Adományvonal

Megjelent a Konteókönyv!

Apró_konteó_230.jpg

Sanya-Csuri főz

Ez egy olyan főzőcskéző blog, amelyben a receptek sosem úgy kezdődnek, hogy "hozzávalók", és azt se mondjuk meg hány fokos legyen a sütő! Ellenben ötleteket adunk, variációs lehetőségeket sorolunk fel, a kaják többsége pedig nagyon gyorsan és kevés melóval készíthető el. Hetente egy főzési ötlet azoknak, akik eléggé lezserek és nem a konyhában akarják leélni az életüket. De szeretnek jókat enni!!

Hányan vagytok most?

website stats

Itt vannak az éhesek...

Utolsó kommentek

  • ll: 1456? Nándorfehérvári győzelem. Ezek után kérdésem ha magyar gyerek vágja a törököt, akkor annak a... (2014.11.22. 14:36) A só
  • ll: www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.zoldstudio.viragcenter.hu/fuszer/szeklice4.jpg&imgrefur... (2014.11.22. 14:10) A sáfrány
  • szilvi1960: Hát igen, úgy az igazi egy nap ha kávéval indul :) Én már megittam a reggeli tchibo adagom, és dél... (2012.03.02. 12:33) A tiltott ital, a kávé
  • albaildiko: egy kis segítséget szeretnék nyújtani, hogy ne legyen annyira koszos a gáztűzhely, a gázrozsa köré... (2011.10.22. 09:39) Sültpaprika-saláta
  • Mangi: Fantasztikus ez a recept(is)! Gyermekkorom hamisítatlan ízei. Sajnos az anyámtól nem tanultam meg ... (2011.06.10. 12:56) Salátaleves
  • Utolsó 20

Csurtusék utaznak

Nincs megjeleníthető elem

GA

Zöld krémleves

2007.11.18. 09:18 Csuri / Bariildi

Hadd jelentsem ki már így a legelején, hogy (krém)levesben jó vagyok :)
E szerény kezdet után igyexem a bizonyítékokat is felsorakoztatni.

Kétféle krémlevest készítek, legalábbis ami a színüket illeti: zöldet és fehéret.
A zöld jóval kevesebb variációt tesz lehetővé az alapanyag tekintetében: a fő motívum lehet brokkoli, uborka, esetleg zöldpaprika, zöldborsó és spenót. E három utóbbit még nem próbáltam, de most hogy mondom, egészen jó ötletnek találom és majd ki is próbálom.

És senkit ne riasszon vissza, hogy a póréhagyma (a praz) a románok egyik nemzeti eledele...


Mindegyik krémlevesem ehető melegen vagy teljesen hidegen is, természetesen nyáron az utóbbi ajánlott. Ahhoz, hogy hidegen is ehető legyen, alapfeltétel hogy nem lehet zsíros - egy-két kanál olajnál nincs is több zsiradék benne.

További jó hír, hogy liszt vagy egyéb sűrítő (keményítő, ilyesmi) egyáltalán nincs benne, úgyhogy ez aztán tényleg diétás, egészséges tiszta fitneszvelnesz.

Gondolom, ezen a ponton többen abbahagyták az olvasást, úgyhogy most már csak az elszántaknak folytatom.

Alapanyagok a zöld egyik verziójához:








Vagyis brokkoli - gyönyörűséges, zsenge, nagyon friss, körítve a saját ropogós leveleivel, az apukám kertjéből egyenesen Temesvárról;







valamint ugyanonnan 3 szál vékony hosszú póréhagyma.
Utóbbinál a zöld részét is rajta hagyjuk, csak a legvégét vágjuk le, ahol már a zöldje fásan kemény.









A póráhagymát karikákra, a brokkolit meg ilyenformán összevágjuk:



























A leveleit is belevagdostam, a rózsáit egybe hagyom, a szárat pedig kockákra vágom.
Ha már nem annyira zsenge vagy nem teljesen friss, akkor a szára lehet kicsit fás, de ilyenkor is csak a külső "héja". Érdemes ezt levagdosni és a szár belsejét nyugodtan fel lehet használni.

A két kanálnyi olajon elkezdem megpárolni a póréhagymát. Később még rengeteget fogjuk főzni, kérdezhetitek, hogy akkor minek párolni?

Nos, ahogy azt az anyukám okosan elmagyarázta nekem: a zöldségek többsége tartalmaz cukrot, ami akkor, ha olajon párolom: karamellizálódik és ez nagyon jó ízt ad az ételnek. Ugyanez főzéssel nem jön ki!

Tehát a kicsit megsózott póréhagymát addig párolgatom, amíg összetöpped, de már együtt egy kis méretű, apróra vágott murokkal (amelynek aztán télleg van cukortartalma, és a párolás nagyon vonatkozik rá!!).

Majd az egészre vizet töltök, beledobálom a többi összetevőt is és elkezdem főzni.




























Petrezselyemgyökér csak fagyasztott volt a házban, úgyhogy azt egészben dobtam bele, dettó a 10 gerezd fokhagyma.

Ha frissek lettek volna, akkor összevágva együtt megpárolom ezt is a póréval.

Most, hogy ilyen sok póréhagymám volt, nem tettem bele rendes hagymát, de persze lehet, sőt! valamilyen hagyma mindegyikbe kell, akár zöld színű lesz, akár fehér.
Minimum egy nagy fej, kivéve ha hagymakrémleves, de az egy másik poszt lesz.

És akkor főzöm és főzöm és főzöm, pótolva néha a vizet, de csak úgy hogy bőségesen elfedje és lazán lehessen kavargatni benne a zöldséget.
Kb. másfél órát főztem közepes lángon, vagy ilyesmi. Mindennek nagyon puhának kell lennie benne, pl. a fokhagyma cikkek krémessé váljanak, stb.

Ennél a fázisnál abba lehet hagyni a főzést, és jön a turmix. Persze a petrezselyemgyökeret azért összevagdostam.

A két főzőcskés kövér angol csaj szerint ez a konyhai vibrátor - nos enélkül nem igazán lesz krémszerű a főztünk...




























Persze a főzőcskés műsorokban sosem kenődik fel semmi a lábos szélére, de az életben ez kérem így bír kinézni turmixolás után.

Hogy lássátok mennyire sűrű a massza:





























Hát eléggé. Ezért nem kell behabarni, rántást tenni bele vagy bármi más formában lisztezni: a zöldségek maguk adják a sűrűségét.

Ha kevesebb zöldségünk van, de több levest akarunk, akkor 2-3 szem krumplit főzzünk bele. Ha nem túl sok, akkor nem üt át erősen az íze, de az állagnak nagyon jót tesz.

Ezután pedig hígítjuk egy kicsit, amit kétféleképpen lehet: tejjel vagy joghurttal.

Na jó: lehetne tejszín vagy tejföl is, de arról volt szó, hogy nem hízókúrás.
És még egyszer: na jó, lehet kefír, kaukázusi kefír is.

Fentiekből kitűnik, hogy kell bele valami fehér:)
De ne izguljatok, attól az alapszíne még zöld marad!

Ha tejet töltünk bele, akkor kicsit édeskés ízt kap. Még egyszer forraljuk össze a tejjel, de ne hagyjuk magára, mert forrás közben könnyen felhabzik és kifut. Nagyon finom tejjel, de egyvalamire vigyázni kell: ha később bármilyen módon szeretnénk kicsit savanyítani, akkor a tej összeugorhat benne. Ízre semmi baja nem lesz, de látványra apró fehér csomócskák fognak feltűnni.

Joghurttal vagy kefírrel eleve kap egy kis savanykás ízt, és a sűrűsége is jobb marad.

A fenti mennyiséghez 4 doboz 150 grammos joghurtot tettem, vagyis nem keveset! Tejből is kell fél liter alaphangon - az egész alapmassza egy és negyed liternyi lehetett.




























Amint látjuk: kifehéredett kicsit a jaurttól (ezzel nem kell forralni, elég összemelegíteni).

Tálaláshoz sokmindent lehet adni mellé - és ezek egyike sem vág bele a fogyókúrás keretekbe, de hát vígasztaljon bennünket, hogy csak ez lesz kalóriadús, mert a leves maga tényleg nem az.

Mehetnek bele magvak: napraforgó, tökmag, stb.

Többféle sajt: reszelt parmezán, telemea, füstölt sajt, amit szeretünk-sajt...

És akkor itt vannak a krutonok, mindenféle apró ízesített pirított kenyérkockák, gömböcskék, ujjbegynyi kétszersült szeletkék, fokhagymás, olívaolajos, fűszeres és sajtos ízesítéssel...

Mindezeket már a kiszedett levesre tesszük a tányérba, így mindenki magának állítja össze a "feltétet".

Tarkabors frissen darálva nagyon passzol hozzá, nyári szezonban pedig szinte bármilyen zöldfűszer frissen, apróra vágva. Ugyanezek szárított, morzsolt változatát is hozzáadhatjuk, de csak a forrás-melegítés utolsó fázisában.

Uborkalevesről majd nyáron, mert az hidegen sokkal jobb, mint melegen, de egyéb krémlevesekkel majd még jövök.

Addig is próbáljátok ki ezt, mert nem nagy varázslat és séfdiploma sem kell hozzá...

9 komment

Címkék: leves póréhagyma krémleves brokkoli

A bejegyzés trackback címe:

https://kaja.blog.hu/api/trackback/id/tr16232570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dani Csaba 2007.11.18. 13:36:19

Csur!
A felsorolásból mintha kimaradt volna a sóska. Pedig a köbcenti főtt parasztsonkávalm és levével felengedett olajon futtatott sóska krémlevessé válik. De az a füstölt háttéríz... Vagy a tavaszi salátaleves (székely trendi)amit sok fokhagymával kell elfőzni, majd a végén apró kockára vágott szalonnás rántotta kerül rá, mint erdélyi crouton...

Csuri / Bariildi 2007.11.18. 13:51:16

Csaba, üdv!!

A sóska felemlegetése jogos, de ez így sovánka leírás.
A tömegek, valamint jómagam részletesebb recepicét követelünk, melynek természetesen helyet adunk egy poszt formájában.

A salátaleves az más tészta, akarom mondani halevés (mancare de peste.... - elnézést a non-romanofónoktól...)
Salátaleves lesz, de az nálam nem krémleves, mivel nem turmixolom össze. A krémleves kategóriában télleg csak az szerepel, ami szó szerint értendő.

Szóval salátaleves várható tavasszal (habár ma is főztem egyet gyorsban, mert a megmosostt salátalevelek félig megfagytak a hűtöben...)

Dani Csaba 2007.11.18. 14:17:14

Jó na!!!

a kinézete ennek a levesnek nem rosz, de megkérdezem rosszmájúan, nem sok ebben a növény? Azt meg álmomban sem tételeztem fel, hogy a felemlegetett sóskaleves nem közkincs! A végén még kiderül, hogy a húsvéti bárányfejleves, ami szembenéz az emberrel sem közismert, és akkor én hol vagyok mindenféle palettán... Egyébként meg turmixom sincs. Anélkól is van technológia!

Csuri / Bariildi 2007.11.18. 17:49:19

Ami a bárányfejlevest illeti abban - már csak nevünk okán is - illetékesek vagyunk családilag.osan.
A Sanya bárányfejlevese pedig nem néz szembe, mert leszedegeti a csontról a husit, és csak a cafrangok vannak benne a jó kis tárkonyos húslében. És világklasszis! Sanya is, de most a levesére gondolok...
De ne siessünk az események elébe. Ennek is eljön majd az ideje :)

Dani Csaba 2007.11.18. 18:20:32

Hát igen, a név (nemesség) kötelez! És tényleg eljön az ideje... A szembenézés pedig marcona eleink honfoglalása okán fontos. Akkor majd lesz valami...

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.11.18. 18:24:01

Gyorsan leszögezem, hogy szeretem Csuri krémleveseit, a zöldeket és a fehéreket is.

De nézzétek meg ezt a színt itt fent, és nyújtsa fel a kezét az, akinek nem a Predátor jut eszébe róla.

Senki? Köszönöm.

Dani Csaba 2007.11.18. 20:18:28

Csurtus,

Értem ám én, kis stréber...

Ildiko 2008.05.15. 19:05:25

nagyn jo ez a reszep.Megjon a kedvem a fozeshez!:)

Nebameg 2008.07.17. 21:38:45

Finom...! Lekenyereztem a családot vele.
süti beállítások módosítása