriájába, álljon itt még egy kísérő étek-fogás a salátánk mellé:

Mentás-lestyános-tárkonyleveles túrósaláta (kiáztatott telemea, vagy feta sajtszeletekből) nagyon nagy! nyári paradicsommal és vékonyra szeletelt almával, nyakon loccsintva kis olívaolajjal és több citromlével.

Egy órányi állás alatt összeérnek az ízek.

FENSÉGES ÍGY EGYÜTT FOGYASZTVA!

Aki nem hiszi, azt őszintén sajnálom… :))))
Sanya

Szólj hozzá!

Címkék: zöldség padlizsán grill grillezés cukkini grillezett zöldség

A bejegyzés trackback címe:

https://kaja.blog.hu/api/trackback/id/tr491394399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása