Adományvonal

Megjelent a Konteókönyv!

Apró_konteó_230.jpg

Sanya-Csuri főz

Ez egy olyan főzőcskéző blog, amelyben a receptek sosem úgy kezdődnek, hogy "hozzávalók", és azt se mondjuk meg hány fokos legyen a sütő! Ellenben ötleteket adunk, variációs lehetőségeket sorolunk fel, a kaják többsége pedig nagyon gyorsan és kevés melóval készíthető el. Hetente egy főzési ötlet azoknak, akik eléggé lezserek és nem a konyhában akarják leélni az életüket. De szeretnek jókat enni!!

Hányan vagytok most?

website stats

Itt vannak az éhesek...

Utolsó kommentek

  • ll: 1456? Nándorfehérvári győzelem. Ezek után kérdésem ha magyar gyerek vágja a törököt, akkor annak a... (2014.11.22. 14:36) A só
  • ll: www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.zoldstudio.viragcenter.hu/fuszer/szeklice4.jpg&imgrefur... (2014.11.22. 14:10) A sáfrány
  • szilvi1960: Hát igen, úgy az igazi egy nap ha kávéval indul :) Én már megittam a reggeli tchibo adagom, és dél... (2012.03.02. 12:33) A tiltott ital, a kávé
  • albaildiko: egy kis segítséget szeretnék nyújtani, hogy ne legyen annyira koszos a gáztűzhely, a gázrozsa köré... (2011.10.22. 09:39) Sültpaprika-saláta
  • Mangi: Fantasztikus ez a recept(is)! Gyermekkorom hamisítatlan ízei. Sajnos az anyámtól nem tanultam meg ... (2011.06.10. 12:56) Salátaleves
  • Utolsó 20

Csurtusék utaznak

Nincs megjeleníthető elem

GA

Vinetés hús

2007.08.20. 19:57 Csuri / Bariildi

Ez a kaja az anyukám zseniális találmánya, és létrejöttét - az ő kreativitásán túl - az első kuktánk megszerzése tette lehetővé.



Megkötések:
Ehhez a kajához kell vinete (azaz padlizsán), hús és kukta. Ezek nélkül nem megy, bármennyire lezserek is vagyunk. A kukta is egy 'must', mert bármilyen más edényben más lesz az eredmény, sajnálom...

A vinete
A padlizsánt az úgynevezett "erdélyi" magyarok becézik vinetének (én temesváriként is erdélyi kategóriába tartozom itt Magyarországon, de ebbe most nem megyünk bele, mer' ez egy zabálós, nem pedig társadalomfilozófiai blog), szóval azért vinete mert románul így hívják, a színe (a véraláfutásos sötét lila szín neve) után.

Már étlapokon is láttam olyat Magyarországon, hogy 'vinete-saláta', amiből két dologra lehet következtetni: a szakács vagy a tulaj erdélyi (nevezzük most már mi is így gyűjtőnéven), illetve hogy a nyelv bizony felvesz és beépít új kifejezéseket. A fájl mellett a vinete teljesen jól elfér imho, lásd még Nádasdy Ádám eszmefuttatásait.

Na de vissza a kajáláshoz!

A padlizsánt Magyarországon leginkább rántva tudták elképzelni (mint mindent...) a rendszerváltás után bekövetkező áttelepülések előtt, de a Romániából érkező magyarok kezdik meghonosítani más elkészítési módjait is.
Romániában pedig a balkáni hatás miatt elterjedtebb a vinete sokféle elkészítésben, hiszen a padlizsán a balkáni konyha egyik kedvelt alapanyaga.

Most már annyira tudományosak voltunk, mint a főző TV műsorok egyes szakácsai, ezt pedig azonnal igyekszünk jóvátenni az elkészítés módjának leírásával.

Disznóhúsból alapesetben tarja-  vagy combszeletek kellenek, de lehet karaj is, csontos vagy csont nélküli.
A kuktába teszünk egy minimális olajat (de amikor én azt mondom, hogy kevés, akkor az TÉNYLEG kevés: mondjuk annyi, hogy éppencsak elfedje vékonyan az alját), felforrósítjuk és rádobjuk a szeletelt húst.
Nehogy már megmondjam neked, hogy hány emberre hány szelet kell... Na, ugye hogy egyedül is ki tudod találni.

Pici só és bors.
Megjegyzés ide: szintén a magyar konyha egyik sajátossága hogy a só-bors valahogy így egyben értendő, és mindenbe, de tényleg mindenbe tesznek belőle.
A mi kajáink nem ilyenek! Először is nagyon kevés sóval főzünk, másodszor csak akkor mondjuk hogy bors, ha az tényleg passzol az adott kajához, ugyanis szerintünk távolról sem kell mindent megborsozni...

De ehhez jó a fekete és a tarka bors is, vagy akár fehér.

Akkor kell hozzá még a vinete.
Nem osztom az észt mennyiségek ügyében, ezt az elején leszögeztem, de ebből sok kell, sokkal több mint gondolnád. Csak legyen elég nagy a kuktád.
Ma pl. kettőnknek fél kiló húsból és 2 kiló (igen, igen) padlizsánból készítettem el az ebédet. Na jó, ez szűken négy, bőven 3 embernek való adag.

A vinetét meghámozod és hosszúkás csíkokra vágod (vagy tudod mit? olyan formájúra, ami csak jólesik!). És rádobálod a csendben kicsit süldögélő husi tetejére, telerakva a kuktát, így ni:















Ez egy kb. 5 literes kukta, és amint látjuk tele van.
Só kell egy kicsi a vinete tetejére is.
Ezután lezárjuk a fedővel és hagyjuk közepes lángon amíg elkezd pöfékelni.
NEM, nem kell bele víz, egy icipici sem, és NEM, nem fog odaégni (ha a tető rendesen zár).

Amikor már sípol, akkor hadd sípoljon vagy 5-10 percet, utána pedig lecsendesítve még vagy 20-25 percet maximum.

Amikor kinyitjuk ezt látjuk:






Mondhatni, ha ezt látjuk, akkor minden rendben: a vinete egynegyedére összeesett (a többi víz volt benne és attól függően hogy mennyi ideig hagytuk főni, elpárolgott belőle).






Ezután összekeverjük a padlizsánt, amiből gyakorlatilag egy szósz lesz, és így fog kinézni:



Itt már a hús is látszik helyenként, amit ezúttal csíkokra vágtam.
Na ez az a kép, amit a főzőmagazinokban nem láttok a címlapon - de hát ez kérem igazi főzés, nem kirakatrendezés.
Ez így néz ki, amikor pedig megkevered, akkor a kukta falára felkenődnek a magok.
Sebaj - pont így jó, magostól :)





Tálalás (mert ugye ezt is megtanultuk a megfelelő helyeken): kirakod tányérba a szeletelt húst, mindenkinek ami az övé, és vérmérséklet szerint beborítod padlizsánszósszal/lével:


























Tejföl, vagy helyette (én ezt szoktam mostanában kizárólag) joghurt a tetejére jót tesz.

Az effektív munka vele: hús kuktába bedob, padlizsán meghámoz, felvág - na ez órákig biztosan nem tart; 15 perc, ha lassúra vesszük.

Ragozás
Nem nyelvészkedés következik, hanem a fenti alapkaja variálási lehetőségei - ezt mindig ragozás címszó alatt tesszük majd meg.

Ha valaki esetleg nem szereti a padlizsán kicsit kesernyés, nagyon jellegzetes ízét, az fele vinete - fele tök vagy cukkini kivitelben is elkészítheti.
Természetesen lehet kizárólag tökkel és / vagy cukkinivel csinálni, csak akkor ne hívjuk vinetés húsnak :) Habár lehet hogy ez lesz a kategória neve!
Egy meghámozott paradicsomot lehet ízesítésnek beletenni, esetleg egy apróra vágott hagymát, vagy pár cikk fokhagymát - de én egyiket sem javaslom! Paprikát (sem őrleményt, sem zöldpaprikát) pedig végképp nem javaslok hozzá.

A lehetséges húsok: a tarja a nyerő, csonttal vagy anélkül, szeletelve.
Ma dagadóval próbáltam, de kemény maradt, pedig eléggé sokáig hagytam még lassú lángon főni.
A comb kicsit szárazabb, de persze a szósszal nem lesz cipőtalp az sem.
Meglepően finom csirkecombbal is, felsőcombot vagy kicsontozott felsőcombot (bőröstől mehet) kifejezetten tudok ajánlani hozzá.

Mellé pedig kenyeret, vagy semmit - hiszen hacsak a hús nem nagyon kövér, akkor ez egy kifejezetten lezser étel.

Tessék kipróbálni, kommentálni, tapasztalatokat megosztani a népekkel!

5 komment

Címkék: hús padlizsán főétel vinete vinetés hús kuktás étel

A bejegyzés trackback címe:

https://kaja.blog.hu/api/trackback/id/tr19144644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.08.21. 18:58:36

Nem! COMBOT NEM!!!

A vinetés húst tarjával/-ból kéretik elkészíteni. Még a karaj is túl száraz hozzá.

Ami pedig a padlizsánt illeti, a klasszikus lilán kívül lehet kapni fehéret, illetve csíkosat is. Lehet, hogy belemagyarázom, de a múltkor Csuri csíkosból készítette és nem volt olyan karakteres, mint a hagyományos. A vineté/padlizsán/tojásgyümölcs/törökparadicsom igenis legyen kesernyés!

Sanya 2007.08.22. 00:29:52

Élvezettel olvastam, hogy Csurika-csirkém mivé fejlesztette az anyukája egykori GYORS MÁSODIK FOGÁS receptjét. Mert az egész azért találódott ki, mivel dolgozni kellett, gyerekek voltak, idő nem, friss második fogásra szükség volt. A levest előre meg lehetett főzni és felmelegíteni. EZT A VINETÉS HÚST PEDIG ÖSSZESEN 15 PERC ALATT KÉSZÍTETTEM EL ANNAK IDEJÉN!
Ennek a titka a következő:
1.A felszeletelt és kipotyolt(ezt nálunk így hívják, máshol "kiverik" vagy "klopfolják")húst este a hűtőbe készítettem egy tányérkára, MINDEN FŰSZEREZÉS VAGY SÓZÁS NÉLKÜL!- fóliával vagy műanyag zacskóval védve a kiszáradás ellen.
2. Begyújtottam a gázégő legnagyobb lángját és az üres kuktát minjden olajkozás zsírozás vagy kenegetés nélkül TELJESEN SZÁRAZAN A LÁNGRA HELYEZTEM.
3. Akkor elkezdtem meghámozni és felszeletelni a padlizsánt, esetleg tökkel vagy cukkinivel vegyesen. Mire ezzel elkészültem a kukta már NAGYON FORRÓRA KIHEVÜLT, ettől kezdve úgy viselkedett, mint egy sütőlap, amit grillezéshez hasonló módon lehet kezelni. A kínai konyha ércserpenyője is igy müködik.
4. A kihevített kukta alját kibéleltem a hússzeletekkel, akár két rendben is,és ráhalmoztam a felszeletelt zöldséget (Padlizsán, tök) TELJESEN SÓ ÉS VÍZ NÉLKÜL BECSUKTAM GONDOSAN A KUKTA FEDELET. Fontos, hogy jól zárjon! Nagy lángon hagytam, amig el kezdett sisteregni és a tetején a szelep kissé megmozdult. Akkor a legkisebb takaréklángra csavartam, megnéztem az órát ÉS PONTOSAN ÖT PERC MÚLVA LEVETTEM A LÁNGRÓL.
5. Mihelyt a fedelet ki lehetett nyitni, akkor köveztkezett egy gyenge sózás, kis borsozás és kb. 100 ml. tejföllel való nyakonöntés, és összekavarással egybekötött egyetlen rottyantás.
A Fortély az egészben az, hogy a sótlan hús, amit zúzással előre fellazítunk lényegesen gyorsabban puhul meg a túlnyomásos fazékban. A só ugyanis MINDIG VIZET VON EL, tehát a hús rostjaiból is elvonja a vizet, szárazabbá és keményebbé, rostosabbá teszi. Ezért a sós húsnak sokkal hoszabb időre van szükség ahhoz, hogy puhára süljön vagy főjön.

Variáció: Hasonló módon olajban párolt hasábburgonyás húsos étel is készíthető, a kihevített kevés olajjal bélelt kuktában a sótlan húst éppen csak addig sütjük, amig az előző este meghámozott és hidegvízben tartott burgonyát hosszanti hasábokra vágjuk és a hússzelet tetejére dobjuk. Itt lényegesen kevesebb burgonya kell, mint padlizsán, mert ez nem veszít a volumenéből. A burgonyát gyengén megszórjuk sóval (ez kevesebb vizet eresztve nem jut el a húsig )és a kukta fedőt lezárjuk. A sistergéstől számított öt perc múlva a hús is és a burgonya is kész, petrezselyemzölddel, vagy kaporzölddel megszórhatjuk és esetleg a húst utána sózzuk. Ha 10 percig hagyjuk sisteregni, akkor a burgonya szép pirosra megsül ennyi idő alatt.

Yanagida 2007.08.26. 12:03:39

Szuper lehet, kipróbáljuk!! Persze nem Kuktában - bármennyire is kötelező, hanem olyan fantasztikus edényben, amihez nem kell sem só, sem víz és a legjobban megőrzi a hús és a padlizsán eredeti finom leveit és ezáltal az össze ízeit. Ami a kuktában is kifelé fől belőle..

ágika 2007.09.15. 16:48:09

Kipróbáltam, finom lett. Most gondolkodom az egyéb húsokkal és zöldségekkel való variációkon.
Pl. egy gulyás vagy egy palócgulyás is elkészíthető így.

Csuri / Bariildi 2007.09.15. 20:36:44

Ágika!
Üdv a fedélzeten, vagy mit is beszélek, a konyhában.
Örülök hogy a próba jó volt, ugyanakkor bíztetlak a kísérletezésre: mindenki kialakíthatja a saját variációját.
Oszd meg velünk is ha sikerült!
süti beállítások módosítása