Adományvonal

Megjelent a Konteókönyv!

Apró_konteó_230.jpg

Sanya-Csuri főz

Ez egy olyan főzőcskéző blog, amelyben a receptek sosem úgy kezdődnek, hogy "hozzávalók", és azt se mondjuk meg hány fokos legyen a sütő! Ellenben ötleteket adunk, variációs lehetőségeket sorolunk fel, a kaják többsége pedig nagyon gyorsan és kevés melóval készíthető el. Hetente egy főzési ötlet azoknak, akik eléggé lezserek és nem a konyhában akarják leélni az életüket. De szeretnek jókat enni!!

Hányan vagytok most?

website stats

Itt vannak az éhesek...

Utolsó kommentek

  • ll: 1456? Nándorfehérvári győzelem. Ezek után kérdésem ha magyar gyerek vágja a törököt, akkor annak a... (2014.11.22. 14:36) A só
  • ll: www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.zoldstudio.viragcenter.hu/fuszer/szeklice4.jpg&imgrefur... (2014.11.22. 14:10) A sáfrány
  • szilvi1960: Hát igen, úgy az igazi egy nap ha kávéval indul :) Én már megittam a reggeli tchibo adagom, és dél... (2012.03.02. 12:33) A tiltott ital, a kávé
  • albaildiko: egy kis segítséget szeretnék nyújtani, hogy ne legyen annyira koszos a gáztűzhely, a gázrozsa köré... (2011.10.22. 09:39) Sültpaprika-saláta
  • Mangi: Fantasztikus ez a recept(is)! Gyermekkorom hamisítatlan ízei. Sajnos az anyámtól nem tanultam meg ... (2011.06.10. 12:56) Salátaleves
  • Utolsó 20

Csurtusék utaznak

Nincs megjeleníthető elem

GA

Őszi kertiparti - ismétlés

2008.09.14. 13:46 Csuri / Bariildi

A májusban megrendezett első "blogtali" sikerén felbuzdulva, tegnapra ismét meghívtuk blogjaink lelkes törzsolvasóit és kommentelőit egy kis evés-ivás-csevelyre.

A menü, nem is annyira szándékosan, mint inkább elrendelés-szerűen, szinte csupa olyasmi volt, amiről ebben a blogban már írtunk. Hiszen arról írunk, amit szeretünk, és amit mi szeretünk, abból akarunk adni a barátainknak is :)
 

 

Néhány klasszikus kihagyhatatlan volt most is, mint például a vinetesaláta:

A díszítés önmagában művészi, nem kevésbé a krémes állagú, házi majonézes és zseniális ízesítésű kence, amit Temesvárról gyorsfutárként az anyukámék hoztak és Ilonka néni keze munkáját dícséri!

A jobboldalt csak félig látható cserépüvegben a hírhedt Midus Balsamas van, amelyből még jó néhányszor meg tudjuk kínálni az egyre kevésbé gyanútlan vendégeinket...

A mellette lévő tányéron birkatelemea (félkemény, de vizes közegben tárolt, sós sajt) látható, ez a fehér; a sárga sajt pedig ugyanaz, csak kicsit szárazabb formában és füstölve. Utóbbi származási helye talán segít az ízét elképzelni - ugyanis egy út melletti parkolóban vettük, Törcsvár (Bran, Románia - lesz róla poszt a csurtusblogon) mellett, ahonnan az alábbit láthatja, aki a fejéből kinéz:

További klasszikusnak számít nálunk a sültpaprika saláta, amelyet én natúr készítettem:

 

A leve azért ilyen sötét, mert nem csak borecetet, de balzsamecetet is használtam hozzá, ami nem volt egy rossz ötlet.

Csaba piros húsú, kicsumázott sültpaprikát hozott, muzsdéjjal bőségesen megpácolva. No meg muzsdéjt ("rendeset" és paradicsomosat) is:

Birka- és báránysültekről sok szó esett már ezen a poszton, de ezúttal nem csak dumáltunk róla, hanem ettük is. Egy fiatal birka (az apukám szerint jerke) combját sütöttem meg, sok fokhagymával megszurkálva:

Volt még némi oldalas, tarja és malacoldalas is grillen / lerben sütve, a malac állítólag igen jól sikerült, de nem tudtam megörökíteni, mielőtt magunkévá tettük volna.

Hogy hideg hús is legyen, főztem egy kis sertésnyelvet, amelyet minden faxni nélkül, csak úgy natúr, egy kis majonézes tormával ajánlottam a nagyérdeműnek. Majdnem teljesen elfogyott - akkor nem lehetett annyira rossz ez sem...

De hogy ne legyen olyan unalmas, két újdonságszámba menő dolgot is kipróbáltunk.

1. Sült békacombot, hogy valami tényleg érdekfeszítővel kezdjek. Fagyasztott, egyesével külön csomagolt gyönyörű kis combokat kaptunk, amelyeket kiengedés után kis paprikás lisztbe forgatva, sok olajban megsütöttünk. Királyi többest használok, de a nagy melót egyedül Tistedur vitte véghez, amelyért is hálás köszönet neki újra!

Itt az alapanyag:

 Ilyen miközben sül (és spriccel mindenfele, a csuda vigye el...):

De a végeredmény, a finom ROPOGÓSra sült kis combocskák megéri a macerát (főleg ha nem is én dolgoztam vele :)):

 
2. Hirtelen felindulásból kreáltam egy póréhagyma-salátát. A póréhagymát megtisztítás után gőz fölött megpárolom puhára (a vizet, amibe belecsöpögött ki ne dobjátok!! édes, jóízű, levesbe is jó, de meg lehet inni önmagában is), majd nagyon éles késsel igyekszem karikákra vágni, amitől persze szétmegy, de nem baj. Ezt a masszát kell ízesíteni. Javaslatom: citromlé (ehhez jobb, mint az ecet, szerintem), frissen őrölt tarkabors, só, sok olivaolaj.

De ez így túl egyszerű lett volna, úgyhogy kerestem, mivel lehetne még feldobni - és találtam is, nevezetesen egy kis burduftúrót (gomolya). A zsíros gomolyát nem lehet vágni, inkább morzsolni, úgyhogy ezt is tettem: belemorzsoltam és összekevertem, amitől persze egy része rákenődött a hagymára, ez azonban nem ártott a dolognak, sőt.

Igyekszem észben tartani az ötletet, mert határozottan jó lett a végeredmény - nektek is javaslom kipróbálásra.

 Na, megyek is megebédelni a maradékokat... :))

27 komment

Címkék: póréhagyma sültpaprika mujdei muzsdéj telemea sertésnyelv főtt nyelv békacomb kerti parti vinetesaláta sültpaprika saláta póréhagyma saláta

A bejegyzés trackback címe:

https://kaja.blog.hu/api/trackback/id/tr92662829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.09.14. 15:01:19

Úristen, belegondolok az ízekbe, máris beindul a nyálelválasztásom:) Egyszerűen nem tudom megmondani, hogy melyik volt finomabb, mert mindegyik észbontóan ízletes volt:)

Egy kis pontosítás, a Midus tegnap elfogyott, nagy tapsot Errornak:D

cromwell2.0 2008.09.14. 19:21:13

Azért a paprikás lisztet első pillanattól mondtam... _mellőzött_

Csuri / Bariildi 2008.09.14. 19:48:16

Csaba lelkem, úgyis mint cromwell,
dehogy is mellőzünk tégedet!!
A tarja, a muzsdéjok és a muzsdéjos sültpaprika is kiváló volt, és valóban te világosították fel bennünket a paprikás lisztbe való tunkolásról!!
Simogatások buksi kis fejedre :))

Benikuty 2008.09.14. 20:36:33

Mostan a beni nagyon irígy, pedig tele a hasa:)

Mentula 2008.09.14. 22:42:53

Nohát, itten is lelkendezek, annyira ki....ul k...va jó volt minden, hogy csak na.
A malac a király, rögtön utána a vinete saláta, és a póréhagymás izé.

Mentula 2008.09.14. 22:46:14

Na persze a béacombi is faszányos volt, ettem vagy 10 párat. Viszont az direkte nem volt megsózva, vagy aus versehen?

cromwell2.0 2008.09.15. 02:44:29

A sózás teljesen el lett felejtve von Haus aus...:)

tistedur 2008.09.15. 15:10:00

a só magas vérnyomáshoz vezet,és vigyázni akartunk az egészségetekre :)

gargoyle 2008.09.15. 16:37:52

micsoda? maradt nyelv es ezt csak most tudom meg?



(:

Benikuty 2008.09.15. 18:09:48

A békacombot hol vettétek? Kedvencem volt úgy negyven éve:)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.09.16. 08:25:37

Benikuty,

már tuodo a csurtusblogból, de azért megválaszolom, hátha mást is érdekel:

Temesvárról kaptuk; ott vette Csuri édesapja az egyik szupermarketben.

Ja: itt olvashattok a békacombról részletesebben:

csurtus.blog.hu/2008/09/15/bekacomb

cromwell2.0 2008.09.16. 09:55:42

Ezt nevezem! 3 blogon békacomb! A lemilen mikor lesz ott? Egyébként az ominózus Kakas étteremben szervíroznak békacombot is...

Benikuty 2008.09.16. 14:31:18

Ja, úgy könnyű,Tiboru:)
Cromwell2.0, mellik a harmadik?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.09.16. 15:50:46

cromwell2.0 2008.09.16. 09:55:42

Most kommenteltem egyet a lemilen és már ott is van :-)

cromwell2.0 2008.09.16. 20:41:34

Benikuty 2008.09.16. 14:31:18
A harmadikat majd tiboru elárulja.

cromwell2.0 2008.09.16. 20:42:40

Ezt a vinetesalátát le kéne posztolni, vagy hogy is mondják eztet?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.09.17. 11:54:10

Benikuty 2008.09.16. 14:31:18

A harmadik az egy zárt körű blog, ahol az összes érintett blogunk (konjunktív feltétel!) történelmi törzskommentelője kapott meghívást és ahol kifejezetten a blogtalikra történő felkészülés, majd ezek értékelése folyik, exkluzív fotókkal :-)

Benikuty 2008.09.17. 22:36:05

Tiboru 2008.09.17.11:54:10

Elnézést a tapintatlan magatartásért, természetesen összes érintett blogotokat a továbbiakban fokozott gondossággal elkerülöm.

cromwell2.0 2008.09.18. 10:55:33

Jaj, már megint valami rosszat tettem?

gargoyle 2008.09.22. 14:39:12

szerintem csak benikuty ertett felre/reagalt tul valamit. remelhetoleg revidealja az allaspontjat hamarost

Benikuty 2008.09.23. 20:47:16

gargoyle, nyilván kénytelen voltam tesztelni több menetben is az öt éves, eperfa hordóban érlelt kajszi pálinkát, oszt megártott:) kicsit nagyon:D

VIKI BACSI 2008.09.28. 18:21:18

Csurog a nyalam ahogy nezem a kepeket !

Benikuty 2008.09.30. 17:30:19

majd valahogy juttatnék belőle kóstolót némi segítséggel

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.10.05. 23:10:37

Benikuty 2008.09.30. 17:30:19

mi híresek vagyunk arról, hogy imádjuk a kóstolókat...

És remélem, nem értettél félre semmit, vagy ha igen, azóta elmúlt.

gargoyle 2008.10.07. 17:36:02

erre akkor aldomast is lehet inni ot eves eperfa hordoban erlelt kajszival :D

Benikuty 2008.10.07. 18:56:14

ahogy mondottad, kedves gargoyle:))
süti beállítások módosítása