Adományvonal

Megjelent a Konteókönyv!

Apró_konteó_230.jpg

Sanya-Csuri főz

Ez egy olyan főzőcskéző blog, amelyben a receptek sosem úgy kezdődnek, hogy "hozzávalók", és azt se mondjuk meg hány fokos legyen a sütő! Ellenben ötleteket adunk, variációs lehetőségeket sorolunk fel, a kaják többsége pedig nagyon gyorsan és kevés melóval készíthető el. Hetente egy főzési ötlet azoknak, akik eléggé lezserek és nem a konyhában akarják leélni az életüket. De szeretnek jókat enni!!

Hányan vagytok most?

website stats

Itt vannak az éhesek...

Utolsó kommentek

  • ll: 1456? Nándorfehérvári győzelem. Ezek után kérdésem ha magyar gyerek vágja a törököt, akkor annak a... (2014.11.22. 14:36) A só
  • ll: www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.zoldstudio.viragcenter.hu/fuszer/szeklice4.jpg&imgrefur... (2014.11.22. 14:10) A sáfrány
  • szilvi1960: Hát igen, úgy az igazi egy nap ha kávéval indul :) Én már megittam a reggeli tchibo adagom, és dél... (2012.03.02. 12:33) A tiltott ital, a kávé
  • albaildiko: egy kis segítséget szeretnék nyújtani, hogy ne legyen annyira koszos a gáztűzhely, a gázrozsa köré... (2011.10.22. 09:39) Sültpaprika-saláta
  • Mangi: Fantasztikus ez a recept(is)! Gyermekkorom hamisítatlan ízei. Sajnos az anyámtól nem tanultam meg ... (2011.06.10. 12:56) Salátaleves
  • Utolsó 20

Csurtusék utaznak

Nincs megjeleníthető elem

GA

A kávé - újratöltve!

2010.12.02. 02:12 csurtus



Viki bácsi
a kávé történetének újabb fejezetével örvendeztet meg bennünket, s itt is elmondom, hogy a három hónapos csúszás kizárólag az én felelősségem; az anyagot már régesrég megkaptam, de… szóval az én balhém, na!


Egy észak-afrikai, Káldi nevű kecskepásztor észrevette, hogy ha a kecskéi a környéken található bokrok vörös bogyóit legelészik, szokatlanul élénkek lesznek, vadul ugrálnak, szinte táncolnak. Káldi maga is megkóstolta a bogyókat, s egyáltalán nem ízlettek neki. Mivel azonban a hatásukat mégis furcsállotta, elvitte őket egy muzulmán tudóshoz, aki – mikor "ördögi" hatásukról hallott - rögtön a tűzbe dobta őket. Mivel igen finom illat kezdett terjengeni, Káldi sietve kikaparta a megpörkölődött kávémagokat a tűzből, porrá törte őket, majd  forró vízzel leforrázta a port…

Így született meg – a hagyomány szerint – az első csésze kávé.

Káldi állítólag a kilencedik században élt, de csak 1671-ben írták le először a történetet; valószínűleg apokrif.

Történészek az ugyancsak Etiópiában élt oromo népnek tulajdonítják a kávé felfedezését, de csak a tizenötödik században írnak először a kávéról.

Etiópiából a kávé átkerült az arab világba. Az első hiteles feljegyzések (mint fentebb említettük) a Mokha (Jemen) melletti Sufi kolostorból származnak; itt már a maihoz hasonló kávét ittak.

A tizenhatodik században a kávé elkerült Törökországba, Perzsiába, elterjedt Észak-Afrikában, majd átkerült Olaszországba, és onnan tovább terjedt Európába.

1583-ban írja Leonard Rauwolf német fizikus, miután hazaérkezett egy középkeleti útról: "Egy tintafekete ital számos betegség ellen használ, főleg a gyomor betegségei ellen. A kedvelői reggel fogyasztják egy porcelánkannából, amely körbejár és mindenki tölt magának egy csészével. Az ital vízből és egy bunnu nevű bokor gyümölcséből készül."

A tizenhetedik században már a velencei kalmárok hozzák Europába a kávét, főleg azután, hogy 1600-ban VIII. Kelemen pápa kinyilatkozza: "A kávé keresztény ital!"

Olaszországban 1645-ben megnyílik az első európai kávéház.

Elérkezett az ideje, hogy megnézzük: mi is az a fentebb bunnunak nevezet cserje.
A kávé egy örökzöld bokron, a Caffea-n terem. A legelterjedtebb faja az arab kávé (a Caffea Arabica), és mindjárt utána következik a Robusta, amely a Caffea Canephora bokron terem.

Az arabok tiltották az érett és pörköletlen kávémag kivitelét, de a holland Pieter van Broecke-nek sikerül kicsempészni Mokhából egy adaggal. Így jut el a kávé Ceylon és Jáva szigetére. 1711-ben már onnan importálják a kávét Európába.
A konkurencia sem alszik: a Brit Kelet-Indiai Társaság kezdi terjeszteni Angliában a kávét, és 1654-ben megnyílik Oxfordban a Királyné ösvénye nevezetű kávéház, amely – angol szokás szerint – mindmáig működik!

Franciaország a bécsi csatában (1683) zsákmányol a törököktől egy jelentős mennyiségű kávét, és aztán ott is elterjed.

Az amerikai függetlenségi háború után a kávé egyre ismertebbé válik az Újvilágban, lassan a teánál is népszerűbb, míg – paradoxon módon – Angliában viszont a tea lett egyre elterjedtebb.

A kávé már 1727-ben kikerült Brazíliába, de
csak a függetlenség elnyerése után (1822-ben) kezdték el komoly mennyiségben termelni. Jelenleg Brazília évi 2,25 millió tonnát termel a világ 7,75 millió tonnás össztermékéből, vagyis a harminc százalékát. Brazílián kívül még vagy hetven országban termesztik; a mezőgazdasági exporttermékek sorában a kávé az ötödik helyen áll.

A kávébokrokat magról vagy palántázva ültetik, az esős évszak kezdetén. A legfinomabb kávéhoz a bogyókat kézzel szedik, s csak az egészen éretteket. Mindez gépi szedéssel nem érhető el, így a géppel szüretelt kávé minősége értelemszerűen gyengébb lesz.

Szüret után megkezdődik a bogyók feldolgozása. Ezt kétféleképpen csinálják: az egyszerűbb (száraz) eljárás eredményeképp erős,
keserű kávét kapunk. A nedves fermentáció által finomabb, lágyabb ízű kávé az eredmény. A bogyókból kifejtik a magokat és a rajtuk levő kocsonyás réteget erjesztik, majd friss vízzel lemossák és végül megszárítják a babkávét. A minőségi kávét szárítás közben kézzel keverik.

Általában a zöld kávét szállítják, mert a legjobb ital a frissen pörkölt kávéból készül.

A pörkölést meg lehet iparilag, de házilag is ejteni. A kávé 200 C fokon kezd el pörkölődni, és a folyamat során aromatikus illó olajok képződnek, mint például a kaffeol, amely a kávéaroma fő alkotóeleme.

A kávét – aszerint,  hogy mennyire van megpörkölve – a következőképpen osztályozzuk: világos, közepesen világos, közepes, közepesen sötét, sötét és nagyon sötét.

Egy-két kávéházat az elsők közül már megemlítettünk, de a kávéházakról mint műfajról külön posztban fogunk beszámolni.

9 komment

Címkék: kávé viki bácsi

A bejegyzés trackback címe:

https://kaja.blog.hu/api/trackback/id/tr572487449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laci Today Magazin · http://www.lacitoday.blog.hu 2010.12.02. 13:30:32

és próbáltál már pálinkából kávét főzni?

Caviarius · http://www.kaviar.blog.hu 2010.12.02. 17:05:17

hát, érdekes lehet. Te próbáltad már? Szilvából biztos jó.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.12.02. 18:57:42

@Laci Today:

Hát kamaszkoromban egyszer a presszógépbe víz helyett pálinkát tettünk és lefőztük.

Amennyire vissza tudok emlékezni, borzasztó volt, nem tudtuk meginni :-)

EgyCseppErotika · http://egycsepperotika.blog.hu 2010.12.02. 20:40:55

Remélem, hogy nem kezdtétek el palackozni is?! :)

Caviarius · http://www.kaviar.blog.hu 2010.12.02. 21:40:20

tiboru, miért nem tudsz visszaemlékezni? Olyan régen volt, vagy azért mégiscsak megittátok, és azért e nagy feledékenység? :-)

sziba 2010.12.03. 00:02:29

"Mivel igen finom illat kezdett terjengeni, Káldi sietve kikaparta a megpörkölődött kávémagokat a tűzből, porrá törte őket, majd forró vízzel leforrázta a port…"
KIcsit urban legend-nek tűnik,de üsse kavics, elfogadom, a lényeg: maradjak ébren.

sziba 2010.12.03. 00:04:55

@Laci Today: A pálinkához minek nyúlsz, he?
Az már eccer meg van főzve nem?
Idd úgy, a hatás épp ellenkező, legalább is nálam.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.12.03. 00:35:07

@Apple Cuccok:

Annyit nem főztünk belőle :-)

@Caviarius:

Hát szó, ami szó, nem a tegnap volt...

kisvi 2010.12.03. 21:57:25

Igazából nem csak azért szállítják zölden a kávét, mert frissen pörkölve a legfinomabb, hanem legalább ennyire fontos az is, hogy a pörkölt kávé már érzékeny a külső hatásokra (szagok, hőmérséklet, avasodás stb. és nem is bírná a klasszikus tengeri hajós szállítást - ugyanez a probléma a zöld teával)
süti beállítások módosítása