Paradicsomsalátáról, valamint arról, hogy mi is az igazi paradicsom, volt már szó ezen a blogon.
A salátatálakban is szerepel többnyire paradicsom, most mégis úgy gondolom hozzá tudok tenni valamit az eddigiekhez.
Olyan paradicsomsalátát prezentálok, amelyben a zöldek lényeges szerepet kapnak.
Mik lehetnek ezek a zöldek?
Hát például:
- sóska (zsenge, természetesen nyersen)
- ún. bébispenót (nagyon zsenge spenótlevelek nyersen)
- ruccola,
- metélőhagyma = snidling
- petrezselyemzöld
Ezekből lehet sokat, de valóban sokat használni.
Valamivel kevesebbet pedig a következőkből: lestyánlevél, zellerlevél, bazsalikom levele, citromfű, stb, stb.
Nekem most ruccola, sóska, snidling és petrezselyem volt kéznél, ezekből szedtem jó adagot a kertben.
Ha valaki nem ismerné még a ruccolát, akkor most bemutatom - egyúttal bíztatlak benneteket, hogy vegyétek-egyétek, mert nagyon finom.
Én az egyik szüpermárséban vettem egy kis cserepes verziót, azt kiültettem a kertbe, ahol egy monstre bokorrá fejlődött a második évben, miközben fittyet hányt annak, hogy ő mediterrán növény és télen ki kellene fagynia - ha lenne benne illemtudás.
A fenti képen már a szerteszét szórt magjaiból a fűszerkert legmeglepőbb sarkaiban kikelt kisebb bokrocskák egyike látható, mert ruccola barátunk majdnem olyan mint a citromfű: azaz a legvirulensebb gyomnövényeket megszégyenítő módon zabálja fel a rendelkezésére álló bármely szabad földterületet, és ha hagyjuk, akkor lassan semmi más nem lesz az egész kertben, településen, országban, kontinensen....
Közelebbről tehát ilyen, és hogy biztosan felismerjétek:
A ruccolának az íze a legmeglepőbb; olyasmi, amit növényről sose gondoltam volna: enyhén füstölt baconszalonna aromája van. Ez most komoly, és cseppet sem a poén kedvéért mondom! Tessék megkóstolni!
Éppen ezen pozitív tulajdonsága miatt isteni finom salátának önmagában is.
Na de vissza a paradicsomsalátához. Kell hozzá a zöldek mellett ugye paradicsom:
A zöldleveleket összevágtam, de nem túl apróra, összekevertem a paradicsommal, kis só, fehér (vagy tarka) bors, és a változatosság kedvéért szőlőmag olaj. De lehetett volna mogyoróolaj is, ha lett volna...
Ugyanis a kreáció megkoronázásaként saját termesztésű, tört mogyorót szórtam rá és kevertem bele. Ezt Izraelben kóstoltuk, onnan az ötlet.
Azt hogy "tört", így kell érteni:
A kész sali pedig valahogy így fest (ebből érzékelhető a paradicsom/zöld-ségek aránya is, azaz látjátok, hogy SOK zöld kell hozzá):
Egy közelkép még, csupán a nyálmirigyek stimulálása végett:
Csináljátok meg, nagyon egyszerű!!
Utolsó kommentek