Adományvonal

Megjelent a Konteókönyv!

Apró_konteó_230.jpg

Sanya-Csuri főz

Ez egy olyan főzőcskéző blog, amelyben a receptek sosem úgy kezdődnek, hogy "hozzávalók", és azt se mondjuk meg hány fokos legyen a sütő! Ellenben ötleteket adunk, variációs lehetőségeket sorolunk fel, a kaják többsége pedig nagyon gyorsan és kevés melóval készíthető el. Hetente egy főzési ötlet azoknak, akik eléggé lezserek és nem a konyhában akarják leélni az életüket. De szeretnek jókat enni!!

Hányan vagytok most?

website stats

Itt vannak az éhesek...

Utolsó kommentek

  • ll: 1456? Nándorfehérvári győzelem. Ezek után kérdésem ha magyar gyerek vágja a törököt, akkor annak a... (2014.11.22. 14:36) A só
  • ll: www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.zoldstudio.viragcenter.hu/fuszer/szeklice4.jpg&imgrefur... (2014.11.22. 14:10) A sáfrány
  • szilvi1960: Hát igen, úgy az igazi egy nap ha kávéval indul :) Én már megittam a reggeli tchibo adagom, és dél... (2012.03.02. 12:33) A tiltott ital, a kávé
  • albaildiko: egy kis segítséget szeretnék nyújtani, hogy ne legyen annyira koszos a gáztűzhely, a gázrozsa köré... (2011.10.22. 09:39) Sültpaprika-saláta
  • Mangi: Fantasztikus ez a recept(is)! Gyermekkorom hamisítatlan ízei. Sajnos az anyámtól nem tanultam meg ... (2011.06.10. 12:56) Salátaleves
  • Utolsó 20

Csurtusék utaznak

Nincs megjeleníthető elem

GA

Ikrasaláta Karácsonyra

2007.12.23. 13:07 Csuri / Bariildi


IKRASALÁTA

A halakban található ikrák a gasztronómiai ínyencségek közé tartoznak és némelyike, mint a mandzsúriai ikra, a fekete vagy sárga kaviár elég borsos áron kapható a kereskedelemben. Ezeket kis tégelyszerű üvegecskékben sóval tartósítva árulják és vajaskenyeres szendvics alapra teszik vékony rétegben, citromszeletekkel és capri bogyóval díszítve, előételként tálalják nagy fogadásokon.

Valamivel jobb árfekvésűek a fogpaszta tubushoz hasonló kiszerelésűre gyártott különböző ízesítésű paszták, melyeket apróbb szemű fehér vagy narancssárga színű tengeri-hal ikrájából kevernek. Ezt is vajas, vagy margarinos kenyérszeletekre teszik ízesítőnek.

De a közönségesen általunk boncolt édesvízi halakban lelhető ikrákkal mit kezdhetünk? Erre próbálunk választ találni.

 

Mindenekelőtt tudni kell, hogy az úgynevezett „fehér halak”-ra, - amelyeknek nem csak a hasa alja, hanem a háta is fehéres pikkelyű – különösen figyelni kell! Ezeknek az ikrája az év R betűs hónapjaiban,(tehát szeptembertől áprilisig) amikor hideg van, nem használható, mert enyhe ételmérgezéses tüneteket okozhatnak.

Tehát vigyázat, sem a tükörponty, a kárász, sem a süllő ikráját nem szabad ebben a periódusban felhasználni !

De a busa, harcsa, csuka, balind, pisztráng ikráját nagyon  könnyen tartósíthatjuk és hónapok múlva is igazi különlegességet – ikrasalátát  készíthetünk belőle.


A hártyás tokjával együtt eltávolított két kolbász szerű ikra-hengert hidegvízzel gyorsan leöblítjük. Nagy vágódeszkára helyezve a belezéshez használt nagy hegyes késsel a csücskét lecsípjük, majd a kés fokával (tehát nem az éles részével!) finom kapargató  mozdulatokkal az ikraszemcséket kiszabadítjuk a tokból és egy külön tálba tesszük apránként.
















A hártyikáktól megszabadott ikraszemekre ekkor finom sót szórunk, 100 gr ikrára egy csapott evőkanálnyit. Ezzel gyorsan elkeverjük. Hamarosan az ikra-pép habosodni kezd és a szemek sokkal jobban megkülönböztethetően látszanak. Ennek oka az, hogy az aránylag nagy mennyiségű só kicsapja (DENATURÁLJA) a nyers ikrafehérjéket, a hő hatásához hasonlóan.












Az így nyert tartósított ikra-masszát kis jól záró csavaros üvegekben a hűtőszekrényben hónapokig tárolhatjuk romlásveszély nélkül.



De ízre és aspektusra ez nem egy ínycsiklandozó étel benyomását kelti senkiben. Túlságosan sós és kesernyés. Ahhoz, hogy élvezhető finom ikrasalátává váljon el kell készíteni a majonézhez vagy a vinetesalátához hasonló módszerrel.









Hat-nyolc személy részére elegendő négy evőkanálnyi tartósított sós ikrát kivenni a hűtőből és szobahőmérsékleten hagyni a következő műveletek elvégzésének idejére:

  • Egy kisebb teflonsütőben kevés olajat forrósítunk és ebbe beleszórunk egyetlen evőkanál búzadarát, (gríz-t) kifehéredésig hevítjük, majd egy  deci hidegvízzel felöntve hagyjuk besűrűsödésig forrni. Közben egy kanál 9 fokos étkezési ecetet is keverünk a masszába.
  • Levesszük a tűzről és időnként megkavarva hűlni tesszük.
  • Egy kisebb fej hagymát héjától megtakarítva megmosunk és a legapróbb reszelővel a kihűlőfélben levő főtt grízhez keverünk, egy kiskanál mustárral és egy citrom levével együtt.
  • A már hideg alapmasszához keverjük a négy evőkanál sós ikrát és cseppenként hozzáadott olajjal elkezdjük habosra kavarni, akár a majonézt. Tudni kell, hogy eredeti térfogata négy- ötszörösét is elérheti az a „salátának” nevezett ikra krém, amelyet ezzel a módszerrel nyerünk. Annyi olajat kell hozzákeverni, hogy az eredeti erős sós íz élvezhetőre szelídüljön.
  • Néha előfordul, hogy már a kikeverési folyamat elején nagyon megsűrűsödik a paszta, ilyenkor egy-egy kortynyi szódavízzel vagy ásványvízzel, citromlével lehet meghígítani, hogy utána még jelentős mennyiségű olajat legyen képes kicsapódás nélkül megkötni.

Az így nyert kocsonyásan rezgő ikra pasztát kis üvegtálba öntve fekete olajbogyóval és negyed citromkarikákkal díszíthetjük.

Nem kimondottan fogyókúrás kaja, de nincs szükség vajas vagy margarinos szendvics alapra hozzá. Ugyanúgy lehet a kenyérre tenni egyenesen és lehetőleg szép vastag rétegben, mint a vinete salátát is. Metélőhagyma - zölddel, capri bogyóval, negyedbe vágott fekete olajbogyóval, citromszeletkékkel, petrezselyemzölddel is élénkíthető a vendégváró ikrasalátás kenyérszelet felülete.

Finom sörkorcsolya, de száraz pezsgővel is el lehet tengődni vele addig, amíg készen lesz a fő étfogás.

9 komment

Címkék: előétel hidegétel halikra ikra ikrasaláta

A bejegyzés trackback címe:

https://kaja.blog.hu/api/trackback/id/tr79273209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dani Csaba 2007.12.23. 18:43:25

Gratulálok! Szép és precíz leírás. Én nagyon szeretem és magában is képes vagyok kikanalazni. Időnként készen is lehet kapni vagy 3-féle ízesítésűt (román impport). Mint mondtam, egyik kedvencem (de hát mi nem az, azért nőttem ilyen szép nagyra). Hogy én mit vadásztam úgy 2 évtizede a receptre...

mentula 2007.12.27. 15:33:01

"Mindenekelőtt tudni kell, hogy az úgynevezett „fehér halak”-ra, - amelyeknek nem csak a hasa alja, hanem a háta is fehéres pikkelyű – különösen figyelni kell! Ezeknek az ikrája az év R betűs hónapjaiban,(tehát szeptembertől áprilisig) amikor hideg van, nem használható, mert enyhe ételmérgezéses tüneteket okozhatnak."

Jelentem, én 20 dkg decemberi ponty-ikra elfogysztása után is nagyszerűen megvoltam. Vagy van pár nap lappangási idő ??? :)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.12.28. 11:14:39

mentula,

ne kísértsd a sorsot; nem engedhetjük meg magunknak egyetlen olvasó kidőlését sem a sorból!!!

ágika 2007.12.28. 15:56:25

A halasok karácsony előtt gond nélkül árulják a ponty ikráját-tejét. Szerintem persze a ponty nem fehér húsú hal.

Bárányi Sanya 2007.12.28. 18:12:08

Kedves mentula, a ponty háti részének a pikkelyei szép barnás színűek, tehát a ponty nem egy "fehér hal".A fehér hal kívülről tiszta fehér...
De ha megsülve vagy főve eszi meg valaki akár a fehér halak ikráját is ebben az időszakban, a magas hő hatására elbomlik a mérgező anyag.
Csak a hőhatás kizárásával készült ikrasalátára vonatkozik az óvatosság.

mentula 2007.12.29. 10:52:44

A világért sem kötözködnék, csak hát meg teccettek ilyeszteni, mer a következő bekezdés emígyen szóla :

"Tehát vigyázat, sem a tükörponty, a kárász, sem a süllő ikráját nem szabad ebben a periódusban felhasználni !"

De arra már nem jöttem rá a másnapos fejemmel, hogy itten nem hőkezelt finomáságról van szó.
Vagy esetleg a tükörponty ne lenne azonos a közönséges potykával ? Azért köszönöm a megnyugtatást.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.12.29. 19:28:06

Ha már ikra: én egyszer ettem igazi kaviárt, méghozzá Kijevben, egy olyan hivatalos fogadáson, ahol az előkészületek és a beszerzés során úgy számoltak, hogy ahány meghívott, annyiszor:

- fél liter vodka
- öt üveg sör
- egy (!) üveg ásványvíz
- 30 deka beluga kaviár
- fél kiló savanyúuborka
- egy üveg pezsgő
- 10 deka házivaj
- egy kiló színhús

A fentieken kívül volt még más is, de ezekre emlékszem. És hozzátenném, hogy az ukránok biztonsági játékot játszottak: 10 százaléknyi kajapiát vastartaléknak tettek el, ha esetleg minden elfogyna idő előtt. A kenyeret és a kiflit a vendégházhoz szervesen tartozó pékségben sütötték a rabszolgák.

Ja: azt nem mondtam, hogy ez a fogadás nem egy hosszú hétvégére lett tervezve, hanem az esti kocsmázás előtti falatozásnak és bemelegítésnek szánták, úgy hattól tízig terjedő időtartamra.

Mindezt csak azért írtam le, hogy egyszer engem is irígyeljen valaki. Vagy sajnáljon...

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.12.29. 19:30:23

mentula,

egyrészt nem vagy te olyan ijedős, másrészt pedig egyszer majd Csuri elmeséli élete egyik meghatározó élményét a békaikrával, ha szépen megkéritek...

Igen, jól olvastátok: a békaikrával. Erről most még csak ennyit.

Kárándi Gyula 2008.05.14. 09:56:50

Igaz, hogy én csak magát a receptet kerestem, de a hozzászólások is majdnem megfeküdték a gyomromat.Gondolok itt a kijevi fogadásra, melyből nekem az első két fogás is igen furcsa mellékhatásokat produkált volna.
Köszi a részletes leírást, valószinű, hogy nemsokára már a kóstolás élményeit ecsetelhetem.
Sziasztok
süti beállítások módosítása