Adományvonal

Megjelent a Konteókönyv!

Apró_konteó_230.jpg

Sanya-Csuri főz

Ez egy olyan főzőcskéző blog, amelyben a receptek sosem úgy kezdődnek, hogy "hozzávalók", és azt se mondjuk meg hány fokos legyen a sütő! Ellenben ötleteket adunk, variációs lehetőségeket sorolunk fel, a kaják többsége pedig nagyon gyorsan és kevés melóval készíthető el. Hetente egy főzési ötlet azoknak, akik eléggé lezserek és nem a konyhában akarják leélni az életüket. De szeretnek jókat enni!!

Hányan vagytok most?

website stats

Itt vannak az éhesek...

Utolsó kommentek

  • ll: 1456? Nándorfehérvári győzelem. Ezek után kérdésem ha magyar gyerek vágja a törököt, akkor annak a... (2014.11.22. 14:36) A só
  • ll: www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.zoldstudio.viragcenter.hu/fuszer/szeklice4.jpg&imgrefur... (2014.11.22. 14:10) A sáfrány
  • szilvi1960: Hát igen, úgy az igazi egy nap ha kávéval indul :) Én már megittam a reggeli tchibo adagom, és dél... (2012.03.02. 12:33) A tiltott ital, a kávé
  • albaildiko: egy kis segítséget szeretnék nyújtani, hogy ne legyen annyira koszos a gáztűzhely, a gázrozsa köré... (2011.10.22. 09:39) Sültpaprika-saláta
  • Mangi: Fantasztikus ez a recept(is)! Gyermekkorom hamisítatlan ízei. Sajnos az anyámtól nem tanultam meg ... (2011.06.10. 12:56) Salátaleves
  • Utolsó 20

Csurtusék utaznak

Nincs megjeleníthető elem

GA

Tökfőzelék light

2008.07.05. 23:28 Csuri / Bariildi

Mit lehet még a tökfőzelék készítéséről írni - kérdezheti bárki joggal - hiszen ezt mindenki meg tudja főzni, a recept egymillió éve megvan, és ugyanaz.

Én mégis úgy gondolom, hogy az anyukám (Sanya) által szabadalmazott egyszerűsített verzió kicsit más. Én már mindig csak így készítem.

Rögtön az elején azzal kezdünk, hogy - a szokásokkal ellentétben - NEM reszeljük le a tököt!

Mitöbb: most, amikor még nagyon zsenge, és a magok is puhák benne, a magokat és a magházat sem dobjuk ki. Nagyon jól elvan az a főzelékben, miért kellene kidobálni?
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kockákra vágjuk és beledobjuk egy teflon edénybe (amelynek persze az alján már felmelegítettünk nagyon kevés olajat). Kicsit megsózzuk, elkevergetjük a sóval, ettől levet fog engedni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szokásostól itt két dolog is eltér.

Egy: isten ments nyersen megsózni, hogy levet engedjen, és kicsavarni a levét!!! Ha rám hallgattok, semminek nem csavarjátok ki a természetes levét, annak ellenére, hogy a szakácskönyvek és a goldenblog-nyertes főző blogok némelyike ezt javasolják. Marhaság! Se a feketereteknek, se a káposztának, se semminek nem szabad eldobni a természetes levét, amit sózás hatására enged, csak azért hogy esetleg szebben mutasson. Egyétek csak meg azt a levet, jót tesz nektek :)

Kettő: szokás a lereszelés után megecetezni a tököt. Nos, ettől egy egészen más stílusú tökfőzeléket kapunk, mert az ecet hatására nem fő szét, hanem a darabok (pláne a kicsi reszelt csíkok) egyben maradnak.

A mi kis klockáink (főleg, hogy a még nagyobb víztartalmú magház-izé is benne van) ellenben szét fognak főni, mint a fene:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Félreértések elkerülése végett: a fent látható állapot nem úgy jött létre, hogy bármilyen folyadékot töltöttem volna a tökhöz. Ez kizárólag saját lé! Naugye, hogy hülyeség lett volna kicsavarni, majd vízzel pótolni!

Addig kell így főzögetni, és időnként kicsit kavargatni, amíg a kockák nagy része szétmegy a fövéstől. Kinézetre kb. mint fent.

Ezután be kell habarni. Ezt lehet úgy, hogy 3-4 evőkanál lisztet hideg tejjel csomómentesre elkeverünk, és a fövő masszához hozzáadjuk. Bátrabbaknak az is megoldás, ha a lisztet rászórják a tökre:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

belekevergetik, lehetőleg szintén elérve a csomómentességet, és utána hideg tejjel felöntik.

Akár így, akár úgy, ezután pár percig kevergetni kell. A liszt+tej hozzáadása után feltétlenül fel kell forrnia legalább egyszer, hogy a liszt ne maradjon 'nyers' benne. Amikor kavargatjuk, érezni fogjuk, hogy sűrűsödik a liszttől, igény szerint lehet tejjel tovább hígítani. Én spéci azt szeretem, ha eléggé híg, ne legyen vastag, csirizes a liszttől.

Amikor felforrt és valószínűleg puffog már a habarással, akkor tegyük bele a vágott kaprot. Ilyenkor persze frisset! egészen más az íze, mint a szárítottnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ragozás

Aki szereti, hogy savanykás legyen a tökfőzeléke, az tej helyett használhat kefírt hozzá (mert sajnos Magyarországon egyszerűen ismeretlen fogalom a kereskedelmi forgalomban az aludttej - pedig az lenne az igazi).

Lehet nyugodtan ecettel is savanyatni a végén, nem veszik össze a tejjel - nem tudja már kicsapni.

A kaprot be lehet fagyasztani megmosva, összevágva, így teljesen megőrzi a friss ízét, sokkal jobb, mint a szárított.

A tökfőzeléket pedig lehet melegen enni, de a maradékot - például sült húsokhoz - hidegen is ajánlom, úgy is nagyon kellemes!

15 komment

Címkék: zöldség tök tökfőzelék melegétel

A bejegyzés trackback címe:

https://kaja.blog.hu/api/trackback/id/tr3555219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cromwell 2008.07.06. 09:12:39

Igen, ez az igazi! Fogadott sváb nagyanyám is mindig így készítette. És minden változtatás nélkül alkalmazni lehet karalábéra is. Az is finom...

ágika 2008.07.06. 20:47:02

A besózás-kicsavarást én se csinálom, mert minek kicsavarni ha utána vizet öntök hozzá eddig azt hittem ez az én találmányom.
Persze egy csomó mást sem a szakácskönyvek leírása szerint csinálok.
Ha írnék szakácskönyvet akkor minden receptet logisztikailag terveznék meg.

Csuri / Bariildi 2008.07.06. 21:57:58

Ágika,

örömmel hallom hogy te is a dolgok természetes rendjének, akarom mondani, LEVÉNEK híve vagy :)
A logisztikával mondasz valamit... Csak nem ilyen területen dolgoztál? Mert én vagy 12 évig igen - igaz speciális, de mégiscsak a logisztika részterületén.
Láccik ez a receptjeimen vajon?? :))

ekkerjoz 2008.07.07. 10:19:17

Egy-két liter aludttej mindig van itthon, szerencsére. Hőségben nem is igen eszünk mást, egész nyáron. Meg persze hideg dinnyét.
Tököt két-három kilót szoktam egyszerre főzni, fej hagymát reszelek alá az olajba, üvegesre melegítve, mert az én sváb nagyanyám így mutatta.
Érdekes módon, itthon mind a két fiam szereti a tökfőzeléket, menzán nem eszik meg.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.07.07. 13:26:41

ekkerjoz,

gyerekkoromban ki lehetett volna kergetni a világból a tökfőzelékkel - ez volt gyakorlatilag az egyetlen kaja, amitől sírni tudtam, ha megláttam.

Amióta felnőttem és Csuri készíti nekem (khm, khm...), azóta még szeretem is.

Khm-khm.

ágika 2008.07.07. 14:01:35

Hosszú ideig dolgoztam egy mammut őskövület logisztikai cégnél, de elsősorban humán területen. Viszont amióta a gyesről visszamentem dolgozni folymatos időhiányom van, ezért próbálok ahol lehet rendszerezni.

Benikuty 2008.07.07. 14:04:51

Az a hagyma oda Ekkerjoz nagyon kell, meg a sok aludttej. Az én tököm csak úgy zöldell a sok kaportól:) Ilyenkor hetente kétszer!

ekkerjoz 2008.07.07. 19:50:33

Csuri/Bariildi, kedves Szerzők,

kérek szépen egy tökös rétes receptet mielőbb postolni, nem esne rosszul, pláne, ha kerülne bele egy kis nyári alma...:)))

Üdv:EJ

Benikuty 2008.07.07. 21:09:37

Aztán Ekkerjoz, hol vegyünk hozzá olyan lapos cirmos almát? Olyan borízűt? Vagy Óballán terem?

ekkerjoz 2008.07.08. 06:10:48

Gábor, ez nem lehet probléma, most van a szezonja, az árpával érő körtével együtt. Minden rendes piacon van ilyenkor nyári alma és körte...
Óballán terem mindkettő, a honlapon van is egy fotó, mikor virágoznak, végig a főúton a fák.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.07.08. 11:01:53

Forgassátok a kést, forgassátok... finom, kapros, savanykás, tejfölös... Mmmmm.... Erre fel annyi főzeléktök sem terem errefelé, amit a szemembe tehetnék :-((

:-)

Sanya 2008.07.08. 21:06:13

Kedves Hobbiszakács! A tegnap is a tavaly termesztett és kockára vagdosva megfagyasztott tökből készítettem a nagyon gyorsan sürgös tökfőzeléket a kalákában nálunk takarító barátoknak.
(két hete meszelünk ugyanis)
De ha nincsen fagyasztói kapacitás, akkor a tököt csavaros üvegben is nagyon jól lehet konzerválni, igaz ilyenkor nagy reszelőn kell felaprítani, hogy többet lehessen az üvegbe tömködni, enyhe besózás után. A literes üvegbe rakott tök tetejére két kanál kilenc fokos ecetet teszünk, késhegyni szalicilt, vagy benzoésavat. (Konzerváló port)A csavaros üveg lezárása után egy nagy lábosba állítjuk egymás mellé az üvegeket, közéje csomagoló, vagy újságpapír réteget tekergetünk, majd annyi vizet öntünk alája, hogy félig legyen.
Vagy a sütőbe helyezzük, ahol fél órán át sterilizáljuk, vagy a kályha tetején forraljuk, miközben nedves ruhával és egy másik lábassal lefedve gőzben dunsztoljuk fél óra hosszat. Az üvegek közé azért kell papírt rakni, hogy forrás közben az üvegek ne koccanjanak össze és ne törjenek el.Lassú kihűlés után a kamrapolcon egy évig is jól eltartható.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.07.09. 08:57:22

Köszönöm szépen a dunsztolási útmutatót! :-) Annyira pontos és élethű leírás, hogy még az újságpapír alatt rotyogó víz hangját is vélni hallottam. Mennyi mindenre jó volt az (újságpapír). Most meg az ablaküveg szárazra törlése közben kibocsátot sikító hang jött be.
Kivágom a szöveget és elteszem, jó lesz az emlékirataimhoz. (Valszínű elfelejtem a forrást megadni, dehát annyian fognak úgyis perelni...)

:-))))))))))

Csuri / Bariildi 2008.07.13. 17:50:18

Hobbiszakács,

most látom, hogy te szegény Stockholmban szenvedsz...
Csak félig mondom viccelődve!
És ott ezexerint nincs közönséges tök. Tejóég! Kénytelen vagy állandóan rákot, szarvasflekkent és lazacot enni.
A francba!
:))
Jó, jó, tudom hogy mindent meg lehet unni, és néha az ember a legegyszerűbb ízekre vágyik a legjobban, értem én...
Csur

salyn 2008.08.13. 22:06:38

No mármost, ilyet is szoktam, de a legjobban a tökpaprikás jött be: megdinszteli az ember azt a hagymát olajon, rázúdítja a felkockázott, besózott zsenge tököt, rá egy kiadós kanál pirospaprika, és hadd főjön a saját levében. Amikor puha, le lehet venni a tűzről, és ekkor zutty egy nagy csomó friss kapor meg egy bögre házi tejföl vagy aludttej (amit egy-két kanál lével érdemes előbb kikeverni, hogy ne kapjon össze a hirtelen forróságtól). Kész.
És nyilván jó ez hússal is, de a legeslegjobb kérges krumplival: főtt krumplit egészben vagy legföljebb félbevágva pirosra sütsz, oszt' annyi.
El ne felejtsünk mellőle egy laza fröccsöt vagy jó száraz rozét.
süti beállítások módosítása