PADLIZSÁNLEVES
Ajánlás: Viki „bácsinak”
Galambos Viktor, blogunk kedvenc Viki „bácsija” egy ilyen című elbeszélésében enyhe megvetéssel szemlél egy tengerre vetődött keletnémet házaspárt, akik a padlizsánból éppen levest próbálnak készíteni, mert a vinetesalátát mint olyant nem ismerik. Persze a finom új receptből tartós barátság szövődik.
Nos innen a kihívás, megmutatni, hogy a padlizsánból hasonlóan finom leves is készíthető. Mi rendszeresen esszük, amikor szezonja van.
Egy nagy fej hagymát hámozás után egészen apróra vágunk és 3 literes lábasban annyi olajjal, amennyi elfedi a lábos alját, párolni tesszük, egy kiskanálnyi sóval.
Közben két közepes nagyságú padlizsánt inox késsel (hogy ne feketedjen!) vékonyan meghámozunk, majd vágódeszkán (lapítón) 1.5 x1.5 cm-es kockákra daraboljuk, és a már fonnyadó hagymával tovább pároljuk, amíg a belőle kiereszkedő víz elapad.
Akkor púpos kanál liszttel megszórjuk, összekeverjük és két liter hideg vízzel feleresztjük, felforraljuk. Kevés Knorral, vagy hasonló ételízesítővel dúsítjuk, amennyit a sóssága enged. Két evőkanál citromlevet vagy balzsamecetet teszünk hozzá. Friss petrezselyemzölddel és kaporzölddel, esetleg tejföllel tálalható.
Változatok: Aki nem fél a kalóriáktól, egy tojásból és lisztből kevert csurgatott tésztával, vagy apró-galuskával dúsíthatja.
Ha csak egy padlizsánunk van, kis cukkinivel vagy főzőtökkel is lehet szaporítani.
Utolsó kommentek