Adományvonal

Megjelent a Konteókönyv!

Apró_konteó_230.jpg

Sanya-Csuri főz

Ez egy olyan főzőcskéző blog, amelyben a receptek sosem úgy kezdődnek, hogy "hozzávalók", és azt se mondjuk meg hány fokos legyen a sütő! Ellenben ötleteket adunk, variációs lehetőségeket sorolunk fel, a kaják többsége pedig nagyon gyorsan és kevés melóval készíthető el. Hetente egy főzési ötlet azoknak, akik eléggé lezserek és nem a konyhában akarják leélni az életüket. De szeretnek jókat enni!!

Hányan vagytok most?

website stats

Itt vannak az éhesek...

Utolsó kommentek

  • ll: 1456? Nándorfehérvári győzelem. Ezek után kérdésem ha magyar gyerek vágja a törököt, akkor annak a... (2014.11.22. 14:36) A só
  • ll: www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.zoldstudio.viragcenter.hu/fuszer/szeklice4.jpg&imgrefur... (2014.11.22. 14:10) A sáfrány
  • szilvi1960: Hát igen, úgy az igazi egy nap ha kávéval indul :) Én már megittam a reggeli tchibo adagom, és dél... (2012.03.02. 12:33) A tiltott ital, a kávé
  • albaildiko: egy kis segítséget szeretnék nyújtani, hogy ne legyen annyira koszos a gáztűzhely, a gázrozsa köré... (2011.10.22. 09:39) Sültpaprika-saláta
  • Mangi: Fantasztikus ez a recept(is)! Gyermekkorom hamisítatlan ízei. Sajnos az anyámtól nem tanultam meg ... (2011.06.10. 12:56) Salátaleves
  • Utolsó 20

Csurtusék utaznak

Nincs megjeleníthető elem

GA

Gyömbéres-szószos tengeri hal

2008.04.05. 10:39 Csuri / Bariildi

Újra egy gyors, egyszerű, de nem közönséges kaja, közönséges alapanyagokból.

Azoknak, akik szeretik a halat.

Volt itt már halbontás, ikra kiszedése és hasonló naturalizmusok, ez most nem olyan. Úgy kezdődik, hogy vegyél elő egy zacsit a mélyhűtőből, amelyben egy kilónyi fagyasztott tengeri halfilé zörög.



Például ilyet:






















Nem kell kifagyasztani, mert akkor szétmállik. Csak fel kell vagdosni kisebb darabokra:



























Egy teflonyban közben pároljunk kis olajon hagymát és fokhagymát. Nálam ez most a lustaság jegyében zöldhagyma szára volt összevágva, amit valamikor tavaly, amikor sok zöldhagymát ettünk tavasszal, gondosan befagyasztottam.

Azonkívül, hogy tojásrántotta alapnak is kitűnő, levesekbe, szószokba, sült húsokra is jól használható.

A fokhagyma ugyanonnan került ki (ezt is tartok egészben lefagyasztva):


























A nem kerekded, hanem kicsit szögletesebb fehér összetevő: gyömbérgyökér kockára vágva.

Igen, kitaláltad, pont így tartom a fagyasztóban :)

Mikor kicsit már párolódik, akkor önthetünk rá pici vizet, esetleg egy leveskockával ízesíthetjük, és főzzük addig, amíg a fokhagymagerezdek megpuhulnak, hogy szét tudjuk nyomkodni a fakanállal.

Miután a halhoz a savanykás íz is passzol, ezúttal 'bors' leveskockát tettem bele, amit a Knorr talált ki Romániában, de itthon nem kapható - elvégre senki nem tudná, mit csináljon vele. A "bors" a csorba alapanyaga, de erről majd még ejtünk szót egy csorba (ciorba) poszt alkalmával, most lássuk mi van a hallal, illetve az alapjával:


























Persze nem tilos apróra vágott vagy zúzott fokhagymát beletenni, csak jó sokat!

Mint ahogy gyömbérből is sokkal több van benne, mint ép ésszel gondolnátok. Megpróbálom megsaccolni: kb. 80-100 gramm. Az gyömbérből rendkívül sok!

Tudjátok milyen íze van?

Nem, nem a Schweppes ginger íz, hanem eléggé CSÍPŐS, az illata pedig annál is erősebb.
Persze ezt is lehetne apró kockákra vágni, mások szerint reszelni (de ezt nem javaslom, mert eléggé rostos, macerás a reszelgetés).

Mikor összefőttek az ízesítők, akkor mehetnek bele a haldarabok:


























Próbáljuk beleforgatni most, amíg még fagyos, mert utána már csak nagyon finoman lehet keverni, ugyanis azonnal szétmegy.

Fedő alatt párolom csendben, amíg a halak kifagynak és átpárolódnak (gyorsan megy).

Ezután két-három evőkanál lisztet elkeverek hideg tejjel egy tányérban és ráöntöm. Ezzel muszáj kicsit kavargatni, mikor elkezd rotyogni, mert a sűrűsödő massza odakap, ha nem.


























Na ilyenkor lehet az egészből halszószt csinálni, mert ha nem vagyunk kíméletesek, akkor a szeletek teljesen szétmennek - ami egyébként az ízének semmit nem árt.

Nekem ilyenre sikerült:


























Főtt tésztával, rizzsel, nokedlivel, vagy csak úgy, magában is nagyon jó.

Ezt a fent láthatót sok fehérborssal csípősítettem, ami a gyömbér csípősségéhez kiválóan passzolt.

Aki pedig továbbra is csak panírozva és rengeteg olajban kisütve, az egész házat bebüdösítve tudja elképzelni a tengeri halfilét, nos, az magára vessen.

10 komment

Címkék: hal főétel gyömbér szósz tengeri hal

A bejegyzés trackback címe:

https://kaja.blog.hu/api/trackback/id/tr5411436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bárányi Sanya 2008.04.05. 21:06:46

Volt szeremcsém megkóstolni. Hidegen finomabb!
Az én izlésem szerint kicsit svanykásabbra készülhetett volna és akkor nincs veszély, hogy szétforr a halfilé. Tehát ha az alapot savasítjuk a hal belehelyezése előtt citromlével vagy balzsamecettel, akkor biztonságosan megkeverhető.

Benikuty 2008.04.06. 08:30:33

Na, nyulacsok akkor sem ennék meg, ha a háztetőn főzném. Én viszont nagyonn:)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.04.06. 21:23:38

Hát, én nagyon sokáig (az utolsó töltényig!) kitartottam a gyömbérrel szemben, de egy ideje kezdtem megszokni.

Ha az íze és az illata nem lenne ANNYIRA gyömbéres, még meg is szeretném.

ekkerjoz 2008.04.08. 15:22:50

Kicsit soknak tűnik a 10 deka gyömbér, nem nyomta el a fokhagymát?
Egyébként nagyon korrekt dolognak tűnik, kipróbáltam, kaprot is tettem bele, de sokkal kevesebb gyömbért. Jóvót.
Üdv:EJ

Csuri / Bariildi 2008.04.11. 22:34:00

ekker,

igen, a 10 deka gyömbér sok, nagyon sok.
Csak bátraknak ajánlom, pláne olyan nagy darabokban, ahogy én beletettem, mert amikor elmajszolgatod, akkor a hajad szála is gyömbéres stichet kap.
A kapor nagyon jó ötlet, és ahogy az anyukám mondta, lehet kicsit savanyítani is (csak T nem szereti, ezért nem szoktam. Látjátpok?? Minden érte van :))

Örülök hogy kipróbáltad és ízlett!

ekkerjoz 2008.04.21. 17:50:54

Halat mindig, bárhol, bármennyit! Polipot is, osztrigát is, mindegy. Ha vízben van és nem hajó, jöhet.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.04.22. 20:08:27

Kénytelenek voltunk törölni pár, kommentnek álcázott hirdetést, illetve reklámot.

Innen üzenem a spammereknek, hogy nem tartunk igényt sem a termékükre, sem ennek népszerűsítésére.

Mondhattam volna nagyon csúnyán is, de most még nem teszem.

ekkerjoz 2008.04.24. 14:05:42

Bunkó dolog spam-elni, de ha kiheverte a blogszerző, akár küldhetne valami új írást, mert éhes vagyok.

Benikuty 2008.04.24. 16:23:52

mi lesz, ha megtalál aranyhaj?:)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.04.24. 20:50:59

Csuri nevében még egy kis türelmet kérek; jelenleg heveny munkalázban ég, de ígéret van további finomságok bemutatására...

Addig is jó étvágyat, szép tavaszt, tartalmas majálist nektek!
süti beállítások módosítása