A folytatásban elsősorban a mentaszósszal tartozom.
Ehhez képest a mellékelt képen éppen jómagam vagyok látható (Etivel a háttérben), de biztos megbocsátjátok, mert a jobb kezemben lévő elegáns szószos tálban viszont a mentaszósz van!
Kattints, ha kíváncsi vagy!
Mentaszósz elkészítése:
Hát kell hozzá friss menta, sok. Nagggyon sok!!! Most megpróbálom belőni nektek, hogy kb. mégis mennyi: ha leszedtek olyan 30-40 cm magas mentaszárakat, amelyeken dúsan van levél, akkor ilyenből kell legalább 20-25 szál. Igaz, hogy ez egy eléggé rendes adagra (kb. 6-7 deci) elég.
Ha többféle menta van kéznél (bors-, fodor- és másféle), antúl jobb.
A mentaleveleket meg kell mosni és csak nagyjából felvagdosni, majd a tálba fele joghurtot - fele tejfölet tenni (lehet csak ez, csak az, vagy akár egy kis tejszín is mehet bele), majd a botmixerrel nekiesni.
Én tettem még bele vagy fél deci finom olívaolajat, attól még "csúszósabb". Ízesítés: kis cukor, só, fehérbors.
Ne aggódjatok: van íze, hogy finoman fejezzem ki magam, nem kell fűszerezni. Az a jó, ha a sűrűségét maga az összeturmixolt mentalevél adja...
Nos, ez frissen meglehetősen intenzív illatú és ízű, de érdekesképpen másnapra, pláne harmadnapra sokat veszít a mentolos aromából - de még akkor is nagyon finom, csak nem olyan átható.
A bal kezemben, valamint a fenti képen egy roppant egyszerű, de nagyon kellemes előétel látható: fehér valamilyen túrón paradicsom karikák.
Ilyet először a franciáknál ettem/láttam, de azóta már rájöttem, hogy ez is egy mediterrán kombó: valamilyen fehér sajtra rávágjuk a paradicsomot, öntünk rá kis olivaolajat, és zöldfűszerrel díszítjük, ízesítjük.
A Magyarországon is kapható választékból a sajt lehet:
1.) feta (konzerves, dobozos, vagy kilóra kapható pl. a bolgár feta), ez picit sózott;
2.) mozzarella (a zacskós, lében úszós, vagy a szárazabb ún. pizza-mozzarella, vagy a kilóra kimért), ez általában sótlan;
3.) friss juhsajt;
4.) kecskesajt.
Romániában a telemea (ez sós) vagy a friss "kás" (ez enyhén sós vagy sótlan) használható hozzá.
A paradicsom az paradicsom, és ezzel kapcsolatban vannak nekem sirámaim, de hagyjuk.... :(
A zöldfűszeres ízesítésre a klasszikus a mentalevél vagy bazsalikom. Ezt nem tettem rá, elvégre ha valaki akart egy 'icipici' mentaízt, ott volt a mentaszósz.
Lestyánlevelet, zellerzöldet, petrezselyemzöldet, citromfüvet és isten tudja még mi mindent lehet rádobálni, nem túl apróra vágva.
Én most egy kis hagymával is kombináltam: a sajtszeleteken főzőhagyma van szeletelve (vagyis amit így hívnak, és tulajdonképpen kifejesedett, idei friss). Ez nagyon leves és gyengéden csíp - mi nagyon szeretjük, salátákba melegen ajánlom, amíg tart a szezonja.
A maga egyszerűségében ez a kis kiegészítő a húsok mellé nagyon finom tud lenni, mindenki nagyon díjazta.
Csaba pedig meglepett bennünket olyasmivel, ami nekem nem jutott eszembe - pedig vétek lett volna kihagyni.
A muzsdéj-ról van szó!
A fokhagyma-esszencia a két kis füles bögrében látható.
Magyarázatra csak a piros színű szorul, amihez íme a receptkiegészítés: Csaba azt tanulta egy szucsávai tanártól (vagy kitől), aki időközben már meg is őrült (de állítólag nincs szoros koreláció!!!), hogy a kész muzsdéjba paradicsompürét kell keverni. És halhoz például tilos másfajtát használni.
Halunk ugyan nem volt, de a társaság kifejezetten i-mád-ta a paradicsomos muzsdéjt, és a nemparadicsomosat is.
Tehát a kertiparti teljes menüje mindösszesen: sült húsok melegen és hidegen, salátatál, paradicsomos-fehér sajtos tál, mentaszósz, muzsdéjok. És kenyér (nem baj, ha valami finom, friss, magvas, házi, többféle).
Erre pedig már lehet inni is - hogy a kajálás mellett a másik lényeges dologról se feledkezzünk meg!!
Utolsó kommentek