Ti mit csináltok a megmaradt, kihűlt főtt tésztával?
Még mielőtt belevágnék, kénytelen vagyok egy kis szemantikai fejtegetésbe bonyolódni, tekintettel az olvasóközönség sokszínűségére (aminek egyébként nagyon örülünk!). Mikor átjöttünk Magyarországra, megesett, hogy a cukrászdában rámutattam egy süteményre, és mondtam, hogy ezt a tésztát kérem. Furcsán néztek rám.
Mint ahogy nekem is furcsa volt a főtt tészta kifejezés, mert annak a neve laska. Van egy ilyen szóhasználatbeli különbség a magyarországi és a Romániában élő magyarok között. Ennek megfelelően a cím szólhatna akár így is: sült-főtt laska.
Na de térjünk a lényegre. Amikor (száraz)tésztát főzök, akkor nem szoktam lacafacázni: egy egész dobozzal megfőzök, habár ketten nem tudjuk megenni, bármennyire nagyétkűek is lennénk. De ez szándékosan van így, ugyanis a maradékból készíthetem el egyik kedvenc kajámat. Az apukámtól tanultam!!!
Vegyük tehát a megmeredt, akár kicsit megszáradt tésztát (laskát), és dobjuk bele egy teflonedénybe, amelyben előzőleg felforrósítottunk egy kis olajat. (Ha nem teflon, akkor inkább sok olajat, de nem javaslom más típusú edényben...)
No persze, el lehet indulni úgy is, hogy szalonnát kockára vágunk, megsütjük, és erre az alapra dobjuk rá a főtt tésztát.
Ha már rajta van, akkor serceg, pattog és ijesztő hangokat hallat, amitől azt hisszük, hogy jesszuska, mindjárt odaég, pedig nem!!
Hagyjunk neki kis időt, hogy elkezdjen megpirulni, és csak akkor próbáljuk forgatni:
Ez most éppen spagetti volt, ami eléggé csúszós, de ha más típusú tésztát sütünk, az jobban összeáll, akár az is elképzelhető, hogy olyan szépen összesül, hogy akár egyben meg tudjuk fordítani, mint egy lapótyát.
Sütögessük, amíg eléggé meg nem pirul a nekünk tetsző mértékben - a megpirult laskák finom ropogósak lesznek, nem rágósak egyáltalán!
Amikor már nagyrészt megsült a dolog (arra azért számítsunk, hogy szaga, az van...), akkor elkezdhetjük ízesíteni. A legegyszerűbb reszelt sajttal, vagy gomolyatúróval, de persze lehet füstölt sajtot, fetát vagy bármi kéznél lévő hasonló dolgot rádobálni, amíg kicsit beleolvad.
Fenti képen a gomolya (burduf túró) mellett még pár tojást is rácsaptam, az sem árt meg neki, sőt, ha kevés az alapanyag, akkor dúsítja is kicsit.
Természetesen mindenféle sonkakockák, szalámimaradékok, párizsivégek és hasonlók is jól elférnek rajta, habár az ilyen hússzerűségeket javaslom az elején az olajban kicsit megpirítani, nem a végén hozzáadni.
Sokkal több időbe került leírni, mint elkészíteni...
Salátával, savanyúsággal egyaránt kiváló vacsora, lehet vega vagy hússal dúsított, egy a lényeg: piruljon meg a tészta, mert azok a részei a legfinomabbak, és olvadjon az a sajt.
Sültpaprikával is nagyon harmonikus kombináció - úgyhogy megyek is enni, mert megéheztem...
Ja! tejföl, kefír vagy joghurt elfér rajta...
Utolsó kommentek