Adományvonal

Megjelent a Konteókönyv!

Apró_konteó_230.jpg

Sanya-Csuri főz

Ez egy olyan főzőcskéző blog, amelyben a receptek sosem úgy kezdődnek, hogy "hozzávalók", és azt se mondjuk meg hány fokos legyen a sütő! Ellenben ötleteket adunk, variációs lehetőségeket sorolunk fel, a kaják többsége pedig nagyon gyorsan és kevés melóval készíthető el. Hetente egy főzési ötlet azoknak, akik eléggé lezserek és nem a konyhában akarják leélni az életüket. De szeretnek jókat enni!!

Hányan vagytok most?

website stats

Itt vannak az éhesek...

Utolsó kommentek

  • ll: 1456? Nándorfehérvári győzelem. Ezek után kérdésem ha magyar gyerek vágja a törököt, akkor annak a... (2014.11.22. 14:36) A só
  • ll: www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.zoldstudio.viragcenter.hu/fuszer/szeklice4.jpg&imgrefur... (2014.11.22. 14:10) A sáfrány
  • szilvi1960: Hát igen, úgy az igazi egy nap ha kávéval indul :) Én már megittam a reggeli tchibo adagom, és dél... (2012.03.02. 12:33) A tiltott ital, a kávé
  • albaildiko: egy kis segítséget szeretnék nyújtani, hogy ne legyen annyira koszos a gáztűzhely, a gázrozsa köré... (2011.10.22. 09:39) Sültpaprika-saláta
  • Mangi: Fantasztikus ez a recept(is)! Gyermekkorom hamisítatlan ízei. Sajnos az anyámtól nem tanultam meg ... (2011.06.10. 12:56) Salátaleves
  • Utolsó 20

Csurtusék utaznak

Nincs megjeleníthető elem

GA

A mustár

2009.08.04. 08:00 csurtus

Viki bácsi (akit nem kell bemutatnunk, hiszen a csurtusblogon már húsz fölötti posztszámmal büszkélkedhet) egy régóta dédelgetett álmunk megvalósítása felé vezető út első lépését teszi meg a mai poszttal: a fűszerek és az ételek ízesítésére, színesítésére, változatosabbá tételére használt más gasztronómiai mellék(?)szereplők felsorakoztatását és bemutatását kezdi el jó barátunkkal, a régi május elsejék virsli-, mititei- és/vagy csevapcsicsa- (mindenki kiválaszthatja fiatalsága geopolitikai helyzetének megfelelő verziót) -illatát is magában hordozó, jó öreg sárgászöld mustárral.


Elgondolkoztam, hogy mit is illene egy gasztronómiai blog olvasóinak tudniuk a  fűszerekről, vagyis azokról a dolgokról, amelyek megadják az ételek ízét, zamatát. Kezdjük talán a mustárral.
A gasztrotörténészek szerint a rómaiak készítettek először mustárt, szőlőmustból és őrölt mustármagból
(Sinapis alba). A név onnan ered, hogy csípős mustnak nevezték, s ebből a latin "mustum ardens"-ből lett a "mustár".

Érdekes, hogy a magyar nyelv mindkét szót átvette a latinból: a mustot és a mustárt is.

A rómaiak még az éretlen szőlő levét használták mustárkészítésre, de ehelyett lassanként elkezdtek ecetet, bort és más folyadékokat is használni.

Mustármag is többféle van. A legismertebb a közönséges sárga mustármag, de a fekete mustármagot is használják, továbbá
más exotikus mustármagféléket is. A fekete magból készült mustár csípősebb, de – érdekes módon – nem csak ez határozza meg a csípősségét, hanem (és főleg!) a folyadék hőmérséklete, amivel a mustármaglisztet összekeverik: minél melegebb a folyadék, annál kevésbé lesz csípős a mustár.

Aszerint, hogy mennyire csípős a mustár, a következőképpen osztályozhatjuk:

- Angol mustár ("Colman's"): nagyon csípős

- Francia mustár ("Dijon", "Maille"): közepesen csípős
- Német (Düsseldorfi, "Löwensef"): csípős
- Angol ("Tewksbury"): igen változatos, sokféle ízű és erősségű
- Bajor ("Weisswurstsenf"): édes, fűszeres, különleges
- Amerikai ("Plochman's"): sárga mustár, egyáltalán nem csípős
 
A mustármagot nem mindig őrlik lisztté; van, amikor csak durvára darálják, s van, amikor egyáltalán nem. Ez utóbbit hívjak "full grain", azaz egész magos mustárnak
.

Vegyük most sorra a világ pár legismertebb mustárját.


Kezdjük talán az egyik legrégebbi márkával, a francia Maille-jal. Antoine Claude Maille 1720-ban kezdett el egy újfajta ecetet készíteni, amely a Dél-Franciaországban ekkor kitört pestisjárvány megfékezésében volt hivatott segíteni. 1747-ben Párizsban nyitotta meg üzletét, és egyben elkezdte gyártani a dijoni mustárját, és a cornichon-t, amely – mint talán tudjuk – egy pikáns, fűszeres savanyúuborka, amit jelenleg a világ valamennyi csemegeboltjában árulnak.
Dijonban is van egy patinás üzlete, ahol máig lehet válogatni a cég mustár-különlegességeiből.

Rövidesen megkapta az udvari szállító címet: ő, illetve cége szállíthatta a francia királyi udvarnak az ecetet, a cornichont és természetesen a mustárt.

Egy másik híres francia mustár a Reine de Dijon (Dijoni királynő) márkavédett nevet viseli; Jean Naigeon 1856-ban vezette be az újítását, amely abból állt, hogy a rómaiaktól származó "verjuice”–t, vagyis a zöld szőlő levét borecettel cserélte föl a mustár receptjében. Jelenleg a Reine de Dijon-t fehér borral vagy burgundival készítik.

Amerikában a legelterjedtebb mustár az, amit George T. French kezdett el gyártani 1904-ben. Ez egy egyáltalán
nem csípős termék, amely az élénk sárga színét a benne található kurkuma (itt jobbra) nevű fűszernövénytől kapja. A mustár márkaneve French's Yellow Mustard lett. Ezt a mustárt, vagy a hasonló Plochman's márkanevűt teszik az amerikaiak a híres hot dogra, vagy a másik (ugyancsak világszerte ismertté vált) amerikai nemzeti fogásra, a hamburgerre.

A French’s márkanévből az iraki háború elején lett egy kis galiba, mert az amerikai virsli- és hamburgerevők (akik a francia árukat akartak bojkottálni az Irakkal kapcsolatos francia hivatalos
álláspontból kifolyólag),  azt hittek hogy a "French's" márkanév azt jelenti, hogy ez francia termék. Mi már tudjuk, hogy mi a különbség, de az amerikai cégnek nem kis pénzébe került megmagyarázni, hogy a családnévből eredő márkanévnek semmi, de SEMMI köze a franciákhoz és Franciaországhoz!

Az angol Colman's–ról csak annyit, hogy vettem egyszer egy doboz Colman's-féle mustárport, amit használat előtt frissen kellett vízben oldani: olyan csípős volt, hogy a legkisebb mennyiségtől is könnyezik az ínyenc szeme, miután megkóstolta!

A következő mustárral München egyik patinás éttermében ismerkedtem meg; másutt nem is nagyon lehetett volna, mert van a bajor főváros körül egy úgynevezett Weisswurstäquator (egy 100 kilométeres sugarú kör), amin túl (legalábbis a bajorok szerint) nem lehet igazi weisswurstot (vagyis fehérkolbászt) kapni.

Ottani barátaink szerint ebben a vendéglőben (Augustiner Bräustuben) lehet a legjobb fehérkolbászt enni. Ennek a kolbásznak külön históriája van,
de csak "Brezel"-lel (esetleg Bretzel, Brezn, Bretzet, stb., vagyis perec), Weissbier-rel (fehér sör, amely alapanyaga a búza) és Weisswurstsenf-fel (fehérkolbászmustár) együtt tálalják.

Ez a mustár egy különleges, fűszeres, édes kenőcs, aminek a receptje évszázados családi titok. Tényleg csak fehérkolbásszal és fehérsörrel igazán finom.

Hát ennyit röviden a mustárról. Még sokat lehetne mesélni róla, de még hátra vannak más ételízesítők, mint például a balzsamecet vagy a különböző öntetek, amelyekről – ha ennek a posztnak jó "rating"-je lesz – majd még írok.

7 komment

Címkék: fűszerezés viki bácsi

A bejegyzés trackback címe:

https://kaja.blog.hu/api/trackback/id/tr401286438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2009.08.04. 14:39:10

Hát, azt kell mondanom, ettől a kurva melegtől szombat óta nem tudtam enni, de most, végre most kajás lettem, szóval megyek is a konyhába, valami királyos mustáros cuccért :) Köszi :D

ágika_ 2009.08.08. 19:53:42

A nagyon erős orosz mustár szerintetek elkészíthető házilag? Arra gondoltam tormával kellene keverni, de akkor a reszelt torma darabkákat érezni lehet benn, másrészt egy idő után veszít a torma az erősségéből.

VIKI BACSI 2009.08.09. 08:32:47

@ágika_: Velemenyem szerint , ha talasz valahol az uzletben egy "Colman" fele mustar port, es feloldod hideg vizben,mereg eros mustart kapsz, nem kell abban torma, mert anelkul is konnyezni fog tole a szemed!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.08.09. 17:34:28

@ágika_:

Hm, orosz mustárt még nem ettem...

Mi a különlegessége? Úgy értem, az erősségen kívül :-)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2009.08.09. 20:10:55

Szerintem az, hogy vodkából készül :D

VIKI BACSI 2009.08.11. 07:56:16

@tiboru: Orosz Mustar
Egy csesze mustarmag port egy talba teszunk,hozza keverunk ket evokanal hideg vizet,suru pepe kavarjuk,lesimitjuk egy gumi lappal,raontunk vigyazva hogy ne keveredjen ossze egy fel csesze forro vizet. Alni hagyuk amig kihul aztan vigyazva leontjuk a vizet.Ezt a procedurat meg ketszer megismeteljuk. Ezek utan a pephez hozza keverunk ,egy negyed csesze kristaly cukrot , 3 evokanal feher ecetet,2 evokanal oljat, es egy fel kaveknalnyi sot.Egy zart uvegben alni hagyuk legalabb egy napig.
Vodka nincs benne!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.11.19. 14:34:27

@VIKI BACSI:

Aha, megvan akkor, köszönöm!

A vodka hiánya azért fáj :-)
süti beállítások módosítása