Adományvonal

Megjelent a Konteókönyv!

Apró_konteó_230.jpg

Sanya-Csuri főz

Ez egy olyan főzőcskéző blog, amelyben a receptek sosem úgy kezdődnek, hogy "hozzávalók", és azt se mondjuk meg hány fokos legyen a sütő! Ellenben ötleteket adunk, variációs lehetőségeket sorolunk fel, a kaják többsége pedig nagyon gyorsan és kevés melóval készíthető el. Hetente egy főzési ötlet azoknak, akik eléggé lezserek és nem a konyhában akarják leélni az életüket. De szeretnek jókat enni!!

Hányan vagytok most?

website stats

Itt vannak az éhesek...

Utolsó kommentek

  • ll: 1456? Nándorfehérvári győzelem. Ezek után kérdésem ha magyar gyerek vágja a törököt, akkor annak a... (2014.11.22. 14:36) A só
  • ll: www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.zoldstudio.viragcenter.hu/fuszer/szeklice4.jpg&imgrefur... (2014.11.22. 14:10) A sáfrány
  • szilvi1960: Hát igen, úgy az igazi egy nap ha kávéval indul :) Én már megittam a reggeli tchibo adagom, és dél... (2012.03.02. 12:33) A tiltott ital, a kávé
  • albaildiko: egy kis segítséget szeretnék nyújtani, hogy ne legyen annyira koszos a gáztűzhely, a gázrozsa köré... (2011.10.22. 09:39) Sültpaprika-saláta
  • Mangi: Fantasztikus ez a recept(is)! Gyermekkorom hamisítatlan ízei. Sajnos az anyámtól nem tanultam meg ... (2011.06.10. 12:56) Salátaleves
  • Utolsó 20

Csurtusék utaznak

Nincs megjeleníthető elem

GA

Töltött tojás Sanyától

2008.02.02. 09:33 Csuri / Bariildi

TAVASZVÁRÓ TÖLTÖTT TOJÁS

...és vendégváró is...

Mert olyankor szán rá az ember egy kicsivel több időt az elkészítésére.

Annyi szép tyúktojást mosunk meg, ahány személyre szánjuk a vendégváró előételes tálat. Langyos vízben főni tesszük csipet sóval és miután felforrt a víz 10 percig hagyjuk lassú tüzön forrni, majd hidegvíz-csap alatt gyorsan lehűtjük. Ez a titka annak, hogy könnyen tisztítható legyen és szép síma felületű tojásokat nyerjünk.


 

A meghámozott tojásokat  kettőbe vágjuk éles késsel, a nagyobbik átmérőjüknél, így két  ovális félgömböt kapunk. A benne levő tojássárgát egy kis tálba kivesszük hegyes késsel. A csónak szerű fél-tojásfehérjéket külön tányérra felyezzük, hogy épek maradjanak. Egy tojás sárgáját, ami szép épen maradt félre tesszük a diszítéshez, a többit villával egészen apróra törjük.és elkészítjük belőle a tölteléket.

Tölthetjük májpástétommal, vagy túróval kombinálva izlés szerint. Hozzávetőleg ugyanolyan tömegű pástétommal, vagy érett burdó, telemea túróval keverjük sima sűrű pasztává a tölteléknek valót. Ha a túró szárazabb esetleg kevés margarinnal vagy tejföllel dúsíthatjuk.

Kiskanállal megtöltjük a fél tojásfehérjéket, nem túlságosan domborúra.       

Ekkor készítjük el az ágyat, amire a tavaszi kis-csibéink kerülnek. Ha a túlzottan kalóriadús majonézes mártástól óvakodunk, akkor is egészen izletes és mutatós tálat készíthetünk szárazon is. A nagyobb kerek tál aljára saláta, jégsaláta vagy nagyobb brüsszeli káposzta leveleket helyezünk körbe, minden levélre egy szelet  szendvics sajt, vagy füstölt sajt kerül, melyet kötőanyagként felül megkenünk valamilyen krémsajttal, amilyeneket műanyag hengerbe csomagolva árusítanak.

Ezekre a sajtszeletekre borítjuk rá a töltött féltojásokat, a töltelékkel lefelé, olyan módon, hogy a tojás keskenyebbik vége a tál közepe felé nézzen. Minden saláta levélen egy eljövendő kiscsibe csücsül. Ezután a tojás külső peremétől számított 1,5 cm távolságra a középre beszúrunk egy fogpiszkálót.

















Kevés túróból és krémsajtból  kb.1,2-1,5 cm átmérőjű kis gömböket készítünk. Sodrunk egy virsli formájú hengert, azt késsel 1,5 cm-es darabokra vágjuk és mindenik darabkát szép gömbölyűre formáljuk a tenyerünkben hengergetve. Ezeket a gömböket felerősítjük a fogpiszkálóra.

Fekete borsból szemet nyomunk a „fej”-be, majd piros húsos paprikából, vagy szép narancssárga főtt murokból csinos csőröket szabdalunk és kakastaréjt, melyet a  fej megfelelő részére elhelyezünk.














Ekkor a csirkék „hátát” vékonyan bekenjük a krémsajttal, majd a legkisebb reszelőn rá reszeljük a félre tett tojássárgákat, amitől csinosan „megtollasodnak” a csibéink.

A tál közepébe készíthetünk pálinka csúsztató gyors falatokat. Fogpiszkálóra egy szem kimagozott olajbogyót húzunk a fele távolságig, majd egy kocka húsos pirospaprika kockát, ezt a végén egy cm-nyi sajtkocka, vagy kis konzervből lecsorgatott csipergkegomba zárja le, amelyen a kis mutatós nyárs szépen felállítható.













Változatok: A csibék alá majonézes gombasaláta is rétegezhető sok petrezselyemzölddel, vagy  tartármártásban is úszhatnak a „kis pipék” esetleg kacsacsőrrel.

Az egyébként  megunt húsvéti pirostojások elfogyasztásához így lehet kedvet csinálni locsolás után.

 

6 komment

Címkék: tojás előétel hidegétel töltött tojás

A bejegyzés trackback címe:

https://kaja.blog.hu/api/trackback/id/tr42321436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dani Csaba 2008.02.12. 20:26:07

Hát ez nagyon aranyos elrendezés. Eszembe sem jutott volna ilyen. Ízléses, üzenete világos. A pálinka csúsztató falatok mellől mintha hiányozna valami...

Aran-ka · http://aran-ka.blog.hu 2008.03.12. 16:16:39

Tunemenyes!:)
Mosolyt csalt az arcomra!

biroczeczilia 2008.05.02. 14:42:20

Otletes,szeperzeket is kielegito

ágika 2008.05.02. 17:52:43

nagyon szuper

Ildiko 2008.05.14. 21:19:24

En is keszitettem kiscsibeket,csak a feje fott burgonyabol gyurmaltam. Az enyeim is ilyen kis csinos csibek voltak.
süti beállítások módosítása