Adományvonal

Megjelent a Konteókönyv!

Apró_konteó_230.jpg

Sanya-Csuri főz

Ez egy olyan főzőcskéző blog, amelyben a receptek sosem úgy kezdődnek, hogy "hozzávalók", és azt se mondjuk meg hány fokos legyen a sütő! Ellenben ötleteket adunk, variációs lehetőségeket sorolunk fel, a kaják többsége pedig nagyon gyorsan és kevés melóval készíthető el. Hetente egy főzési ötlet azoknak, akik eléggé lezserek és nem a konyhában akarják leélni az életüket. De szeretnek jókat enni!!

Hányan vagytok most?

website stats

Itt vannak az éhesek...

Utolsó kommentek

  • ll: 1456? Nándorfehérvári győzelem. Ezek után kérdésem ha magyar gyerek vágja a törököt, akkor annak a... (2014.11.22. 14:36) A só
  • ll: www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.zoldstudio.viragcenter.hu/fuszer/szeklice4.jpg&imgrefur... (2014.11.22. 14:10) A sáfrány
  • szilvi1960: Hát igen, úgy az igazi egy nap ha kávéval indul :) Én már megittam a reggeli tchibo adagom, és dél... (2012.03.02. 12:33) A tiltott ital, a kávé
  • albaildiko: egy kis segítséget szeretnék nyújtani, hogy ne legyen annyira koszos a gáztűzhely, a gázrozsa köré... (2011.10.22. 09:39) Sültpaprika-saláta
  • Mangi: Fantasztikus ez a recept(is)! Gyermekkorom hamisítatlan ízei. Sajnos az anyámtól nem tanultam meg ... (2011.06.10. 12:56) Salátaleves
  • Utolsó 20

Csurtusék utaznak

Nincs megjeleníthető elem

GA

A mák

2010.01.14. 11:11 csurtus



Karácsony után vagyunk és egy combosabb laborvizsgálaton sokunk vérképében még felfedezhetőek lennének a decemberi bejglimérgezésre utaló jelek. Viki bácsi mai posztjában (ami itt volt már vagy két hete, csak mi voltunk lusták betördelni…) a mákról emlékezik meg.



Karácsony és újév alkalmából jutottak eszembe azok a "régi szép idők", amelyeket a fiatalabb korosztály már nem ismerhetett.
Amikor a világ minden kincséért sem mulasztottuk volna el a Rádiókabaré adását, amikor még a kommunista cenzúra dacára is remekül mulattunk az adásokon. Igaz, a tréfákat olyanok írták és konferálták, mint Tabi László, Kellér Dezső; Darvas Szilárd magyarázta a slágereket, a jeleneteket pedig olyanok adták elő, mint Kazal László,

Psota Irén (Lujza), Major Tamás (Jenő), akiknek a refrénje szállóige lett: "Jenő, azt írja az újság…". És még sok kiváló komikus, mint például Benedek Tibor; az ő híres monológját, a "mákos bejgli"-t kapcsoltam össze a mákkal.

A monológ arról szól, hogy tulajdonképpen mindenki a dióst szereti, de valami kideríthetetlen, rejtélyes okból a háziasszonyok ugyanannyi mákost sütnek, mint dióst, így aztán a mákos nem akar elfogyni, végtelen időkig újra tálalják. Ahogyan azt Benedek mondotta: jóval elmúlt újév, " és behozának a ház ura elé újfent mákos bejglit!".

De nagyon elkalandoztunk, térjünk a tárgyra, akarom mondani a mákra.

A mákvirág (nem az átvitt értelembeli!) a Papaver-ek családjához tartozik. Százhúsz fajtája ismert, mint például a közismert pipacs, amely a görög-római mitológiában az élénkpiros színével a feltámadást szimbolizálta. Aztán az amerikai filmesek összekeverték a Papaver somniferum-mal
az Óz, a nagy varázsló című híres filmben, ahol a pipacsok hatására a hősök egy pipacsmezőn alszanak el.

Mi ennek a Papaver somniferum-nak a gasztronómiai vetületeit tárgyaljuk ki a Kajablogban; a droggal esetleg majd Tiboru foglalkozik.

Mákot már a sumérok is termesztettek; a híres egyiptomi Ebers papirusz Krisztus előtt 1550 körül is megemlíti, hogy a mákot mint nyugtatót alkalmazták.

Kréta szigetén, a Minoszi kultúra idején (Krisztus előtt 2700-1450) is termesztettek mákot és tudták altatónak is használni (valószínűleg nem az érett magokat).

Később egész Európában elterjedt a termesztése. Mi az érett mák magjaival foglalkozunk. A fogalommá vált "mákszemnyi " kifejezés nem alaptalan: egy gramm mákban körülbelül 3.300 mákszem van. Ez azt jelenti, hogy egy kilóban nagyjából 3 millió szem; jó alkalom, hogy a millió nagyságáról fogalmat alkossunk.

Ezeket a magokat az érett, száraz gumókból veszik ki. Ha a zöld gumót megvágjuk, akkor egy fehér latex folyik ki belőle, amely a levegőn hamar megszilárdul; ez a nyers ópium, egyúttal a többi ópiumszármazék (gyógy- és kábítószer) alapanyaga.

A megvágott gumók magjai nem használhatók fel gasztro-célokra.

Az érett magokat a sütemények töltelékéhez, beszórásához, díszítéséhez használják. A tölteléknek szánt magokat általában megdarálják; gyermekoromban minden fűszerkereskedésben volt egy nagy mákdaráló, sőt: otthon is volt egy kisebbfajta ebből a konyhai szerkezetből.

A magok színük szerint osztályozhatók: szürke, kék és fehér színűek lehetnek. A legfinomabb a kék mák.
A világ máktermesztőinek rangsorában a negyedik helyen Magyarországot találjuk: a világtermés majdnem öt és fél százalékát, azaz 3.300 tonnát termel évente. A hatodik helyen Izrael, az évi 2.200 tonnájával. A dobogó legfelső fokán Csehország áll, évi 33.000 tonnával. Persze itt a mák, és nem az ópiumtermelésről van szó; ez utóbbiban Afganisztán vezet.

A megszámlálhatatlan mákos süteményből megemlíthetjük az Amerikában
népszerű Bagel-t, amit a jenkik az ottani zsidóktól vettek át. Közép-Európában a sütiket kalácsnak, cozonac-nak, kalache-nak, kolaz-nak, Mohnkuhen-nak, Mohnstrudel-nak, makowiec-nek, mákos bejglinek, mákosgubának, mákospatkónak hívják.

Érdekes a német Mohn (mák) szó eredete. A görögök Diana istennőnek áldoztak mákot, mákvirágokat.
Diana a hold istennője (is) volt, innen a Mond (hold) szó metamorfózisa Mohn-ra.

Itt nálunk Izraelben a Purim Ünnepén sütik a Hamantaschen, avagy Hámán füle nevű süteményt, az Eszter könyvében szereplő gonosz miniszterre emlékezve. Ez a süti ugyancsak mákkal van töltve.

A hindu konyhában fűszerként használják a mákot, a mashala nevű fűszerkeverékben.

Orvosi célokra a vezikointesztinális fisztula [ez olyan sipoly, amely a húgyhólyag és a bél között alakul ki; köszönöm Ildikó néninek a magyarázatot. Té.] kimutatására használják, és azt sem árt tudni, hogy ha ritkán is, de okozhat allergikus tüneteket, továbbá azzal is kell számolni, hogy voltak esetek, amikor egy nagyobb mennyiségű mákos sütemény elfogyasztása után a drogteszt pozitív lett.

25 komment

Címkék: mák viki bácsi

A bejegyzés trackback címe:

https://kaja.blog.hu/api/trackback/id/tr511670560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vén betyár 2010.01.14. 14:41:39

Nagyszerű poszt.
Soha nem hittem volna, hogy Magyarország ilyen szép helyezést foglal el a máktermelésben, persze gondolhattam volna a mákos bejglik mennyiségéből kifolyólag.Említsük itt meg a magyar népi konyha egyik egyszerű, de nagyszerű ételét a mákos gubát is.A népi gyógyászatban ismert volt a mákony.Túlzott alkalmazása sajnos tragikus halálesetekhez is vezetett, főleg szegény parasztcsaládok kisgyermekeinél, ahogyan ezt népi íróink közül többen is megírták.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.01.14. 15:37:03

"a droggal esetleg majd Tiboru foglalkozik." - hallgatlak :D:D:D:D:D

The Question (törölt) 2010.01.14. 15:39:04

@vén betyár:

Szerintem is nagyszerű a poszt, de egy picit (?) irigyellek, mert a mákos guba megemlítésével megelőztél. :-)

Nagyon tetszett a "régi, boldog idők" megemlítése, s nagyon sajnálom, hogy nem találom sehol Benedek Tibor híres monológját. Most is a fülemben cseng: A BÁÁÁJJGLIIII!!! Valóban szenzációs volt.

Utánaolvastam, ezért okoskodom:

A mák tejnedve az ópium, mely igen gazdag az ún. alkaloidokban: - papaverin
- kodein
- morfin
- narkotin

Mértékkel: Érték, orvosság: kedvező hatású a gyomorpanaszokra, a bélrendszerre, valamint köhögés-, és fájdalomcsillapító, ill. nyugtató-altató.

Mértéktelenül: Méreg: rendszeres fogysztása erős függőséghez vezethet.

A hazai népi hitvilág szerint:
- termékenység
- bőség
- rontáselhárítás

Ne feledkezzünk meg Kabay Jánosról (1896-1936), aki a Tiszavasvári Alkaloida Gyár Alapítója, s egyben a magyar morfingyártás atyja, megalapítója volt. Mindössze 40 évig élt, s a sors iróniája, hogy kísérleteinek teljes kifutását korai, hirtelen halála miatt nem érhette meg. :-(

Engem meglepett, hogy Mo. ilyen előkelő helyen áll máktermesztésben, hisz' úgy emlékeztem, hogy az EU igencsak megszigorította e növény termesztésének feltételeit.

Korábban úgy olvastam, hogy Afganisztánt "lövik" be elsőként, de valójában nem ismert, kik "nyomatták" először nagy mennyiségben.

Saját tapasztalataim szerint mákot vásárolni üzletben, áruházban tilos, kizárólag picaon, őstermelőtől érdemes beszerezni, csak így garantált a jó minőség. (Nem avas!!!)

A magam részéről Karácsonykor és Húsvétkor - néhány éve - nem linzertésztából, hanem kelttésztából készítem a mákos "bejglit", ami így már nem is "bejgli", mindinkább kalács. A reszelt alma nem maradhat ki belőle, hasonlóan a mézhez!!!
(Benedek Tibor kedvéért dióst is sütök bőséggel. :-)

S végül:
A máktea

A mák gubójának főzetéből igencsak ütős anyag készíthető...
Itt emlékeznék meg egy kivételesen értékes Emberről, aki totál függővé vált, s a pénzhiány-, s a recepthamisítás szigorítása miatt nap mint nap főzte a maga kis mákteáját...
Nem kell Őt ismeretlenül sajnálni, s sokan mondhatjátok, hogy megérdemli a sorsát egy igyen gyenge láncszem.
Számomra nagy veszteség, nagy tanulság.
Idén lenne 42 éves.
Legyen Neki könnyű a föld!
Ámen.

S hogy vidáman fejezzem be:
Ahogy Fábry Édesapja szokta volt mondani:
A tésztát csak jelzésértékkűen, Anyukám! "Tocsogjon a tölteléktől"!!!

Hű, ez hosszabb lett, mint maga a poszt. Én kérek elnézést!!!!

Eaven 2010.01.14. 15:53:08

"vezikointesztinális" ez dúrva volt :)

Jó post, én eddig nem is hallottam a fehér mákról, kár, hogy a fajták sajátosságai nem voltak kifejtve.

Hallottam olyat, hogy régen az anyák meleg tejbe áztattak mákot és azt itatták a gyerekkel ha nem tudott elaludni. Szerintetek ez igaz?

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.01.14. 16:29:22

@Eaven: Ha teába csinálták, akkor tejbe is el tudom képzelni. Lenyugodtak tőle rendesen, aztán aludtak :)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2010.01.14. 19:04:10

@The Question:

Köszönjük az alapos kiegészítést, szerintem Viki bácsi is örül majd neki, ha erre jár!

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2010.01.14. 19:04:59

@Eaven:

Szerintem abszolút belefér és mégiscsak jobb, mint a pálinkás kenyér.

Legalábbis amíg kicsi az ember gyermeke :-)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2010.01.14. 19:06:26

@The Question:

A Benedek-jelenetet én is kerestem a neten, de nem találtam... Az ismerősöd (barátod?) miatt meg őszinte részvétünk!

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2010.01.14. 19:10:21

@vén betyár:

Valahol azt olvastam, hogy annó öngyilkossághoz is használták a mákot, de ebben egy kicsit kételkedtem, mert jókora adag (vagy komoly töménységű) főzet kell szerintem az ilyen célú felhasználáshoz...

Vlaki meg azt mesélte, hogy jenkiket kísért itthon, akik feltétlenül be akartak menni egy közértbe, mert hallották, hogy nálunk szabadon lehet mákot kapni és nekik ez egzotikum volt.

Ezek szerint az USA-ban nem vásárolható szabadon az étkezési mák?

The Question (törölt) 2010.01.14. 19:44:57

@csurtus:

:-)

Ha Viki bácsi is örül majd neki, ha erre jár, akkor elképzelheted, én mennyire fogok örülni. :D

The Question (törölt) 2010.01.14. 19:46:20

@csurtus:

Benedek: Mák.lap.hu

Köszönöm a részvétet, örök hiány, örök fájdalom.
:-(

vén betyár 2010.01.14. 22:21:47

@csurtus: Kaif írt egy nagyszerű ismertetést a Lovagrend című könyvről, melyben a főhős ópiumgalacsínok segítségével szenderítette örök álomra ellenségeit, akkor miért ne tehetnénk ezt meg mi egyszerű földi halandók is, komoly töménységű főzet egyszeri végleges felhasználásával?
/ http:/toriblog.blog.hu/2008/11/12/kritika tim willocks a lovagrend konyv # more 764943 /.

vén betyár 2010.01.14. 22:29:30

@Eaven: Erről írtak az említett népi írók, meg a pálinkás kenyérről, ha fájt a poronty hasa /lehet, hogy az éhségtől akár/, ezt kapta, hogy ne sírjon, mert a felnőtteknek hajnalban indulni kellett kapálni, meg aludni is kellett /volna/ egy kicsit.
Ha a gyereket nem volt kire hagyni, a legtöbbször pedig nem volt, akkor vitték magukkal és derékig a földbe ásták , jó esetben egy fa árnyékában, legalább addig elvolt amig fordultak egy sort a kapálással.Alig 1oo éve.

vén betyár 2010.01.14. 22:39:24

@The Question: Legyen könnyű!
Nehéz /lehetetlen!/ a mákról a gubója nélkül beszélni.Hihetetlen, de tízéves kisfiúként egy tizenegyévestől szakszerű előadást hallottam a mákgumó megmetszésével nyert folyadék galacsinná gyúrásáról és további felhasználásáról.Felnőttek beszélgetését hallgatta ki.
Más: a hatvanas években a Tháliában volt szerencsém látni, hallani:
"A csirkét főzik, a csirkét megeszik,
a csirke ezt nem szereti!"

vén betyár 2010.01.15. 03:19:16

http:/toriblog.blog.hu/2008/11/12/kritika tim willocks a lovagrend konyv # more 764943

The Question (törölt) 2010.01.16. 11:16:35

@csurtus:

Ne kételkedj!
Sajnos, igaz, amit olvastál.
Ha - úgy, ahogy Te is írtad - erős főzetből nagy mennyiséget fogyaszt valaki, bizony kinyiffan...
Régen, vidéken, főleg az asszonyok tették ezt.
Nem volt erejük a kötélhez, mint a férfiaknak.
:-(

The Question (törölt) 2010.01.16. 11:18:21

@The Question:

Hülyeséget írtam.
Mák.lap.hu-n nincs Benedek.
Még keresem, s ha sikerrel járok, belinkelem.
Elnézést a tévedésemért!

The Question (törölt) 2010.01.16. 11:21:54

@vén betyár:

Hát...
Az a tizenegy éves kisfiú biztos csak egy beszélgetést hallgatott ki?
Ha ilyen szakszerűen mesélt Neked a mákgubóról, ott talán többről lehetett szó, bár lehet, hogy tévedek.

The Question (törölt) 2010.01.20. 16:13:37

Na, így jó.
Így teljesen kék. :-)

Maracska 2010.02.07. 10:50:28

és akkor még nem beszéltünk a mák szerencsét jelentő nyelvi használatával: Mákod van!

Maracska 2010.02.07. 11:21:35

@Maracska: Na és a "Te mákvirág"

Volt egy magyar film (ez most indexre téve - nincs remake, nincs művészeti érték, nincs.....)
ahol a nagypapát a csendőrök vmi. illegális partizán cselekedetéért mákos tésztával fulladásig tömnek.
A szegény nagypapát talicskán tolja ki a temetőbe a kisunoka :(
Hát én emiatt - bizonyára még nem voltam politikailag eléggé érett :) - leszoktam a mákról.
Mióta új szelek fújnak, megértettem, hogy megérdemelte, hisz más idők járnak, újra eszem mákot :)
Vki. emlékszik a film címére?

Tonohaver 2010.03.01. 09:54:51

@Eaven:

Valóban igaz, hogy tejbe áztattak mákgubót, de nem kimondottan altatási céllal.
Sok gyermek -főleg a fiúk- hasfájós és, mint előttem már jelezték, a gubó -"asszem"- mintegy 17 alkaloidát tartalmaz. Ebből -ha jól emlékszem- a papaverin simaizomgörcs oldó.
A baj a többi alkaloidával volt.
A modern gyógyszeripar már képes szétválasztani ezeket és célzott felhasználásra legyártani.
süti beállítások módosítása