Lucskos káposzta
2008.01.27. 10:56 Csuri / Bariildi
Amikor disznóhúst veszek, általában tarját, vagy oldalast, esetleg karajt, akkor is csontosat választok, ha a sült szeletet csont nélkül akarom elkészíteni.
A csontos részeket, vagy más olyan "cafrangokat", amelyek a szeletek előkészítésénél leesnek, befagyasztom azzal a céllal, hogy azokból isteni lucskoskáposzta készül majd.
Kell tehát némi disznóhús-betét a dologhoz, valamint káposzta, lehet sima fejeskápi, vagy kelkáposzta is.
Összevagdossuk a káposztát csíkokra (nem muszáj túl apróra és a vastagabb részek is nyugodtan maradhatnak benne):
Nagyon jót tesz az éteknek, ha van kéznél valami füstölt dolog. Tessék körülnézni a hűtőben: kolbászmaradék, sonka, bacon, császárszalonna, akármi, de még a virslimaradék is megteszi.
Ezt az ízesítő betétet jó sok összevágott fokhagymával megsütögetjük - pároljuk egy pici olajon, egy fej hagyma és egy-két sárgarépa is mehet hozzá.
A fenti képen a fokhagyma egyben van, dög voltam összevágni - de úgyis megfő és szétmegy.... Itt nem is raktam bele disznóhúst, mert volt egy nagyobb adag császárszalonna, ez elég volt a húsos íz eléréséhez.
Ha húsosabbra akarjuk, akkor erre az alapra rádobáljuk a húscafrangokat, egy picit sütjük, majd egy decinyi vízzel pároljuk, hogy a hús kezdjen megpuhulni.
Ezután jön rá a káposzta, majd még egy kis víz, és fedő alatt főhet amíg összefőnek az ízek és a káposzta is megpuhult (ne főjjön szét).
És ennyi, íme:
Fűszerezés: bors, de inkább legyen fehér, vagy ha valaki kicsit csípősíteni akarja, akkor cayenni. És feltétlenül kell bele - szerintem - csombor, mint nálunk minden káposztás ételbe. Ha a csombort nem szeretitek, akkor lehet kapros is.
Mi nagyon levesen szeretjük, tehát teszek rá vizet fövés közben is, ha még kell. De nem muszáj, lehet a dolog sűrűbb is, ha valaki úgy szereti jobban.
Szokták főzelék-szerűen behabarni vagy rántani, de én nem javaslom!
Ilyen formában meglehetősen diétás étel, tényleg csak a belerakott hús zsírosságától függ, hogy mennyire.
Egytálételnek javaslom, tálaláskor tejföllel, ami persze nálunk általában joghurttal helyettesített.
Kb. 15 percnyi nettó munka, ha nagyon lassúak vagyunk, és alapanyagokért sem kell a nagycsarnokba menni.
Jó étvágyat!
7 komment
Címkék: káposzta egytálétel lucskoskáposzta melegétel
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Dani Csaba 2008.01.28. 01:47:15
csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.01.28. 14:30:03
több optimizmust!
És kevesebb koleszterint :-)
Utolsó kommentek