Adományvonal

Megjelent a Konteókönyv!

Apró_konteó_230.jpg

Sanya-Csuri főz

Ez egy olyan főzőcskéző blog, amelyben a receptek sosem úgy kezdődnek, hogy "hozzávalók", és azt se mondjuk meg hány fokos legyen a sütő! Ellenben ötleteket adunk, variációs lehetőségeket sorolunk fel, a kaják többsége pedig nagyon gyorsan és kevés melóval készíthető el. Hetente egy főzési ötlet azoknak, akik eléggé lezserek és nem a konyhában akarják leélni az életüket. De szeretnek jókat enni!!

Hányan vagytok most?

website stats

Itt vannak az éhesek...

Utolsó kommentek

  • ll: 1456? Nándorfehérvári győzelem. Ezek után kérdésem ha magyar gyerek vágja a törököt, akkor annak a... (2014.11.22. 14:36) A só
  • ll: www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.zoldstudio.viragcenter.hu/fuszer/szeklice4.jpg&imgrefur... (2014.11.22. 14:10) A sáfrány
  • szilvi1960: Hát igen, úgy az igazi egy nap ha kávéval indul :) Én már megittam a reggeli tchibo adagom, és dél... (2012.03.02. 12:33) A tiltott ital, a kávé
  • albaildiko: egy kis segítséget szeretnék nyújtani, hogy ne legyen annyira koszos a gáztűzhely, a gázrozsa köré... (2011.10.22. 09:39) Sültpaprika-saláta
  • Mangi: Fantasztikus ez a recept(is)! Gyermekkorom hamisítatlan ízei. Sajnos az anyámtól nem tanultam meg ... (2011.06.10. 12:56) Salátaleves
  • Utolsó 20

Csurtusék utaznak

Nincs megjeleníthető elem

GA

Saláta, paradicsom

2007.10.08. 07:08 Csuri / Bariildi

Kezdjük a paradicsommal.
Ha Té példáját követném, biztos bedobok egy brékingnyúzt, ugyanis ma a gyáli piacon egy néni (olyan igazi, fejkendős, svábos, öreg és aranyos) VALÓDI paradicsomot árult.

Ilyet:




























Onnan ismered meg, hogy: nem szabályos a formája; a szár csatlakozásánál lehet hogy vannak rajta berepedések; a fenekén is van egy olyan sötét rész; általában nagy, de főként nem mindegyik egyforma; puha; néha megesküdnék hogy súlyosabb mint egy azonos méretű gumiparadicsom (= üvegházi műanyag dísz).

A méret érzékeltetésére:


























És hogy miért jobb ez (szerintem): hát leginkább azért, mert jó az íze, kevés a magja, a húsa pedig olyan kásás, és könnyedén meg lehet hámozni egy késsel, ugyanis a héja nagyon vékony és minden mesterkedés nélkül lejön (majdnem mint a gombáról: csak le kell húzni).

Mostanában már nem, de régebb láttam ilyen kiírást: kőkemény (a paradicsomra!).
Hát most komolyan: ki a franc akar kőkemény bármit is enni?? - kérdem én...
Az egyetlen dolog, amihez a kemény jobb: ha vékony szeleteket akarsz vágni díszítéshez.

Amihez viszont ez a sokkal jobb: meghámozva, feldarabolva, olivaolaj, ecet (balzsamecet lehetőleg), só és kész az isteni saláta.

Ízesítéshez lehet variálni: fokhagyma, lilahagyma apróra, friss bazsalikom levél, petrezselyem zöld, stb., stb. külön-külön vagy egyben, innen mindenkinek saját kedve és hangulata szerint. Reszelt sóstúró a tetejére bármilyen ízesítés esetén király.
Nagyon sok levet ereszt, amit vétek kidobni! Nálunk külön csemegének számít, igazságosan osztozunk rajta.

19 komment

Címkék: saláta paradicsom

A bejegyzés trackback címe:

https://kaja.blog.hu/api/trackback/id/tr65189418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.10.08. 08:35:01

Uh, salátákban nagyon erős vagyok:) Én csak úgy hívom, hogy "ízorgazmus-saláta". Elég radikális felfogásom van ilyen téren. Van, hogy méztől kezdve mindennel megbolondítom. Aki nem preferálja az ilyen dolgokat, mindig úgy mondom: kísérletezek. Aztán miután megkóstolják, akkor nekik is jön az ízorgazmus:)

Igazságos elosztásról jut eszembe. Talán az angolok játszák ezt, hogy az egyik elosztja, a másik kiválasztja, melyik is legyen az övé. Kurva angolok, nem hiába uralták annyit a világot...

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.10.08. 17:30:07

"Nálunk külön csemegének számít, igazságosan osztozunk rajta."

Khm-khm-khm... Igazságosan - mondja Csuri...

Hja...

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.10.08. 17:33:04

Ez esetben javallom a fenti, angol módszert bevezetésre;)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.10.08. 17:35:36

Nem rossz ötlet, nem rossz...

De azért kérdeznék én valamit: Peat, ugye neked nincs feleséged?

Hogy honnan tudtam?

Á, egyszerű logikai dedukció.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.10.08. 18:27:36

A felvetés, kérlek alásan, jogos. Ezzel nem lehet vitázni, bármennyire is szereték

ErrorFlynn 2007.10.09. 13:09:33

imádom a salit, a paradicsomsalit, a sali-salit, mindenféle salit.
és régen a kertünkben tonnányi paradicsom nőtt (meg zsálya, és semmi más nem maradt meg), az ízét össze sem lehet hasonlítani a piacival, de már nics kertünk.
_bőg_

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.10.09. 23:05:38

Hmm,hmm. Ha befejezed a bőgést kislányom, és rendesen viselkedsz, akkor esetleg egyszer megkóstolhatod az "ízorgazmus saláta ala bányapeat" nevű ínyencséget

ErrorFlynn 2007.10.10. 11:54:50

én amúgy a menzás paradicsom- meg fejessalátáért is eléggé rajongok. (mmint nem a Menza, hanem menza.) viccen kívül. ha elég sokáig punnyasztják az ecetben, akkor mindig tök finom lesz. úgyhogy nem vagyok rászorulva a jóindulatodra, peat, ha rendetlenül viselkedem, még mindig bevágódhatok egy menzába.

Csuri / Bariildi 2007.10.10. 12:14:38

Error,

én meg azt mondom, hogy NEM, határozottan nem kedvelem a menzai (sokx éttermi) paradicsom salátát...
Ahogy a rendes pionír mondta volt az elmúlt rendszerben: un nu hotarit!
Az nem nagy baj, ha megszívja magát a lével/ecettel, a baj az hogy ilyenkorra már fonnyadt és a héja külön életet él és ezt nem szeressem...
A hámozott (hámozható fajta) gyorsabban átveszi az ízeket, ez is az előnye.

Csuri / Bariildi 2007.10.10. 12:16:52

peat,
nem elég belengetni az orgazmust (hiába na, pasik...) tenni is kell valamit érte.
Most rajtad a sor: konkrétan hogy is néz ki ez az izé, azaz ízorgazmus?
Egyik variánsával megeléxünk a sok közül.
Ha képeket is mellékelsz hozzája, kapsz egy külön bejegyzést a Sanya-Csuri főzben. Na, ugye hogy megéri??

ErrorFlynn 2007.10.10. 13:19:05

Csuri / Bariildi 2007.10.10. 12:14:38
igen, tudom, hogy ez nálam egy jellemhiba, de nem tudok mit tenni ellene :-)
ugyanúgy vagyok vele, mint a menzás meggyszószos-grízes csirkével, azt is szerettem mindig, pedig elég elvetemült külalakú kaja.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.10.10. 17:42:12

Error,

ebben igazad van, ha rendetlen vagy, bevágódhatsz a menzán. De gondolj csak bele, nem jobban jár az ember, ha jobbat/finomabbat ehet/ihat/... ?;)

Csuri,

nem szép dolog kiragadni egy szót a kontextusból;)Az ízorgazmus úgy néz ki, hogy eszel belőle, és "nagyon nagy boldogságot érzel", mint Nádas Gyuri abban a bizonyos UFO-s parodiában:)

Pénteken szívesen leírom, de most gőzerővel tanulom a Közel-Kelet összes rohadt politikusát az első világháborútól napjainkig. Több cionizmusról olvastam a könyvben, mint amit az ember a kurucz.infon olvashat egy nap, és ez azért elég sok:)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.10.11. 20:11:47

No, reményeim szerint abszolváltam a dolgot, így holnap melóban lesz egy rakat időm, hogy a salátareceptet is leírjam:)Képeket sajnos nem tudok csinálni épp ebből kifolyólag. No meg, a saláta is csak fejben készül el:) Kommentbe írjam?

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.10.11. 22:15:21

Csuri azt üzeni (most nem bír idejönni, csak a hangja hallszik), hogy külgyed el nekije a csurtus(krukacz)citromélponthura, oszt ő majd gondoskodik róla(d).

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.10.11. 22:58:46

Ezek után merjek én bármit is tenni?
*ijedt tekintet*

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.10.12. 07:39:32

Oh, nem is sejted, hogy mennyire. Csak jól titkolom. Nagyon is jól. A zord, kemény külső mögött valójában...

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.10.12. 13:47:08

No, hát nem mertem ellenállni, így elküldtem. Most meg retteghetek ezért is. Ejh, túl sok a stressz, túl sok.

:)

norka 2007.10.12. 15:59:32

mamámé is ilyen, és olyan édes! (a mamám is!)
csinálok is bruszkettáravalót estére.

csókolom!
süti beállítások módosítása