Adományvonal

Megjelent a Konteókönyv!

Apró_konteó_230.jpg

Sanya-Csuri főz

Ez egy olyan főzőcskéző blog, amelyben a receptek sosem úgy kezdődnek, hogy "hozzávalók", és azt se mondjuk meg hány fokos legyen a sütő! Ellenben ötleteket adunk, variációs lehetőségeket sorolunk fel, a kaják többsége pedig nagyon gyorsan és kevés melóval készíthető el. Hetente egy főzési ötlet azoknak, akik eléggé lezserek és nem a konyhában akarják leélni az életüket. De szeretnek jókat enni!!

Hányan vagytok most?

website stats

Itt vannak az éhesek...

Utolsó kommentek

  • ll: 1456? Nándorfehérvári győzelem. Ezek után kérdésem ha magyar gyerek vágja a törököt, akkor annak a... (2014.11.22. 14:36) A só
  • ll: www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.zoldstudio.viragcenter.hu/fuszer/szeklice4.jpg&imgrefur... (2014.11.22. 14:10) A sáfrány
  • szilvi1960: Hát igen, úgy az igazi egy nap ha kávéval indul :) Én már megittam a reggeli tchibo adagom, és dél... (2012.03.02. 12:33) A tiltott ital, a kávé
  • albaildiko: egy kis segítséget szeretnék nyújtani, hogy ne legyen annyira koszos a gáztűzhely, a gázrozsa köré... (2011.10.22. 09:39) Sültpaprika-saláta
  • Mangi: Fantasztikus ez a recept(is)! Gyermekkorom hamisítatlan ízei. Sajnos az anyámtól nem tanultam meg ... (2011.06.10. 12:56) Salátaleves
  • Utolsó 20

Csurtusék utaznak

Nincs megjeleníthető elem

GA

Muzsdély - reloaded

2007.09.09. 12:55 Csuri / Bariildi

Dani Csaba megemberelte magát, és küldött nekünk egy mujdei készítési útmutatót, amely - be kell látnom - sokkal szakszerűbb és élvezetesebb mint az enyém, ezért nem titkolhatom el a nagyérdemű elől...

Amorph pedig, akit üdvözlök a kicsiny, ámde éhes olvasók táborában, felhívta figyelmünket hogy a sült pisztráng is rosszul érzi magát muzsdéj nélkül - erre pedig csak bólogatni tudunk, bőszen.

Innen Dani Csaba (alias élet-, akarom mondani étel-filozófus) szól hozzátok:

A sült paprikához a legegyszerűbb muzsdély változat illik szerintem. Egyébként ez a pacsmag egy igazi életérzés ezernyi változattal (ezért szeretem), mely tükrözheti az étel jellegét, a fogyasztó hangulatát, a táj adottságait, a klimatikus viszonyokat valamint a bioritmus pillanatnyi állapotát. Tudod, azt csodálom benne, hogy egyszerűségével még az elkészítési módra is reagál: hirtelen felöntve folyékony, lassan adagolva vizet, olajat, paradicsomlevet, majonézt stb. pedig krémes lesz.

Na, de elég a filozófiából. Amit a paprikához használni szoktam a legegyszerűbb változat. Kellékek: fokhagyma, fokhagymanyomó, famozsár (ha van), víz, só, ecet (fakultatívan: csepp olaj, bors)

 És most következzen algoritmikusan kifejtve (egy vizespohár, vagy bögre a szokásos adagom):

  1. Egy pohár pálinka (ez a készítőnek kell)
  2. 6-8 átlagos méretű fokhagymacikket megpucolunk és megtörünk (nyomóval, vagy ha nincs, késsel vágódeszkán elkaparjuk)
  3. Betesszük a famozsárba (amit kiszáradás ellen mindig olajjal kezelünk), mokkáskanál sót szórunk rá, és kiskanálnyi olajat teszünk rá, majd krémesre keverjük-nyomkodjuk a fa nyomóval (ha nincs ilyen kiskanállal szerencsétlenkedünk a bögrében)
  4. Ha kifehéredett, és elnyerte ízlés szerinti pépességét, kiskanálnyi ecetet öntünk rá, és felöntjük vízzel (amíg a bögre tele nem lesz)
  5. A végén egy gondolatnyi olajat öntünk a tetejére (egy keverés után nézzen úgy ki, mint a húsleves felszíne – néhány úszó csepp), majd késhegynyi őrölt feketeborsot szórjuk a tetejére.
  6. Egy pohár pálinka (a jól elvégzett munka örömére)

Persze, a felhasznált mennyiséget szükség szerint arányosítani lehet, és a fokhagyma meg a fűszerek mennyiségét ízlés szerint lehet változtatni. A fenti tagolás arra is jó, hogy az egyes fázisok közé be lehessen illeszteni további pálinkákat (vagy akármit).

Na ugye, hogy szakszerű? Ráadásul ha rajtam múlik, kihagyjátok a pálinkával való megágyazás momentumát, ekképp játszva az egészségetekkel... Remélem ezt a veszélyt ezennel sikerült elhárítanunk.

9 komment

Címkék: fokhagyma szósz mujdei muzsdéj

A bejegyzés trackback címe:

https://kaja.blog.hu/api/trackback/id/tr7160938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amorph 2007.09.13. 03:05:49

a nyál csorog ki kétfelől a számon... pedig nincs kajaidő...

azt akartam megkérdezni, hogy nem-e tudjátok, hol találnék leírást a kagyló- és rákevészet titkairól, mert ahányszor idáig lett volna lehetőségem olyasmit rendelni, sosem mertem, hogy ne röhögjenek ki az asztaltársaságnál.. melyikkel mit kell csinálni vajon és egyáltalán egy ráknak például melyik részét lehet megenni?...
mert az egy dolog, hogy Máréfalván a patakban kifogjuk a madzagra kötött büdös hússal a jo kis székelyrákokat, kitépjük azt a kis vékony belét, pirosra főzzük s az ollóját s a farkát megesszük (ezt már nagyapám megtanította, ha gondoljátok leírom részletesen, vagány dolog csak már elég keveset lehet mostanában fogni belőle).. de azok a rákok, amelyek olyan menők s mutatják a tévében.. azokkal mi a helyzet?.. füle, orra jó-e?..

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.09.13. 17:32:24

amorph,

ha van egy kis türelmed, saját tapasztalatból kiindulva hamarosan megpróbálunk válaszolni a kínzó kérdésre rák-ügyben, poszt formájában. Kagylók vonatkozásában szabadna ajánlanom a testvérblogunkban megjelent kagylós posztot:

csurtus.blog.hu/2007/08/22/belgium_kagylok

amorph 2007.09.13. 18:28:41

koszi, megnezem

MuellR · http://cartoonheroes.blog.hu 2008.06.07. 18:19:14

Kézcsók!
Ez a muzsdéj vmi hihetetlen gyönyör! Bányapeat kolléga kalauzolt el idáig, és megérte! Paradicsomos konzervhalat palástoltam a kutyulékkal, ami sajnos így 1. próbára hígra sikeredett, így nem jött át az íz elég intenzíven, addig, amíg natúr kétszersültet nem tunkoltam mind a muzsdéjba, mind a muzsdéjos-paradicsomos-olajos maradék halléba bele. Mennyei!
Köszönöm!

Csuri / Bariildi 2008.06.07. 23:23:07

Szia muellR
örülünk, hogy ízlik a muzsdéj!
Cromwell (Csaba) nevében is bezsélek, elvégre ő az egyes számú nagy varázsló ezügyben, mi csak a nyomában lihegünk :)
Egyél sok ilyet, és váljon egészségedre!!!

csur

cromwell 2008.06.08. 08:19:37

Csuri/Bariildi!
Ez nekem is jólesett. Fontolgatom a variációk összegyűjtését és kommentelését/tanácsadását/lélektani vizsgálatát.

Kun Tibor 2008.07.16. 11:47:45

Siasztok! Az 5-10 fej fokhagymát miután összetörtétek és jól megsoztátok keverjétek ki olajjal cseppenként adagolva(mintha majonézt készítenétek) .Amikor márt krémszerü öntsétek fel forro vizzel(nem kell eltúlozni) Brutális!! Ja és saját fejlesztés :) Amugy a páleszt elötte ,utánna nem elfelejteni.

Fehérnyúl · http://feher-nyul.blogspot.com/ 2009.09.24. 15:24:15

Idéztem a blogomon a receptet, természetesen megjelöltem a forrást, kérlek nézzed meg, hogy mehet-e?

feher-nyul.blogspot.com/
süti beállítások módosítása