IKRASALÁTA
A halakban található ikrák a gasztronómiai ínyencségek közé tartoznak és némelyike, mint a mandzsúriai ikra, a fekete vagy sárga kaviár elég borsos áron kapható a kereskedelemben. Ezeket kis tégelyszerű üvegecskékben sóval tartósítva árulják és vajaskenyeres szendvics alapra teszik vékony rétegben, citromszeletekkel és capri bogyóval díszítve, előételként tálalják nagy fogadásokon.
Valamivel jobb árfekvésűek a fogpaszta tubushoz hasonló kiszerelésűre gyártott különböző ízesítésű paszták, melyeket apróbb szemű fehér vagy narancssárga színű tengeri-hal ikrájából kevernek. Ezt is vajas, vagy margarinos kenyérszeletekre teszik ízesítőnek.
De a közönségesen általunk boncolt édesvízi halakban lelhető ikrákkal mit kezdhetünk? Erre próbálunk választ találni.
Mindenekelőtt tudni kell, hogy az úgynevezett „fehér halak”-ra, - amelyeknek nem csak a hasa alja, hanem a háta is fehéres pikkelyű – különösen figyelni kell! Ezeknek az ikrája az év R betűs hónapjaiban,(tehát szeptembertől áprilisig) amikor hideg van, nem használható, mert enyhe ételmérgezéses tüneteket okozhatnak.
Tehát vigyázat, sem a tükörponty, a kárász, sem a süllő ikráját nem szabad ebben a periódusban felhasználni !
De a busa, harcsa, csuka, balind, pisztráng ikráját nagyon könnyen tartósíthatjuk és hónapok múlva is igazi különlegességet – ikrasalátát készíthetünk belőle.
A hártyás tokjával együtt eltávolított két kolbász szerű ikra-hengert hidegvízzel gyorsan leöblítjük. Nagy vágódeszkára helyezve a belezéshez használt nagy hegyes késsel a csücskét lecsípjük, majd a kés fokával (tehát nem az éles részével!) finom kapargató mozdulatokkal az ikraszemcséket kiszabadítjuk a tokból és egy külön tálba tesszük apránként.
A hártyikáktól megszabadott ikraszemekre ekkor finom sót szórunk, 100 gr ikrára egy csapott evőkanálnyit. Ezzel gyorsan elkeverjük. Hamarosan az ikra-pép habosodni kezd és a szemek sokkal jobban megkülönböztethetően látszanak. Ennek oka az, hogy az aránylag nagy mennyiségű só kicsapja (DENATURÁLJA) a nyers ikrafehérjéket, a hő hatásához hasonlóan.
Az így nyert tartósított ikra-masszát kis jól záró csavaros üvegekben a hűtőszekrényben hónapokig tárolhatjuk romlásveszély nélkül.
De ízre és aspektusra ez nem egy ínycsiklandozó étel benyomását kelti senkiben. Túlságosan sós és kesernyés. Ahhoz, hogy élvezhető finom ikrasalátává váljon el kell készíteni a majonézhez vagy a vinetesalátához hasonló módszerrel.
Hat-nyolc személy részére elegendő négy evőkanálnyi tartósított sós ikrát kivenni a hűtőből és szobahőmérsékleten hagyni a következő műveletek elvégzésének idejére:
- Egy kisebb teflonsütőben kevés olajat forrósítunk és ebbe beleszórunk egyetlen evőkanál búzadarát, (gríz-t) kifehéredésig hevítjük, majd egy deci hidegvízzel felöntve hagyjuk besűrűsödésig forrni. Közben egy kanál 9 fokos étkezési ecetet is keverünk a masszába.
- Levesszük a tűzről és időnként megkavarva hűlni tesszük.
- Egy kisebb fej hagymát héjától megtakarítva megmosunk és a legapróbb reszelővel a kihűlőfélben levő főtt grízhez keverünk, egy kiskanál mustárral és egy citrom levével együtt.
- A már hideg alapmasszához keverjük a négy evőkanál sós ikrát és cseppenként hozzáadott olajjal elkezdjük habosra kavarni, akár a majonézt. Tudni kell, hogy eredeti térfogata négy- ötszörösét is elérheti az a „salátának” nevezett ikra krém, amelyet ezzel a módszerrel nyerünk. Annyi olajat kell hozzákeverni, hogy az eredeti erős sós íz élvezhetőre szelídüljön.
- Néha előfordul, hogy már a kikeverési folyamat elején nagyon megsűrűsödik a paszta, ilyenkor egy-egy kortynyi szódavízzel vagy ásványvízzel, citromlével lehet meghígítani, hogy utána még jelentős mennyiségű olajat legyen képes kicsapódás nélkül megkötni.
Az így nyert kocsonyásan rezgő ikra pasztát kis üvegtálba öntve fekete olajbogyóval és negyed citromkarikákkal díszíthetjük.
Nem kimondottan fogyókúrás kaja, de nincs szükség vajas vagy margarinos szendvics alapra hozzá. Ugyanúgy lehet a kenyérre tenni egyenesen és lehetőleg szép vastag rétegben, mint a vinete salátát is. Metélőhagyma - zölddel, capri bogyóval, negyedbe vágott fekete olajbogyóval, citromszeletkékkel, petrezselyemzölddel is élénkíthető a vendégváró ikrasalátás kenyérszelet felülete.
Finom sörkorcsolya, de száraz pezsgővel is el lehet tengődni vele addig, amíg készen lesz a fő étfogás.
Utolsó kommentek