Adományvonal

Megjelent a Konteókönyv!

Apró_konteó_230.jpg

Sanya-Csuri főz

Ez egy olyan főzőcskéző blog, amelyben a receptek sosem úgy kezdődnek, hogy "hozzávalók", és azt se mondjuk meg hány fokos legyen a sütő! Ellenben ötleteket adunk, variációs lehetőségeket sorolunk fel, a kaják többsége pedig nagyon gyorsan és kevés melóval készíthető el. Hetente egy főzési ötlet azoknak, akik eléggé lezserek és nem a konyhában akarják leélni az életüket. De szeretnek jókat enni!!

Hányan vagytok most?

website stats

Itt vannak az éhesek...

Utolsó kommentek

  • ll: 1456? Nándorfehérvári győzelem. Ezek után kérdésem ha magyar gyerek vágja a törököt, akkor annak a... (2014.11.22. 14:36) A só
  • ll: www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.zoldstudio.viragcenter.hu/fuszer/szeklice4.jpg&imgrefur... (2014.11.22. 14:10) A sáfrány
  • szilvi1960: Hát igen, úgy az igazi egy nap ha kávéval indul :) Én már megittam a reggeli tchibo adagom, és dél... (2012.03.02. 12:33) A tiltott ital, a kávé
  • albaildiko: egy kis segítséget szeretnék nyújtani, hogy ne legyen annyira koszos a gáztűzhely, a gázrozsa köré... (2011.10.22. 09:39) Sültpaprika-saláta
  • Mangi: Fantasztikus ez a recept(is)! Gyermekkorom hamisítatlan ízei. Sajnos az anyámtól nem tanultam meg ... (2011.06.10. 12:56) Salátaleves
  • Utolsó 20

Csurtusék utaznak

Nincs megjeleníthető elem

GA

A fokhagyma

2010.03.01. 15:00 csurtus

Végre-végre! Elérkezett az idő, hogy az univerzális gyógyszerről, az utolérhetetlen ízű és aromájú csodanövényről, a pórusokon át is párologni képes nagy kedvencről olvassunk egy kicsit, természetesen Viki bácsi előadásában, aki – most már biztosak vagyunk benne – szükség esetén még ördög- vagy Drakulaűzést is vállal, természetesen nem kínai, hanem jófajta európai fokhagymával!

Talán csak a bölcsek köve vetekszik a fokhagymával, amelyről azt mondják,
minden baj ellen jó, kezdve a náthától egészen Drakuláig. De vegyük csak sorba.

A fokhagyma (tudományos nevén Allium sativum) Ázsiából származik. Az ottani vadfokhagyma nemesített változata terjedt el  világszerte, de rokon fajok vannak Indiában és Amerikában is. Egyik érdekes rokon faj a Kínában termesztett gyöngyfokhagyma, amelynek nincsenek gerezdjei.

Meleg tájakon egész évben termeszthető, hideg éghajlaton őszel ültetik és késő tavaszkor szedik. A világ legnagyobb fokhagymatermesztője Kína; a világ éves össztermésének 77%-a, azaz 10,5 millió tonna származik onnan.

És hogy egy kicsit felforgassuk a megszokott s
orrendet, már itt az elején beillesztünk egy egyszerű fokhagymás receptet:

Egy pár zsemlét vgy bagettet félbevágunk (de nem végig!), és fokhagymás olívaolajat öntünk rá. A zsemlébe „virgin” olívaolajba zúzott fokhagymát keverünk, majd grillezük. Olívaolaj helyett vajat is használhatunk, sőt, az ínyencek mozzarellát, cheddart vagy fetát is tehetnek (még grillezés előtt) a zsemlébe.

Ennek a mexikói változata, amikor túrót, salsát vagy chillit adunk a fokhagymás olívához.

És miközben ropogtatjuk a finom fokhagymás zsemlét, elmondom, hogy bizonyítottan már a piramisok építői is ették a fokhagymát, a Biblia (és a Talmud) is ír róla. Hippokrátész, Galenius, Plinius és más ókori írók is dícsérik mint ételízesítőt és gyógyszert. Vergilius írja, hogy a római katonák étrendjében szerepelt a fokhagyma, és az idősebb Plinius tudósít minket arról, hogy az afrikai parasztok étrendjében is ott volt.

Kínában már Krisztus előtt 510-ben írnak a fokhagymáról. A koreai monda szerint az istenek, akik megkívánták a halandó asszonyokat, medve- vagy tigris-temperamentumot ajándékoztak nekik, amit az utánuk következő halandó férfiak sínylettek meg. De az igazi nagy ajándék (amikor az istenek nagyon megkívánták a hölgyet) az volt, hogy a nász előtt fekete fokhagymát etettek velük, ami természetfeletti erőket és halhatatlanságot biztosított nekik.

A koreai hegyvidéken máig termesztik ezt a különleges, hatgerezdes fokhagymát. Hölgyeim, tessék kipróbálni!

Angliában írásos bizonyíték van arra, hogy már 1548-ban termesztettek fokhagymát, de nem nagyon használták. Annál inkább népszerű volt a mediterrán konyhában.

Mint gyógyszert már ősidők óta ajánlják a fokhagymát, Plinius is egy csomó betegség ellen javasolja, mint például a rossz emésztés, a bélféreg és légzési zavarok megelőzésélre és gyógyítására.

Louis Pasteur is felfigyelt a fokhagyma antibakteriális hatására. Az első és a második világháborúban,
az antibiotikumok megjelenése előtt a gangréna (magyarul: üszkösödés) megelőzésére használták.

A legújabb (in vitro, vagyis a szervezeten kívül, például kémcsőben végrehajtott) kísérletek szerint kimutatták az antibakteriális, antivirotikus és antifungális hatását. Szívbajosoknak a vérnyomás csökkentésére ajánlott. A közhiedelemmel ellentétben a 2007-ben, az amerikai National Institute of Health-ben végzett klinikai felmérések szerint nem csökkenti a koleszterinszintet, viszont a megfázás és a köhögés elleni hatása bizonyított. Az egyes cukorbetegségek esetében jó hatással van a vércukorszint állandosításában.

Probálkoztak szájvízben történő, 2,5%-os felhasználásával; minden rendbe is lett volna, az ízén és a szagán kívül…

A már említett koreai legendán kívül sok más babona és vallásos hit is kötődik a fokhagymához. Az ókori görög Theophrastus szerint Hekaténak (aki a mágia, a boszorkányok, kísértetek, továbbá az útkereszteződések istennője volt) áldoztak fokhagymát, méghozzá úgy, hogy az útkereszteződések kőoszlopaira kötözték.

A keresztény mítosz szerint, mikor a Sátán elhagyta az Édenkertet, a jobb lábnyomában hagyma, a balban viszont fokhagyma nőtt.

A középkorban általában azt hitték, hogy a fokhagyma megvéd a démonok, farkasemberek, de főleg a vámpírok ellen - lásd a Drakula-legendáriumot. De nem csak a vámpírok irtóznak a fokhagymától: vannak emberek is, akiknek fokhagymaiszonyuk  van. Ezt a furcsa kórt alliumfóbiának nevezik a vájt fülű dilidokik.

A hindu (és más keleti) vallások szerint a fokhagyma melegíti és élénkíti a testet és fokozza a vágyakat, ezért aszkétáknak tilos!

Mohamed próféta nem nagyon kedvelhette a fokhagymaszagot, mert mint mondotta: "Aki fokhagymát evett, ne közelítse meg mecsetünket!"

Mint minden, amit túlzott mennyiségekben fogyasztanak, a fokhagyma is ártalmas lehet; a jóbol is megárt a sok. Főleg kutyának, macskának ne adjunk hagymát vagy fokhagymát, hiszen nem tudják megemészteni, ezért számukra méreg.

Hogy milyen erős a hagyma és a fokhagyma, arra is van mértékegység, mégpedig a Piruvat-skála.
A név a piruvsavból (piruváttól) származik, ettől könnyezik a szemünk hagymaaprítás közben. Az édeshagyma 2-3 um/gfw fokos, a „Valida” hagyma (amely még édesnek számít) maximum 5 um/gfw fokos, a legédesebb Lincolnshire-i hagyma 1,5 - 2 fokos. Egy közönséges vöröshagyma 6-7, maximum 10 fokos.

Végül hű olvasónk, Thaddeus Griffin kérésére a román konyha különlegességét, a muzsdéjt (mujdei) sem hagyuk ki a posztból.

Előrebocsájtom, hog
y a muzsdéjt százféleképpen lehet elkészíteni, minden román (avagy romániai, mert az erdélyi magyarok is előszeretettel alkalmazzák) szakácsnak megvan a maga külön receptje.

A muzsdéj készítésének legfőbb kelléke egy kis kőmozsár, amely nem hiányozhat egyetlen, valamirevaló román konyhából sem. Itt, a Közel-Keleten [Viki bácsi Izraelben él. Csurtusék] ezt a famozsár helyettesíti. Ezekben törik meg a sóval kevert fokhagymát, krémesre dörzsölik, végül egy kis vízzel felhígítják. Ez a legegyszerűbb módja a muzsdéj elkészítésének. Ugyanígy zöld fokhagymából is meg lehet csinálni.

Egy finomabb változata a muzsdéjnek,
ha a sóval megtört és eldörzsölt fokhagymához cseppenként olívaolajat adunk és úgy keverjük-habarjuk, mint a majonézt. Hogy jobban felvegye az olajat, citromot is csöpögtetünk a keverékhez, végül két-három kanál tejfölt adunk hozzá, majd finomra metélt tárkonnyal is ízesíthetjük.

Akinek az epéje érzékenyebb az átlagnál vagy gyomorégést kap a fokhagymától, az egy csöpp cukrot is keverhet hozzá, de nem annyit ám, hogy édeskés legyen tőle! Ez a kis mennyiség is megelőzi a kellemetlen mellékhatásokat.



Az így kapott fokhagymapépet sült húsokhoz, halhoz (a Duna-delta halászainak külön receptjük van a muzsdéjhoz!), sültkolbászhoz használják. A román flekken (a grătar) elképzelhetetlen jóféle muzsdéj nélkül.

13 komment

Címkék: fokhagyma mujdei muzsdéj olivaolaj viki bácsi

A bejegyzés trackback címe:

https://kaja.blog.hu/api/trackback/id/tr921799626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blist 2010.03.01. 17:14:40

A házi, disznótoros füstölt kolbászt én is csak azért a kis belekevert fokhagymáért eszem. :)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.03.01. 20:06:24

Megint jópofa volt, köszi :) Itt őrizgetek 3 gerezd fokhagymát és köhögök, de nem bírom rászánni magam, a szaga miatt ... :(

The Question (törölt) 2010.03.01. 20:46:28

Igen.
Végre!
Még nem olvsatam, de látván leírva e csodálatos szót, hogy "Fokhagyma", s gyönyörködni e csodálatos képeben...
Gyönyörű.
:-)

The Question (törölt) 2010.03.01. 22:53:49

Jó poszt.
Gratula!
A fokhagymát - minden betegség ellen - nyersen, gerezdenként szétrágva kell fogyasztani.
Jó, aznapra a csók kétséges, ha viszont friss petrezselymet "csócsálunk", az erős illat nagymértékben csökken.
Minden melegen készített (főzött, sütött, stb.)
fokhagymás ételbe az utolsó fázisban tegyük a megfelelő mennyiségű fokhagymát,
így nem illan el a jótékony hatása,
ill. intenzívebb marad az íze.
Legtöbbször "nem szabad" zúzni, érdemesebb inkább
nagyon apró darabokra vágni.
Én sem mindig vacakolok vele.
A kezünkről a fokhagymaszagot a citrom levével, ill. a citrom héjának olajával "távolíthatjuk el"
leghatásosabban.

Akkor vagyok szomorú, amikor
piros-fehér-zöld szalaggal átkötve,
magyar árunka hirdetve árulják,
s pici betűkkel mégis rajta van a csomagoláson,
hogy "Made in China".
Ezért érdemes a fokhagymát is - mint a legtöbb "barátunkat" - a piacon megvásárolni.

Úgy tudtam, a sok koleszerinszintünk közül
valamelyiket tényleg csökkenti,
de nem mernék vitába szállni a
National Institute of Health-szel.

Nem kell ide semmiféle "vérszívó",
én állítom, hogy a fokhagyma- és paprikafüzérek
elűzik a gonoszt.
Próbáljátok ki! :-)

És tényleg afrodiziákum!
Volt egy pasim,
és X óra szeretkezés után pihenni/aludni
szeretett volna.
Nem volt otthon sem ginzeng,
sem gyömbér, egyszerűen semmi "csodaszer".
Én rendesen be voltam pörögve,
s kértem/mondtam:
Együnk fokhagymát!
Belement...
+ 4 óra szeretkezés... :-)
A kutya sem foglalkozott azzal,
hogy fokhagymaszagúak vagyunk.
Yeah!

Végül egy recept:

(Ha nem szabad, kérném moderálni!)

- 1/3 rész juhtúró (15 dkg),
- 1/3 rész tejföl (10 dkg),
- 1/3 rész sajtkrém (natúr) (10 dkg),
- 1 db főtt tojás lereszelve
- 6-8 gerezd fokhagyma zúzva, vagy apróra vágva,
- petrezselyem apróra vágva,
- pici mustár,
- pici majonéz,
- pici pirosarany,

Ezeket jól össze kell keverni, hűtőben pihentetni,
s ha jön a buli, pirítóst gyártani ezerrel,
azokat megkenni ezzel a fincsi krémmel,
s - lehetőleg Ementáli jellegű - sajttal
megszórni, ráolvasztani, és enni, enni, enni...
... élvezkedni!
:-)

MuellR · http://cartoonheroes.blog.hu 2010.03.01. 23:29:14

Nyammmm. Holnap ki is próbálom a grillzsemlét. Azért milyen durva, hogy Lucifertől ilyen fáin alapanyagokat kaptunk!

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.03.02. 14:33:03

Húúú, ez a grillezett téma istenien néz ki,azt hiszem, meg is van a vacsorám, köszönöm :)

Cromwell2.0 receptje alapján én is mindig paradicsomosan készítem, ami a gyomorégésemet még tovább fokozza, de harcos vagyok :) Viszont ezt a kevés cukrot megpróbálom legközelebb! :)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.03.02. 19:06:05

No, most fogyasztottam el a fenti recept alapján készült étket. Mondjuk, erdélyi juhsajtot használtam, amit előtte megsóztam, chilli helyett pedig erős pistát, de hmmm.... Sütöttem mellé virslit, és igazán kellemetes :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.03.03. 09:14:16

@Thaddeus Griffin:

És természetesen tejet vagy vizet ittál hozzá, mi?!

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.03.03. 10:53:36

@tiboru: Kumiszt szoktam :P

Egyébként ráhibáztál, tényleg tejet szoktam. Törzskocsmámban is furcsán néznek rám, amikor kérek egy pohár tejet.

Majd ha megittam, akkor ofc jöhet a sör és/vagy viszki/bor :D

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2010.09.06. 22:50:51

Én még mézes kenyér mellé is ettem egyszer, nyári táborban, mikor tömegesen megfáztunk, mert nem volt meleg víz. Minden reggelihez és vacsorához osztogatták. :D

Gyors chilis babhoz is jó, felaprítok (nem préselek) pár gerezdet, olívaolajon felteszem pirulni, rá egy kis csípős kolbász, piros konzervbab levével együtt, annyi víz, hogy ellepje, kis só, késhegynyi chili. Épp csak össze kell forralni és kész (piszok csípős tud lenni, vigyázni kell a belevalókkal).

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2010.09.07. 15:06:01

@Donna Anna:

Az egyik kedvencem a tört fokhagyma (két-három gerezd) és két evőkanál méz belekeverése 3 deci joghurtba. A lehetőségek szerint homogénre elkavarni, majd kikanalazni. ISTENI!
süti beállítások módosítása