Adományvonal

Megjelent a Konteókönyv!

Apró_konteó_230.jpg

Sanya-Csuri főz

Ez egy olyan főzőcskéző blog, amelyben a receptek sosem úgy kezdődnek, hogy "hozzávalók", és azt se mondjuk meg hány fokos legyen a sütő! Ellenben ötleteket adunk, variációs lehetőségeket sorolunk fel, a kaják többsége pedig nagyon gyorsan és kevés melóval készíthető el. Hetente egy főzési ötlet azoknak, akik eléggé lezserek és nem a konyhában akarják leélni az életüket. De szeretnek jókat enni!!

Hányan vagytok most?

website stats

Itt vannak az éhesek...

Utolsó kommentek

  • ll: 1456? Nándorfehérvári győzelem. Ezek után kérdésem ha magyar gyerek vágja a törököt, akkor annak a... (2014.11.22. 14:36) A só
  • ll: www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.zoldstudio.viragcenter.hu/fuszer/szeklice4.jpg&imgrefur... (2014.11.22. 14:10) A sáfrány
  • szilvi1960: Hát igen, úgy az igazi egy nap ha kávéval indul :) Én már megittam a reggeli tchibo adagom, és dél... (2012.03.02. 12:33) A tiltott ital, a kávé
  • albaildiko: egy kis segítséget szeretnék nyújtani, hogy ne legyen annyira koszos a gáztűzhely, a gázrozsa köré... (2011.10.22. 09:39) Sültpaprika-saláta
  • Mangi: Fantasztikus ez a recept(is)! Gyermekkorom hamisítatlan ízei. Sajnos az anyámtól nem tanultam meg ... (2011.06.10. 12:56) Salátaleves
  • Utolsó 20

Csurtusék utaznak

GA

Olívaolaj reloaded (x)

2009.08.27. 08:08 Csuri / Bariildi

Viki bácsi kiváló összefoglalója felelevenítette bennem az olívaolajjal kapcsolatos egyik régebbi élményemet, no meg a brijuni kirándulásunk is kiegészítésekkel szolgál.

Első emlékezetes olívaolajos élményem 17 évvel ezelőttre datálódik, amikoris egy évet Párizsban éltem, Lucie-nél. Volt neki egy Fatima nevű algériai bejárónője, aki a kiváló (kézi!! mondhatni "originált") kuszkusz készítés mellett azzal is beírta magát a nagy gasztronómiai aranykönyvembe, hogy időnként hozott nekünk az otthonról kapott olivaolajból.

Ő azt mondta, hogy ez a legtisztább olaj, mert meg van mosva.

Gondoltam, a franciatudásom hiányosságai miatt nem értem, hogy mire gondol, ezért visszakérdeztem: megmosva?? Mivel mosták meg?

Hát vízzel, felelte Fatima, a legnagyobb természetességgel. 


A posztot - teljes terjedelmében - ide kattintva olvashatod!

3 komment

Címkék: olaj oliva isztria olivaolaj olajfa vodnjan

A bejegyzés trackback címe:

https://kaja.blog.hu/api/trackback/id/tr611333114

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.08.27. 11:24:11

Valahol egyszer azt hallottam (tán Csuri mondta, úgyhogy elsőosztályú megbízhatóságú a forrás), hogy azért alakult ki az emberi civilizáció egyik bölcsője pont a mediterrán térségben, mert az olívaolaj csupa-csupa pozitív hatást fejt ki nemcsak az azt bőségesen fogyasztó emberek fizikai kondíciójára, hanem tán még az intellektuális, szellemi kapacitást is bővíti.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.08.28. 03:15:32

hvar szigeten volt szerencsém egyszer egy olíva szüreten/préselésen résztvenni és ott kínálták nekünk a frissen préselt szűretlen olívaolajat tányérra öntve, sót, és frissen sütött kenyeret. ja, meg valami karcos dalmát vöröset hozzá!:) azóta nagy kedvencem ez fajta megközelítése az olívaolaj fogyasztásának...:))
a spanyoloknál van még, hogy a vastagra vágott paradicsomkarikákat megsóznak és bőségesen meglocsolják friss olívaolajjal, hogy tocsogjon. ennyi! na, az nagyon finom tud még lenni!! :))

VIKI BACSI 2009.08.28. 17:24:57

A paradicsom szeletek egy masik valtozata: A talra felvaltva hejezuk a paradicsom es a motzarela, vagy bolgar turo szeleteket, megszorjuk finomra mmetelet bazilikummal, es leontjuk oliva olaj es szoja martas keverekevel.Nem rossz eloetel!