Adományvonal

Megjelent a Konteókönyv!

Apró_konteó_230.jpg

Sanya-Csuri főz

Ez egy olyan főzőcskéző blog, amelyben a receptek sosem úgy kezdődnek, hogy "hozzávalók", és azt se mondjuk meg hány fokos legyen a sütő! Ellenben ötleteket adunk, variációs lehetőségeket sorolunk fel, a kaják többsége pedig nagyon gyorsan és kevés melóval készíthető el. Hetente egy főzési ötlet azoknak, akik eléggé lezserek és nem a konyhában akarják leélni az életüket. De szeretnek jókat enni!!

Hányan vagytok most?

website stats

Itt vannak az éhesek...

Utolsó kommentek

  • ll: 1456? Nándorfehérvári győzelem. Ezek után kérdésem ha magyar gyerek vágja a törököt, akkor annak a... (2014.11.22. 14:36) A só
  • ll: www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.zoldstudio.viragcenter.hu/fuszer/szeklice4.jpg&imgrefur... (2014.11.22. 14:10) A sáfrány
  • szilvi1960: Hát igen, úgy az igazi egy nap ha kávéval indul :) Én már megittam a reggeli tchibo adagom, és dél... (2012.03.02. 12:33) A tiltott ital, a kávé
  • albaildiko: egy kis segítséget szeretnék nyújtani, hogy ne legyen annyira koszos a gáztűzhely, a gázrozsa köré... (2011.10.22. 09:39) Sültpaprika-saláta
  • Mangi: Fantasztikus ez a recept(is)! Gyermekkorom hamisítatlan ízei. Sajnos az anyámtól nem tanultam meg ... (2011.06.10. 12:56) Salátaleves
  • Utolsó 20

Csurtusék utaznak

Nincs megjeleníthető elem

GA

Muzsdéj

2007.09.08. 23:55 Csuri / Bariildi

Vagy inkább muzsgyély?
Maradjunk annyiban, hogy nincsen neki szép magyar neve, románul viszont így írják: mujdei, és ezt kb úgy kell kiolvasni, mint a címben.
Namármost mi ez az izé? Étel, ital?
Egyik sem igazán. Inkább ízesítőnek, esetleg szósznak mondanám.

A sült paprika kapcsán említette Dani Csaba, és igaza lehet: nem biztos hogy mindenki ismeri, ezért megosztjuk a nagyérdeművel.

A dolog lényege a sok, nyers fokhagyma. De tényleg sok!
Akinek ez nem megy, itt hagyja abba :)

Aki viszont szereti, az figyeljen erősen:

Jó sok fokhagymát kell megpucolni, majd összetörni. Ha nincs jobb, akkor jöhet a fokhagyma prés is, de nehogy kidobjuk azt ami bennemaradt a préselőben! Azt is tegyük csak bele ugyanabba a kis edénybe.

Namármost az edény nem mindegy, ugyanis erre a románoknak van célszerszámja.
Ilyesmi:

















Ezeket ugyan Korondon vettem, ami a legnagyobb ferdítésekkel sem nevezhető ősi román vidéknek, de azért teljesen megfelelőek.
A kis edényhez jár a tompa végű törő is, ezzel lehet passzírozni, nyomkodni, törni a fokhagymát. Az edény és a törő azonos anyagból van, a muzsdéjkészítéshez leginkább fából.

















Ugyanez kőből inkább a fűszerek törésére alkalmas. És erről is lesz majd még szó a további posztokban...




























No persze, mondhatnánk, a fába viszont beleivódik a fokhagyma leve. Bele bizony. Olyannyira, hogy egy idő után tökéletesen imprimált edényt kapunk, elég beleszagolni ahhoz, hogy másnap már ne mehessünk civilizált helyre :)

Vissza a készítéshez, mert eddig még csak összetört fokhagymánk van.
Ehhez tegyünk egy kis ecetet, sót, cukrot, vizet és törjük, nyomkodjuk rendületlenül még egy kicsit. Az elején persze kevés folyadékkal, hogy minél jobban szétmenjen a fokhagyma, később felönthetjük kicsit több vízzel.

Nehéz arányokat mondani. Csaba említette a piaci lángos sütőknél kirakott fokhagymás löttyöt, nos az csak távoli kistestvére a miénknek, mert ez annál sűrűbb, erősebb, ízesebb.
Bátrak elkészíthetik víz helyett olajjal is, ettől aztán máris sűrűbb az állaga.

És mit csináljunk vele ha megvan?

Húsokhoz lehet leginkább használni, abból is a grillezett, sült húsokhoz.
Ha egy kis tálkában tesszük ki az asztalra, akkor a falatka sült húst bele lehet mártani, éppen csak hogy megmerítve a lében, és az íze máris istenien rárakódik.
De amint láttuk a sült paprikához is megy, és ha maradna belőle, nyugodtan öntsük a paradicsomsaláta tetejébe.

Az olajos / vizes alap választásán kívül sok ragozást nem tudok hozzátenni:
van aki meg is borsozza jó erősen, ez belefér.
Az ecet és olaj íze, minősége, értelemszerűen befolyásolja a végeredményt, no és a fokhagymából is sokkal jobb, illatosabb a hazai, mint az egyre inkább terjedő, hatalmas cikkű, de ízetlenebb kínai.

Kérem a kommenteket egyéb elkészítési praktikákról / felhasználási lehetőségekről!

3 komment

Címkék: fokhagyma szósz mujdei muzsdéj ízesítő

A bejegyzés trackback címe:

https://kaja.blog.hu/api/trackback/id/tr20159976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amorph 2007.09.09. 12:33:26

Sziasztok, jo dolgok vannak itt, tetszik.. s nem azert a zsak pityokaert mondom, de a mujdei a sult pisztranghoz megy a legjobban.. szalmakrumplival :o)

Csuri / Bariildi 2007.09.09. 13:37:52

Szia Amorph!
Látom te érted, miért kell egyes kifejezéseket lefordítanunk :)
Örülök hogy tetszik! Olvasd és küldhetsz ötleteket, kiegészítéseket is.
Csur

ágika 2007.09.15. 16:52:21

Csatlakozom a sült pisztránghoz, úgy ettük a Gyilkos tónál.
süti beállítások módosítása