Adományvonal

Megjelent a Konteókönyv!

Apró_konteó_230.jpg

Sanya-Csuri főz

Ez egy olyan főzőcskéző blog, amelyben a receptek sosem úgy kezdődnek, hogy "hozzávalók", és azt se mondjuk meg hány fokos legyen a sütő! Ellenben ötleteket adunk, variációs lehetőségeket sorolunk fel, a kaják többsége pedig nagyon gyorsan és kevés melóval készíthető el. Hetente egy főzési ötlet azoknak, akik eléggé lezserek és nem a konyhában akarják leélni az életüket. De szeretnek jókat enni!!

Hányan vagytok most?

website stats

Itt vannak az éhesek...

Utolsó kommentek

  • ll: 1456? Nándorfehérvári győzelem. Ezek után kérdésem ha magyar gyerek vágja a törököt, akkor annak a... (2014.11.22. 14:36) A só
  • ll: www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.zoldstudio.viragcenter.hu/fuszer/szeklice4.jpg&imgrefur... (2014.11.22. 14:10) A sáfrány
  • szilvi1960: Hát igen, úgy az igazi egy nap ha kávéval indul :) Én már megittam a reggeli tchibo adagom, és dél... (2012.03.02. 12:33) A tiltott ital, a kávé
  • albaildiko: egy kis segítséget szeretnék nyújtani, hogy ne legyen annyira koszos a gáztűzhely, a gázrozsa köré... (2011.10.22. 09:39) Sültpaprika-saláta
  • Mangi: Fantasztikus ez a recept(is)! Gyermekkorom hamisítatlan ízei. Sajnos az anyámtól nem tanultam meg ... (2011.06.10. 12:56) Salátaleves
  • Utolsó 20

Csurtusék utaznak

Nincs megjeleníthető elem

GA

Humusz, tehina - kencék Izraelből (x)

2008.06.05. 07:57 Csuri / Bariildi

Mit lehet/érdemes enni Izraelben? Van-e olyan, hogy izraeli konyha?

Nos, ahogy az ország maga észveszejtően multikulti, amit én egyébként hallatlanul élveztem, ugyanúgy a konyha is sokszínű - mi mást tehetne?? Keverednek itt a keleti ízek (ezek eléggé meghatározó módon) a közép-európai hagyományokkal, egyre inkább az orosz kulináris szokásokkal, és akkor az egészet tessenek mégiscsak egy mediterrán fílingbe oltva elképzelni, már csak az éghajlat adottságainak megfelelő alapanyagok miatt is.
 


A posztot - teljes terjedelmében - ide kattintva olvashatod!

 

10 komment

Címkék: csicseriborsó előétel hidegétel humusz szezámmag csicseriborsó püré tehina tahiné

A bejegyzés trackback címe:

https://kaja.blog.hu/api/trackback/id/tr66504169

cromwell 2008.06.09. 09:00:50

Hát, a leírtak alapján jónak hangzik. Kipróbálom. De a bújkáló kisördög azt is mondatja velem, hogy a legközelebbi házfelújításkor nem lesz probléma a vakolattal:)

cromwell 2008.06.11. 08:32:27

Sóhajtozva nézem az olívás csészét is. Itt és most fejemet lehajtva elmondom mindenkinek: közel 3 évtizede maggal együtt eszem meg. Oka: volt Temesváron egy tejbár (?) az Operával szemben a sarkon. Ott egy pincér elmodta, hogy a bogyó magja az egyetlen, amit a gyomorsav felold, és le is köti azt. Ezért jó másnaposság ellen. Ez úgy túnik, a fehér ing és nyakkendő ellenére, valahogy feltűnt (ki érti ezt?) Azóta így fogyasztom mindig és SOHA nem volt bajom. Lehet, hogy igaza volt? Kíváncsi lennék orvosi véleményekre is... (3 évtized után...)

Csuri / Bariildi 2008.06.11. 21:56:24

Csaba, azaz cromwell,
így igaz. Nekem a szüleim ezt sokx mondogatták, az apukámnak külön filozófiája volt az olivabogyó magjával, hogy azdejó epehajtó, ha minden nap eszel, nem lesz epeköved.
Nekünk azért lett, de ettől a dolog még igaz: vagyis feloldódik, és epehajtó.
De majd Sanya biztos szakszerűbben elmagyarázza.

cromwell 2008.06.12. 07:03:46

Tényleg kíváncsi lennék... Vajon egy művelt pincérbe botlottam bele egy álmos (:-)) hajnalon? Vagy suttyomban orvostanhallgató volt? Egy biztos: én beteg:)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.06.12. 08:02:51

Nem szorosan tartozik ide, de gyermekkoromban volt egy cimborám (Siegfriednek hívták, jelenleg jól fizetett alkoholista vízvezetékszerelő valahol Frankfurt mellett), na ő mondogatta, hogy ha lenyeled a rágógumit, a beleid összeragadnak és borzasztó kínok között fogsz elpusztulni.

Ezt biztos forrásból tudta: az édesapja négy évet ült sikkasztásért és a temesvári fegyházban ő takarította az orvosi rendelőt.

Mdorka 2008.08.01. 00:57:42

Picit másképp csinálom:) Nagy hummusz-fogyasztók vagyunk. Egész éjjel ázik, két vagy kicsit több órát fő, sózom, és hogy ne legyen túl száraz,főzővíz egy részével leturmixolom. A szárazon megpirított, szezámmaggal, és egy nagy gerezd fokhagymával együtt.
Olivaolajat is öntök a pürébe, de nem sokat, mert a szezámmag is olajos.Hozzáadom még egy zöld citrom kifacsart levét.Ez nagyon fontos! A tahini/tehina kapható pirítva saját olajában kis üvegben, de én magam szeretem elkészíteni, olcsóbb, és jobb.
Tálaláskor még belocsolom olívaolajjal, megszórom egy kis zahatarral, (ha nincs akkor meg nem szórom meg)Va
gy chilivel:) A fiúk még citromot szoktak nyomni rá maguknak, a párom meg plusz olajat....

A receptem a karmieli unokatesóm autentikus receptjének kicsit módosított változata.
Csicserit a Lehelen az arabnál veszünk,a lifttel szemben. Nagy szemű, finom (talán bio is)(mármint a borsó, és a fűszerek.

Hummuszt a tányérból kitörölgetni csakis az óramutató járásával megegyező irányban!

Mdorka 2008.08.01. 01:03:39

www.youtube.com/watch?v=JOgwHgXuk1E
Ezt az előzőhöz szántam volna, csak kifelejtődött:)

Mdorka 2008.08.01. 01:12:16

Meg még itt ezt. Szerintem több mint kimerítő a honi hummusz szituációról..

na jó abbahagyom, de a hummusz a szenvedélyem, és tehina-függő vagyok;)

www.judapest.org/humusz-szituacio/

A 2008.08.14. 02:24:19

Lehet, hogy mondta már valaki, de a Dob utca környékén Budapesten van egy Keleti fűszerek boltja elnevezésű üzlet, ott lehet efféle finomságokat kapni. Tahinát kis konzervdobozban, isteni török olajbogyót, datolyát, római köményt és így tovább... Sőt, ehető pitát is árulnak (sajnos az a cucc, amit pitaként akarnak rásózni az emberre pl. a Sparban, nagyon rossz).

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.15. 17:26:08

Amikor úgy 20 évvel ezelőtt a Dob utcában (is) laktunk albérletben, volt ott egy arab kóser :-) hentes, ahol mindig lehetett bárányt kapni.

Persze pénzünk nem nagyon volt rá, de lehetett bámészkodni, mert irtó esztétikus húsok lógtak a kampókról.
süti beállítások módosítása