Gondoltam, az Ünnepek alatt úgyis mindenki degeszre zabálja magát, ha olvas hozzá valamit, ha nem.
A sok komplikált karácsonyi főzőcske után pedig itt egy üdítően egyszerű cucc, egyenesen Dani Csabától, aki ezt sk is el tudja készíteni (fiúk! ne adjátok alább: ti is képesek vagytok rá!).
A zakuszkáról volt már szó, de az egy főzős, melós, eltevős műfaj volt.
Íme az instant változat. Csabáé a szó:
Hideg zakuszka
Miután megihletett a zakuszkáról szóló poszt, úgy gondoltam, mindenféle szentségtöréseimet bevallom ezzel kapcsolatosan. A címben jelzett „hideg” jelző arra szeretne utalni, hogy ez nem főzéssel készül. Itt látjátok felsorolva a hozzávalókat (az én arányaim, fakultatívak):
2 bolgár padlizsánkrém csoda a putriszagával, (ez már ismerős kell legyen)
egy üveg ajvár (sült paprika balkán módra),
sűrített paradicsom (paradicsompüré),
hagyma, fokhagyma, só, bors, olaj.
Alább kitűnik, hogy az elkészítés nagyon egyszerűvé válik, ízben meg valami olyasmi valósul meg, ami átmenet a vinetesaláta és a zakuszka között.
Ugyanis, ha a hagyma és a fokhagyma nyers marad, akkor inkább a vinetesaláta egy turbós változata. Ha pedig sok hagymát párolunk meg és hagyjuk lehűlni, a zakuszkához közeleg. Persze, szó nincs itt téli tartósításról, csak azonnali fogyasztásról. Lentebb összeraktam a dolgokat és összekevertem. Várom, mindenki mondja el, mi fogja ezt a pacsmagot az igazitól megkülönböztetni… Tehát röviden: két bolgár csodát, meg egy ajvárt bezúdítottam egy keverőtálba:
Ez kb. így nézett ki. Ezek után jött egy kanál paradicsompüré, majd vágott hagyma és fokhagyma, só, bors és olaj.
Majd sima fakanállal összekevertem és a vége az, amiről azt állítom, nem rosszabb a zakuszkánál.
A zakuszka fíling turbózható, ha nem nyers hagymát használunk, hanem üvegesre pároltat. Kóstoljátok meg, és mondjatok róla véleményt!
Szerkesztői hozzáfűzéseim (minden bizonnyal legújabb munkámmal összefüggő szakmai ártalom):
1. Meggyőződésem, hogy a zakuszkához erősen hasonló trutyit kapunk, érdemes kipróbálni.
2. Decemberi temesvári utam során hazafelé bementem egy Billá-ba, és nagy örömmel tapasztaltam, hogy legalább 5 féle zakuszka kapható eltéve, üvegekben, ahogy kell. Végre! Többféle márka, többféle íz - fogyasztói társadalom, hanemegyéb.
3. A közzétett képekért a felelősséget a szerző vállalja, én nem is merek arra gondolni, hogy mikre fogtok asszociálni... :)))
Utolsó kommentek