Ennek a blognak az olvasói már készség-szinten tudják, hogy a vinete az padlizsánt jelent, mitöbb, a vinetesaláta kapcsán pont arra gondolnak, amit rendesen magyarul leginkább padlizsánkrémnek hívnánk.
Nos, a tömegek akaratának engedve, jöjjön hát a Magyarországon is egyre ismertebb és kedveltebb balkáni előétel, a zakuszka méltó párja.
Annak, aki esetleg nem tudná, hogy mi fán terem, egy tömör összefoglaló (elvégre ez állítólag egy receptes blog, vagy mi...):
Vinetesaláta
A nyílt lángon vagy parázson megsütött padlizsánokat meghámozzuk, összetörjük, majd olajjal / majonézzel kikeverjük, ízesítjük.
Kenyérre kenve előételként fogyasztjuk.
Nos a fenti zanzához képest, ez a poszt - a várakozásokkal ellentétben - jóval hosszabb lesz, és még így is számos kiegészítésre számítok!!
Az alapanyag
természetesen padlizsán, sütve. A sütési technológiához ajánlom a sült paprika esetében leírtakat: ugyanúgy süthetjük a vinetét is platnin, és pont olyan koszos lesz tőle a gáztűzhely. A pucolásnál szintén a 'folyó hidegvíz alá tartom az ujjaimat' módszert ajánlom, de itt lejön a héja dunsztolás nélkül is, viszont lényeges hogy jó erősen süssük meg, szenesedjen el a külsejének a nagy része. Ha így teszünk, akkor a belseje jól megpuhul és leves lesz.
Lehet sütőben is sütni, a belseje úgy is meg tud puhulni, de nem szenesedik a héja, márpedig az külön ízt ad neki.
Arra készültem, hogy mindezt színes-szagos képekkel bemutatom, de a sors és Dani Csaba beleszólt ebbe az elképzelésbe, kezembe adva egy másik - messze kényelmesebb - megoldást, egy üveg készre sütött vinete képében.
Na jó, ezt konkrétan Csaba adta a kezembe, akiről ezennel kijelenthetjük hogy nem csak a szája jár, hanem tettekre is ragadtatja magát - de mögötte ott settenkedett a sors, láttam :)
Ebben az üvegcsében tehát bolgár eredetű (!!! ez esetünkben nagyon is bíztató), faszénparázson sült padlizsán található, nem túl pépesített formában.
Mellette egy fehér hagyma, amilyet Ázsiában ettünk először, de mostanában itt is kapható már. Az ottani effektíve édes volt, az amit itt lehet kapni nem ennyire lágy ízű, de nagyon finom ez is, zamatos, leves, a vinetéhez kiválóan passzol.
Az üvegen van mindjárt egy recept, amit nem is áll szándékomban eltitkolni a nagyérdemű elől, habár a feta belekeverése számomra is új variációs lehetőség:
Amit érdemes megfigyelni, az a sok kis fekete izé az üvegben. Azok ugyanis elszenesedett héj darabkák, amelyeket sosem lehet tökéletesen kihalászni ha valóban tüzön sütöttük, és higgyétek el nekem, hogy ez a garancia arra, hogy átjöjjön az a bizonyos lágyan füstös íz.
Szóval a sok koszolódást megúszhatjuk egy ilyen üvegcse beszerzésével. Már csak az a kérdés, hogy hasonlít-e a házi ízekhez?
Kipróbáltuk, és állítom hogy nagyon ott van, tényleg megszólalásig olyan mind a saját gyártmány. A mennyiség kettőnknek egy vacsira bőségesen hízókúrás adagot jelentett, Csabának pedig köszönjük a vacsorát!
Elkészítés:
Több szempontból is különböző iskolák vannak.
Lássuk először az állagot:
Vannak akik azt szeretik, ha nem darabos a produktum, hanem sima és krémszerű, mondjuk egy rücskösebb majonézhoz hasonlít. Ennek érdekében botmixerrel kell összedolgozni, másképp ez nehezen elérhető.
Én a darabos állag híve vagyok, vagyis a megpucolt sült vinetét egy lapítóra (=vágódeszka) rátesszük és egy fakanállal szaggatjuk, utána pedig a kevergetésben még krémesedik, de ennél jobban nem kell erőltetni.
A fenti bolgár fast-vinete ilyenszerű.
Ezután eldöntendő, hogy majonézt vagy csak olajat adunk hozzá.
És a majonéz esetében is van több variáns:
- üzleti kész majonéz: szerintem ezzel is jó, persze az is számít hogy mennyire savanyú-édes a fajta amit hozzáadunk.
- saját magunk kavarunk majonézt.
- egy tojás sárgát beledobunk a kihűlt vinete masszába és utána csendben elkezdjük adagolni hozzá az olajat.
Mondhatnánk hogy ez utóbbi ugyanaz, mint ha saját készítésű majonézt adnánk hozzá, pedig az eredmény szintjén nem, bármily hihetetlen.
Amikor bármilyen majonézt kívülről adunk hozzá, akkor az egész cucc kifehéredik és általában eléggé világos lesz, míg ha a sárgáját / olajat a masszával közösen kevergetjük, akkor sötétebb marad és ízre is kicsit vadabb, azaz jobban érvényesül a padlizsán kesernyés íze.
Hogy mennyi masszához mennyi olaj / majonéz, azt meg nem mondom...
Kész majonézt szinte bármennyit lehet, de elnyomja a padlizsán ízt.
Amikor az olajat adagoljuk hozzá, akkor látszik hogy meddig "veszi fel", azaz keveredik bele kicsapódás nélkül. Mondjuk nem érdemes feszegetni, mert ha kicsapódott, akkor pont olyan mint egy elrontott majonéz (igaz, attól még vígan meg lehet enni).
Ha a 'csak olajat' variánst használjuk, akkor eleve számítsunk rá, hogy jóval kevesebbet keverhetünk bele, mert valamennyit felvesz a massza, de ha nincs valami adalék (tojás sárgája, mustár) akkor nehezen köti meg és kicsapódik.
Vannak akik erre esküsznek, ugyanis így nagyon karakteresen kijön a vinete íz.
Én a bolgár csodába raktam kb. 3 evőkanálnyi bolti majonézt, majd egy kis olivaolajat, majd még egy kis napraforgó olajat. Az 530 grammhoz kb egy deci olajat max.
Most majd Sanya jól megszid, de mit tegyünk, ez alapjaiban nem egy fogyókúrás kaja...
Ízesítés
Ugye modnanom sem kell, hogy különböző iskolák vannak?
Egy dologban viszont minden jel szerint konszenzus van: kell bele hagyma. Lehetőleg apróra vágva, van aki szerint reszelve. Ez lehet lila, vörös vagy akár a fentebb mutogatott fehér fajta is.
A fokhagymáról már megoszlanak a vélemények, de én nagyon hajlok rá hogy az is kell bele. A hagyma mellé, nyugodtan!
A sót nem mondom, mert evidens, borsot lehet rakni bele, de nem muszáj.
Pirospaprikától óvnék mindenkit, de vannak fánjai az erős pista - piros arany típusú krémek alkalmazásának.
Egy kis mustár (főleg ha majonézt készítünk külön) mehet bele, de egy kávéskanál legfeljebb, különben elviszi az ízt.
Biztos lesznek még ötletek, várom is szeretettel, de a magam részéről nem szoktam túlfűszerezni, sőt, ami azt illeti, egyáltalán nem fűszerezem.
Mit együnk mellé?
A krémet kenyérre vagy pirítósra kenhetjük, de nagyon pofás előételt lehet gyártani belőle akkor, ha paradicsomokból kivájjuk a magos-leves belsejét és beletöltjük.
Ugyanígy egész vagy félbe vágott paprikába vagy pritamin paprikába is beletölthetjük.
Még kinézetelre is csodás előételt készíthetünk ha fejenként egy-egy tányérra, zöldsaláta levelekre egy vinetesalátával megtöltött paradicsomot, egy szintén töltött fél zöldpaprikát és pár szelet / golyócska mozarellát, fetasajtot, gomolyatúrót teszünk.
Vega, de mégis isteni! És szép is.
Próbáljátok ki, meséljetek róla.
És küldjetek fényképet is, mert nem hiszek ám el mindent becsszóra!
Vinetesaláta
2007.11.11. 09:11 Csuri / Bariildi
18 komment
Címkék: saláta padlizsán előétel vinete hidegétel
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.11.12. 20:07:25
musenyka 2007.11.13. 10:47:49
Csuri / Bariildi 2007.11.13. 11:33:19
örülök ha meghoztam az étvágyadat! Beszámolót is szívesen veszünk az eredményről :)
Peat,
ezeket természetesen én is az anyukámtól veszem, legfeljebb kicsit variálom.
A tágabban értelmezett rokonság pedig fennáll :)
Dani Csaba 2007.11.13. 11:45:58
csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.11.13. 13:57:44
vagy a vineték lettek mások, vagy a fémek.
Visszatérve az alaptételhez: én szeretem, ha darabos a cucc, és az sincs ellenemre, hogy ha egy-egy (fok)hagyma-darabkát el tudok morzsolni a fogaim között.
Pipec barátom édesanyja volt nagy vineté-királynő annó; amikor ilyet hozott uzsonnára, mindig kölcsönvettem az egyik szendvicsét. Cserébe kapott filter nélküli Carpati cigarettát, vagy megengedtem neki, hogy segítsen a matek dolgozatoknál.
De ez egy másik történet.
Dani Csaba 2007.11.13. 16:32:10
Igazad van, újra elolvastam a hagyma mint kötelező elem tényleg kimaradt (szégyen!)A fokhagyma fakultatív, és én is szeretem.
Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.11.13. 16:37:27
csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.11.13. 16:49:04
az lehetett a szerencséd (vagy a peched?), hogy a büfében biztos nem lehetett sört kapni :-)
ősi homár padlizsánkrém/saláta 2007.11.14. 13:47:53
persze fokhagyma, persze mustár
pár cm2 paprika végén belebotmixelve nagyon jó fúszernek bizonyul, esetleg kicsit csípósre bogyiszlói, persze piros meg erős pista semmiképp
hámozott magozott paradicsom mer balkán
ha több paradicsom, mer olasz akkor bazsalikom, sűriteni reszelt parmezán, mellé rukkola meg mégmég sajt
ha saláta esetleg beforralt balzsamecet
a DCS féle legegyszerűbb piritóssal és sok vörösborral depresszióra télleg jó
Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.11.14. 18:09:39
csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.11.14. 19:47:26
úgy veszem ki szavaidból, hogy olyan ember vagy, akinek érdemes meghallgatni a véleményét. Oszd meg velünk gyakrabban.
Mondom ezt akkor is, ha a paradicsom vinetébeli jelenléte ellen minden sejtemmel tiltakozom.
Dani Csaba 2007.11.15. 10:09:40
ősi homár nemistudom 2007.11.15. 12:05:37
(vö. ősi homár nick)
majmég gondolkodok talán
csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.11.15. 23:27:08
az involválódás felelősséggel jár persze, de a felelősség több dicsőséggel, készpénzzel és dobozos sörrel.
Fontold meg; a világot nyújtjuk neked.
Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.06.22. 22:50:47
csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.06.23. 06:39:13
Vecsésen, a Gyál felé vezető út mentén van egy nagyobbacska bót (CBA? De majd Csuri vagy cromwell pontosít); na ott mindig lehet kapni.
Csuri / Bariildi 2008.06.23. 10:49:33
a kiscserkész ott segít ahol tud :)))
A Gyált vecséssel összekötő háccsó úton, Vecsés határában van egy benzinkút valamint egy CBA.
Ott van kétféle vinete konzervben, DE!! képzeld van kimérve is, a csemege pultnál.
Feltételezem, hogy ez más CBA-kban is lehet...
Ha találtok, osszátok meg velünk.
Jó étvágyat!!
Utolsó kommentek