Adományvonal

Megjelent a Konteókönyv!

Apró_konteó_230.jpg

Sanya-Csuri főz

Ez egy olyan főzőcskéző blog, amelyben a receptek sosem úgy kezdődnek, hogy "hozzávalók", és azt se mondjuk meg hány fokos legyen a sütő! Ellenben ötleteket adunk, variációs lehetőségeket sorolunk fel, a kaják többsége pedig nagyon gyorsan és kevés melóval készíthető el. Hetente egy főzési ötlet azoknak, akik eléggé lezserek és nem a konyhában akarják leélni az életüket. De szeretnek jókat enni!!

Hányan vagytok most?

website stats

Itt vannak az éhesek...

Utolsó kommentek

  • ll: 1456? Nándorfehérvári győzelem. Ezek után kérdésem ha magyar gyerek vágja a törököt, akkor annak a... (2014.11.22. 14:36) A só
  • ll: www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.zoldstudio.viragcenter.hu/fuszer/szeklice4.jpg&imgrefur... (2014.11.22. 14:10) A sáfrány
  • szilvi1960: Hát igen, úgy az igazi egy nap ha kávéval indul :) Én már megittam a reggeli tchibo adagom, és dél... (2012.03.02. 12:33) A tiltott ital, a kávé
  • albaildiko: egy kis segítséget szeretnék nyújtani, hogy ne legyen annyira koszos a gáztűzhely, a gázrozsa köré... (2011.10.22. 09:39) Sültpaprika-saláta
  • Mangi: Fantasztikus ez a recept(is)! Gyermekkorom hamisítatlan ízei. Sajnos az anyámtól nem tanultam meg ... (2011.06.10. 12:56) Salátaleves
  • Utolsó 20

Csurtusék utaznak

Nincs megjeleníthető elem

GA

A hagyma

2010.02.15. 08:30 csurtus

Melyik az a zöldségféle, ami nélkül nincs magyar kajablog, nincs magyar konyha, nincs Viki bácsi gasztroalapanyag-sorozat?

Hát persze: a hagyma! Nem is értjük, miért kellett erre ennyi ideig várni… [Miért-miért...? Hát mert csurtusék ellustulták az időt; a poszt már három hete megérkezett Viki bácsitól...]


A hagyma és társai (a fokhagyma, póréhagyma, mogyoróhagyma, gyöngyhagyma) nem fűszerek ugyan, hanem zöldségek, de mégis fűszerként használjuk őket az ételek ízesítésére. Nincs a világon az a konyha, amely elképzelhető volna nélkülük. És mivel a parikást sem lehet hagyma nélkül elkészíteni, azt gondoltam, hogy a paprika után a hagymaféléket is be kell venni a fűszersorozatba, arról nem is beszélve, hogy a hagymafélék talán a legrégebben ismert ételízesítők.

A bronzkorbeli leletekben (Krisztus előtt 5000 körül) is találtak hagymanyomokat, de nem tudni, hogy vadon termő vagy termesztett hagymábol származnak-e. Az egyiptomi „Számok Könyve” (Krisztus előtt 3000) viszont már a hagymatermesztésről számol be. A piramisok
építőinek étrendjében már szerepelt a hagyma és a retek. Az egyiptomi hit szerint a hagyma gömbölyű alakja és réteges szerkezete a halhatatlanságot szimbolizálja. Így aztán nem csoda, hogy IV. Ramszesz sírjában is találtak hagymanyomokat, sőt még a múmiája szemüregében is fellelték a hagyma nyomát.

A görög atléták sok hagymát ettek, mert úgy tartották, hogy tisztítja a vért.

A római gladiátorok az izmaikat kenték hagymával, mert úgy hitték, ez erősíti őket.


Hát ha az izmaikat nem is erősítette, az illatukat biztosan.

A középkorban a hagyma fontos étel volt; annyira, hogy egyesek még a lakbérüket is hagymában fizették és ajándéknak sem volt megvetendő.

A középkori orvosok pedig fejfájás, köhögés, kígyómarás, sőt még hajhullás ellen is ajánlották a hagymaevést. Az 1500-as évek körül meddőség ellen ajánlották nőknek, teheneknek, kutyának, macskának. Persze - mint az később kiderült – az állatok emésztésének egyáltalán nem tesz jót.

A hagyma az Allium fajtához tartozik, és most az Allium cepa-ról lesz szó, amely vadon nem nő. Vadon a rokonfajták nőnek Közép-Ázsiában.

A hagymát majdnem a világ minden konyhájában megtaláljuk. Párolják, sütik, főzik, vagy nyersen teszik salátákba, olykor egyszerűen megeszik zöldhagymaként.

Hagymaport is készítenek fehér, vörös, sárga hagymából, sőt még sülthagyma-port is előállítanak, de a friss hagyma ízletesebb, még ha folynak is az ember könnyei, miközben aprítja. A „sírás” attól a kéntartalmú vegyülettől (allilszulfid) ered, amely a hagymasejtek szétzúzása következtében könnyfakasztó gázzá alakul. Minél élesebb késsel vágjuk a hagymát, annál kevesebb gáz szabadul ki. Ha nem akarunk pityeregni, vizesen vagy víz alatt vagdalhatjuk a hagymát, de úszószemüveget is felvehetünk, ha érdemesnek találjuk.

Újdonság, hogy géntechnológiával már kitermesztettek egy hagymát, amely nem fejleszt könny
gázt, de nem mindenki ért egyet az ily módon manipulált élelmiszernövényekkel.

Érdekes, hogy a hagymaféléket (főleg a fokhagymát) ősidők óta szinte univerzális gyógyszernek tartják, a világ minden táj
án.

A hagymát például szívbaj, cukorbetegség, csontritkulás ellen,
továbbá mint gyulladásgátlót is ajánlják. Beszélnek a koleszterincsökkentő és antioxidáns hatásáról is, de ezeket még nem bizonyították széleskörű kutatásokkal. A daganatgátló, rákellenes hatását viszont már demonstrálták.

Máltán a tengeri sün okozta sebek és a méhcsípés gyógyítására ajánlják a hagymát.

Vannak hindu aszkéta szekták, amelyek tiltják a hagymaevést, mivel úgy vélik, hogy fokozza a nemi vágyat. De ha ezt a tiltást esetleg mégis megszegnétek, azt ajánlom, hogy mindkét fél egyen belőle.

Külön ki kell emelni a gyöngyhagyma antioxidáns hatását, amely jóval magasabb, mint a közönséges hagymáé. Általánosságban kijelenthetjük, hogy minél csípősebbek a hagymák, annál nagyobb a gyógyhatásuk.

Ugye mindenki olvasta a hagymalekváros posztot?

A hagymát magról, de inkább dughagymáról szaporítják [lám-lám, a dughagyma kifejezés egészen új megvilágításba kerül, figyelemmel az afrodiziákum-hatására. Csurtusék]. Fontos tényező a növény fejlődésében a napos órák száma. Az európai szokványos hagyma napi 15 órát meghaladó nappali világosságot igényel, míg a dél-európai, az észak-afrikai fajok beérik napi 12 órával. Kitenyésztettek már olyan alfajt is, amelynek elég napi 9-10 óra világosság.

A világ legnagyobb hagymatermesztője India (évi 9,8 millió tonnával), utána Kína következik, évi 5,5 millió tonnával. Magyarországon évente nagyjából 100 ezer tonna terem a vöröshagymából. A világ össztermése körülbelül évi 64 millió tonna.

Fontos kiegészítés: azt, amit az óhazában lilahagymának ismernek, az Erdélyben a vöröshagyma! A félreértések elkerülése végett ezt tessenek megjegyezni, ha  magyarországiak rokonlátogatóba mennek... És fordítva is: ha egy erdélyi vöröshagymát kér Budapesten mondjuk a csülkös babfőzelékhez, a zsíroskenyérhez vagy a libatepertőhöz, lilát tessék neki adni!

Nem tudjuk, mi a helyzet a többi elcsatolt területtel szomszédos ország magyarok által is lakott vidékeivel, de a kommentek között megköszönnénk egy ad-hoc  magyar-magyar hagymaszótárt! Csurtusék.

A fokhagymáról külön kell majd beszámoljunk.

23 komment

Címkék: hagyma zöldség viki bácsi

A bejegyzés trackback címe:

https://kaja.blog.hu/api/trackback/id/tr181758109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.02.15. 12:54:44

Áááá, hagyma, i'm lovin it :D

Kihagytad a muzsdélyt a hagymalekvár mellől. Mindkét finomságot Nálatok ettem először, azóta pedig állandó kellék lett :D

vén betyár 2010.02.15. 12:58:29

Nem, nem felejtjük, hogy a lilahagyma = vöröshagyma, és vica-versa.És nem felejtjük napi étkezésünkből, most már olvasmányainkból sem.Köszönet!

Old Man 2010.02.15. 13:13:03

@vén betyár: Nézőpont kérdése.
Édesapám, mi az?
Nem látod, kékszílva.
De mitől veres?
Attól, hogy még ződ!
Gyermekkoromban nagymamám nátha ellen gyakran dinsztelt vöröshagymát disznózsírban.Hogy az milyen finom volt!És egészséges!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.15. 16:45:38

@Thaddeus Griffin:

Szerintem a fokhagymás posztnál Viki bácsi nem fogja szó nélkül hagyni a muzsdéj(ly)t!

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.02.15. 17:37:33

@tiboru: Óóóó, hogy lesz külön a fokhagymáról is :)

pakesz (törölt) 2010.02.15. 22:05:27

mi az a tuti dizájnos hagymaszeletelő?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.15. 23:09:31

@pakesz:

Pont az, aminek látszik: dizájnos hagymarögzítő, szeleteléshez :-)

Old Man 2010.02.16. 10:25:53

Híjják még hajmának, zsidószalonnának és mózespecsenyének is.
Más:
Van vereshagyma a tarisznyában,
Keserű magában./Érik a szőlő.../

MuellR · http://cartoonheroes.blog.hu 2010.02.16. 17:01:44

Nyammm. Összefutott a pörköltszaft a gyomromban. Ismét remek fejezet íródott a gasztrolexikonba! Amúgy az a hagymafelszúró-fésű megmozgatta a fantáziámat, bár nem igazán látom át praktikusságát. Azt hiszem maradok a jóöreg "a tönk majd összetartja, amíg kockázod" módszernél:)

pakesz (törölt) 2010.02.16. 17:23:43

ha mar igy belengettek azt a tutti dizájnos hagymarögzítő, szeleteléshez, akkor meg is tudnak hol lehet ilyet venni?

MuellR: komolyan a tonk szokta osszetartani? nem lenne kedved egy okattofilmet felrakni valahova?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.16. 23:22:12

@pakesz:

A hagymaszeletelést elősegítő szerkezetet az amazon.com-ról lehet megrendelni, ha jól emlékszem 10 dollárért.

najmanna 2010.02.17. 18:06:40

szegény múmia. csíphette a szemét.

MuellR · http://cartoonheroes.blog.hu 2010.02.17. 22:37:49

@pakesz: egyszerű. nem kell teljesen végigvágni és nem fog szétesni

bdj 2010.02.18. 15:37:51

@pakesz: én otthon (Mo, Bp) vettem pár éve párszáz forintért.. bár nem ennyire dizájnos, de ugyanazt tudja. Illetve szélesebb, így nagyobb hagymákat is könnyedén lehet vele szeletelni... De most hogy rákerestem, találtam webáruházat, ahonnan lehet rendelni. (nem reklámozom itt, de keress rá a google-ban "Hagymaszeletelő fésű")

The Question (törölt) 2010.02.18. 19:33:34

www.youtube.com/watch?v=zCLWyRa1GfI
( 1 perc 20 másodpercnél!)

www.youtube.com/watch?v=g6MOE3MAIHw
( 6 perc 50 másodpercnél!)

A legjobb, (nálam is bevált) hagymaszeletelési tevékenység, könnyezés/sírás nélkül elvégezhető, ha fél pohár hideg vizet tartotok a szátokban, miközben aprítjátok a cuccost.
(Tormánál nem működik, ott marad az úszószemüveg, jobb híján.)

Old Man 2010.02.19. 06:49:51

@The Question: Ezek nagyon jók voltak.
Van még ez a: Hajmási Péter, Hajmási Pál...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.21. 15:38:03

@The Question:

Jó nagy száj kell hozzá.

Vagy egészen kicsi pohár :-)

The Question (törölt) 2010.02.21. 19:05:49

@tiboru:

Jogos.
Ott a pont.
Te nyelv(es)zseni. :-)

Old Man 2010.02.25. 09:37:26

A vikingek a sebesült harcossal vöröshagymát etettek és hastájon szimatoltak, hogy nincs-e belső vérzése, sérülése.

MuellR · http://cartoonheroes.blog.hu 2010.02.25. 10:07:47

@Old Man: :D:D:D Ha hihetünk az Indul a Bakterháznak, akkor nálunk meg hónaljban kellett szorongatni :D

Nephin 2010.02.26. 17:20:39

Ha a kontaktlencsémet hordom, megvágok két zsák hagymát sírás nélkül... :)

pakesz (törölt) 2010.03.02. 15:28:27

@bdj: koszonom, nagyon sokat jelentett ez nekem!!!
süti beállítások módosítása