Adományvonal

Megjelent a Konteókönyv!

Apró_konteó_230.jpg

Sanya-Csuri főz

Ez egy olyan főzőcskéző blog, amelyben a receptek sosem úgy kezdődnek, hogy "hozzávalók", és azt se mondjuk meg hány fokos legyen a sütő! Ellenben ötleteket adunk, variációs lehetőségeket sorolunk fel, a kaják többsége pedig nagyon gyorsan és kevés melóval készíthető el. Hetente egy főzési ötlet azoknak, akik eléggé lezserek és nem a konyhában akarják leélni az életüket. De szeretnek jókat enni!!

Hányan vagytok most?

website stats

Itt vannak az éhesek...

Utolsó kommentek

  • ll: 1456? Nándorfehérvári győzelem. Ezek után kérdésem ha magyar gyerek vágja a törököt, akkor annak a... (2014.11.22. 14:36) A só
  • ll: www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.zoldstudio.viragcenter.hu/fuszer/szeklice4.jpg&imgrefur... (2014.11.22. 14:10) A sáfrány
  • szilvi1960: Hát igen, úgy az igazi egy nap ha kávéval indul :) Én már megittam a reggeli tchibo adagom, és dél... (2012.03.02. 12:33) A tiltott ital, a kávé
  • albaildiko: egy kis segítséget szeretnék nyújtani, hogy ne legyen annyira koszos a gáztűzhely, a gázrozsa köré... (2011.10.22. 09:39) Sültpaprika-saláta
  • Mangi: Fantasztikus ez a recept(is)! Gyermekkorom hamisítatlan ízei. Sajnos az anyámtól nem tanultam meg ... (2011.06.10. 12:56) Salátaleves
  • Utolsó 20

Csurtusék utaznak

Nincs megjeleníthető elem

GA

Salátás szárazbableves

2009.05.12. 10:01 Csuri / Bariildi

SALÁTÁS SZÁRAZBABLEVES
Lángossal és zöldhagymával

Ez egy tipikusan székelyföldi tavaszi étel, autentikusan leírva csak nektek, csak most, csak itt - Sanyától!!

Nagyböjt idején hús nélkül, egyszerűen száraz fuszulykát főznek, bő sótlan lében (úgy hamarabb megpuhul). Amikor  megfőtt a bab, sóval - vagy ételízesítővel - megszórják.

Egy teflonserpenyőben annyi olajat forrósítanak, amennyi ellepi az alját, ebbe két púpozott kanál lisztet halvány rózsaszínre pirítanak, akkor hozzáteszik a megtisztított és apróra vágott fokhagymát (ami akár egy fejnyi is lehet) és ezzel még egy kicsit tovább pirítják. Az így kapott világos barna rántást HIDEG VÍZZEL feleresztve, csomómentesre keverve az egészet beleöntik a bablevesbe és még egyszer forrni teszik.

Az előzőleg megmosott és levelekre szedett négy–hat fej salátát a forrásban levő bablevesbe vágják (vagy tépik) nagyobb darabokra; miután újra felforrt, csak két percig hagyjuk lobogni.

Nem böjtös és nem diétás variáció, hogy a babbal párhuzamosan külön edényben megfőzünk jó puhára egy füstölt (vagy akár friss) csülköt. A húst lefejtjük a csontról, nagyobb falatnyi darabokra vágjuk. Ilyenkor a babot kevesebb vízben főzzük és a füstölt húsos lével szaporítjuk meg  -  sózni már rendszerint egyáltalán nem szükséges.

Tálaláskor kaporzölddel, lestyánnal, tárkonnyal ízlés szerint még feldobhatjuk.

Frissen sült lángossal és zöldhagymával, esetleg virágos metélőhagymával kiválóan laktató és mutatós egytálétel.. A benne főtt saláta sokat „könnyít” az egyébként nehéz ételnek számító szárazbab-levesen.


Sokat dolgozó és muszáj-gyorsan főző szakácstársaimnak megemlíteném, hogy konzerv szárazbabfőzelékből, bő lével feleresztve, egy vékony fokhagymás rántással és jó sok zöldsalátával a megtévesztésig hasonló, pár perces ebédet lehet varázsolni. Útban hazafelé a sarki bódénál még a lángos is megvásárolható. Zárt, fedett edényben egy perc alatt a mikróban felfrissíthető. (Vigyázat, ha szabadon melegítjük és hosszabban, cipőtalpnyivá aszalódik!) 

2 komment

Címkék: leves saláta csülök szárazbab melegétel salátaleves

A bejegyzés trackback címe:

https://kaja.blog.hu/api/trackback/id/tr591104732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekkerjoz 2009.05.15. 22:52:26

Ilyet már ettem, de abban biztosan nem volt csülök, bab se nagyon.

Nicolae 2009.05.16. 11:45:09

Na ez egy jó leves. Én ilyet először a székely barátnőmnél ettem Kovásznába. Nálunk Moldvában a babot bors-al vagy sokszor savóval csinálta nagyanyám (bors de fasole boabe). A románok minden levest zöldségel főznek, a székely magyarok nem. Bab vagy burgonya + leveszöldség, hagyma felaprítva vagy egészben (a zöldség és a hagyma lehet olajban zsírban kicsit párolva). Fűszer csak só, bors néha-néha cimbru (magyarul csombor). Ha megfőtt jön bele a bors (előtte fel kell forralni)vagy a savanyú savó. De lehet megadni a savanyúságát meggyel is, káposzta levével is. A végén tett bele nagyanyám vágott petrezselyemet, zellert, leusteant. Rántást nem tesz bele a román. De van olyan hely Moldvában ahol kis oljban kis hagymát párolnak ebbe tesznek paradicsomot vagy paradicsom buliont és ezt teszi rántás helyett. A paradicsom és paprika nyersen is mehet a ciorbákba. Én nagyon szeretem ezeket a leveseket és mióta Magyarban élek azóta is sokszor fözöm. A borsot mindig csinálok itthon korpából és kukoricalisztből. Inni magában és főzni is jó, egészséges. Ennek e receptjét is meg kell adnatok ezen a lapon, érdemes! A bors magic nem jó, én nem szeretem. Itt nem is lehet kapni. A házi bors tehát nagyon egyszerüen készül csak idő kell hozzá és jó üdítő is.
süti beállítások módosítása