Adományvonal

Megjelent a Konteókönyv!

Apró_konteó_230.jpg

Sanya-Csuri főz

Ez egy olyan főzőcskéző blog, amelyben a receptek sosem úgy kezdődnek, hogy "hozzávalók", és azt se mondjuk meg hány fokos legyen a sütő! Ellenben ötleteket adunk, variációs lehetőségeket sorolunk fel, a kaják többsége pedig nagyon gyorsan és kevés melóval készíthető el. Hetente egy főzési ötlet azoknak, akik eléggé lezserek és nem a konyhában akarják leélni az életüket. De szeretnek jókat enni!!

Hányan vagytok most?

website stats

Itt vannak az éhesek...

Utolsó kommentek

  • ll: 1456? Nándorfehérvári győzelem. Ezek után kérdésem ha magyar gyerek vágja a törököt, akkor annak a... (2014.11.22. 14:36) A só
  • ll: www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.zoldstudio.viragcenter.hu/fuszer/szeklice4.jpg&imgrefur... (2014.11.22. 14:10) A sáfrány
  • szilvi1960: Hát igen, úgy az igazi egy nap ha kávéval indul :) Én már megittam a reggeli tchibo adagom, és dél... (2012.03.02. 12:33) A tiltott ital, a kávé
  • albaildiko: egy kis segítséget szeretnék nyújtani, hogy ne legyen annyira koszos a gáztűzhely, a gázrozsa köré... (2011.10.22. 09:39) Sültpaprika-saláta
  • Mangi: Fantasztikus ez a recept(is)! Gyermekkorom hamisítatlan ízei. Sajnos az anyámtól nem tanultam meg ... (2011.06.10. 12:56) Salátaleves
  • Utolsó 20

Csurtusék utaznak

GA

Kapribogyós göngyölt vese

2008.02.18. 08:01 Csuri / Bariildi

Habár azt ígértük, hogy itt aztán nem lesz olyan, hogy hány deka micsoda kell hozzá, hanem csak úgy, érzésből főzünk, az anyukám - aki egyre profibb receptközlővé válik az idők során, de ez nem csak a blogolás miatt van, mert jó 40 éve szórogatja a receptjeit a népes ismeretségi körben - szóval Sanya rendes veletek, és profin összeszedett újabb kis szösszenetet állított össze.

A képek hiányát pótolja a fantáziátok - illetve készítsétek el, fényképezzétek le, és jöhet.
Bemutatom, ígérem!!

 

HOZZÁVALÓK:

·        Hat darab disznóvese

·   200 gr vékonyra szeletelt vákumba csomagolt húsos „Bacon” szalonna

·        Kis üveg kapri bogyó

·        Egy nagy fej fokhagyma

·        Szárított majoranna, 2 kávéskanálnyi

·        Fekete darált bors 1-2 kiskanál

·        Só 1 kiskanálnyi

·        1 deci vörös vagy fehér bor

·        2 evőkanál olaj

 

ELKÉSZÍTÉS:

·        A vesék nagyobbik domborulatán éles késsel kis bevágást ejtünk, a vesét kívülről borító vékony, hártyaszerű tokot lefejtjük, egészen a homorú rész közepén levő vesemedencéig, ahol egy fehér, rostosabb szövetcafat látszik.

·      A veséket ugyancsak a legnagyobb domborulat mentén kettévágjuk. Az így nyert félvese belső felületén a vesemedencének megfelelően világosabb, rostosabb részt éles késsel vékonyan kimetsszük és eldobjuk, mert még a macska sem eszi meg.

·       A megtakarított fej fokhagymát préssel pépesítjük, vagy nagyon apróra zúzzuk-vágjuk, ha nincs ilyen kis présünk. Hozzákeverjük a sót, borsot, majorannát, esetleg pár csepp olajat, hogy jól kenhető legyen

·      A fél veséket egyenként egy-egy szelet szalonnára helyezve belülről megkenjük a fokhagyma péppel, megszórjuk kapribogyóval és felgöngyölítjük, fogpiszkálóval átszúrva rögzítjük

·      A két kanál olajat teflonsütőben előmelegítve, a göngyölegeket szorosan egymás mellé helyezve fedő alatt sülni tesszük.

·        Kevés pirítás után megfordítjuk és az apránként hozzá adagolt borral puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük.

 
TÁLALÁS:

·   Azonmód frissen tálaljuk, nyers káposztacika szeletekkel és barna kenyérrel.

Mikor sógorom súlyos zsíranyagcsere-zavarát megtalálta a laboratórium, nem azon bánkódott, hogy esetleg érelmeszesedése lehet időnap előtt, hanem csak azon, hogy ezentúl nem ehet hetente legalább egyszer kapribogyós göngyöltvesét.

Bánatában rám hagyományozta a receptet. Azóta kipróbáltam és igazat adok neki!

Elárulom, hogy a maradékot kevés boros vízzel másnap a mikróban újramelegítettem és párolt rizzsel körítve is felséges volt, meglocsolva az illatos barna mártással.

5 komment

Címkék: főétel melegétel vese disznóvese kapri bogyó göngyöltvese

A bejegyzés trackback címe:

https://kaja.blog.hu/api/trackback/id/tr66343114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.02.19. 23:22:21

szia Csuri, nekem nem sok bizalmam van a veséhez, mert gyerekkoromban csináltak, de rosszul és nagyon büdös maradt. azóta se próbálkozom vele. :(

Bárányi Sanya 2008.02.19. 23:51:26

Az a titka a jó vesének, hogy kettévágás után a fehéres vesemedencét teljes egészében ki kell vágni. Az említett fűszerekkel és a füstös szalonnával, borral kombinálva igazán különleges nagyon finom eledel.

tistedur 2008.03.04. 20:04:04

pedig a vese megéri a próbálkozást,mert nagyon finom tud lenni :)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.03.04. 20:50:31

Jaja, a vese OK.

Persze nem a pulykavese. A pulykának csak egyetlen alkatrésze finom - na melyik az?!

tistedur 2008.03.11. 21:03:21

hát nem a mellehusa,az biztos :)