Adományvonal

Megjelent a Konteókönyv!

Apró_konteó_230.jpg

Sanya-Csuri főz

Ez egy olyan főzőcskéző blog, amelyben a receptek sosem úgy kezdődnek, hogy "hozzávalók", és azt se mondjuk meg hány fokos legyen a sütő! Ellenben ötleteket adunk, variációs lehetőségeket sorolunk fel, a kaják többsége pedig nagyon gyorsan és kevés melóval készíthető el. Hetente egy főzési ötlet azoknak, akik eléggé lezserek és nem a konyhában akarják leélni az életüket. De szeretnek jókat enni!!

Hányan vagytok most?

website stats

Itt vannak az éhesek...

Utolsó kommentek

  • ll: 1456? Nándorfehérvári győzelem. Ezek után kérdésem ha magyar gyerek vágja a törököt, akkor annak a... (2014.11.22. 14:36) A só
  • ll: www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.zoldstudio.viragcenter.hu/fuszer/szeklice4.jpg&imgrefur... (2014.11.22. 14:10) A sáfrány
  • szilvi1960: Hát igen, úgy az igazi egy nap ha kávéval indul :) Én már megittam a reggeli tchibo adagom, és dél... (2012.03.02. 12:33) A tiltott ital, a kávé
  • albaildiko: egy kis segítséget szeretnék nyújtani, hogy ne legyen annyira koszos a gáztűzhely, a gázrozsa köré... (2011.10.22. 09:39) Sültpaprika-saláta
  • Mangi: Fantasztikus ez a recept(is)! Gyermekkorom hamisítatlan ízei. Sajnos az anyámtól nem tanultam meg ... (2011.06.10. 12:56) Salátaleves
  • Utolsó 20

Csurtusék utaznak

Nincs megjeleníthető elem

GA

Instant zakuszka férfimódra

2008.01.13. 09:00 Csuri / Bariildi

Jó nagy kihagyás után jelentkezünk újra ennivalóval...
Gondoltam, az Ünnepek alatt úgyis mindenki degeszre zabálja magát, ha olvas hozzá valamit, ha nem.

A sok komplikált karácsonyi főzőcske után pedig itt egy üdítően egyszerű cucc, egyenesen Dani Csabától, aki ezt sk is el tudja készíteni (fiúk! ne adjátok alább: ti is képesek vagytok rá!).

A zakuszkáról volt már szó, de az egy főzős, melós, eltevős műfaj volt.
Íme az instant változat. Csabáé a szó:


Hideg zakuszka

Miután megihletett a zakuszkáról szóló poszt, úgy gondoltam, mindenféle szentségtöréseimet bevallom ezzel kapcsolatosan. A címben jelzett „hideg” jelző arra szeretne utalni, hogy ez nem főzéssel készül. Itt látjátok felsorolva a hozzávalókat (az én arányaim, fakultatívak):

2 bolgár padlizsánkrém csoda a putriszagával, (ez már ismerős kell legyen)
egy üveg ajvár (sült paprika balkán módra),
sűrített paradicsom (paradicsompüré),
hagyma, fokhagyma, só, bors, olaj.
















Alább kitűnik, hogy az elkészítés nagyon egyszerűvé válik, ízben meg valami olyasmi valósul meg, ami átmenet a vinetesaláta és a zakuszka között.

Ugyanis, ha a hagyma  és a fokhagyma nyers marad, akkor inkább a vinetesaláta egy turbós változata. Ha pedig sok hagymát párolunk meg és hagyjuk lehűlni, a zakuszkához közeleg. Persze, szó nincs itt téli tartósításról, csak azonnali fogyasztásról. Lentebb összeraktam a dolgokat és összekevertem. Várom, mindenki mondja el, mi fogja ezt a pacsmagot az igazitól megkülönböztetni… Tehát röviden: két bolgár csodát, meg egy ajvárt bezúdítottam egy keverőtálba:















Ez kb. így nézett ki. Ezek után jött egy kanál paradicsompüré, majd vágott hagyma és fokhagyma, só, bors és olaj.















Majd sima fakanállal összekevertem és a vége az, amiről azt állítom, nem rosszabb a zakuszkánál.















A zakuszka fíling turbózható, ha nem nyers hagymát használunk, hanem üvegesre pároltat. Kóstoljátok meg, és mondjatok róla véleményt!


Szerkesztői hozzáfűzéseim (minden bizonnyal legújabb munkámmal összefüggő szakmai ártalom):
1. Meggyőződésem, hogy a zakuszkához erősen hasonló trutyit kapunk, érdemes kipróbálni.
2. Decemberi temesvári utam során hazafelé bementem egy Billá-ba, és nagy örömmel tapasztaltam, hogy legalább 5 féle zakuszka kapható eltéve, üvegekben, ahogy kell. Végre! Többféle márka, többféle íz - fogyasztói társadalom, hanemegyéb.
3. A közzétett képekért a felelősséget a szerző vállalja, én nem is merek arra gondolni, hogy mikre fogtok asszociálni... :)))

11 komment

Címkék: előétel zakuszka hidegétel

A bejegyzés trackback címe:

https://kaja.blog.hu/api/trackback/id/tr18294768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.01.14. 13:46:52

Hú, te Csaba!

Az utolsó fotó színvilága olyan... olyan nem evilági...

Dani Csaba 2008.01.14. 22:14:24

Tiboru!
Neked megsúgom: aki megkóstolja, az is hamarosan nem evilági lesz.

Baranyi Sanya 2008.01.16. 00:52:48

Le a kalappal! Leköröztél a kreativitással.
Ezentúl játszhatjuk azt, hogy én meg írom, hogyan készültek bizonyos hagyományos receptek nagyanyáink módszerével, te pedig lefordítod XXI. századira. Rövid, egyszerű és nagyszerű!

Dani Csaba 2008.01.17. 04:04:03

Kedves Ildikó néni!
Köszönöm szépen, ez nagyon jól esett!

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.06.22. 22:46:16

Na, mióta keresek valami egyszerű receptet zakuszkához! Sajnos, olyan ritkán jutok haza/hozzá, hogy ennek most teljesen örülök.

pinkfog · http://WWW.PINKFOG.MLAP.HU 2008.08.18. 19:50:42

Húha, nagy bajban vagyok... Van kb 1,5 kg padlizsánom, mert imádom. Rákeresek a gugliban az ajvárra, mert ez a kajanév jutott eszembe. Erre miket látok? Zakuszka..padlizsánkrém..ajvár így, meg úgy.. Horvát, szerb, bolgár, erdélyi?
Akkor most mit is kezdjek a gyönyörű padlizsánjaimmal?

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.08.19. 11:08:13

Egy sima padlizsánkrémmel indíts; aztán - miközben eszegeted - spekulálhatsz azon, hogy a következő lépés mi legyen :-)

ágika 2008.08.23. 17:10:32

"Hamis" padlizsánkrémet csináltam vagyis kuktában párolt padlizsánnal indítottam a dolgot. Sokkal hamarabb készen van és nem kell ebben a hőségben a sütőt begyújtani.

ekkerjoz 2008.09.01. 22:09:00

Mostanában padlizsánt grillezünk, alufóliába olajat csurgatok, az egy centis szeleteket sózom, picit borsozom, a fóliabatyu megy a rácsra, tíz percig.
Mint a mussaka, akkor jó, ha kicsit megég, egyébként krémes állaga lesz.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.09.04. 18:14:49

Hm, ez az alufóliás technológia egészen jónak tűnik...

Eddig ahányszor megpróbáltam simán grillezni a padlizsánt, mindig vagy kiszáradt, vagy kiszáradt.

cromwell2.0 2008.09.06. 18:24:21

Alufólia OK. Krémes elfolyás esetén mondhatjuk, hogy jön a krém és eleve ezt terveztük:)
süti beállítások módosítása