Adományvonal

Megjelent a Konteókönyv!

Apró_konteó_230.jpg

Sanya-Csuri főz

Ez egy olyan főzőcskéző blog, amelyben a receptek sosem úgy kezdődnek, hogy "hozzávalók", és azt se mondjuk meg hány fokos legyen a sütő! Ellenben ötleteket adunk, variációs lehetőségeket sorolunk fel, a kaják többsége pedig nagyon gyorsan és kevés melóval készíthető el. Hetente egy főzési ötlet azoknak, akik eléggé lezserek és nem a konyhában akarják leélni az életüket. De szeretnek jókat enni!!

Hányan vagytok most?

website stats

Itt vannak az éhesek...

Utolsó kommentek

  • ll: 1456? Nándorfehérvári győzelem. Ezek után kérdésem ha magyar gyerek vágja a törököt, akkor annak a... (2014.11.22. 14:36) A só
  • ll: www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.zoldstudio.viragcenter.hu/fuszer/szeklice4.jpg&imgrefur... (2014.11.22. 14:10) A sáfrány
  • szilvi1960: Hát igen, úgy az igazi egy nap ha kávéval indul :) Én már megittam a reggeli tchibo adagom, és dél... (2012.03.02. 12:33) A tiltott ital, a kávé
  • albaildiko: egy kis segítséget szeretnék nyújtani, hogy ne legyen annyira koszos a gáztűzhely, a gázrozsa köré... (2011.10.22. 09:39) Sültpaprika-saláta
  • Mangi: Fantasztikus ez a recept(is)! Gyermekkorom hamisítatlan ízei. Sajnos az anyámtól nem tanultam meg ... (2011.06.10. 12:56) Salátaleves
  • Utolsó 20

Csurtusék utaznak

Nincs megjeleníthető elem

GA

Puliszka ürügyén - egy kis egészségtan

2007.11.26. 07:12 Csuri / Bariildi

Az anyukám (Sanya) elérkezettnek látta az időt, hogy megvilágítsa nekem, és akkor mindjárt egy kalap alatt a kedves kajablog-olvasóknak is, hogy mi a nagy helyzet ezekkel a fránya aminosavakkal.

Nem hiszem, hogy ennél érthetőbb magyarázatot bárhol is olvashatna a kedves avatatlan civil!

A végén, jutalomként, egy újabb puliszkás recept is van, úgyhogy: kitartás!!



Csuri az előbbi jegyzetben eldicsekedett gyerekkori emlékével, hogy mekkora bumm volt a suliban, amikor bedobta a köztudatba az esszenciális aminosavak témáját.

Az aminosavak olyan vegyületek, amelyekben a carboxyl csoport mellett amino csoportot is találunk. A fehérjéket felépítő aminosavak mind α-aminosavak és annak is csak az L- , tehát a polarizált fényt balra forgató levo- változata épül be. Ez a fehérje-építmény legkisebb téglája, mely összekapcsolódva di-tri- és poly-peptideket képez.

Ezeknek a genetikailag kódolt, mindig azonos kapcsolódási módozata alakítja ki a fajra és egyedre jellemző EGYÉNI FEHÉRJE KONSTELLÁCIÓT. Csupán az egypetéből fejlődött ikreknek lehet teljesen azonos fehérjefelépítése, melyet az emberi immunrendszer sajátjaként ismer el. Minden más, a szervezetbe lebontatlanul kerülő fehérje idegen és a védekező rendszer ellenanyagok termelésével próbálja meg hatástalanítani.

Ebből a vegyi háborúból (testidegen fehérje: baktérium, vírus, beültetett szerv, vagy emésztetlen táplálék – plussz a képződött ellenanyagok) alakulnak ki a különböző betegségek, fertőzések, allergiák, kollagenózisok. De a beültetett szervek kilökődéséért is ez felelős.

Esszenciálisak azok az aminosavak, amelyeket valamely szervezet más aminosavakból nem tud kellő sebességgel felépíteni, s így azokat a nitrogén egyensúly megtartása érdekében a táplálékkal kell felvennie.

Az ember számára nélkülözhetetlen a következő tíz: lysin, triptophan, phenylalanin, threonin, valin, methionin, leucin, isoleucin, arginin és histidin.

Ígérem, igyekszem a továbbiakban nem káromkodni...

De a nitrogénegyensúlyt azért szükséges egy picit megvilágítani.

Az ember (állat) miközben él, a saját életfunkciói, energetikai szükségletei miatt, a saját testének bizonyos anyagait égeti folyamatosan, tehát a fehérjéit is. Ezek bomlásának a végtermékeit a veséken keresztül üríti a szervezetből, vizeletben oldott urea és kreatinin formában. A lebontott fehérjék újraépítéséhez a táplálkozással szerzi meg a szükséges alapanyagokat.

De a pulyka-, csirke-, birka-, disznó- stb. hús, a tej, a tojás – összességében az állati fehérjék, valamint a bab, borsó, burgonya, szója, kukorica, gabona – összességében a növényi fehérjék – VALAMENNYIEN TELJESEN IDEGEN FEHÉRJE-FÉLESÉGEK – és csak akkor alakíthatóak az emberi test saját fehérjéivé, ha előzőleg lebontjuk peptidekre, majd aminósavakra és ezekből a saját genetikai kódunk szerint SAJÁT FEHÉRJÉT GYÁRTUNK.

És akkor itt jön a nagy bumm az esszenciális aminosavakkal. Mert ha az elfogyasztott táplálékunkból ezek közül csak egy is hiányzik, leállt a sajátfehérje-gyártás tudománya.

Előfordulhat, hogy kénytelenek vagyunk pl. csak egyféle húst enni, teljesen növényi fehérje bevitel nélkül. A 32 féle aminosavból megettünk 31 fajtát, - csak valamelyiket ebből a tízből nem! – nos, akkor képtelenek vagyunk a többi 31-et a fehérjeképzésben felhasználni, mert hiányzik az az egy, amely nélkül nem tudnak sorbarendeződni a peptidjeink.

Tehát a lebontott fehérjetartalmú szövetet nem tudjuk pótolni, a vesén át több nitrogén anyag távozik, mint amennyit pótolni tudunk. Növekvő szervezetben ez a negatív mérleg még hangsúlyosabb, hiszen a növekedéskor több fehérjét kell képeznie az egyednek, mint amikor csak a napi fogysztást pótolja.

Ezt a bonyolultságot kikerülendő döntött úgy a bölcs emberi évezredes tapasztalat, hogy az egészséges táplálkozás első és legfontosabb követelménye a VEGYES, NÖVÉNYI ÉS ÁLLATI FEHÉRJÉKET EGYARÁNT TARTALMAZÓ TÁPLÁLKOZÁS.

Amelyik aminosav hiányzik a tejből, az megtalálható a kukoricában, tehát együtt tökéletes, beépülésre alkalmas aminosavgarnitúrát produklálnak, de így érvényes ez a kenyérre - húsra, szójára - tejre, tojásra. stb. Minden vidéken a rendelkezésre álló alapanyagokból variáltak olyan kombinációkat, amelyek az egészséges táplálkozás eme legelemibb kritériumát kielégítik.

Természetesen nem szóltunk itt a vitaminok, az esszenciális ásványi sók és az esszenciális zsírsavak szükségletéről, - de ha nem riasztottam el a kedves olvasót a sok tudományossággal, talán egyszer-egyszer elkalandozunk még erre.

De mert ez nem a tudományos értekezések helye, hanem Fő az, ami a fazékban fő, leírnám röviden a romániai hegyi pásztorok egyik ünnepi fogását, a BÁLMOS –t.

Puliszkát főzünk, mint közönségesen a hegyen, - egy bográcsban, vagy fazékban. Csak víz helyett a sajt kicsapatása után visszamaradt savót- zsendicét tesszük a tűzre forralni.

Városi háztartásban felesre hígított tej is megteszi…

Ebbe főzünk eresztett puliszkát (tehát a lágyabb változatot). Amikor már jó sűrű, akkor 1,5cm-es kockákra vágott sajtdarabkákat dobunk a masszába, 1 kg lisztből készült puliszkához kb. 200 gr-ot, könnyedén belekeverve röviden átforrósítjuk. Tálaláskor sűrű savanyú tejföllel bőven meglocsoljuk, vagy vajszeleteket teszünk a tetejére.

Savanyú káposztacikával nem csak felséges lakoma, de teljes aminosav garnitúrájú táplálék is, téli C vitamin forrással.


Csak nyílt tűzön készíthető változatban:

A puliszkát keményebbre főzik. Vizes kanállal  a darából készült pépet falapra helyezve ellapítják, a közepébe kerül egy tojásnyi burduf (gomolya) túró vagy sajtkocka. Erre felhajtják a puliszka szélét és labdányi gömböket sodornak belőle. Ezt megforgatják nyers darába, majd a parázson hengergetve kívülről ropogós pirosra sütik. Tálaláskor kettévágva a már említett módon dúsítják tejföllel vagy vajjal.

Jó étvágyat ! 

2 komment

Címkék: puliszka bálmos esszenciális aminosavak

A bejegyzés trackback címe:

https://kaja.blog.hu/api/trackback/id/tr57241458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A.Laci 2007.12.06. 12:10:58

Ez utóbbi nyilt tűzön készült változat román neve nem "bulz"? Valamikor régen, valahol Nagyszeben környékén ettük egy román juhász esztenáján.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.12.06. 13:33:43

Laci,

talán jobb úgy neked is, ha nem feszegeted, hogy mit is ettetek pontosan...
süti beállítások módosítása