Adományvonal

Megjelent a Konteókönyv!

Apró_konteó_230.jpg

Sanya-Csuri főz

Ez egy olyan főzőcskéző blog, amelyben a receptek sosem úgy kezdődnek, hogy "hozzávalók", és azt se mondjuk meg hány fokos legyen a sütő! Ellenben ötleteket adunk, variációs lehetőségeket sorolunk fel, a kaják többsége pedig nagyon gyorsan és kevés melóval készíthető el. Hetente egy főzési ötlet azoknak, akik eléggé lezserek és nem a konyhában akarják leélni az életüket. De szeretnek jókat enni!!

Hányan vagytok most?

website stats

Itt vannak az éhesek...

Utolsó kommentek

  • ll: 1456? Nándorfehérvári győzelem. Ezek után kérdésem ha magyar gyerek vágja a törököt, akkor annak a... (2014.11.22. 14:36) A só
  • ll: www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.zoldstudio.viragcenter.hu/fuszer/szeklice4.jpg&imgrefur... (2014.11.22. 14:10) A sáfrány
  • szilvi1960: Hát igen, úgy az igazi egy nap ha kávéval indul :) Én már megittam a reggeli tchibo adagom, és dél... (2012.03.02. 12:33) A tiltott ital, a kávé
  • albaildiko: egy kis segítséget szeretnék nyújtani, hogy ne legyen annyira koszos a gáztűzhely, a gázrozsa köré... (2011.10.22. 09:39) Sültpaprika-saláta
  • Mangi: Fantasztikus ez a recept(is)! Gyermekkorom hamisítatlan ízei. Sajnos az anyámtól nem tanultam meg ... (2011.06.10. 12:56) Salátaleves
  • Utolsó 20

Csurtusék utaznak

Nincs megjeleníthető elem

GA

A rozmaring

2010.03.23. 12:00 csurtus




Fűszeres sorozatában Viki bácsi ma a magyar népdalokból is jól ismert gyógy- és fűszernövényt, a napjainkra méltatlanul félfeledésbe merült rozmaringot (Rosmarinus officinalis) mutatja be az olvasóknak.



Azt hittem, hogy már nehéz lesz valami érdekeset találni a fűszerekkel kapcsolatban, de hamar rájöttem a tévedésemre, ahogy elkezdtem a rozmaring  után böngészni. Persze itt mifelénk [Viki bácsi Izraelben él. csurtus.] nem különlegesség, hiszen – mint a képen is látható – a mi utcánk is rozmaringbokrokkal van szegélyezve.
A neve a latin rosmarinus-ból származik: ros = harmat, marinus = tengeri, tehát a tengeri harmat, mivel a tengerparti területeket szereti, azért nő olyan szépen az utcánk szélén, hisz ez még tíz kilométerre sincs a tengertől.

Örökzöld bokor, 1-2 méter magas, és a mediterrán éghajlaton sűrűn virágzik. A fajta függvényében fehér, kék vagy rózsaszín virágjai vannak. Itt a faluban dísznövényként, élő kerítésként is ültetik, mert igénytelen és szépen lehet nyírni. A levelei keskenyek, 2-4 centi hosszúak.
A mediterrán konyha egyik népszerű fűszere, kesernyés összehúzó íze van, és frissen egyéni illata. Sült húsokhoz, halakhoz használják, egyesek teát is főznek belőle.

Mivel ha megpörkölődik, mustárhoz hasonló illatot ad, Amerikában népszerű, mint a barbeque (vagy barbecue) ízesítője. A sült burgonyára is lehet szórni, amint azt mellékelt ábránk is mutatja; nagyon jó zamatot ad neki.
Nagyon régen ismerik, nemcsak mint fűszert, hanem főleg mint gyógynövényt. Plinius (Krisztus előtt 23-79) De Materia Medica-jában leírja, hogy mi mindenre jó, és Galenius is folytatja a hagyományt. Cervantes Don Quijote-ja Fierbras-nak készít csodaírt rozmaringból.

Egészen hihetetlen dolgokat "gyógyítottak" rozmaringgal, például a tolvajlást: ecetbe áztatott rozmaringgal kenték meg a tolvaj lábait, abban a hitben, hogy ez a lábfürdő elveszi az erejét az újabb rablások vagy lopások elkövetésétől. Hát, a lábszag erejét biztosan elvette…

Jeanne de Valois (1294-1352) levelet írt Phillippa királynénak (III. Edward feleségének), melybe felhívja a figyelmét a rozmaring áldásos hatására és egyben egy pár növényt is küld neki.
A XIII.-XIV. században elterjedt egy Oleum Mirabile (Csodálatos Olaj) nevű szer, amely gyantákból és rozmaringkivonatból készült.

A leghíresebb középkori (rozmaring-alapú) gyógyszernek magyar vonatkozása van. A Magyar Királynő Vize (L'eau de la reine d'Hongrie) volt az első, szeszben oldott illatos növény, amelyet Erzsébet magyar királyné használt és melynek receptjét sajátkezűleg írta meg egy rokonának. Ez a recept állítólag a Bécsi Császári Könyvtárban található.

Egy másik legenda szerint a receptet egy francia könyvtárban levő imakönyvben találták meg, és azt Piast Erzsébet (1305-1380), Károly Róbert király felesége írta.
Annyira megfiatalodott és megszépült tőle, hogy a lengyel király el akarta venni feleségül. (Ezek szerint akkor már özvegy volt..?)

Ezek a legendák.
Konkrét adataink Joannes Praevotius-tól vannak (XVII. század), aki az Opera Medica című könyvében végre leírja a Magyar Víz készítésének módját, és azt is hozzáfűzi, hogy Erzsébet királyné a maga és a férje köszvényét kezelte vele.

Egy biztos: annak idején a Magyar Királynő Vize volt az első (és egyetlen), szesz (borszesz) alapú szagos víz, mindaddig, amíg a XVIII. században a Kölni Víz (Eau de Cologne) nem lépett a helyébe. Egész Nyugat-Európában ismert és népszerű volt már, de Magyarországon csak 1729-ben kezték megismerni és használni.

Az 1603-as londoni pestisjárvány alatt (amelynek 38 ezer áldozata volt), elterjedt a hír, hogy a rozmaring véd a pestistől. Ennek hatására egy csokor rozmaring ára felszökött hat shillingre. Hogy ez milyen drága volt, azt talán megvilágítja, hogy egy shillingért 18 gallon sört (kb. 78 litert) lehetett kapni…

Ha ez az arány még fennállna, de megkopasztanám az utcánk szélét!

De a rozmaringnak nem csak mint gyógyszer voltak csodás hatásai, hanem a puszta jelenléte is csodákat művelt. A középkorban a menyasszonyok fejére rozmaringkoszorút helyeztek és rozmaringágakat mártottak a szenteltvízbe, mert a növény emlékeztette a menyasszonyt a hűségre, szeretetre és barátságra, amit magával visz a házasságba. Ezt a szokást a trubadúrok is megénekelték, coronariának nevezve a rozmaringot.

A hírhedt VIII. Henrik negyedik feleségének, Clevei-i Annának (itt baloldalt) is rozmaringkoszorú volt a fején az esküvő alkalmából, a vendégek pedig aranyozott rozmaringágat kaptak. Igaz, hogy a hat hónapig tartó házasságból de facto nem lett semmi, és koronát sem kapott a fejére, de legalább a rozmaringkoszorús fejét nem ütötték le. Anne egy szép birtokot kapott  a csapodár Henriktől és ő volt a leghosszabb életű a feleségei közül. Azt tehát megállapíthatjuk, hogy neki biztosan jót tett a rozmaring...

Robert Hackett írt egy esküvői köszöntőt 1607-ben: "Ez a rozmaring, az ember virága, a bölcsesség, a szeretet és a hűség jelképe, ne csak a kezetekben legyen, hanem a fejetekben és szívetekben  is."

John Keats angol költő a "Szent Ágnes északája" című versében leírja a fiatal lányok rozmaringgal összefüggő praktikáit, amelyből kiderül, hogy ki lesz a jövendőbelijük. Szent Ágnes a szüzek és lányok védőszentje; január 20-án van a napja.

A rozmaring az emlékezetet is erősítette, ezért tettek a görög diákok rozmaringot a hajukba vizsgák előtt. Egy szép angol ballada is van a rozmaring hatásáról az emlékezetre; nem vállalkozom a fordítására:

Rosemary is for remembrance,
Between us day and night,
Wishing that I may always have,
You present in my sight.

Shakespeare Oféliája a Hamletben így szól: "Itt van rozmaring, hogy emlékezz reám!". Ugyancsak Shakespeare Rómeó és Júliájában Lawrence apát mondja a temetésen: „Szárítsátok le könnyeiteket és helyezzétek a rozmaringot ezekre a kedves halottakra!".

Az volt ugyanis a szokás, hogy a koporsóba és a sírkövekre rozmaringot helyeztek, hogy emlékezzenek az elhunytra, de praktikus értelme is volt: elnyomta a kellemetlen szagokat, ezért volt népszerű a francia kórházakban is.

De használták ennél furább dolgokra is. Franciaországban például a rozmaringfából az 1500-as évek környékén fésűt készítettek, mert – mint hitték – aki naponta fésülködik vele, az sohasem szédül.

A spanyolok szerint meg az járta, hogy a rozmaringág megvéd a boszorkányok rontásától. Nem tudom, hogy ez hogyan egyeztethető össze avval a hittel, mely szerint aki érzéktelenül megy el a rozmaring mellett, anélkül hogy egy ágat szakítana, az a nők mellett is érzéktelenül fog elmenni. Tehát vigyázat, uraim!
Most már tényleg csak a Kajablog kedves olvasóin múlik, hogy a rozmaringot csak a konyhában használják, vagy netán mással is próbálkoznak…

10 komment

Címkék: fűszer rozmaring viki bácsi

A bejegyzés trackback címe:

https://kaja.blog.hu/api/trackback/id/tr371860541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.03.23. 14:30:41

A portugálok is szeretik. Alecrim-nek hívják, az egyik legnépszerűbb népdaluk szól róla.
www.youtube.com/watch?v=eEn57cwEGsY

najmanna 2010.03.23. 17:46:36

az én cserepes rozmaringom kizárólag decemberben virágzik.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.03.23. 22:38:38

@najmanna:

Hibás lesz az; vissza kell vinni a bótba :-)

vén betyár 2010.03.24. 07:30:56

@Gloria Mundi: Ez nagyon szép volt, méltó a szép poszthoz.Köszönet Viki bácsinak és glória Glória Mundinak.
Ha vki mégsem ismerné / a magyar népdalokból/:

Hej, rozmaring, rozmaring.
Leszakadt rólam az ing.
Van már nékem kedvesem.
Ki megvarrja az ingem.

nicknonick 2010.03.27. 20:52:35

A lényeget lehagytam.
Nálunk, sváboknál, (jaj, lehet kiabálni!)
a Rozmaring elmaradhatatlan "kelléke" az esküvőnek.
Érdemes megnézni, valóban ott díszeleg minden házasságkötés áldásaként.
:-)

nicknonick 2010.03.31. 03:42:05

Ez így komoly?
A rozmaringhoz csupán ennyi a hozzászólás?
@vén betyár:
Igazad lehet: ennyi...
Köszönjök szépen!

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2010.04.20. 11:07:19

@MuellR:

Huszonöt (de akár húsz) rongyért el is várható, hogy minimum izgalmas legyen :-)

MuellR · http://cartoonheroes.blog.hu 2010.04.20. 17:54:40

@csurtus: Igaz!:D De talán már a Larousse név miatt sem fogunk benne csalódni! :)
süti beállítások módosítása