Adományvonal

Megjelent a Konteókönyv!

Apró_konteó_230.jpg

Sanya-Csuri főz

Ez egy olyan főzőcskéző blog, amelyben a receptek sosem úgy kezdődnek, hogy "hozzávalók", és azt se mondjuk meg hány fokos legyen a sütő! Ellenben ötleteket adunk, variációs lehetőségeket sorolunk fel, a kaják többsége pedig nagyon gyorsan és kevés melóval készíthető el. Hetente egy főzési ötlet azoknak, akik eléggé lezserek és nem a konyhában akarják leélni az életüket. De szeretnek jókat enni!!

Hányan vagytok most?

website stats

Itt vannak az éhesek...

Utolsó kommentek

  • ll: 1456? Nándorfehérvári győzelem. Ezek után kérdésem ha magyar gyerek vágja a törököt, akkor annak a... (2014.11.22. 14:36) A só
  • ll: www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.zoldstudio.viragcenter.hu/fuszer/szeklice4.jpg&imgrefur... (2014.11.22. 14:10) A sáfrány
  • szilvi1960: Hát igen, úgy az igazi egy nap ha kávéval indul :) Én már megittam a reggeli tchibo adagom, és dél... (2012.03.02. 12:33) A tiltott ital, a kávé
  • albaildiko: egy kis segítséget szeretnék nyújtani, hogy ne legyen annyira koszos a gáztűzhely, a gázrozsa köré... (2011.10.22. 09:39) Sültpaprika-saláta
  • Mangi: Fantasztikus ez a recept(is)! Gyermekkorom hamisítatlan ízei. Sajnos az anyámtól nem tanultam meg ... (2011.06.10. 12:56) Salátaleves
  • Utolsó 20

Csurtusék utaznak

Nincs megjeleníthető elem

GA

Töltött tojás "simple"

2009.04.12. 07:00 Csuri / Bariildi

Habár volt már a kajablogon töltött tojás, méghozzá Sanyától és egészen eredeti dizájnnal, most leírok egy szuperegyszerű változatot - akármennyire kezdő lennél, ezt meg tudod csinálni! Fél óra.

Tojást keményre kell főzni, megpucolni, majd kettőbe vágni. A sárgáját egy külön tálkába tegyed, a fehérjéből ami ép és nem szakadt el, nem lyukas, vagyis olyan mint egy kis kehely, azokat külön, a szétmenteket külön.
 
 

Kelleni fog egy kis majonéz. Egyszerű változat: üzleti késztermék, ami igazából finom, semmi baj vele, és van light változat is, ha attól nyugodtabban alszol :))

Én ezúttal igazit kevertem, vagyis: tojássárgája nyersen, hozzá egy evőkanál mustár, só és cukor, aztán fele olivaolaj, fele napraforgóolaj.

De mivel ez a házi majonéz nagyon gejl, nehéz magában, mindenképpen hígitani kell valamivel. A valami lehet tejföl, joghurt, kefír. Mivel most volt itthon igazi, Romániából származó, kevert birka + bivaly joghurtunk, azt tettem bele részben, és egy kis kommersz hazait is.

Csak kitérőként még egy kis hozsánna ehhez a joghurthoz, ha egyáltalán szükséges a fenti kép után: olyan kemény, mint a mascarpone vagy hasonló krémtúrók, az íze pedig szintén isteni, csak javasolni tudom bárkinek. Krakkóból hazajövet betértünk egy áruházba, és onnan is valami hasonló állagú csodát hoztunk, annak valami Balkán joghurt volt a neve.

Nagy bánatomra itthon semmi ilyet nem lehet kapni. Ha már a siránkozásnál tartunk, azt is hozzátszem, hogy ezek az emlegetett csodák fél kilós, sőt akár nagyobb kiszerelésekben is kaphatók, nálunk pedig a legjobbnak tartott (és a minőségéből rengeteget vesztett, mára már igazán gagyi) Danone legnagyobb újítása a 125 grammos pohárka! Várom a 2 centes gyümölcsjoghurtot, amelynél csak az lesz probléma, hogy a csomagolásán már nehezen fog elférni, hogy még mindig ugyanannyi az ára, mint akkor volt, amikor 200 grammnyi volt egy pohárban!

Kitérő vége, vissza a töltött tojáshoz.

A nem tökéletesen ép, keményre főtt fehérje-részt vágjuk apró kockákra és tegyük hozzá a kemény tojássárgákhoz.

Erre zúdítsunk rá egy kis joghurttal felhígított majonézt (praktikusan tartár), egy villával nyomogassuk össze a masszát és kavargassuk. Olyan állagot kell elérni, ami kicsit hígabb, mint például egy körözött.


Ez lesz a tojás tölteléke. Ízesítése sokféle lehet, de alapesetben ez az izé kicsit megsózva is jó önmagában.

Amit még tenni lehet bele:

- májpástétom - ettől kicsit barnásabb lesz a színe,
- halpaszta (na, ezt én nem, de aki nagyon halas, az pl. füstölt halból csinálhat pasztát, vagy készen kaphatót is beletehet),
- zöldfűszereket: a standard a petrezselyem és snidling (én ezt tettem most bele),


- ha húsosítani akarjuk, akkor nagyon apró kockákra vágott füstölt- vagy gépsonkát,
- vega verzióhoz pedig apróra reszelt sajtot, akár füstöltet is (én most ezt tettem bele sűrítésként),
- amit nem szégyellünk és a fantáziánk kiötöl - de azért hallgassatok rám: nem érdemes túlragozni! Natúr tán a legfinomabb, minden túlcsicsázás nélkül!!

A tálalása is lényeges, hozzátartozik a tavaszi - húsvéti fílinghez.

Egy lapos tálra tegyünk valamilyen salátaleveleket. Ha van egyszerű fejessalátánk, annak a levelei aránylag puhák, az mehet egyészben, betakarva teljesen a tálat. Nekem most valami kínai kel - római saláta között ingadozó növényem volt itthon, ezért inkább ujjnyi csíkokra vágva csináltam meg a tojások ágyát:

Jégsalátát nagyon vékonyra vágva lehet használni (másképp túl kemény, merev), de mehet a madársaláta vagy a ruccola is alapozónak. A ruccola - most hogy mondom - tök jó ötlet: még nem próbáltam, de nagyon jól passzol a tojáshoz, majonézhez.

Elkezdjük megtölteni a tojásokat, vagyis praktikusan egy kiskanállal belerakunk egy kicsit a töltelékből a fehérje-kelyhekbe, és megpúpozzuk, amennyire hagyja magát. Valami ilyesmi lesz az eredmény:

A tetejét még meglocsoljuk tartárral, és díszíthetjük a tálat retkekkel, mert szép piros, de mivel ez épp nem volt raktáron, kénytelen voltam frissen füstölt házikolbász szeletkéket közé rakni. Elkínlódtunk rajta, ne sajnáljatok olyan nagyon :))

Az ebédhez még füstölt és egészen friss, puha házi sonka tartozott kiegészítőként, no meg magos kenyér.

Nem kell hozzá szakácsegyetem, de mégis nagyon finom, nem telik napokba elkészíteni, nem fogsz agyonizzadni a konyhában a fröcsögő és büdös sült olaj mellett - de ha nem, hát térj vissza a standard rántott húshoz, abból nem lehet semmi baj :)))

További húsvéti és bárányos (mondhatnám bárányis :)) recepteket olvashatsz még a blogon itt és itt és itt (még rántott bárány is van benne, mert én is tudom hogy kell néha rántogatni - csak legyen néha más is)

Kellemes Ünnepeket minden kedves olvasónak, jó pihenést, no és persze: jókedvű főzőcskézést, finom ételeket!!

3 komment

Címkék: húsvét töltött tojás

A bejegyzés trackback címe:

https://kaja.blog.hu/api/trackback/id/tr681060002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2009.04.12. 10:04:57

Íncsiklandozó nagyon, köszi :) De hogy mindig a szerencsejáték... :P Most pedig megyek enni én is :)

Boldog Nyulat :)

Mentula 2009.04.12. 11:05:35

Nálunk ez a húsvéti alapkaja, az a verzió, amiben van sonka-kocka, + hagyma, és talán a sonka főzőlevéből is egy kicsi, viszont semennyi joghurt :)

Apám neve után Sándor 2009.12.10. 17:20:24

Szia!

Ezt megkóstolnám. Ma sem ettem ebédet és lepődj meg, nem volt időm salátát készíteni.
süti beállítások módosítása