TAVASZVÁRÓ TÖLTÖTT TOJÁS
...és vendégváró is...
Mert olyankor szán rá az ember egy kicsivel több időt az elkészítésére.
Annyi szép tyúktojást mosunk meg, ahány személyre szánjuk a vendégváró előételes tálat. Langyos vízben főni tesszük csipet sóval és miután felforrt a víz 10 percig hagyjuk lassú tüzön forrni, majd hidegvíz-csap alatt gyorsan lehűtjük. Ez a titka annak, hogy könnyen tisztítható legyen és szép síma felületű tojásokat nyerjünk.
A meghámozott tojásokat kettőbe vágjuk éles késsel, a nagyobbik átmérőjüknél, így két ovális félgömböt kapunk. A benne levő tojássárgát egy kis tálba kivesszük hegyes késsel. A csónak szerű fél-tojásfehérjéket külön tányérra felyezzük, hogy épek maradjanak. Egy tojás sárgáját, ami szép épen maradt félre tesszük a diszítéshez, a többit villával egészen apróra törjük.és elkészítjük belőle a tölteléket.
Tölthetjük májpástétommal, vagy túróval kombinálva izlés szerint. Hozzávetőleg ugyanolyan tömegű pástétommal, vagy érett burdó, telemea túróval keverjük sima sűrű pasztává a tölteléknek valót. Ha a túró szárazabb esetleg kevés margarinnal vagy tejföllel dúsíthatjuk.
Kiskanállal megtöltjük a fél tojásfehérjéket, nem túlságosan domborúra.
Ekkor készítjük el az ágyat, amire a tavaszi kis-csibéink kerülnek. Ha a túlzottan kalóriadús majonézes mártástól óvakodunk, akkor is egészen izletes és mutatós tálat készíthetünk szárazon is. A nagyobb kerek tál aljára saláta, jégsaláta vagy nagyobb brüsszeli káposzta leveleket helyezünk körbe, minden levélre egy szelet szendvics sajt, vagy füstölt sajt kerül, melyet kötőanyagként felül megkenünk valamilyen krémsajttal, amilyeneket műanyag hengerbe csomagolva árusítanak.
Ezekre a sajtszeletekre borítjuk rá a töltött féltojásokat, a töltelékkel lefelé, olyan módon, hogy a tojás keskenyebbik vége a tál közepe felé nézzen. Minden saláta levélen egy eljövendő kiscsibe csücsül. Ezután a tojás külső peremétől számított 1,5 cm távolságra a középre beszúrunk egy fogpiszkálót.
Fekete borsból szemet nyomunk a „fej”-be, majd piros húsos paprikából, vagy szép narancssárga főtt murokból csinos csőröket szabdalunk és kakastaréjt, melyet a fej megfelelő részére elhelyezünk.
Ekkor a csirkék „hátát” vékonyan bekenjük a krémsajttal, majd a legkisebb reszelőn rá reszeljük a félre tett tojássárgákat, amitől csinosan „megtollasodnak” a csibéink.
A tál közepébe készíthetünk pálinka csúsztató gyors falatokat. Fogpiszkálóra egy szem kimagozott olajbogyót húzunk a fele távolságig, majd egy kocka húsos pirospaprika kockát, ezt a végén egy cm-nyi sajtkocka, vagy kis konzervből lecsorgatott csipergkegomba zárja le, amelyen a kis mutatós nyárs szépen felállítható.
Az egyébként megunt húsvéti pirostojások elfogyasztásához így lehet kedvet csinálni locsolás után.
Utolsó kommentek