Adományvonal

Megjelent a Konteókönyv!

Apró_konteó_230.jpg

Sanya-Csuri főz

Ez egy olyan főzőcskéző blog, amelyben a receptek sosem úgy kezdődnek, hogy "hozzávalók", és azt se mondjuk meg hány fokos legyen a sütő! Ellenben ötleteket adunk, variációs lehetőségeket sorolunk fel, a kaják többsége pedig nagyon gyorsan és kevés melóval készíthető el. Hetente egy főzési ötlet azoknak, akik eléggé lezserek és nem a konyhában akarják leélni az életüket. De szeretnek jókat enni!!

Hányan vagytok most?

website stats

Itt vannak az éhesek...

Utolsó kommentek

  • ll: 1456? Nándorfehérvári győzelem. Ezek után kérdésem ha magyar gyerek vágja a törököt, akkor annak a... (2014.11.22. 14:36) A só
  • ll: www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.zoldstudio.viragcenter.hu/fuszer/szeklice4.jpg&imgrefur... (2014.11.22. 14:10) A sáfrány
  • szilvi1960: Hát igen, úgy az igazi egy nap ha kávéval indul :) Én már megittam a reggeli tchibo adagom, és dél... (2012.03.02. 12:33) A tiltott ital, a kávé
  • albaildiko: egy kis segítséget szeretnék nyújtani, hogy ne legyen annyira koszos a gáztűzhely, a gázrozsa köré... (2011.10.22. 09:39) Sültpaprika-saláta
  • Mangi: Fantasztikus ez a recept(is)! Gyermekkorom hamisítatlan ízei. Sajnos az anyámtól nem tanultam meg ... (2011.06.10. 12:56) Salátaleves
  • Utolsó 20

Csurtusék utaznak

GA

Húsvét - A bárányok hallgatnak (x)

2008.03.16. 00:05 csurtus

Kedves olvasóink! Nagyhéti ünnepi sorozatunk következik, amit - valódi családi vállalkozásként - hárman jegyzünk: Ildikó néni (aka Bárányi Sanya) adja az alapanyagot és a receptek jelentős részét, Csuri a fotókat, valamint a saját receptet, Té pedig... mit is ad Té? Szóval ő is megpróbál hozzátenni valamit a közöshöz, maradjunk ennyiben.

Az első részben a majdani báránysült alapanyagát, magát a bárányt, s annak erdélyi/partiumi előkészítését vesszük górcső alá. Hiszen mi is lehet virágvasárnap felemelőbb téma, mint ártatlan bárányok lemészárlásáról írni? Té hiányolja ugyan a realista fotókat, de Csuri szerint borzasztó lenne. Sebaj, kitartás: legközelebb (mondjuk disznóvágásos időszakra) lesznek véres felvételek is.

Viszonylag kevés olvasónkról tételezzük fel, hogy juhnyájjal rendelkeznének, és azok sem lehetnek túl sokan, akik magát a bárányt bégetve, ártatlan szemeivel és nyüszítő-reszkető hangjával súlyosbítva kapják meg, hogy rituálisan megfosszák zsenge életétől. Ettől függetlenül zsidó-keresztény gyökereink és európai identitásunk szerves része a báránygyilkolás - igenis tessék elolvasni!


A posztot - teljes terjedelmében - ide kattintva olvashatod!

 

26 komment

Címkék: húsvét bárány

A bejegyzés trackback címe:

https://kaja.blog.hu/api/trackback/id/tr70382465

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Csurtusék utazásai - Krakkó - A sárkány legendája 2009.04.02. 14:45:29

[...]monotóniával minden nap elragadott egy-egy birkát vagy bárányt, s magánprogramjai színesítésére[...]

johnplayer 2008.03.16. 15:58:30

- Szeretem a kutyát, mondta a kínai, a kutya fejét simogatva. - Sokkal porhanyósabb a húsa mint a sertésé. :-)

tim007 2008.03.16. 16:04:09

Gratulálok az index-nyitóoldalhoz!

A kutyás részhez: a szomszédunk három éve járt úgy,hogyfurcsa volt neki a temesvári 700-as piacon a bárány,nem is vette meg.Aztán amikor másfél óra múlva visszament, már ott volt a csendőrség és elvitték az árust,aki nem juhász volt,hanem sima cig...bocsánat:roma csaló.

SgtPepper 2008.03.16. 16:11:12

a porhanyossag persze az allat eletkoratol is fugg, de en kutyat nem ennek, max az ehenhalas kuszoben

mahabharata 2008.03.16. 16:28:03

Soha de soha nem ennék meg ilyen édes állatot, mint ez a kisbárány!

sammy85 2008.03.16. 16:39:17

Nem is tudtam, hogy a juhsajtot báránygyomor-tartalommal oltják be!

ekkerjoz 2008.03.16. 16:56:25

Szerencsére nem csak én szeretem a bárányt.
A anyafold.blog.hu/2008/02/27/birka megmozgatta az idióta vega meg hobbiállatvédőket, remélem, ide nem eszi fel őket a fene a sületlenségeikkel.

Gratulálok, szép post volt.

Üdv:EJ

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.03.16. 17:47:56

Köszi, EJ, annak meg külön örülök, hogy a lemil mellett egy kis gasztróra is jut időd... Úgy látszik, a két téma nem is áll olyan messze egymástól :-)

A link meg kiváló!

Mellesleg annyira tudok csodálkozni azon, hogy sokan idegenkednek a bárányhústól. Én a birkát is imádom persze, de ettől függetlenül vallom, hogy a báránynak nincs birkaíze, bármit is állítanak egyesek.

Őtnagy Őrnagy 2008.03.16. 17:58:59

Szerintem egy jó kis birkacomb is nagyon jó sülve, szalonnával pácolva. A lényeg a bontáson, tisztításon van.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.03.16. 18:01:07

Őrnagy,

bevallom, én a finom faggyú ízét-illatát is szeretem, tehát túlzásba nem szabad vinni a birkahús tisztítását sem :-)

ekkerjoz 2008.03.16. 18:07:21

Üdv Csurtus,

vannak rokonlelkek, gyorsan kiderült, amúgy egy férfit arról lehet megítélni, hogyan harcol és hogyan eszik (nem jut eszembe, ki mondta ezt).

A bárányreceptekre nagyon kíváncsi vagyok, várom a következő posztokat.

Nálunk a birkapörköltön kívül alig eszik más módon a birkát, pedig az egyik legváltozatosabban készíthető jószág, és szerintem nagyon egészséges.

Őrnagy-őrnagy, nem csak a bontás, hanem az érlelés is fontos.

Üdv:EJ

Őrnagy Őrnagy 2008.03.16. 18:22:13

Érlelés? Meddig kell?
Jó birkahúst lehet kapni a Bosnyákon.

ekkerjoz 2008.03.16. 18:28:57

Üdv Őrnagy Őrnagy,

minél nagyobb súlyú a birka, annál tovább érdemes érlelni, olajban, naponta felnézni, ha levet enged a hús, új olajba tenni, akár nyolc-tíz napig is lehet, hűtőben, 4-5 fokon tárolva.

Angliában úgy is készítik, mint nálunk a flekkent.

Üdv:EJ

gastro, missing in action 2008.03.16. 18:36:35

vagy kockába vágni, oszt schaschlikként elkészítve elfogyasztani, olyan azeri-, vagy örmény módon , ahogy a ruszkik teszik!

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.03.16. 18:38:57

EJ,

a mondás a kajálás és a harc párhuzamáról szuper! Terjeszteni fogom!

Érlelés: a birkahúsra bizony ráfér néha - főleg, ha a klasszikus, pörköltön kívüli felhasználásban gondolkodik az ember. Ha vannak bevált pác-receptjeid, ide velük!

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.03.16. 18:41:29

gasztrophil,

ha részleteznéd, százmillió barátra tennél szert...

ekkerjoz 2008.03.16. 18:52:32

Üdv Csurtus,

semmi különös, úgy kell pácolni a birkát, mint a marhát, talán kicsit dúsabban fűszerezni, ha nagy a jószág.
Lehet szárazon, olajban, de mindig frissen őrölt fűszerekkel, és nagyon jó minőségű olajjal.

Ha saslik, vagy rablóhús készül, 2x3 cm kockákra kell vágni a húst, olajat, ketchupot, zúzott fokhagymát, sót, ipici balzsamecetet, kevés mustárt összedolgozni, és ebbe a szószba 24 órára tenni a birkát, ha öreg, akkor tovább.
Ez egy igen lusta pác, a jobbak napokig készülnek.

Üdv:EJ

gastro, missing in action 2008.03.16. 18:56:47

jókérdés, de majd megtudakolom itt a helyiektől, hogy mégis mitől lesz az olyan porhanyós, mert a bárány, az magától érthetődően az, de a birka az tud meglepetéseket okozni... A jó tisztítás valóban fontos lehet, meg az olajos pác is!
Aztán schaschlik füszerezés: darált hagyma , zúzott fokhagyma, citromlé, cayenne bors, szerecsendió, őrölt gyömbér, olaj (oliva mondjuk), és egy kevés kurkuma is, majd a kockákat ezzel a mixxel nyakonöntve pácoljuk egy fél napot (vagy egy egészet:-)) és az egészet (kb. 3*3-as kockák), kardra felhúzni, és parázson megsütni.. Hozzá Adyuga-t(asszem így írják) esznek mártásként, ami olyan, mint az ajvár, csak paradicsom van benne jó sok, és fokhagyma is!

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.03.16. 18:59:02

gasztrophil,

te nézel bennünket Moszkvából?

gastro, missing in action 2008.03.16. 19:03:25

jaja:-), jópofa ez a térképes cucc ott a jobboldalon...

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.03.16. 19:04:46

Ha a térkép alatti, piros alapú számra kattintasz, ott a teljesen aktuális látogatótérkép látható a maps fülnél...

Csuri / Bariildi 2008.03.16. 19:05:10

Szasztok,

én lennék Csuri (ez az én blogom az anyukámmal, de Tiboru, alias csurtus időnként belátogat. ilyenkor lesz címlap:))
Szóval:
a birka sült akkor lesz porhanyós, ha a sütnivaló combba (pl.) beleszúrunk nehány irdatlan nagy vasszöget. vas, másból való nem jó!
próbáltuk, nagyon jó lett.
de hogy a szögtől...????
mindenesetre ne harapjatok rá!!

tsók

csuri

gastro, missing in action 2008.03.16. 19:11:15

na , most ekkerjozzal, kétféle recept is idekerült:-)
hátha az egyik működik...

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.03.16. 19:15:44

Hát igen; fokhagyma nélkül a birka olyan, mint nemzeti ünnep Molotov-koktél nélkül.

Dani Csaba 2008.03.17. 07:54:02

Na végre! Igen, a szög meg azért kell, mert a hőt szépen bevezeti a hús belsejébe. Recepteket!!!!

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.03.17. 09:43:33

"vajon a magyar bácsi szó és a román baci (ejtsd: bács) milyen viszonyban van egymással?"

Na tessék, még egy tojás-tyúk dilemma :-)

A "bácsi" szalonképes, míg a "'baciule" megszólítással általában csobánhoz fordul(t)unk. - Ülsz és gondolkodsz? - kérdezte a turista a fatörzsre telepedett csobánt- - Nem, csak ülök - jött a válasz :-)

A "drob de miel" megér egy misét. Főleg egy hosszúra nyúlt lazacdiéta után :-))

U. I. Jó ez a blogg, ide még visszajövök.

Csuri / Bariildi 2008.03.17. 11:34:06

A drob de miel is érkezik - Sanya tegnap este leírta hogy készül. Bírjátok még ki holnapig...
És jön a többi bárány-recept is, minden napra egy.
Sültek tömege, különböző stílusú fűszerezési javaslatokkal.
Türelem.
Jön, jön, jön.....:)