SALÁTALEVES
4-6 személynek
Aki vegetáriánus, nyugodtan hagyja ki a szalonnát, a levesbetétbe még mindig reszelhet majd füstölt sajtot és akkor a füstös íz sem marad ki.
A megmaradt zsiradékba két púpos evőkanál lisztet keverünk, visszatesszük mérsékelt lángra és állandó kevergetés közben rózsaszínűre pirítjuk.
Nem kötelező rántást csinálni hozzá, anélkül is nagyon jó, csak a leve nem lesz krémes, hanem híg - de hát egy levesnél ez elfogadható, nem??
Mivel mi a savanyú leveseket kevésbé szeretjük, én nem szoktam savanykásra venni a figurát, ellenben a rántás hiányát tejjel vagy joghurttal pótolom.
Tejjel:
A fent látható alapot megpárolás után felöntöm egy kis vízzel, főzöm pár percig, beledobálom a tépett salátát; mikor azzal is meglobbant egyet, akkor felöntöm víz-tej keverékkel. Kb. fele-fele arányban lesz a leve tejből és vízből. A tejes verziótól kifejezetten édeskés a leves! ha ezt savanyítani akarjuk (akár ecettel, akár citrommal), akkor a tej összeugrik benne és aprócsomós lesz. Az ízének ez semmit nem árt, de kvázi nem "szép". Ki ne dobjátok, mert negyon finom tud lenni ilyenkor is.
Ugyanaz mint fentebb, csak a joghurt kb. az összes lé egyharmada. Ilyenkor az íze savanykásabb már eleve, és a joghurt is kicsit csomós lesz a lében, szépészetileg lehet, hogy nem állja meg a helyét, ízben viszont csodás.
Ma joghurtot tettem bele, és íz-ellensúlyozásként egy kiskanál cukrot is.
Levesbetét
Pedig nem.
Figyeljetek erősen.
Az anyukám szerint:
A forró olajba ½ cm vastag rétegben beleöntjük az előbb leírt keveréket és fedő alatt hagyjuk pirulni az alját, amíg a felülete is megkeményedik. Akkor megfordítjuk és a másik oldalt is szép barnás pirosra sütjük.
A tojáslepényt éles késsel 1/1,5 cm nagyságú kockákra aprítjuk.
Tálalás előtt a levest forrásig melegítjük, akkor belekeverjük a tojás-kockákat és egyszer hagyjuk fellobbanni, majd rádobjuk a pirított szalonnadarabkákat. Aki nem diétázik, tejfölet is tehet a levesébe.
Szerintem:
is nagyon hasonló, csak ma natúr tojáslapótyát csináltam, liszt és tej nélkül, ellenben sok reszelt "telemea" típusú sóstúróval:
Összevágtam egy falapátkával a teflonban:
És bele a forrásban lévő levesbe:
Variációk:
A tojáslepény elkészítésekor lehet egy kicsivel kevesebb lisztet használni, cserébe sóstúróval gazdagítjuk a masszát (lehet telemea reszelve, burdó (liptói), vagy apróra reszelt svájci sajt). Egészem más ízű lesz így a levesünk.
Savanyításhoz használhatunk Bors Magic-ot, de a rántást felengedhetjük valódi korpacibere-lével is. Petrezselyemzöld helyett egy szál lestyánlevelet is tehetünk a levesbe, de azt nem kell belevágni, a saláta befőzése előtt kidobjuk.
Van füstös leveskocka, próbáltam már és az is nagyon jó bele.
Persze az igazi a friss zöldfűszer.
Levesbetétként nem csak ezt a tojáslepény, de a sajtos vagy sóstúrós galuska is nagyon jól passzol hozzá.
Száz szónak is egy a vége: salátalevest szinte a semmiből lehet csinálni, vegyetek több fej salátát, a szép közepét egyétek meg nyersen, a külsőbb levelekből meg főzzetek levest.
Utolsó kommentek