Adományvonal

Megjelent a Konteókönyv!

Apró_konteó_230.jpg

Sanya-Csuri főz

Ez egy olyan főzőcskéző blog, amelyben a receptek sosem úgy kezdődnek, hogy "hozzávalók", és azt se mondjuk meg hány fokos legyen a sütő! Ellenben ötleteket adunk, variációs lehetőségeket sorolunk fel, a kaják többsége pedig nagyon gyorsan és kevés melóval készíthető el. Hetente egy főzési ötlet azoknak, akik eléggé lezserek és nem a konyhában akarják leélni az életüket. De szeretnek jókat enni!!

Hányan vagytok most?

website stats

Itt vannak az éhesek...

Utolsó kommentek

  • ll: 1456? Nándorfehérvári győzelem. Ezek után kérdésem ha magyar gyerek vágja a törököt, akkor annak a... (2014.11.22. 14:36) A só
  • ll: www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.zoldstudio.viragcenter.hu/fuszer/szeklice4.jpg&imgrefur... (2014.11.22. 14:10) A sáfrány
  • szilvi1960: Hát igen, úgy az igazi egy nap ha kávéval indul :) Én már megittam a reggeli tchibo adagom, és dél... (2012.03.02. 12:33) A tiltott ital, a kávé
  • albaildiko: egy kis segítséget szeretnék nyújtani, hogy ne legyen annyira koszos a gáztűzhely, a gázrozsa köré... (2011.10.22. 09:39) Sültpaprika-saláta
  • Mangi: Fantasztikus ez a recept(is)! Gyermekkorom hamisítatlan ízei. Sajnos az anyámtól nem tanultam meg ... (2011.06.10. 12:56) Salátaleves
  • Utolsó 20

Csurtusék utaznak

Nincs megjeleníthető elem

GA

A paprika

2010.01.29. 13:00 csurtus


Ha azt mondom: magyar fűszer, száz véletlenszerűen kiválasztott alanyból legalább 95 a paprikát fogja megnevezni. Illendő tehát, hogy ne maradjon ki a fűszer-sorozatunkból. Viki bácsi gondoskodott arról, hogy ezt a hibát ne kövessük el.


Talán mondanom sem kell, hogy a paprika a legmagyarabb fűszer, Magyarország meg a paprika-nagyhatalom, s azt hihetnénk, hogy ez mindig is így volt. Pedig Mátyás király életében nem evett egy jó paprikás csirkét, és a gulyást sem ismerte! Ennek egészen egyszerű oka van, tudniillik az, hogy Mátyás 1490-ben halt meg, Kolumbusz Kristóf hajóorvosa, bizonyos Diego Alvarez Chanca pedig csak 1494-ben hozta a paprikát Amerikából Európába, és – ahogyan azt látni fogjuk – még évszázadokig tartott, amíg a növény eljutott Magyarországra.

Az amerikai kontinensen már Krisztus előtt 7500-ban használták, s Ecuador mai területén Krisztus előtt 6000-ben kezdték termeszteni.

A paprika nevéről sok történet forog közszájon. Egy indiai legenda szerint egy hindu hívőről, Rish Paprike-ről kapta a nevét, mások szerint a latin piper ment át a szláv nyelvekbe és lett belőle borsocska, azaz pipperke.

De van egy magyar legenda is a nevéről. A paprika a törökök közvetítésével került Magyarországra. Először Szenczi Molnár Albert ír róla 1604-ben (még nem hívják paprikának). A hagyomány szerint a szegedi franciskánusok kolostorában kezdték termeszteni, és olyan csípős volt, hogy a papoknak, akik ették, kicsordult a könnye. Innen lett pap-ríkató. A paprika szó írásban először 1748-ban bukkan fel: egy szegedi feljegyzésben olvasható.

Ezek legendák, viszont a spanyol nyelvbe Kolumbusz hibás elnevezéséből lett pimiento, ami tulajdonképpen borsot jelent. A francia nyelvbe is átvették, mint poivron, vagy piment.

Dániában borsgyümölcsnek nevezik, amely elnevezés nem is olyan hibás, hiszen növénytanilag a paprika (Capsicum annuum) bogyós gyümölcs, nem pedig zöldség, ahogyan általában hiszik.

Magyarországon bolgár kertészek kezdték termeszteni a paprikát, de nagyobb mértékben csak az 1831-es kolerajárvány által és alatt terjedt el, amikor a kór ellen a paprikapálinkát kezdték használni gyógyszerként.

Ha a paprikának nem is Magyarország az őshazája, két dologban a magyaroké az elvitathatatlan elsőbbség. Az egyik az, hogy elsőként Magyarországon kezdték őrölni a szárított paprikát, s ily módon a por alakú paprika terjedt el az egész világon. A másik magyar prioritás pedig Szent-Györgyi Albertnek köszönhető, aki 1932-ben paprikából vonta ki az általa felfedezett C-vitamint, amiért 1937-ben fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat kapott.

Jelenleg Szentes, Kalocsa és Szeged környékén termesztik a világhírű magyar paprikát. A tavaszi fagyosszentek elmúltával ültetik ki a palántákat, a nyár folyamán kapálják, s ha kell, öntözik. Ezt követően szeptemberben - Kisasszony napja után – kezdik szedni, 10-14 naponként, egészen az első fagyokig. A leszedett paprikát felfűzik, a napon szárítják, azután kimagozzák és megőrlik, régente a külükben, újabban a paprikamalomban. A porrá őrölt paprikát Spanyolországban tölgyfával füstölik, ez különleges ízt ad neki.

A magyar paprika két legismertebb fajtája az édes nemes, amelynek élénkpiros színe van, és a csípős, amelynek nincs olyan szép színe, de az íze erőteljesebb. Egy jó paprikáshoz mindkét fajtára szükség van.

És ha már a csípősségnél tartunk: tudva, hogy kitesszük magunkat a különböző kommenteknek, mégis meg kell említenünk két magyar szólást. Az egyik még a Wikipédiában is benne van, mármint hogy „A jó paprika kétszer csíp!”; gondolom, magyarul beszélő olvasóinknak nem kell magyarázni, mint ahogy az angol Wikipédiában teszik. A másik mondás pedig, amit elég sűrűn használunk izgága emberekre az, hogy „Paprika van a seggében!” (és nem gyömbér!).

Visszatérve a csípős paprikához, ez távolról sem a legcsípősebb, hisz mindannyian ismerjük a pitykepaprikát, vagy a chilit és társait.

A paprika csípősségét 1912-ben kezdte mérni Wilbur Scoville, az általa felfedezett organoleptikus módszerrel, ami abból állt, hogy cukros vízben addig hígítják a paprikát, ameddig a csípőssége már nem érezhető. Ezt öt szakképzett kóstolónak kell jóváhagynia. Ez persze nem volt egy objektív eljárás; jelenleg kromatográfiai módszereket használnak a méréshez.

A Scoville-féle mérés eredményét a hígítás arányával fejezik ki, az úgynevezett Scoville-számmal (vagy Scoville-hőegységgel, Scoville Heat Unit, SHU). A kromatográfiai eredményeket az amerikai standard egységgel (ASTA) fejezik ki: 1 SHU = 15 ASTA.

És most nézzük, mennyire csípős is a paprika:

- Friss zöld paprika (bell pepper, lehet más színű is): 0 SHU
- Mexikói zöld chili: 1.500 SHU
- Magyar édes-nemes: 2.500 SHU
- Jalapeño: 6.000 SHU
- Magyar csípős: 8.000 SHU
- Habanero: 300.000 SHU
- Naga Jolokia (Indiából): 1.000.000 SHU

Ez az utóbbi különben a világ legcsípősebb paprikája, legalábbis a Guinness szerint. Ennél már csak a paprikából kivont tiszta kapszaicin csípősebb, mégpedig tizenhatszor, azaz 16.000.000 SHU.
Hogy ez mit jelent, azt csak úgy tudnánk érzékeltetni, hogy elmondjuk: ha egy olimpiai úszómedencébe (50 x 25 x 2 m) 150 gramm kapszaicint teszünk, a medence vize csípős lesz!

Érdekességként elmondom, hogy a klasszikus (önvédelmi célra használt) civil könnygázpermetek 2 millió és 3 millió közötti SHU-val rendelkeznek, míg a tömegoszlatásra is használtak 4-5 millió SHU-val. Persze a kapszaicin-tartalmúakról beszélünk. csurtus.

Láttam egyszer a tévében, hogy egy doboz kapszaicint úgy kezeltek, hogy a laboránsok úgy voltak felöltözve, mint az űrutasok, mert a kristályos kapszaicin érintése  is katasztrófális következményekkel jár, nem szólva a belégzéséről, vagy ha a szemekbe kerül.

A paprika felhasználásáról nem kell sokat írnom, hiszen mindnyájan paprikáson, pörköltön, gulyáson és a paprikával jól megfűszerezett kolbászféléken nevelkedtünk. Talán még a spanyol kolbászféléket kellene megemlíteni: a chorizót és a sobrasadát, amelyekből ugyancsak nem sajnálják a paprikát.

A finneknek van egy érdekes szokásuk: az esküvőn a mennyasszony férfirokonainak a fejét megszórják paprikával. Nem tudom, mi célból, hátha majd ti, a kommentekben.

Az itteni [izraeli. csurtus] arab vedéglőkben is megszórják a humuszt paprikával, és  a sokféle saláta mellé adnak egy paprikás pitát.

A paprika a köztudomású C-vitaminon kívül B-vitaminokat, káliumot, magnéziumot és vasat is tartalmaz.

A kapszaicint fájdalomcsillapítókba keverik, elhízás ellen is ajánlják, sőt: állatkísérleteken a rákellenes hatását is kimutatták. De vigyázat: a csípős ételek túlzott fogyasztása gyomorrákot vagy nyelőcsövi refluxot is okozhat, így hát a csípőst is csak módjával!

31 komment

Címkék: paprika fűszer viki bácsi

A bejegyzés trackback címe:

https://kaja.blog.hu/api/trackback/id/tr191712254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vén betyár 2010.01.29. 13:56:44

Felpaprikázódtam, mert nem kaptam paprikapálinkát.
Nagyon jó, már nagyon hiányzott.
Pap-ríkató - hát ez!Csudálatos!
Katonaként kóstoltam Pécs melletti sváb faluban készült hurkabélbe töltött paprikás kolbászt /stifolder?/, az is jó erős és finom volt.
Paprikajancsi mennyire magyar vagy nemzetközi?

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.01.29. 15:58:11

Érdekes poszt, gratula. A könnygáz-info meglepett. Eztán még kevésbé megyek tv-székházat ostromolni :)

vén betyár 2010.01.29. 16:26:57

A gázfegyverek tölténye 8o vagy 12o mg hatóanyagot tartalmaz.Egyetlen töltény kilövése 2-3 X nagyobb hatást fejt ki mint az engedélyezett engedély nélkül vásárolható gázspray-k egyetlen flakonja.

MuellR · http://cartoonheroes.blog.hu 2010.01.31. 02:34:39

Remek poszt! Egy jó chilinél kevés ínycsiklandóbb dolog van!:) Viszont én úgy tudtam, hogy a Bangladesben őshonos Dorset Naga a leghúzósabb fajta.

MuellR · http://cartoonheroes.blog.hu 2010.01.31. 02:36:29

@MuellR: Lehet hogy a jolokia és a naga egy és ugyanaz?

VIKI BACSI 2010.01.31. 11:34:20

Ha megnézitek a csipőségi tablázatott látni fogjátokhogy a Naga Jolokia a legcsipősebb paprika.
A Dorset Naga tényleg az Indiai szubkontinensröl, valoszinüleg Bangladesbol ered, és az Angliai Dorset-ben termesztik , töb SHU mérés adatai szerint 92300 SHU- is elérii, sőt van egy mérés amelyen 1.600.000 SHU mértek, ez vitatott, de ha igaz, akkor a Dorset Naga, tényleg a világ legcsipősebb paprikája

MuellR · http://cartoonheroes.blog.hu 2010.01.31. 12:57:07

@VIKI BACSI: Ahha! Köszi:) Épp nemrég rendeltem 1 doboz dorsetet Angliából, kíváncsi leszek rá. Eddig habanero tinktúrán éltem:)

MuellR · http://cartoonheroes.blog.hu 2010.02.01. 15:19:03

@tiboru: Érdekes, én nem tapasztaltam. Mondjuk mi megszárítjuk, tisztaszeszben kiáztatjuk a lényeget és forró húslevesbe cseppentjük. Meg mindenbe. A vecsési ecetes cseresznyepaprika viszont valóban tud 3x is! :)

vén betyár 2010.02.03. 07:47:21

@tiboru: 3xcsíp?
1 x amikor megvesszük?

MuellR · http://cartoonheroes.blog.hu 2010.02.03. 13:20:34

@vén betyár: Annyira nem! Kaisers-ben pl. néha lehet kapni a sárga fajtát. lefóliázott hungarocell tálcán 3-5 db, és időnként leárazzák 2-300 Ft-ra csomagját!

vén betyár 2010.02.03. 15:33:09

@MuellR: Köszi, megkóstáljuk, megkóstoljuk.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2010.02.04. 00:20:09

Nem azért, de én kaptam apámtól saját nevelésű és szárítású, felfűzött macskapöcse-paprikát (bocs, de így hívják), és frenetikusan finom. Nem (csak) azért, mert csíp, hanem azért (is), mert olyan illata van, hogy tényleg összefut a nyál az ember szájában.

The Question (törölt) 2010.02.04. 03:56:58

Jól van.
Eddig tudtam tűrtőztetni magam, mint csöndes
olvasó, aki nem kommentel...
Na de kérem szépen!?

Paprikához 13 komment?

Ezt frankón nem értem! Siralmas!

Csodálatos, színes, ízes, a legjellegzetesebb
magyar fűszer. (No meg begerjesztős is. :-) )
Bizony, macskapöcsű.
Tényleg így hívják.
Dédapám a 2 literes dunsztos üvegből
a felét simán leküldte egy-egy jó, hazai "húsvacsorához".
Megpödörte a bajuszát, s azt mondta:
"Kár, hogy nem csíp jobban!"

Gyermekkorom óta felfogom a "kétszer csíp" effektust, de hála Istennek én soha
nem tapasztaltam ezt meg.
Nekem az emésztésemet tartja rendben a csípős-erős
paprika.

Ezek szerint rosszul tudom, de én azt hittem,
hogy az erős-csípős bors az, ami árt
a gyomornak,
ellenben az ugyanilyen "jellegű" paprika
bizony sokszor gyógyír is lehet a fekélyre.
(Bocs, Viki bácsi!)

A magam részéről maradok a saját "paprika receptjeimnél".

- Őrölt paprikát csak vidékről szerzek be.
- A "nem gyenge Istvánt" házilag készítem, kizárólag bogyiszlói paprikából. (Darálom, sózom, oszt' jó napot!)
(Bogyiszló helység története egy külön csoda!)

- Pritamin-paprikából elkészítem a fenti "édes" változatát.

- Az almapaprikát, legyen az édes, vagy erős, (nekem legyen erős!) télire savanyítom.

- A szabadföldi paprika-szezon vége felé 2-3 kg-ot
feldarabolok, s a mélyhűtőbe teszem.
Lehet, hogy veszít az "értékéből", de erőteljesebb, finomabb ízű egy-egy levesbe, pörköltbe stb., mint a "télidőn, frissen vásárolt",
külföldről behozott paprika.

- S végül ne maradjon el a lecsó!
Ezt is megvehetném a hideg évszakokban, de jobban komálom a saját magam által eltett cuccost.

Ennyivel tudtam hozzájárulni a paprika megfelelő
értékeléséhez.
Elnézést a hosszú kommentért!
Köszönöm a posztot.

The Question (törölt) 2010.02.04. 04:05:10

@The Question:

Selejt, ma is ügyes voltál.
Elnézést, de én csak nyomom-nyomogatom (ami más szituban bejön, de ez nem az), s 264 X lemegy a kommentem.
Kurv@ blogmotor!
Kérem Viki bácsit vagy Csurtust, a 263 komentemet törölni.
Az olvasóktól külön elnézést kérek!
OFF
Nem, nem most térek nyugovóra.
30 perc múlva indulok melózni.
ON
Elnézést mégegyszer.

vén betyár 2010.02.04. 09:07:43

@The Question:
Jó munkát!Nyugodjál meg!Azt írja a heti Nők Lapja, hogy:
"Visszatérve általánosságban a csípős ételekhez, el kell oszlatni egy félreértést.Nevezetesen azt, hogy egészségtelenek volnának az így elkészített ételek.Persze, ha nyakló nélkül esszük őket, megterhelik a gyomrot, de ha mértékkel, akkor inkább használnak.Ha pl náthásak vagyunk, egy pillanat alatt kitisztítják a légutakat, de endorfintermelők is, és gyorsítják az anyagcserét."
Ugyanitt nagyon ígéretes csilis, habaneros receptek is olvashatók, akár buszon, villamoson is, ha nem kocsival jársz.
Nyugi és üdv!

vén betyár 2010.02.04. 16:26:16

@The Question:
Nem akartalak a múltkor megbántani, de hát én tényleg nem tudok ilyet.Nagyon szépek voltak a kék mákvirágok.Nem lehetne most vmi pirosat idevarázsolni vagy ekkis paprikapálinkát?

The Question (törölt) 2010.02.05. 21:02:25

@vén betyár:

Kedves Tőled, hogy nyugalomra intettél, el sem hiszed, mennyire jólesett.
Hála istennek, azóta a kommentjeimet is ritkította Csurtus.
Dehogy bántottál meg!
Egyszerűen bemásoltam, magam sem tudom, hogyan.
3 napja paprikával kapcsolatos képekett keresek Neked, egyelőre sikertelenül, de ami késik, az nem múlik.
Köszönöm mégegyszer, s hajrá PAPRIKA!

The Question (törölt) 2010.02.10. 01:54:01

@vén betyár:

http://www.mommo.hu/cimke/paprikapálinka

Ennyit sikerült...
Paprikaízű pálinka!
Ez van.
Egy kicsitt sárgább,
egy kicsit savanyúbb, de a mienk."

Hálám jeléül fogyszd, akarom mondani, nézd egészséggel! :-)

Üdv.

VIKI BACSI 2010.02.10. 11:02:13

Paprika pálinkát, nem ittam, de parika dzsemmet ettünk,méghozzá Amerikában, es nem is volt rossz !

The Question (törölt) 2010.02.10. 12:56:39

@VIKI BACSI:

Paprikapálinkát én sem ittam, paprikadzsemről
pedig nem is hallottam.
A "nem is volt rossz" nem túl meggyőző.
Édes, csípős?
Mihez fogyasztják?

VIKI BACSI 2010.02.11. 08:41:15

@The Question: Édes volt,meg egy kicsit csipős.
Kenyére kentük mint minden más gyümölcs izt,magam pedig vajas kenyeret kentem meg vele, de hát ez izlés dolga.

The Question (törölt) 2010.02.15. 01:54:59

@VIKI BACSI:

Édes-csípős?
Számomra ez olyan, mint a kínaiaknál kóstolt
édes - savanyú.
Amikor meghallottam gyerekként Szüleimtől, borzongtam, na de amikor megkóstoltam,
sőt, később készítettem is egyetemista társaimnak,
hát, az maga volt az élvezet.
Újabb fűszer-leírásod?
Várom/Várjuk!
:-)

Llychllyn 2010.04.18. 21:11:11

Ha jól sejtem, a paprikapálinka az valami egyéb pálinkát takar, amibe belenyomnak néhány macskapöcsét, igaz? (azt ugyanis nehezen tudom elképzelni, hogy paprikából főzzenek pálinkát).

Ha ez az, akkor már kóstoltam: "tanyasi lófingató" volt a neve neki. Minden tekintetben erős volt, mondjuk a mínusz húszból beesve valószínűleg életmentő lehet:)
süti beállítások módosítása