Adományvonal

Megjelent a Konteókönyv!

Apró_konteó_230.jpg

Sanya-Csuri főz

Ez egy olyan főzőcskéző blog, amelyben a receptek sosem úgy kezdődnek, hogy "hozzávalók", és azt se mondjuk meg hány fokos legyen a sütő! Ellenben ötleteket adunk, variációs lehetőségeket sorolunk fel, a kaják többsége pedig nagyon gyorsan és kevés melóval készíthető el. Hetente egy főzési ötlet azoknak, akik eléggé lezserek és nem a konyhában akarják leélni az életüket. De szeretnek jókat enni!!

Hányan vagytok most?

website stats

Itt vannak az éhesek...

Utolsó kommentek

  • ll: 1456? Nándorfehérvári győzelem. Ezek után kérdésem ha magyar gyerek vágja a törököt, akkor annak a... (2014.11.22. 14:36) A só
  • ll: www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.zoldstudio.viragcenter.hu/fuszer/szeklice4.jpg&imgrefur... (2014.11.22. 14:10) A sáfrány
  • szilvi1960: Hát igen, úgy az igazi egy nap ha kávéval indul :) Én már megittam a reggeli tchibo adagom, és dél... (2012.03.02. 12:33) A tiltott ital, a kávé
  • albaildiko: egy kis segítséget szeretnék nyújtani, hogy ne legyen annyira koszos a gáztűzhely, a gázrozsa köré... (2011.10.22. 09:39) Sültpaprika-saláta
  • Mangi: Fantasztikus ez a recept(is)! Gyermekkorom hamisítatlan ízei. Sajnos az anyámtól nem tanultam meg ... (2011.06.10. 12:56) Salátaleves
  • Utolsó 20

Csurtusék utaznak

Nincs megjeleníthető elem

GA

Karácsony: töltött káposzta! (x)

2010.12.13. 10:00 Csuri / Bariildi

Az a szokás, hogy Karácsonykor halat kell enni, engem, bevallom, mellbevert, mikor áttelepültem Magyarországra.

Halat??? Szeretjük, rendben, na de Karácsonyra??

Mikor minden pendelyes kisgyerek tisztában van vele, hogy ilyenkor töltött káposzta dukál, füstölt húsokkal, előtte pedig borleves.

A borlevest majd Sanya leírja, a töltött kápit viszont most elmesélem én nektek, méghozzá oly módon, hogy kezdők is bátran belevághatnak! Semmi ördöngősség, bárki meg tudja csinálni!
 

A posztot - teljes terjedelmében - ide kattintva olvashatod!

13 komment

Címkék: karácsony káposzta főétel savanyúkáposzta töltött káposzta melegétel

A bejegyzés trackback címe:

https://kaja.blog.hu/api/trackback/id/tr762511708

MuellR · http://cartoonheroes.blog.hu 2010.12.13. 11:50:34

Mennyei! Egyszer mindenképp elkészítjük, bár mi Karácsony másnapjára (ugyanis Szenteste hiszünk a mindenféle különlegességben, idén pl. barnasörös sajtleves lesz szalonnával) már évek óta kolozsvári rakott káposztát készítünk. És igen, az összeérés miatt már jó előre elkészítjük, majd fagyasztjuk, de jól becsomagolva még 0°C alatt is érnek az ízek, sőt még a mirelit aroma sem férkőzik hozzá.
Té nézetét is osztom, miszerint van benne már elég zöldség ahhoz, hogy baromfival is operáljunk. Minden esetre igen érdekes lehet a többhúsos verzió is.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.12.13. 11:56:46

@MuellR:

Barnasörös sajtleves szalonnával?!

Hm, ígéretesen hangzik... Majd valami receptet dobjál már, plíz!

MuellR · http://cartoonheroes.blog.hu 2010.12.13. 12:02:19

@tiboru: Ha találok épkézlábat, mindenképp (vagy ha sikerül kikísérletezni)!
Én is étteremben futottam vele össze, ott ránézésre füstöltsajt-levesnek tűnt, melybe csorgattak barna sört. A csésze tetején ilyen vastag sóspálca-szerűség volt (félúton a ropi és az olaszoknál népszerű "kenyérrúd" között), erre volt tekerve 1 szelet bacon. Mivel a nyers szalonnát elég nehéz volt kezelni, tervek szerint apró csíkokra vágjuk és megpirítjuk. Belebújok édesapám szakácskönyvtárába aztán ha sikerül valami elfogadhatót alkotni, akkor küldöm az útmutatót!

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.12.13. 21:12:37

Biztos nagyon finom :) De a főzést másra hagyom :)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.12.14. 22:58:54

Egek, de jól néz ki... Én alapvetően úgy tartom, az étel a döglött állatnál kezdődik, a többi csak kísérő mellé, viszont a töltött káposzta és székelykáposzta esetében elsősorban inkább a káposztát szeretem, mint a húst.

A Té és MuellR véleményét osztom a pulykával kapcsolatban, viszont van egy álmom egy olyan ételt illetően, amit fokozatosan kisebb állatokkal töltünk meg. Nem feltétlenül egy egész szarvasmarhával kezdve, de mondjuk egy szarvasmarha-sertés-kecske-bárány-esetleg malac-pulyka-tyúk-galamb-fürj kombó...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.12.15. 22:52:35

@Thaddeus Griffin:

Ezen az állatos cuccon én is spekuláltam már, de aztán elgondoltam, milyen íze lehet egy galambbal töltött báránnyal töltött sertéssel töltött marhának...

MuellR · http://cartoonheroes.blog.hu 2010.12.16. 13:32:41

@tiboru: Szerintem egész jó íze lehet. Főleg ha az üres helyeket mondjuk pacallal töltjük :)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.12.16. 13:46:26

@tiboru: Kísérletezőbb típusnak ismertelek meg :P Egyébként, nyilván nem ezen koncepció alapján gondoltam, hanem racionalizálva a dolgokat, mi-mivel lenne király, de minél több döglött állat felhasználásával ofc

Skunkworks 2010.12.21. 14:05:18

Bizony-bizony, akkor jó a töltelék, ha akkora mint az ember feje. Barátnőm nyírségi de pölö nekem nem jön be az a fajta töltött káposzta. Édes is meg sörét mérető a gombóc. Áááá...

Seafalcon · http://szekelyistvan.hu 2010.12.23. 14:04:59

Kedves Csuri, lehet, hogy a pendelyes kisgyerek tudja, hogy karácsonykor töltött káposzta dukál felétek, de tudod ez tájegységenként változik. Én viszont el nem tudom képzelni a szentestét hússal, (mert az - a hagyomány szerint - böjti nap).
Mi gombalevest eszünk meg rántott halat krumplisalátával, ezt a szokást édesanyám hozta Kárpátaljáról. Az anyósom meg Ipolyságról a bobajkát, így nálunk az is van, bármily mellbevágó...
:-)
De szilveszterre természetesen lesz töltött káposzta, mert mifelénk akkor esszük!
:-D

Csuri / Bariildi 2010.12.28. 14:08:31

@Seafalcon: Hát perszehogy persze!!! Mármint teljesen tisztában vagyok vele, hogy tájegységenként, mitöbb: családonként változó a szokás, hogy ki mit eszik a különböző ünnepek alkalmával! Csak szeretek túlzásokba esni, de hát ez az én blogom, hadd túlozzak néha :)))
A bobajkát meg kellett néznem, hogy mi is az, ha jól desifrírozom, akkor mákos guba??? Nem mellbevágó egyébként, mákos tésztát is hallottam ismerősöktől! Meg egyébként is: nekem semmi nem mellbevágó, abban (is) totál liberális vagyok, hogy ki mit eszik és mikor :)
Az logikus, amit mondasz, hogy a Karácsony még böjt, tehát elvileg nem illik húst enni, de nálunk ilyen pogány szokások voltak / vannak érvényben, biztosan megbocsátható!
Szívesen veszek recepteket, közzéteszem a népek okulására! Küldjél ha érzel hozzá kedvet!
Szilveszterre malacsült lesz, ha lesz energiám le is fotózom :)

vén betyár 2011.01.14. 13:21:52

Az ünnepek alkalmából Édesanyám, Kedves Anyósom és Drága Feleségem is főzött, egymástól és ettől a hihetetlenül gazdag recepttől is eltérő módon.
Láss csodát, el sem tudom, el sem merem dönteni, hogy melyik ízlett jobban.
Talán az itthoni, iszen előtte egy kis pájinka, utána meg egy kis vörösbor nélkülözhetetlen pluszt adott hozzá.:)
A halászlét is három-négy helyen, három-négyféle módon készítve volt alkalmam végigkóstolni.

Azóta is naponta idelátogatok, de ahogy elnézem előbb látok bobajkát, mint malacsültet?:)

szabolcsikonyha 2011.01.19. 20:50:39

Én ma regisztráltam itten - ezért késztetést érzek a többszöri hozzászólásra (is),- imígyen a a szentestei vacsorához is.
Nálunk a böjt utáni (már lement a Nap ), ami azért a 60-as években, meg pedagógus( azelőtt kántortanító + tanítónő) szülőkkel a háttérben, meg hogy erről ne beszéljünk..."nem volt semmi", simán töltöttkáposztát és legalább 4 féle sütit, köztük tortát ettünk. Zserbó és linzer meg pogácsa mindig volt, és természetesen szaloncukor, meg ha lehetett kapni, narancs is. Szódavíz volt a különlegesség!
Ez volt Szabolcsban, aztán elkerülvén a savanyú, kispolgári Egerbe, ahol- legalábbis az én anyósom ízetlenül főzött -se enni, se főzni nem szeretett - jöttek a másféle Karácsonyok, de hamar elkezdtem én főzni!
süti beállítások módosítása